Dobrý den,
navzdory judikátu Ústavního soudu (04/2016) o tom, že přítomnost otce u porodu nesmí být podmíněna jakýmkoli poplatkem, některé porodnice tuto platbu stále vyžadují. Je to nelegální, ale někde na to nedbají, jinde to “zkouší”. Konkrétně v Podolí je to 850 korun, což je republikově spíš víc (někde je to 150), ale jde mi především o princip.
Řešili jste někdo tuto situaci? Je to skutečně tak, že lze tuto platbu odmítnout? Změnil se pak nějak přístup personálu (horší zacházení atd)? Nebo je lepší zaplatit a pak vymáhat zpět soudně?
K argumentu “běžte jinam” rovnou dodávám, že služby v Podolí včetně těch zpoplatněných mi vyhovují, vadí mi jen toto konkrétní obcházení zákona.
Děkuji všem za tipy/rady/zkušenosti.
Hezký den! 🙂
@d2b neviem ja to neriesim, uprimne som ani nevedela, ze by sa platit nemalo, inak myslim,ze je to ale sucast nadstandardu, ked si zaplatis ten tak iba kazda dalsia osoba je spoplatnena. Kedy mas termin? A planujes si vziat nadstandard? Kazdopadne, asi by som to riesila spatne, mohli by ta i odmietnut, co som pocula :D
@d2b nevím, jak je to přesně dnes, ale upred druhým porodem jsem v poradně stále opakovala, že zaplatím poplatek, až když opravdu partner u porodu bude. Nikdo mě k tomu nijak nenutil a nikdo se ke mně nechoval jinak, že poplatek zaplacený není. Při porodu se zeptali, jestli je zaplacený, řekli jsme, že zatím ne a že ho doplatime. Nikoho to dále nezajímalo. Při propuštění personál vystaví účet, který je třeba zaplatit (v mém případě mi účtovali jednu noc nadstandard na předporodním oddělení). Otec u porodu tam nefiguroval. Vzpomněli jsme si v tom všem shonu až doma. Brala jsem to tak, že oni se snaží vybírat z mého pohledu naprosto neoprávněný poplatek
Spíš si říkám, jestli za to stojí pak po porodu kvůli 850kč řešit nějakýho právníka a soudit se 😀
Asi by jsi mohla jít rodit jinam, kde se to neplatí, každopádně nenapadlo by mne to nějak řešit. Buď toho využiju, nebo si najdu jinou porodnici 🤷🏻♀️
Prostě řekněte, že to nezaplatíte, protože je to nelegální a odporuje to Zákonu o zdravotních službách. I kdyby to měli ve vnitřním řádu, tak není nad zákonem. Oni to moc dobře ví.
Zpětně určitě ne, pokud to jednou dobrovolně zaplatíte, tak už to nevrátí. Ale stačí to prostě nezaplatit, nemusíte to nikomu říkat, nikdo to tam neřeší, protože vědí, že to požadovat nemůžou. Maximálně se občas někoho zeptají, jestli má zaplaceno, případně připomenou, že by se mělo zaplatit. Ale žádný doklad o zaplacení nikdo nikdy nepožaduje, protože prostě vědí, že to není v pořádku.
@d2b Pri registraci v kartotece podepisujete souhlas s poplatkem. Napiste tam 0 Kc a podepiste, zduvodnete vami uvedenym paragrafem. Problemy dela jak kdo no.... Pokud mate facebook, doporucuju skupinu Podporite mne v Osvete - kdyz zadate do vyhledavace "poplatek Podoli", najdete odkaz na zkusenosti tech, co to platit nechteli a jak postupovali.
Mne treba fakturu vystavovali az pri propousteni z sestinedeli, cili teoreticky by se clovek.dostal.do "konfliktu" az pri odchodu z porodnice (coz uz tak neva 🙂. U me byla jeste "vyhoda" ta, ze jsem nevedela, zda bude u porodu dula nebo ne, a tak kdyz se nekdo ptal na poplatek, rikala jsem, ze jeste cekam, jak se dohodneme, ze nevim, kolik osob tam bude (protoze by se platila dalsi osoba).
Děkuju všem! Snad bude vše v klidu - pokud je to vyžádání poplatku a následné akceptování našeho slušně vyjádřeného "ne," tak je to ideální stav. 🙂
Podle zkušeností v mém okolí způsobuje škrtnutí tét položky ve smlouvě hádky a nátlak, proto se doporučuje smlouvu podepsat a náseldně od této položky písemně ustoupit, při příjmu neplatit. Zkušenosti několika maminek, které jsem četla, ukazují, že personál při příjmu si je zpravidla vědom nezákonnosti tohoto poplatku a na jeho úhradu nenaléhá, ale byly i případy, kdy manželovi fyzicky bránili v přístupu na sál. Je to na levačku ☹
Rodila sem v Podolí v červenci a nikdo po nás nic nechtěl, i když je opravdu poplatek psaný.🙂
@d2b Nevím jak je to v Podolí, ale nemají to tam spíš řešené kličkou - poplatek není za otce u porodu, ale za ochranný oděv, který tam dostane? Pokud vím (ale jistá si nejsem), je poplatek za otce u porodu nelegální, ale poplatek za oděv, návleky (atd..) právu nerozporuje. Takže si pak raději papíry pořádně nečti, aby ses nehádala zbytečně.
Pokud je tam vyloženě psáno, že poplatek je za otce u porodu, klidně papír podepiš, neplať nic dopředu a až budeš odcházet, odmítni platbu. Pokud je ve smlouvě uvedeno cokoliv co je v rozporu se zákonem, je právně nevymahatelná. 🙂
Jinak já rodila v Jablonci - na nějakých internetových stránkách (ne vyloženě oficiálních stránkách nemocnice) poplatek psaný byl. Domnívám se, že šlo o neaktuální stránku se starými informacemi, ale to je jedno. Každopádně v porodnici po nás nikdo nic nechtěl... 🙂
@lieselmeminger Mám smlouvu u ruce a je tam jasně napsáno Náklady na přítomnost doprovodu ošetřované u porodu sestávající ze zvýšených personálních nákladů, na zvýšené úsilí personálu a režijní náklady.
@petulkadodo V tom případě by to mělo být asi nevymahatelné, ale stoprocentně ti to neřeknu - nejsem právník. 🙂 Soudit bych se kvůli tomu rozhodně nešla, přijdete nakonec o víc peněz, než co je ten poplatek... Tak buďto to podepiš, platbu oddal a nakonec ji odmítni uhradit a nebo to prostě zaplať. Víc možností asi nemáš - hlavně pokud chceš mít v porodnici fakt klid a chceš rodit v této konkrétní porodnici... 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@d2b v HK sice nějaký ceník za partnera u porodu mají, ale potom po nás nikdo nic nechtěl 🤷♀️