Nekojení v Motole. Jaký k tomu tam mají přístup?

sloniiik01
15. bře 2021

Ahoj maminky, mám dotaz ohledně přístupu v Motole k maminkám, které se rozhodly nekojit (ne ze zdravotních důvodů). Vím, že mě nutit nemůžou, ale jde mi o nátlak z jejich strany, případně "žalování" tatínkovi dítěte. Bohužel manžel chce abych kojila, takže mám v plánu mu po návratu z porodnice říct, že se mi laktace nespustila nebo mám jiné problémy, proč kojit nemůžu. Když v porodnici řeknu, ať dítěti ihned dávají UM a "pokusy" o kojení budu provádět výhradně bez jejich přítomnosti, nebudou mít problém dát malému UM? Léky na zastavení laktace mi předepíše už gynekolog (o lécích jim v porodnici neřeknu). Děkuji za pomoc

vikinkav
15. bře 2021

Vezmi si s sebou vlastni UM, o to to budes mit jednodussi, nemusis nikoho prosit o nic.

sloniiik01
autor
15. bře 2021

@vikinkav pokud vím, porodnice trvají na "svém" UM z důvodu hygieny

barmo
15. bře 2021

Asi v každé porodnici se snaží každého tlačit do kojení. Je to to nejlepší co miminku můžete dát. Někdo ani nemá tu možnost a laktace se nespustí. Můžu se zeptat proč nechcete kojit ?

sloniiik01
autor
15. bře 2021

@barmo hraje důvod v mém dotazu nějakou roli? Prostě kojit nechci

vikinkav
15. bře 2021

@sloniiik01 no tak kdyz si vezmes i svoje lahvicky a vsechno vybaveni tak by te prudit nemuseli ne? Zeptej se primo v porodnici jak to udelat, to bude nejlepsi. Me by bylo neprijemny zadonit o UM, aby na me koukali jakoze nechci kojit a jeste jim “beru” erarni mliko jen tak z meho rozmaru.

kiluau
15. bře 2021

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Dlouho jsem nic tak sobeckého nečetla.

martinau5
15. bře 2021

Myslím, že nutit Tě nemohou. Za mnou v porodnici přišli a zeptali se, jestli chci kojit a rozhodnutí je na mě. Ale byla to jiná porodnice 🤷🏻‍♀️

ekou
15. bře 2021

Já rodila v jiné nemocnici a s pokusy o kojení "prudí" jen první den. Pak je péče o dítě jen prakticky tvá starost. U mě se laktace nedostavila a co 3 hodiny jsem volala na sesternu, že potřebuji UM :D :D.

jjasmina
15. bře 2021

@vikinkav jj to je přesný, hlavně třeba já než jsem se rozkojila teda, tak sme to furt zkoušeli a až pak mi dala um. Asi jen tak si myslím, že právě nedávají a kor, když někdo kojit nechce, což i chápu. Když už vzala bych si taky vlastní raději.

jjasmina
15. bře 2021

Vemte si vše vlastní, v porodnici bych nelhala, nevíte, co se může stát, ale máte hezký vztah, když musíte lhát i manželovi...

jaja01k
15. bře 2021

@sloniiik01 Když jsem rodila v Motole v roce 2015, byla se mnou na pokoji paní, která kojit nechtěla a sestry ji docela nutily, ať to zkouší, potom jí donesly odsávačku, ať odsává. Ale ta paní byla takový dost zvláštní případ, u “normální” matky by to asi tolik neřešily.

vikinkav
15. bře 2021

Nebo proste ambulantni porod a vypadnout z porodnice brzy.

te_reza
15. bře 2021

@jjasmina to je zarážející ještě víc než to, že nechce kojit😀

klokanka31
15. bře 2021

@barmo Tohle je každého věc, někomu kojení může být nepříjemné. Já až do porodu taky říkala že kojit nebudu ani za nic. Pak jsem teda změnila názor, ale jak říkám, je to každého věc 🙂

crejzy
15. bře 2021

Říct jim to hned ještě při příjmu na porod, jinak vám mimi budou prikladat ještě na porodnim pokoji. Jinak já kojit chtěla a neslo to a sestry v Motole se při každém “ prosím o dávku um pro syna” tvářily jako by to UM šlo z jejich peněz, velmi nepříjemné, velmi neochotné, obecně sestinedeli Motol žádný med. Ale je to už 3,5r tak třeba se něco změnilo.

jade85
15. bře 2021

Pokud jsi o svém rozhodnutí plně přesvědčená a jsi s ním srovnaná, můžou si prudit jak chtějí, nehnou s tebou, budeš s tím v pohodě. Je to tvoje dítě, tvoje zodpovědnost. Ty rozhoduješ o tom, jak o něj budeš pečovat. Jinak Motol mi přijde, že je jedna z těch porodnic, kde moc kontakt a kojení nepodporujou, spíš tak na oko, takže si myslím, že šance, že se ti podaří nerozjet laktaci je dost velká.

klokanka31
15. bře 2021

@sloniiik01 Doporučuju ambulantní porod, tam ti nikdo do ničeho kecat nebude 🙂 taky jsem měla ambulantní a byla to pohodička.
Jen nerozumím že tvůj manžel chce abys kojila. Jako jak chce?? Tohle je jen a jen tvoje rozhodnutí. Já celé těhotenství o kojení nechtěla ani slyšet, a manžel stál při mě, řekl že je to moje tělo, moje rozhodnutí. Nakonec jsem si to rozmyslela, ale manžel prostě respektoval moje rozhodnutí.

keksik002
15. bře 2021

@sloniiik01 takto, neni jednodussi proste hned pri prijmu říct ze kojit nechcete a oni presne podle toho budou postupovat. A fakt mate v planu hned ze startu lhat i otci ditete?

biciklissie
15. bře 2021

Je to sice spolecné dítě, ale vaše tělo a vaše rozhodnutí. Když nechcete kojit, rozhodně nekojte. Lepší um než vystresovaná matka, třeba i s psychickými problémy z nuceni se k laktaci. Ovšem manželovi byste to měla oznámit, vyargumentovat a hotovo, jinak vás vztah asi není úplně ok. Motol neznam, ale v jiné porodnici jsem kojit chtěla, nešlo to a některé sestry mi to dost dávaly sežrat. Aspoň mám ten pocit. Asi že se dost nesnažím nebo nevím. I z toho důvodu jsem měla slušné poporodní blues. Proto se do ničeho nenuťte, nestojí to za to. Prostě bych to oznámila v porodnici jako fakt a hlavně se nenechala zatáhnout do žádné diskuze. Těžko říct, zda vlastní, možná bych vzala do tašky nějaký základ pro um, mléko, lahev, vodu a vidělo by se, použít, když by to bylo potřeba.

pexi
15. bře 2021

Já bych si s sebou na tvém místě asi vzala vlastní UM i proto, aby dítko mělo rovnou 1 značku. Střídání UM, pokud vím, moc neprospívá. Nebo již zmiňovaný ambulantní porod, pokud bude vše v pořádku.

lillitha
15. bře 2021

Důvod "prostě kojit nechci" je vůči dítěti pěkně sobecké. Pokud to není vyloženě ze zdravotních důvodu, tak to opravdu pochopit nedokážu. Přitom je kojení tak krásné, mě dodnes mrzi, že jsem dceru nemohla kojit déle, ač sem se snažila co to šlo. Za mě jsou takové ženské prostě sobecké a sebestředné, dítě je evidentně až na druhé koleji, vlastní pohodlí je pro matku důležitější, než to co je nejzdravější pro dítě. Se potom nedivím že sestřičky blbě koukají.

keksik002
15. bře 2021

@lillitha kojeni je veci kazde matky, takze i ona ma moznost se svobodne rozhodnout a to ze pro vas je krasne neznamena ze je to tak pro vsechny.. A pohodlí? Zase tak pohodlne vsude tahat flasku, mliko a vodu, vecne sledovat teploty a resit kde na cestach ohrat zase tak super neni.
Co nechápu já je, proc tu jsou tyto komentáře, kdyz na toto se pani neptala. At ma důvod jakykoliv, je pro ni dulezity stejne jako pro vas moci kojit

kevi1
15. bře 2021

No, rovno ti poviem, ze sa k Motole obrn davkou trpezlivosti. Tak snad ani nie su sestricky ludske bytosti, ale carodejnice. Mne kojenie neslo a oni sa tam rozkrikovali po celej chodbe, ze toto jakziv nezazili, taku neschopnu matku a podobne. Doktorka malemu nedala 2.5 dna vobec ziadne UM, aj ked sa narodil s porodnou vahou 2.5 kila a schudol na 2.2. Musela som sa tam psychicky zrutit, aby mi to UM dali.
Ja som celkom odolny clovek, ale po porode je to proste hormonalny koktail a tie strigy tam som mala potom fakt chut zalovat...
Takze pokial si rozhodnuta nekojit - rovnako ako ja uz - povedz im to hned na porodnom sale a trvaj na tom, aby to snad niekam najlepsie zapisali. Mas to blbe, ze chcem klamat partnerovi, ja by som to nedokazala a naopak, planujem ho pouzit ako svoju podporu a aby sa niekto postavil pripadne na moju stranu. Tie carodejnice si potom nevsimaj a dokola opakuj doktorke, ze chcem UM. A tabletku na zastavenie laktacie samozrejme hned.

kevi1
15. bře 2021

@lillitha ty si sebestredna, pretoze si vobec neuvedomujes, co mozes sposobit niekomu druhemu, ked toto vypustis na net.

vikinkav
15. bře 2021

@lillitha soudis a nevis, proc se tak clovek rozhodnul. To nepochopim a nemam to rada.

jade85
15. bře 2021

@lillitha víš prd, co se za "prostě kojit nechci" skrývá za traumata, problémy, strachy. Rozhodně bych neodsuzovala. A to říkám jako LP, co kojí už přes 3 roky, i teď v těhotenství 🙂

kevi1
15. bře 2021

@jade85 presne, podla mna maloktora zena sa rozhodne len tak, pre zabavu, ze nechce kojit. Za mna spokojna mamka=spokojne mimco. Kojenie je dolezite, ale je xy dalsich dolezitych veci, ktore matka svojmu dietatu moze predat. Za mna je to napriklad ucit dieta ohladuplnosti k citom a rozhodnutiam ostatnym.

barmo
15. bře 2021

@klokanka31 ano je to každého věc. Pouze jsem se zeptala na důvod. Ale nepřijde mi úplně normální lhát partnerovi o tom, že jsem se nerozkojila když jsem o to ani nestála a udělala vše proto, abych nekojila. 😃to mi přijde dost nenormální.

kevi1
15. bře 2021

@barmo to je naozaj divne a nevidim k tomu dovod, aj ked spolu dvaja partnery nesuhlasia, od toho su partnery, aby svoje rozhodnutia respektovali.

barmo
15. bře 2021

@sloniiik01 kojit nechcete ale lhát partnerovi vám přijde normální? Tak teda asi jo. Hodně štěstí😃

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru