Ahojte holky,
mám jeden dotaz ohledně Motola - nejsem žádná alternativní biomatka, ale nějaké věci bych ráda měla pod vlastní kontrolou, a to včetně porodu... Myslím, že nechci žádné extra buřty, v zásadě nechci, aby to bylo vynucené, třeba proto, že jednomu lékaři končí směna a chce to dodělat...
Nemáte nějaká zkušenost s dodržováním porodního plánu v Motolu? Jedná se mi hlavně o:
- možnost rodit jinak než vleže (konkrétně na té stoličce, aby pracovala i gravitace v můj prospěch🙂
- nechci žádné epiduraly a oxytociny, je možnost rajského plynu nebo něčeho do žíly? (nedělám si iluzi, hrdinka nejsem, ale nechat si píchat něco do zad mi přijde děs)
- neurychlení porodu, prostě přirozený průběh (žádné naléhání na břicho, atd.)
- nenástřih
- dotepání pupečníku
- bonding hned po porodu
- samovolný porod placenty, žádné násilné vyndavání
Díky moc za vaše komentáře!!!
A proč jdeš s tímto plánem do Motola ?, to máš podle mě bez šance. S tímto plánem se chodí mimo Prahu.
@pety91 No Motol mám kousek od domu. Zvažuji ještě i mimopražské porodnice, právě proto mě zajímá, co ještě Motol skousne🙂
na druhou stranu prcek má taky trochu šelest na srdci, tak v tomhle ohledu právě Motol, protože je to i špičková nemocnice, kdyby něco...
já tam rodila 2x a až podruhé měla plán...sestřička asistentka se mě na něj dokonce ptala..záleží, na jaké lidi narazíš...já u druhého porodu měla vážně štěstí a splnili mi vše, co jsem si sepsala...ale pozor, u prvního mi na břicho hrcla PA středního věku (podruhé jsem měla mladé holčiny) a na nic se neptala...takže je důležité si na všem trvat a třeba tam i někoho raději mít 😉 to, co píšeš, není nijak "bio" ani mimořádné na to, aby se muselo jezdit jinam...já měla podobné... 🙂 držím palce
@bluecate85 to neni tak militantni porodni plan.To by snad meli splnit vsude,ne?U nas v porodce urcite.Ja teda,ac jsem od Pobedrad,tak rodila v HK (protoze jsem poseroutka,byvaly zdravotbik) a tohle by tam splnili urcite.Tedy pokud se jeco nedeje samozrejme.
@bluecate85 Většina těch bodů je v Motole splnitelná. Až na ten porod vleže - tam přes to opravdu vlak asi nepojede ☹ S urychlováním porodu souvisí to, kolik zrovna budou mít porodů ten den. Bonding v Motole dělají, ale až když miminko zabalí do zavinovačky (tělo na tělo tam moc nedělají). Šelest na srdíčku není tak vážná komplikace, kvůli které by bylo nutné rodit v Motole. Naopak si myslím, že když budeš rodit na místě, kde se budeš cítit dobře a vše půjde přirozeně svým tempem, tak to bude pro miminko mnohem lepší. Dětskou JIPku mají v Hořovicích, v Kladně... nebála bych se vyrazit někam jinam.
rodilasom v Motole pred troma rokmi a v březnu budem znova. neviem či sa situácia zmenila ale určite nenechávajú dotepat pupočník. Aspoň keď som bola na informatívnej schodzke pred prvým porodom, tak porodná asistentka tvrdila,ž e ak to chceme, tak máme ísť rodiť inam, že v Motol toto neumožňuje.
Z mé zkušenosti před skoro dvěma lety můžu říct, že bonding v Motole jsme neměli (dítě v zavinovačce na pár minut nepočítám, to není bonding, natož dotepání pupečníku), ke všemu ještě neměli volno na šestinedělí, takže mimčo muselo být do druhého dne u sester, což nebylo příjemné, protože ta pani, co si pro něj přišla, když se malej narodil byla evidentně přepracovaná a pěkně zpruzená). Obrečela jsem, že místo mě s ním odchází ženská, která se k němu i ke mně chovala jako kusu hadru. Zajímalo by mě co by se dělo, kdyby si člověk dupnul a řekl, že mimino nedá?
@bluecate85 mam termin stejne jako ty a taky budu mit plan, jsem zvedava jak dopadneme, rodilo tam nekolik kamaradek a zadna bonding nemela a ty co rodily prirozene nastrihli (zadna z nich proti tomu ale jic nemela...) snad to dopadne podle nasich predstav, jen teda na ty stolicce te urcite rodit nenechaj-pisou vyslovne ze jedine na kresle:-/
@axlaranda tak se tam všichni možná stretneme 😉 .Neviem co presne sa myslí bonding-em, ale mne malu po narození dali hned na brucho, chvilu som ju u seba mala, potom ju vzali- osetrili ( otreli), zvážili, zmerali a zakuklili a dali mi ju na prisatie, potom ju dali na vyhrievane ložko. Vraj, že je zima, nepáčilo sa mi to, no nenamietala som. Ako prvorodička, som bola rada že mám porod za sebou a zdravé miminko. Druhykrát by som to chcela trochu inak,, ale uvidím ako to celé nakoniec dopadne.
@awdwa tak mi to presne popisovaly i kamaradky🙂 ja bych chtela mit mimco prvni hodinu u sebe na kuzi nepretrzite a vazeni atd. udelat az potom, budu si brat deku a ta by v kombinaci s mym telem mela hrat dost, tak snad to nebude problem. Kdyz si za tim budeme stat, tak nam snad vyhovi...
Ahoj holky, mozna to je mimo mísu, ale kdyžtak si zjistěte tedy, co tam za jakých okolností dělají, ať kdyžtak jdete jinam. Já rodila před měsícem u Apolináře a co tam bylo v noci za porod, to jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet. Byla jsem přes noc na hekárně, ale slyšela jsem, jak se tam hádá bio tatínek, že mu nedali dítě na bonding, když matka kvůli císaři nemohla. A že jim bylo řečeno, že podle porodního plánu se pojede a že to nesplnili. Doktor mu tam říkal, jak bylo dítě pomalu zelené a že ho museli dost zachraňovat a jinak že jim přece vycházeli ve všem vstříc .. No otce to vůbec nezajímalo. Kdybyste ho slyšely, to bylo fakt nechutný, jak je tam napadal kvůli tomu, že mu zachránili dítě. Přitom co jsem přes noc zaslechla, tak fakt vycházeli vstříc naximálně ( na to že to je "velkej" apolinář). Mozna si radsi opravdu najděte porodnici menšího rozsahu, ať vám to dokáží splnit, co chcete. Jen ve stejnou chvíli se mnou rodily pak rano asi další 4 ženy a rozhodně tam nebyl čas, personál a dostatek sprch na nějaké hrdinství. Ale já to měla bez komplikací a klibouk dolu apolináři, jAk to tam dle meho nadherne zvladaji a vsichni jsou presto porad milí. KamaradkA rodila dvakrat v Motole a taky spokojenost, ale my holt netrvaly na vecech, co chce zakladatelka..
@axlaranda jo v pohode 🙂 jim to taky zaclo bez komplikaci 🙂 jen davam vedet, ze jsou pak chvile, kde ne vsude jedou podle porodnich planu, tak aby si maminky rovnou radsi vybraly porodnici, kde jim vyhovi. Uprimne jsem se dost divila, co ti dotycni delali u Apolinare se svymi mnoha ruznymi nebeznymi pozadavky 🙂 jinak ja proti planum nic nemam 🙂
V Motole je zima? 😀 😀 Já vždycky měla pocit, že tam spíš hrozí smrt z přehřátí 😀 😀
Uprimne v situaci, kdy má dítě nějaký problém se srdcem, bych se vykašlala na porodní plán a nechala je konat, max. je informovala, že preferujete bez rutinniho nastrihu.. Ona to není banda sadistickych ignorantu, ktera vám i diteti chce ublížit.. a za mne radši zkontrolovat dítě, než řešit dotepani..
@kuliseks jasny, ja konkretne jsem vyplasena prvorodicka 🙂 a nacetla jsem toho hodne, vim, co se vsechno muze zkazit ( navic moje mamka pri porodu malem umrela), takze jsem jsem volila jistotu nejvetsi nemocnice, ktera ma odborniky na vsechno 🙂 moc pozadavku nemam, tak snad to nebude problem 🙂
@kuliseks Tak pokud by bylo něco v nepořádku, vše ostatní než zdraví matky a dítěte jde stranou, s tím počítám a dohadovat se s nimi rozhodně nebudu...
Ty věci jsou jen v případě, že vše půjde v pořádku. Kamarádka tam byla na prohíldce porodnice a většinu, kromě té stoličky (ale dá se napolohovat postel), je splnitelné, takže jsem v klidu, pokud to jde, tak to dělají... Šlo mi spíš o názor ostatních, jestli tyhle věci jsou reálné...
Jako @axlaranda jsem vyplašená prvorodička, takže se informuji od zkušenějších, co všechno jde a co ne. A Motol jsem si vybrala proto, že je to pořád nemocnice s výbornými lékaři🙂 navíc to mám 4 minuty autem, takže není co řešit. A rodit někde na odpočívadle mezi Prahou a Hořovicemi, to raději ne🙂
@bluecate85 Myslím, že se vám budou snažit vyjít vstříc. Akorát abyste neskončila kamarádka, která mela porodní plán typu vše prirozene, bez utisovacich prostředků, nastrihu atd. a když to na ni přišlo, tak křičela něco ve smyslu "naperte do mě všechno co tu máte a dítě nějak (rychle🙂) dostaňte ven"..🙂
@japona i to je mozne:D
Rodila jsem.v Motole minulý týden. Bez porodniho plánu. Nikdo mi nelehal na břicho , nedával epidural, nedával oxytocin, nevytahoval placentu nasilim a ani nastrih nemám. Normálně lidská domluva. Na šestinedělí byly všichni moc mily, ptali se mě na úplně všechno, chcete mazat dítě, nechcete, chcete dávat do vody šampon, nechcete. Přišlo mi to až uplne absurdní.
@radka8888 to jsi me potesila. Ja tam kdyz vse pujde jak ma budu rodit za 3tydny max. Zitra jdu na poradnu a chci se prave zeptat na kurzy pripadne prohlidku.
Muj plan je jednoduchy - prirozeny porod pokud to pujde bez zbytecnych zasahu a urychlovani. Protoze mam epiduralni fibrozu tak u me epidural nehrozi.
Jinak i na jejich strankach pisou ze nastrih neni standardnim postupem.
Jedine z ceho mam "des" je ze se mi nedari sehnat pantofle do sprchy. Kdyz uz nekde nejaky maji tak jsou to lode ze bych v nich mohla odplout do severniho more takze budu muset vzit zavdek starickymi zabkami a doufat ze prezijou.
tak ja rodila před 6 lety v Motole a myslim, ze tohle moc neprojde, pokud se uz nezmenily podmínky a personal. Po brise mi skákala PA, je teda pravda, ze potrebovali malou dostat ven a ja uz byla z tlaceni dost vycerpana, první prisati po cca 5 hodinách (taky to pripisuji tomu, ze musela byt 2 hod. na vyhrivanem luzku, ale i tak mi to prijde jako pravek - za ty problémy s kojenim to nestalo a ještě mi vnutili pocit, ze ja jsem spatna matka, ze mi kojeni nejde). Personal na sestinedeli otresny - nevim jestli jsou ty sestry tak zpruzely celou smenu a prijdou nekdy vůbec ty prijemny.Svagrove jako druhorodičce vytahli placentu moc brzo a pak stravila den na JIPu, ze malem vykrvácela.
S druhym jsem rodila na Melniku, vse prirozene, bez nastrihu, i když chteli, prisati hned po porodu a proto se tam chystam znovu. Prala bych si zase takovy prubeh 😅
ahojte ako Vam dopadol porod v Motole? Dopadlo to prirodzene, alebo s plno zasahmi 🙂 Diki za info a nemaju problem ak by tam bola sukromna PA u porodu?
@bluecate85
Dobry den preji, ja budu rodit v listopadu (20tyden nyni) a Vy mi berete slova z ust...presne jako Vy resim porod-nic extra ala biomatka,ale tyto ,,zaklady,,ktere ovsem prave uz v moderni dobe nejsou normalni.Chtela jsem rodit v Neratovicich,kde vse toto maji za normalni,ale jsem diabetik (tedy tabulkovy rizikac,ac je vse zcela v poradku) a v Neratovicich me neprijmou...jsem vedena v Motole (na rizikovem) a velice me zajima,jak jste dopadla s Vasim porodnim planem Vy? Jak rikam,mam zcela stejne prani k porodu a pristupu k nemu a musim rychle vyresit,zda jeste menit porodnici (kde me vezmou s temito pozadavky) nebo mam sanci v Motole.Velice Vam srdecne dekuji za Vasi zkusennost a radu!Mejte prima den🙂
@yvetta
@karolina37
zdravim,
zprava dorazila🙂 plan jsem si sice malovala, dcera se mela narodit v pulce brezna 2016, ale uz od ledna jsem vedela, ze je koncem panevnim, coz nakonec i zustala, k tomu jsem mela podezreni na oreeklampsii, tak jsem od pulky unora lezela na rizikovem a dcera sla planovanym cisarem... takze asi moc nepomuzu... ale porod, tedy pokud je vse ok, vede jejich porodni asistentka a lekari chodi az nakonec. nicmene bohuzel s planem neporadim...
tak at to mate vic v pohode
@karolina37
@karolina37
@karolina37
no v praze uz ve 20tt nikde neberou... leda mimo Prahu, ale musim rict, ze s peci jsem byla spokoojena a kdyby se cokoliv stalo se mnou ci ditetem, nechtela bych byt jinde, jsou to fakt profici
Ahoj, přidávám aktuální zkušenost: rodila jsem v půlce června 2020 a mám velmi pozitivní zážitek. Porodní asistentka byla ráda, že mám porodní přání sepsané a řídila se jím, další věci jsme pak konzultovaly, ale bylo fakt dobré, že se mě nemusela během kontrakcí ptát na vše🙂 Bohužel si nepamatuji příjmení, ale byla to blondýnka Kateřina a opravdu mě skvěle podpořila. I díky ní byl šel porod přirozeně a hladce, jako prvorodičce mi dodala potřebnou sebedůvěru. Velice příjemný byl i další personál. Porodní pokoj byl moc příjemný, měla jsem navíc štěstí, že byl volný ten s vanou, ve které jsem strávila většinu porodu🙂 Podařilo se bez nástřihu a takové věci jako dotepání pupečníku nebo měření miminka až později nebyly vůbec problém.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
naléhání na břicho je zakázané. Pokud vím, porodníci ho používají jen když je to opravdu malér, tzn. pokud by ho neudělali, přišly by na řadu kleště, které jsou mnohem horší.