Ahoj , chtěla jsem se zeptat když se bude malá jmenovat příjmením po otcovi . Nemusí se nic před porodem vyřizovat stačí když otec donese potom rodný list ne ? 🙂
K příjmení po otci, pokud nejste manželé se musí doložit přiznání otcovství, které sepíšete na jakékkoliv matrice a asistence RL, OP, těhotenské průkazky, vás dvou a úřednice 🙂
Malá se jmenuje po tátovi a musela jsem to oběhat. ;) Už si moc nepamatuji, co všechno jsem vyplňovala, ale určitě jsem musela dojít s přítelem na matriku a určit otcovství, v porodnici se potom myslím vyplňoval papír, jak se bude dítě jmenovat a potvrzení z matriky se k tomu přikládalo. Určitě to bude tady někde v diskuzích ;)
Tak už mě předběhly holky 🙂
Takže je to jedno na jaké matrice to sepíšeme ?
Je to jedno. My to sepisovali v Praze, já jsem z Liberce a rodila jsem v Chomutově....
Super děkuji 🙂
Měsíc před porodem to stačí vyřizovat ne ?
Děkuji 🙂
A ještě dodám, že tam už píší jméno pro holčičku i chlapečka, takže už to pak asi nebudete moci změnit, je třeba to už mít rozmyšlené 😉
Po mě chtěli do papírů vyplnit obě křestní jména, jak pro holčičku, tak pro chlapečka. A vyřizovala jsem to už v 5. měsíci a ještě, že tak, malej spěchal a narodil se měsíc před termínem, takže nechat to na poslední chvíli, měl by bohužel jiné příjmení a naběhali by jsme se, aby měl příjmení po tatínkovi. 🙂
Mám takový pocit, že křestní jméno se do těch papírů psát nemusí (jak kluk, tak holka) z důvodu, že si to někdo rozmyslí třeba ještě chvíli po porodu. Já jsem tu možnost docela ocenila, bála jsem se, že až se malá narodí, a já se na ní podívám, řeknu si, že nevypadá jako Lucinka 🙂
Po nás ji tenkrát chtěli. Teď už jsme manželé, tak můžeme přemýšlet do poslední chvíle. No, lépe si je nachystat a na místě se zeptat, jestli to musí být už definitivní 😉
Hlavně se plácat v létě po úřadech může být celkem nepříjemné, dcera je také v září, to už jsem v těch vedrech byla ráda, že jsem ráda 😀
Pokud nechceš, aby malá v porodnici měla tvé příjmení, tak musíte oba s vašimi rodnými listy na matriku. Myslím, že jsem s sebou měla i těhotenskou průkazku. Je potřeba mít připravená jména pro holčičku i pro kluka, i když od gynekologa máte potvrzenou holčičku. Dají ti papír, který s sebou vezmeš do porodnice, teď už si nepamatuji, jestli má být hned, když se jdeš registrovat do porodnice, nebo až při porodu.
Ahoj, my to měli stejně, nejsme svoji a chtěli jsme, aby syn měl příjmení po svém otci, tak jsme oba museli na matriku (je jedno na kterou nemusí být podle trvalého bydliště), důležité je s sebou vzít svůj i přítelův rodný list, občanky a těhotenskou průkazku. Budou se ptát jak na příjmení, tak na jména (pro holku a pro kluka). Paní vám to vypíše, vy to podepíšete a dostanete informační papíry. Jedno vyhotovení dostane přítel, jedno ty (to se pak musí dát do porodnice) a jedno si nechávají oni kvůli rodnýmu listu miminku. Tohle se nedělá jen kvůli příjmení, ale taky kvůli tomu, aby byl tatínek uvedený v rodném listě miminka. 🙂
Ještě dodám, že tam musíte opravdu oba dva 🙂 a ten papír do porodnice ... já ho odevzdávala ve 37 týdnu když jsme dělali registraci tak ho chtěli a chtěli originál. Vyřizovali jsme to kolem 30 týdne, kdyby se náhodou chtěl narodil dřív 🙂 teď už vím, že si dává na čas 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@tynkaa pokud nejste manželé, tak se vše vyřizuje už před porodem , vezmeš otce, vaše rodné listy a podepíšete prohlášení o otcovství a jméně dítěte. Pak to jde sice taky, ale je to komplikovanější, tudíž bych volila první možnost.