ahoj holky,
sice se mě tento problém ještě netýká, ale narážím na to hodně u kamarádek a na diskusích, že rodícím maminkám často vadí, že se otravují se zbytečnými dotazníky (mám na mysli hlavně ten pro statistický úřad, kde se ptají na povolání a podobné "důležité" věci). Lékaří se často ptají 2x na to samé, nemluvě o tom, že se porod díky tomu zpomaluje. Je možné se těmto dotazníkům vyhnout? Např. odmítnout jejich vyplnění nebo dát partnerovi písemnou plnou moc, aby odpovídal on (stejně celou naši rodinnou anamnézu zná, kontrakce bude měřit taky on, já se s tím měřit určitě nebudu, tak co 🙂.) Je nějaká klička v tomto ohledu?
@no_title v některých porodnicích je možné ten dotazník vyplnit předem. Vím, že to nabízel Přerov. Jinak já jsem tehdy byla na monitoru, když se mě vyptávali, nějak mě to neobtěžovalo.
@no_title je videt ze si jeste nerodila... ten dotaznik vazne porod nezpomaluje, 😀 😀 😀 jen je neprijemne mezi kontrakcemi odpovidat, nekdy jsou sestry neprijemne a ocekavaji odpoved hned a kaslou na to ze ma clovek kontrakci, ale to je o lidech na me to zkousela poprve tak jsme na ni v kontrakci zarvala at mi ted da pokoj a hned pochopila ze behem kontrakce ze me nic nedostane.
ono dost veci se vyplni uz pri prvni navsteve v porodnici na kontrolach a zbytek se dela behem mereni na monitoru, tak stejne by tam clovek sedel a cumel do zdi tak odpovi co dela, co dela manzel a nic vic po me snad ani nechtely,
@aninousek Záleží na nemocnici. Ale v té naší musí člověk vyplnit inteligentní dotazníky a až pak pomůžou. Jednou mě dovezla sanitka na FNO (s jiným problémem) a to samé - kde pracujete, co studujete, co dělá manžel, atd. Pak přišla dr. a ptala se na to samé 😠 . A strašně se divila, že jsem se jí během vyplňování sesunula na zem. Porod se může kvůli dotazníku zpomalit, protože to některé ženy stresuje, navíc, pokud se ženy někdo stále vyptává, musí přepínat na neokortex (část mozku, která je zodpovědná za přemýšlení). Porodní bolesti jsou ale vnímány v nižších oddílech mozku, právě díky tomu si pak žena tu bolest pamatuje jakoby v mlze a díky nim se občas stává, že se ženy někdo u porodu na něco ptá a ona nevnímá. To je v pořádku, ale pokud se stále přepíná na neokortex, bolest je vnímána subjektivně hůře a tak se podávají medikamenty apod. Žena si pak bolesti samozřejmě pamatuje velice živě. Toto info mám od PA 🙂. Potom se může (některým se to stane, některým ne), že se stáhne - bolestí, nedostatkem soukromí i pocitem, že tady v ordinaci při vyplňování dotazníku není úplně vhodné místo pro porod - a přestane se otvírat. Spousta žen mi vyprávělo, že když byly ještě doma, kontrakce nebyly tak bolestivé a porod postupoval rychleji. Jakmile dojeli do nemocnice, najednou to začalo bolet víc a přestaly se otvírat apod. Proč asi? Bylo by o dost jednodušší, kdyby na tyto věci odpovídal partner, kdyby mu to bylo umožněno. Stejně všechny ty blbosti jako rok narození a jakým způsobem jsem otěhotněla zná, tak co.
Já jsem teda ve 35. týdnu a ještě jsem nerodila dřív, ale docela delší dotazník se mnou sestřička vyplňovala už někdy ve 14. týdnu, kdy jsem se zaregistrovala k porodu. Prostě při první návštěvě v porodnici, když jsem si šla pro razítko do průkazky. Pokud něco budou chtít vyplňovat ještě potom před porodem, tak to si nejsem teda jistá, co by ještě potřebovali vědět a záleželo by na situaci, jak bych je odpálkovala 🙂 Určitě mě ale nenechají na chodbě, když nebudu chtít něco vyplňovat a že do té doby si mě nebudou všímat 🙂 Asi jsi myslela, že se porod zpomalí tím, že se nemůžeš pořádně uvolnit a být víc v pohodě, aby to postupovalo, ale že musíš kvůli nim myslet na nějaké vyplňování.. Ono tím se může porod zpomalit, když se nemůžeš soustředit jen sama na sebe a abys byla co nejvíc v pohodě. Ale jinak se porod zpomalit asi nedá jen tím, že řeknou, když nám to nevyplníte, nebudete rodit 🙂
@kuliseks Jj, tak jsem to myslela. Navíc, už jsem to jednou zažila na jiném oddělení, vím, jak to bylo otravné. Tenkrát mi skutečně nechtěli pomoct, dokud to nevyplníme, asi to nebylo úplně košér jednání. Sestřičku jsem tehdy prosila o kamačku proti bolesti a nic, nejdřív to vyplníme 😒 Měla jsem pocit, že to tak bude i u porodu - tzn. pomůžeme vám, ale až to vyplníte.
Druhá věc je, že si myslím, že je to zbytečné. Chápu dotaz na potraty a rodinnou anamnéhu, ale k čemu jim je nejvyyšší dosažené vzdělání mě a partnera?
@no_title promin ale to co pises vyzniva tak ze porod boli jenom protoze musime vyplnit dotaznik. a promin ale kecy o tom z ejenom diky dotazniku to vic boli a doma to tak nebolelo, ano porod boli, ano kontrakce tesne pred samotnym porodem boli samozrejme vic nez ty nazacatku. a mas asi expertky kamaradky kdyz presne dokazou urcit ze doma se dobre otviraly a v nemocnici ne, ja totiz rodila dvakrat a nidky jsme nepoznala jak moc jsem otevrena. pokud ti tak moc vadi ze u vas v porodnici chteji nejdriv vyplnit papir a pak az se ti venujou tak jedu jinam, nebo si odpovedi na otazky pripravim doma dam jim papir. pises ze se te to netyka, takze asi nejsi tehotna ale uz presne vis jak vsichni delaji vsechno spatne u tveho porodu a jak ti zpusobi vetsi bolest.
Já všechny papíry měla vyplněné předem ;)
já nikdy žádný nedazník takový nevyplnovala. Poprvé jsem teda měla překotný porod a rodila okamžita po příjezdu, tam by to ani nešlo. Ale podruhé čas byl a taky nic takového po mě nikdo nechtěl.
@tulikiss Ano, to se zeptají, ale ne vždy se podle toho řídí. Už proto jsou dotazníky zbytečné, když se jimi ani neřídí. Např. pokud máte astma bronchiale, nespoléhejte se na to, že budou vědět, že se nemá dávát oxytocin, dají ho i tak, pokud si to nepohlídáte. Já mám kontraindikaci na některá antibiotika a vyplňovala jsem v nemocnici dotazníky a nadiktovala, jakou mám nemoc, když mi pak řekl, že mi dá atb, řekla jsem O.K. ale většinu atb nesmím, tak si pohlídejte, jestli je můžu, radši brkněte na neurologii. No a co myslíte 🙂. Doma po propuštění si čtu v příbalovém letáku, neužívejte, pokud máte Myasthenia Gravis. Neříkám, že jsou všichni doktoři takhle vygumovaní, jen jsem měla prostě asi smůlu. Určitým řešením by bylo elektronické vyplnění zdravotního dotazníku (předem), aby na něj mohlo více lékařů i z ostatních oddělení nemocnice, ale tak daleko jsme se ještě nedostali 🙂 Nebo si vytisknout ten vyplněný dotazník 10x a místo odpovědi jim ho podat, ať si to opíšou 😉
No ono je podle mě nejlepší se pak zeptat v konkrétní porodnici, jak to u nich chodí. někde to vyplnit dopředu jde. Já nic vyplněné neměla, když jsem tam přijela, tak mě nejdřív napojili na monitor, zároveň se mnou vyplňovali dotazník a pak přišla dr a vyšetřila mě. Na základě toho usoudila, že porod se rozbíhá a stěhovala jsem se na porodní pokoj.
Když bude mít partner plnou moc, tak tím asi nic nezkazíš.. Druhá věc je, že mě např. stresovalo i to prostředí a jejich přístup(nezájem) a nějakej dotazník bylo to nejmenší:D Když budu někdy v příštím životě ještě rodit, tak jedině s PA a do nemocnice pojedu až fakt na poslední chvíli.
Ja jim po rozhodnuti o akutni sekci podepsala nejake papiry a kdyby tam bylo,ze mi prisijou ruku na prdel tak to podepisu, netusim co tam bylo..10 min na to byl prcek venku! Takze ty formulare netusim k cemu jsou ..U soudu by stejne neuspeli, rozhodne to nebylo s plnym vedomim !
Štos papírů jsem dostala na prvním monitoru (na druhém monitoru sestřička zkontrolovala, jestli to je všechno vyplněné, jak má být a nic nechybí) a mám je odevzdat na příjmu, až pojedeme rodit, datum si tam prý doplní sami.
Taky jsem vše dostala předem včetně informovanych souhlasů a papírů pro matriku, ty jsem i odevzdala ještě před porodem (matrikářky mají pobočku přímo v té porodnici, tak jsem se tam stavila po jedné kontrole), ostatní s sebou k porodu a v pohodě.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Porod se zpomaluje kvůli dotazníku?Jako nevyplníš nenecháme tě porodit😀.Rodila jsem 2x nevzpomínám si ani na jeden.A kdyby se doktor ptal 4x budu raději než ,kdyby se nezeptal ani jednou a tím mi ublížil.