Maminky, chcela by som sa vás opýtať..Som Slovenka, vydatá za Čecha...stále mám trvalý pobyt aj občianstvo Slovenské.Chcela by som druhé mimi porodit na Slovensku, aby mi počas pobytu v nemocnici mohla mamina postrazit maleho.Len ma zaujima, ako to je potom s občianstvom miminka narodeného na Slovensku, prípadne s nahlásenim do pojistovne tu v CR..a tiez ako to bude s prihlasenim na trvaly pobyt do CR..mate niektora skusenost?DAkujem 😉
Ahoj, ja som slovenka, zijuca v CR... mam slovenske obcianstvo i trvaly pobyt... Rodila som v Kosiciach v Saci, a pred odchodom z CR som si vybavila doklad E106... (ale nikto ho odo mna nechcel). Porodnici stacila moja ceske karticka poistenca, porod i vsetko s tym suvisiace... mi hradila ceska poistovna. Z informacii, ktore mam ja, tak dieta ziskava automaticky obcianstvo po matke. Moj syn ma slovenske obcianstvo, no podla ceskeho zakona ma automaticky i ceske obcianstvo, kedze otec je cesky obcan. Dieta zo zmiesaneho partnerstva ma dvojite obcianstvo. Moj syncekovi som potom vybavila cesku karticku poistenca (potrebovali vidiet len rodny list a moje doklady)...no trvalo to dost dlho, najprv mi vystavili formular, ktory som poslala do slovenskej poistovne na potvrdenie,,, a az potom nasledne mi vydali v CR docasnu karticku,, a na tu "skutocnu" stale cakam 😠 No ale drobcek bol asi mesiac bez poistenia!! A to mi tvrdili vo VZP, ze to inac nejde,,,, 😒 Posielam link o nadobudnuti ceskeho obcianstva,, su tam i kontakty:
http://www.mvcr.cz/clanek/nabyvani-statniho-obc...
😉
Čaute všetci. Chcem sa opýtať poradiť. Mam české papiere TP aj odvody platím v cecham ako OSVČ. Priateľa mam zo Slovenska a čakáme babo svadba bude až v máji 2020 a pôrod mam na február. Takže vlastně na Slovensko sa budem ofiko stahovat až po svadbe ale rodit chcem na SK neviete ako to je s pojišťovnou že keď veľa rokov odvody platím v ČR a presťahujem sa pak na SK tak vlastne z ktorého štátu budem dostávať na babo a jak je to s pojistkou zdravotnou. Ďakujem za každú radu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
ahoj, řešila jsem podobnou situaci - jsme oba Češi, žijeme přechodně na Slovensku, tak jsem zjišťovala, jak by to bylo, kdybych rodila na Slovensku....dítě by získalo automaticky slovenské občanství (dalo by se pak v našem případě změnit nějakým papírem na matrice - ale nevím, jak to je, když jako rodiče nemáte stejný občanství), prvních 8 dnů po porodu čerpá dítě zdravotní péči z pojištění matky, pak ho musíš přihlásit k nějaký pojišťovně...my vzhledem k tomu, že jsme převážně na Slovensku, budeme malou hlásit ke slovenské pojišťovně (přítel tu pracuje a platí slov. zdrav. pojištění, takže to nějak snad jde) a pak ji po návratu do ČR přehlásíme k české pojišťovně.
jinak by mi prý porod uhradila i moje česká pojišťovna, i kdybych rodila na Slovensku...v rámci nějaké nutné péče...ale moc se mi tomu nechtělo věřit, tak jsem radši rodila v ČR.
S tím pobytem bohužel neporadím, jsme tu přechodně, takže tohle neřešíme...