Ahoj dámy.
To že tatínci nesmí k porodu víme,nic s tím neuděláme.
Mám termín v podstatě každým dnem klidně a kromě toho ,že mě tíží že na to budu úplně sama,mě trochu trápí i organizace.
Máme dvě děti.Takze až to přijde budeme muset volat někoho k dětem.. přítel mě tedy dostane k porodnici a jak potom? Zazvonit počkat až někdo přijde aby mi pomohl s věcmi,sama sem nebyla schopna v kontrakcich ani udržet moč natož kufr, papíry atd.
Ještě před týdnem mi v porodnici říkali,že hned napíší chlapovi na menší dítě ošetřovacku aby mohl po dobu co budu v porodnici být s dětmi doma,pustí ho teď vůbec aspoň aby mu ji napsali?
Někde sem i četla,že až se se dítě narodí tak mu ho aspoň ukážou- to je jak proveditelné?a co u propuštění?mám si už do porodnice brát i věci co mám připravené na cestu z porodnice?-sedacku, věci na miminko..balite si s sebou i jídlo? jelikož večeři dávají v pět a ráno až v sedm nebo osm snídani a vzhledem k tomu že návštěvy jsou zakázané nikdo vám nic nepřiveze.
Nechci rozpoutat žádnou debatu o tom zda je rozhodnutí zákaz otců u porodu zbytečné či ne,teď mě to opravdu zajímá takhle prakticky, máte za sebou některá už porod v Nemocnici kam tatínkove nemohli?
Případně vaše názory atd.
Moc vám děkuji a přeji všem hlavně zdraví včetně toho psychického 🌹
A drzim pesti, at to probehne co nejprijemneji. A jste brzo doma u nejblizsich.
Taky nevím, jak tohle bude probíhat a mám docela obavy, nevím, jak to zvládnu s taškami během kontrakcí... A i pak s dítětem. Takže háčkuji se 🙂
@balogis Jeste me napadlo se zeptat maminky, tety, babicky. Proste nekoho, kdo tu absenci partnera u porodu zazil. Umim si predstavit, ze to bude stejne. Vajicko bych s sebou urcite nevlacela, ale obleceni, plenky a kombinezku radeji ano. Vse jsem mela v kufru na koleckach. Lepe se to tahne, nez kdyz je to v cestovni tasce.
Napíšu informace, co poskytla naše nemocnice (LBC), třeba to pomůže i Vám:
* Věci na šestinedělí si lze nechat přinést, měly by však být zabalené např. v igelitu nebo tašce a nadepsané Vaším jménem. Sestřička Vám jej pak předá.
* Obávám se, že dítě otcovi neukážou, protože umožňují jen předání rodičky k porodu a pak otce vykáží, někdy ani nepustí do samotné budovy.
* Rodička před vstupem do budovy musí projít kontrolou (měření teploty atd.), teprve poté může být vpuštěna do porodnice (neplatí pro akutní porody)
Víc informací bohužel nevím.
Četla jsem rady psychologa a ten doporučil si vzít s sebou alespoň nějaké partnerovo oblečení (např. triko, co měl předchozí den na sobě), dokáže to zlepšit psychickou pohodu rodičky, když už tam nemůže být manžel osobně.
Jinak neřešil třeba někdo, jestli je možné, aby se otec „účastnil“ porodu třeba po telefonu (hovor/videohovor), aby měl člověk v té těžké chvíli na blízku alespoň jeho hlas? Netuším, jestli je možné mít na porodním sále u sebe alespoň mobil...(samozřejmě položený někde bokem)
Určitě půjde nějak odvézt dítě domů. I podle toho vládního nařízení je povoleno, aby otec dítěte šel k dítěti, takže nemocnice ani nic neporuší, když ho pustí dovnitř, aby vás vyzvedl (nebo to minimálně nějak vymyslí). Takže věci na cestu domů určitě nechat doma (není na ně v porodnici místo).
Jídlo si určitě nějaké vezmi, ale třeba když jsem byla na rizikovém na Bulovce, tak s výjimkou prvního dne (přijela jsem tam ve tři odpoledne, než mě přijali na pokoj, bylo po večeři a až pak jsem zjistila, že jsem si mohla říct o nějakou bagetu) tam bylo jídla spíše víc než míň, ale nemusí být všude. Spíše člověka honila mlsná než cokoli jiného. Já pak rodila císařem, takže jsem projela několik různých diet a s žádnou jsem neměla zásadní problém. Hodila se nějaká ta mlska, ovoce a kefírové mléko (to mám moc ráda).
Obecně je ale líp mít těch věcí spíše méně než více, mně když pak převáželi na JIP tak byli dost nešťastní z toho, že mám moc věcí (no, už jsem tam skoro týden byla a šla jsem pak na jiné oddělení, takže jako kupa věcí) - a určitě nějak půjde zajistit, aby to otec mohl případně přivézt (byť třeba bezkontaktně - a možná tam je i ta možnost, že mu dítě při tom předání na dálku ukáží).
Vůbec vám to nezávidím, já mám chlapa, co nemocniční prostory vyloženě nemusí, tak za mnou moc nechodil, až potom teda za malým a to taky jen na chvilku, ale je rozdíl mít chlapa, jakého mám a nemoci kvůli okolnostem.
Určitě doporučuji telefon a volat a volat. A hodí se i tablet. Třeba Bulovka má WiFi (sice blbou, ale má), dají se posílat fotky a tak. Hloupé je, že když je více lidí na pokoji, tak se pak těmi telefony rušíte, já chodila telefonovat na chodbu nebo do koupelny.
@balogis já si taky myslím, že si Tě potom může normálně vyzvednout a podle mě tě sestra dá za dveře s kufrem a novorozencem v náručí. Ale na druhou stranu jsou stále povolené návštěvy nezletilých osob jejich zákonnými zástupci. Prislo by mi absurdní, že za 14 - náctiletým dítětem si můžou chodit návštěvy na oddělení a otec by si nemohl vyzvednout svoje dítě a manželku po porodu.
Holky těch otazníků je kolem toho tolik prostě 🙈
Ahoj, já byla v poradně včera a nikdo mi nějak nebyl schopný odpovědět na tyhle otázky. Sestra ještě zmínila, že tam měli ráno hodně příjmů a vzhledem k čerstvému nařízení o zákazu otce u porodu to asi nebylo úplně příjemné, když o tom třeba někdo ještě ani nevěděl.
Ale dneska jsem se tam dovolala a opravdu milá sestřička mi na všechny otázky odpověděla.
S sebou si mám vzít všechno co budu k porodu a na šestinedělí potřebovat. Manžel mě může dovézt do nemocnice, ale u dveří si mě převezme sestra a manžel musí pryč. Věci mi bude sestřička nosit, přenese je pak i na pokoj atp. I mi říkala, že pokud budu něco nutně potřebovat, tak mi to manžel může dovézt a dát to sestřičce.
Budu s sebou mít takový kufřík na kolečkách (co normálně beru do letadla jako příruční zavazadlo) a menší tašku na věci přímo k porodu, tak myslím, že to sestřička zvládne přenést nebo i já, pokud to bude nutné.
Jídlo si zabalím, jednak vím, že nemocniční strava je hnusná a navíc si pamatuju hlad (večeře brzy, pak celou noc kojení a starost o miminko, snídaně zas až někdy v osm ráno). Jen budu doufat, že nebudu rodit několik hodin, protože pochybuji, že dám jídlo hned do ledničky. Navíc si myslím, že bude i dost plná, protože tam každý navalí jídlo na 3 dny, tak to budu muset ještě trochu promyslet a spíš si vezmu nějaký musli tyčinky než třeba jogurty.
Věci na cestu z porodnice mám nechat doma a manžel je bude moci dát sestře při propuštění a převzít si nás před oddělením.
Roušky - u nás v porodnici jsou jen jednolůžáky a dvoulůžáky. Prý dávají maminky přednostně na jednolůžáky, kde pak nemusí mít nasazenou roušku. Na dvoulůžáku prý ano, celý den. U porodu je to doporučené, ale ze sestřičky tak nějak znělo, že pokud nechci, tak nemusím. Ono udýchat porod s rouškou si nějak nedokážu představit. Jinak mi říkala, že po každém porodu se celý sál dezinfikuje a svítí modrým světlem, tak riziko nákazy je minimální.
Na OČR jsem se neptala, ale měli by ji napsat bez problémů. Tam se nic nemění.
Jinak včera bylo před porodnicí až podivně moc chlapů, jeden dokonce s dítětem na odrážedle. Myslím, že se aspoň přes okno byli podívat na maminku, někteří tatínci možná čekali až jim napíše nebo zavolá žena po porodu. Ukázat dítě po porodu asi jinak než přes telefon nepůjde. Jé a na ten bonding po porodu jsem se zapomněla zeptat. No, tak to uvidím až na to dojde.
Všem přeju co možná nejpříjemnější porod za těchto okolností!
@balogis Ahoj, jen jsem si uvědomila, že jsem nezmínila, že tohle všechno se týká Thomayerky. Budu tam rodit snad každým dnem..
@lovemusicsun díky moc za informace
@lovemusicsun také děkuji ,myslím že to bude všude dost podobné .....já se nemůžu dovolat a na dotazy mi neodpovídají .
@aneta15 U nas v porodnici nesmi v bezne situaci (mimo koronavirovou pandemii) na sestinedeli ani otec miminka. Za me je to rozumne. Navsteva se resi v mistnosti mimo oddeleni (vedle vchodu do oddeleni). Kdyz jedou domu, sestre predava vajicko a obleceni a ceka na chodbe.
Ted pri pandemii je i jeho pritomnost v budove riskantni. Snad to vymysli maximalne prijemne pro maminky.
@puhelin no jako já už se vytrápila z toho že prostě porod atd musím zvládnout sama a právě se i bojím teď te organizace.v jeden den budou pouštět hodně maminek a bude tam teda muset být někdo,kdo bude neustále přinášet vajíčka od tatínku k maminkám.Taky by mě zajímalo když budu na pokoji po dvou a budu muset mít roušku celou dobu,jak zařídím aby se mi nesvezla až budu spát.
@aneta15 Toho se trochu bojim. Byla jsem nakupovat v rousce asi hodinu, v takove te lehke jednorazove a bylo mi v ni horko a tezko se dychalo. Hned mi na tvari vybehla vyrazka. Nedovedu si predstavit mit ji cele dny..
ted na nas (jsem v porodnici) vybalili ty rousky... mame je nosit, az se roztrhaji, prijit pro novou... ale ze jsou funkcni jen asi 20min a nebo do navlhnuti, uz nikoho nezajima, takze geato k ho*nu
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Zkuste se zkontaktovat s nekym z porodnice. Byvaji i na FB oficialne. Nebo pres vasi gynekolozku zkuste neco zjistit.