Za jak dlouho po porodu přijímate návštěvy u vas doma?Do porodu mne zbyva uz jen par dni a uz ted jsme s manželem řešili,za jak dlouho k nam nekoho pozveme.Myslim si,ze nejbližší rodina by se mohla prijit podivat na mimi co nejdrive,manzel chce dodržet šestinedělí.Moje mamka ale urcite bude chtit prijit driv.Jak t mate Vy?
nejsme ve středověku, take manžela bych neposlechla. Nejbližší přišli hned, nedovedu si ani představit, že bych jim řekla, že až za 6 týdnů. kamarádky tak 3-tí týden - dle toho, jak jsem se na to cítila já. Striktně jsem jen všechny žádala ať nejsou nachlazení apod.
@martina2706 Já přijímala už v porodnici 😀 V šestinedělí normálně. Spíš návštěvy nechtěly. Bály se, že mimčo něčím nakazí. Záleží, jak se budeš cítit ty. Šest neděl bylo pro mě dlouho, já už jsem chtěla vidět i jiné tváře a povídat si o tom zázraku 😉
Já bych to tak nehrotila, dnes se už tak striktně nedodržuje a teda nevím, co by mě mamka řekla, že ji pustím se podívat na vnouče až za 6 neděl. 😀
@martina2706 Ano, bude nejvíc záležet na tom, jak se budeš cítit. Já měla každé šestinedělí jiné - poprvé to bylo příšerné, hlavně psychicky, pořád jsem byla příšerně unavená, chtěla spát, brečela a nevěděla, co s tím. Hrůza, měla jsem plný zuby sama sebe, natož ještě návštěvy... ale byla jsem ráda, že přijela mamka a pomáhala mi. Podruhé jsem byla absolutně v pohodě, takže když se ohlásila návštěva, bylo to fajn. Ale je fakt, že jich nebylo moc. No a hlavní fakt je, aby návštěva nepřivezla nějakýho bacila...
@martina2706 u nás poprve byla moje mamka asi nejak mezi 5 a 6 týdnem...ale hodne jsem se rozmýšlela....a podruhé jsem nechtela nikoho ani videt. Myslím si, že je to na každém.....já bych dopředu návštěvy neplánovala a řekla všem, že se ozvete....a domluvíte pozdeji. nechej si čas. Určitě se Ti bude návštěva snadněji svolávat než odříkávat. 😉
U nas to bylo obracene nez se rika... Prvnich 14 dni po porodu jsem k nam navstevy honila,strasne jsem se nudila,mela jsem spoustu casu,prcek byl hodny.. Ty dalsi tydny uz byly horsi,zacaly prdiky,prcek zacal i vic vnimat a zacal kolotoc a v tu dobu jsem na navstevy uvalila embargo,zvana byla vlastne jen sestricka,ktera mi s prckem pomohla 😉 uvidis sama,jake budes mit dite..
U babiček bych šestinedělí nedodržovala, pokud budou zdravé. Moji rodiče za mnou byli už v porodnici. Vlastní maminka je přece jen i opora pro Tebe a bude se těšit na vnoučátko. U kamarádek uvidíš podle toho, jak se budeš cítit a jestli to bude v šestinedělí nebo až po něm, není důležité, dobrá kamarádka Tě pochopí. Věřím, že rozumná kamarádka by na návštěvu s bacilem k miminku rozhodně nešla.
Nechala bych to na Tvych pocitech a rozpolozeni po porodu.. Pokud budes chtit nekoho videt, neni problem zavolat a pozvat, ale nutit se do niceho nemusis, kdyby Te stvali 🙂
Já jsem o žádné návštěvy nestála, ale manžel se samozřejmě chtěl synem chlubit. Nechtěla jsem mu kazit radost, tak jsem mu ustupovala a návštěvy dovolila. Ale šestinedělí pro mě bylo příšerné období a ty návštěvy mě akorát vyčerpávaly. Takže u druhého budu nekompromisní, kromě babiček žádné návštěvy.
Ja jsem byla z reakce manzela celkem v šoku🙂.Taky nevidím zadny problem v tom,abych návštěvy normalne přijímala.Kdyz se clovek cítí fit,proc ne🙂.Jsem rada,ze to mame vsechny podobne.No jo,chlapi🙂.......
@martina2706 Záleží na Tobě. Na tom, jak na tom budeš s hormonama, kojením atd. Mě navštěvovali už v porodnici, tam jsem měla dost návštěv, ale dojela jsem domů, a tak dva týdny jsem měla co dělat sama se sebou a s malou, na nějaké návštěvy nebylo pomyšlení. Pak už postupně ano. Ale každá je na tom jinak. Některá už den po propuštění z porodnice trajdá venku.
@martina2706 Tak to by nikto z naších blízkych nevydržal,čakať celé šesťnedelie,už druhý týždeň sa u nás vystriedala celá rodina,nikto nečakal na pozvanie,len nám zavolali,že o koľkej a ktorý deň sa dovalia..ale mne to nevadí,nemala som nikdy žiadne komplikácie,ani po cisárskom,tak nevidím dôvod na to,aby aspoň najbližšia rodina nemohla prísť hneď. Ani manžel proti tomu nič nemá,raz síce jedného známeho poslal domov,bolo to deň po tom,ako som prišla z pôrodnice a ľahla som si s malým spať...známy šiel z práce a len sa zastavil,chcel vidieť aspoň na chvíľu malého,no manžel mu povedal, že teraz spím a musím si oddýchnuť,tak nech príde inokedy...no poviem vám ten známy bol teda šokovaný,až urazený,že mu to manžel nedovoli...dlho to nevedel rozdýchať...
Rodina hned, známí a kamarádi po domluvě, cca po 2 týdnech.
@martina2706 Proč tě zajímá názor někoho jiného? Neřeš to dopředu. Uvidíš, jak vám bude a co budete chtít. Pak si můžeš zvát jednotlivé návštěvy, když na ně budeš mít náladu.
@marketa233 tak se zeptala na názor, no🙂 od toho tady fórum je...;)
@marketa233 chtela jsem vedet,jak to probiha v jiných rodinách.Od toho tu "koník" je ,ne🙂?
@martina2706
@sedmiteckas Chápu, ale tohle srovnávání většinou spíš škodí.
@marketa233 Nemyslím si...názory jsou různé. Někdo píše hned, já jsem třeba napsala, že minimálně za 2 týdny. Ono stejně uživatelka pozná sama. Jen chtěla vědět prostě...
Ač se manžel hodně snažil (nákupy, vaření, úklid - já jsem nebyla schopná ničeho), návštěvy babiček se zatraceně hodili. Přivezly oběd, vygruntovaly, vzaly kočárek a nechaly nás si schrupnout...je zbytečné dělat hrdiny ve dvou, když je to obrovská změna a nápor.
A z citového hlediska taky, je to jejich vnouče, milují ho, tak ať si ho užijí. Vzdálenější rodina a kamarádi až časem. Šestinedělí není o tom zavřít se do izolace, ale spíš odpočívat, nevystavovat dítě ruchu a bacilům na veřejnosti a říct si o pomoc, když o ní stojíš a o klid, když ne.
@martina2706 také mi to prijde prehnane, u nas byli mamka hned a byla se mnou doma tyden a ostatni tak prubezne, ale vsichni v sestinedelí, malej byl zdravej a nejak ho to rozhodne neohrozilo. Nepredpokladam, ze by prisel nekdo nemocny, to snad maji rozum 🙂. Takze ja bych se toho nebala.
@martina2706 Já u všech kamarádek a známých dodržuju šestinedělí a to stejné jsem vyžadovala i sama. Vyjímkou byla moje mamka, která přišla v prvním týdnu a navařila mi do zásoby na dalších 14 dní. Pak se pozvala tchýně s tchánem, ale ne, aby pomohli, ale prohlídnout si a pochovat malýho. Naštěstí to byla jen chvilka a protože jsem zatrhla návštěvy v porodnici, byla to jejich první možnost. Vzhledem k tomu, že jsem nevěděla, kde mi hlava stojí a zvykali jsme si na nový rytmus, na přijímání návštěv jsem neměla náladu ani čas. Doma binec, já často celý den v pyžamu, neučesaná, nevyspalá, bolavá po sekci... a ještě se věnovat návštěvě..? Ty dva měsíce každej nedočkavec vydrží a do té doby se aspoň všechno usadí.
@martina2706 Záleží na tobě, jak se budeš cítit. Já jsem poprvé nikoho nechtěla vidět, ale stejně se mě tcháni neptali a dojeli hned první den, co jsme přijeli z porodnice, naši dojeli po týdnu a nakonec mi to nevadilo. Podruhé jsem to už neřešila vůbec a za návštěvy jsem byla ráda. Uvidíš, jak to budeš snášet, ale vlastní rodiče bych klidně hned pozvala. Držím palce 😉
Jak říká moje sestra, v šestinedělí jsou nejlepší návštěvy, které klepou čelem. Tzn. v jedné ruce hrnce, v druhé ruce vyžehlené prádlo 😀
Každý to má samozřejmě jinak, jinak se cítí a také záleží na vztazích v rodině.
U třetího dítěte jsem žádné návštěvy nevyhledávala. Měla jsem svých starostí dost. Do porodnice jsem chtěla jen svou rodinu, přišlo mi to ohleduplné i vůči druhé mamince na pokoji. JInak jsem se vrátila a prostřední dítě pneumokokový zápal plic, tchýně přišla s oparem 😕 Prostě mazec. Na žádné soudružské návštěvy jsem neměla náladu, chtěla jsem se v klidu zžít se svou novou rodinou 😉
Rozhodně bych nic nehrotila, uvidíš, jaké se budeš po porodu cítit. Jaké bude miminko 😎
Tak záleží čistě na vás, a taky jak se budeš cítit ty a jak náročné bude miminko. Já byla v pohodě už po porodu, takže odpoledne už za mnou přišli nejbližší do porodnice a další dny i kamarádky. A pak v šestinedělí jsme přijímali návštěvy normálně, malá většinou stejně spala.
Záleží na tom, jak se budeš po porodu cítit. švagrová už před porodem říkala, že nechce, aby chodili do porodnice. Poslechly jsme ji jen my a ano, mám malé dítě a nepřišlo mi vhodné tahat jí k ní do porodnice, byla po náročném CS s velkou ztrátou krve a podle mě měla spíš odpočívat. Teď už za ní jezdíme, ale jen, když jsme zdravé - já min. týden nebyla, nejely jsme. Byly jsme tam včera 🙂 Už je jí líp a domlouvaly jsme se že budeme s Anetkou jezdit častěji - Anetce se po tetě stýská, má ji moc ráda a Elinku neustále okukuje 😀 Po porodu jsem ocenila první návštěvu doma - hned v den propuštění a to moji mamku, která rázně vysvětlila manželovi, že takhle ne, a bylo 😀 Další den zemřela manželovi babička a tak se k nám nahrnuli i ze slovenska - návštěva hodinku - podotýkám že jen na ni babka promluvila řvala jak tarzan 😀 Já bych řvala taky 😀 Ale myslím si, že co se týká návštěv - všichni by měli být rozumní, ano miminko je krásné, ale ohleduplnost vůči mamince je taky důležitá. Návštěvy jo, ale krátké 🙂 Nejlépe s navařeným jídlem 🙂
Ale jinak jak tu už holky psaly, bacha na bacily, teď je třeba ve Zlínské porodnici zákaz návštěv. Tak ať nejste hned na začátku nemocni...
kdyby se mělo dodržovat šestinedělí, tak by ta žena musela po dobu šesti týdnu zůstat doma. A to by byla škoda, když by venku bylo krásně. Taky hodlám přijímat už v porodnici jen ty nejbližší.
My jsme v šestinedělí přijímaly návštěvy jen z rodiny. Šestinedělí je takové období na zžití a uspořádání jak vše bude fungovat. Má mamka chodila ob den, ta mi fakt nevadila, protože mi pomohla a vozila vždy nějakou dobrotu.
Další návštěvy se mohly ohlásit až po šesti nedělí. Do porodnice za mnou chodili také jen příbuzní, ale raději bych, kdyby nechodil nikdo krom mého muže a mamky. Neměla jsem náladu na přetvařování a hlavně ani sílu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Tchýně se tu nasáčkovala hned jak jsme přijeli domů .. Moje mamka přijela za týden. Hlavně aby byli všichni naprosto zdraví, teď nemoci řádí všude. 🙂