Dobrý den... Mám takovej dotaz... Miminko čekáme v průběhu července, tzn. že bude hezky... Ale k problému. Jelikož nevlastníme automobil a nechceme nikoho otravovat, manželka přišla s nápadem mimi vložit do kočárku a domů dojít pěšky...
Máme to sice kousek od nemocnice, ale nejsem si dost dobře jistej, jestli je to vhodný a jestli to manželka vůbec může ujít...
Tak že dotaz zní: Bude vůbec manželka schopná, cca tř dny po porodu chodit, myslím tim chodit s kočárkem venku, né se někde přemístit po budově...
Moc dík za názory a rady.. 🙂
@meor To má každá ženská jinak, dopředu se to nedá moc odhadnout. Spíš bych se bála počasí. Může být bouřka, může být nesnesitelné vedro... My jeli z porodnice taky v červenci a bylo přes třicet stupňů. Tak možná by to někdo taky zařadil do kategorie "je hezky", ale nelíbilo se to tenkrát ani mně, ani malému. 🙂
Jo to sme původně chtěli, no ale pak přišla s tim, že by sme mohli jít pěšky... 🙂
fakt hodne zalezi jakej bude mit porod.. jestli x hodinovej pak bude rada ze si sedne.. ja mela porod par hodinek.. odrodila ve 3 opoledne.. a druhy den v 11 sem byla na prochazce v parku s psikem muzem mamkou a kocarkem.. vubec sem si nepripadala ze sem rodila.. takze asi bych to nechala na ni jak se bude citit 😉
A co to je kousek? Pokud pět minut, tak snad jo, když nebude po císaři. Ale jinak opatrně, já šla týden po porodu k pediatrovi pěšky dvacet minut (blbý nápad) a měla jsem dost...pak jsem sice jela zpátky mhd, ale domů ze zastávky jsem málem nedošla a celý den mi pak byla divně.
je to uplne individualne, zavisi od situacie, porodu atd. to iste miminko.. uvidíte. Pripadne si vezmite taxi ;) kvoli sedacke je potřeba nahlásit vopred aspoň den. ALe inak vo Vancouvri chodia do parku s uplne cerstvym miminkom, je to věc nazoru..
Já měla tak brutální nástřih, že jsem sotva došla do auta. Brácha teď jel taxíkem i s jejich autosedačkou, myslím, že nejpohodlnější varianta pro všechny 🙂
no a při cestě do porodnice... Máme nárok na sanitku..???
Do porodnice sanitkou, z spíš zkusit někoho domluvit - stav paní po porodu, počasí, i tak ven se chodí az po týdnu, a od 3kg..
@meor na odvoz do porodnice máte nárok na sanitku. ta vás ale doveze do nejbližší porodnice, nemůžete si vybírat, do které chcete.
A cesta z porodnice je individuální. Po prvním porodu byl pro mě větší problém sedět na nástřihu, než chodit. Po druhém jsem byla úplně fit. Záleží, jak daleko to domů máte. V 10 minutové cestě bych neviděla problém.
To je otázka a kterou ti nikdo neodpoví 😀 Já v den příjezdu z porodnice ( 4.den po porodu) po návratu domů uklidila celý barák a ještě upekla buchtu, pak jsme se šla podívat do stáje jak se měl náš zvěřinec a když už jsem tam byla tak jsme rovnou nakrmila koně, ovce i kozy .... ovšem o den později se mi šití rozleželo a nebyla jsem schopna pomalu ani vstát z postele .... pokud vlastníte autosedačku tak taxik, pokud ne tak bych si ji půjčila a opět taxík, pokud teda nemáte někoho z rodiny, neřekla bych že je to bude obtěžovat, pokud teda máte normální rodinné vztahy 😉
U nás teda pěšky jít nemůžete,nevím jak jiné porodnice,musíte si přijít pro miminko s vajíčkem,tudíž myslím,že bez auta by ho člověk přenesl tak možná kdyby bydlel někde pár metrů kousek,jinak Vás odveze sanitka 🙂
No to záleží na situaci a porodu.Já jsem týden po porodu chodila cca 6km na nákup.... ale je fakt, že jsem byla po třetím porodu a byla jsem "fit" 🙂
Tyjo, já bych teda z porodnice nikdy taxíkem nejela... Přijde mi, že to jako dost špinavý prostředí... Myslím, že na sanitku nárok máte (mně se ptali při propouštění, jestli mně má kdo vyzvednout), případně někoho poprosit... Já sama jsem vezla z porodnice kamarádku, když neměla nikoho jiného kdo by jí vzal...
Co se kočárku týká, záleží na tom, jak jí bude - ale osobně bych se toho nebála, pokud bude OK :o) Zase záleží jak to je daleko, no...
@meor Já bych na to nespoléhala. Mamka může být fit, ale taky nemusí. Já jsem byla fit, ale nešla bych kvůli mimču. Může být horko. Zjistila bych si nárok na sanitku v nemocnici. Pokud by nebyl, poptala bych se rodiny a přátel, jestli by půjčili auto a kdyby ani to ne, jela bych taxíkem.
@anetka1701 Já teda kdykoli, kdy jsem jela taxíkem, bylo čistší než moje auto 😀 Ale záleží kde bydlí. Věřím, že taxík někde v dolní horní může být ekl.
@meor za mě by to mohlo být ok, porod není nic tak hrozného, aby nemohla. A když to nepůjde, pojedete taxikem. Jen je potřeba mít autosedačku, ale ta by se dala od někoho půjčit, pokud nebudete pořizovat. Myslím, že i holky po císaři se 4. den po porodu pohybovaly celkem normálně. Pokud bude normální porod, bude už v pohodě. Mimčo bude taky ok, v kočárku mu bude fajn a určitě bude spinkat. Nešla bych jen, pokud by pršelo.
Ok, to teda znamená, že až to na Nás příjde, Tak můžem v klidu zavolat sanitku.. V tý sanitce, můžu jet taky..?? Když sem manžel.. Aby neřekli, pane, vy se tam dopravte sám...
@paulia to tě jako v porodnici kontrolovali, že máš autosedačku a jedeš domů autem??? Snad jsem za dítě zodpovědná a můžu rozhodnout sama, jak se dopravím domů. To by tě jinak nepustili z porodnice? To jsou trochu totalitní praktiky, ne?
Určitě vás kdokoliv rad zaveze, nemusí to být někdo z rodiny, pokud tam nejsou dobré vztahy, ale třeba nějaký kamarad nebo soused to pro vás rád udělá.
Pokud při objednání taxi nahlásíte, že povezete novorozence tak taxik přijede i s autosedačkou, jsou na to připraveni. Pokud nemáte auto je asi zbytečné pořizovat autosedačku...
@betelgeuzz Já ty pravidla nepíšu,ale bylo to určitě uvedeno v papírech.Jde spíš zřejmě o to,aby dítě nebylo odneseno pouze v náručí.Určitě nekontrolují,zda dítě dám do kočárku či do auta,že by číhali za rohem,ale při propouštění u nás byl personál vždy.Osobně jsem nikdy neviděla odcházet někoho s dítětem v kočárku,ale nehádám se,že to nejde,pouze píšu,jak je to u nás 😉 Toť vše.
@paulia ...zcela uprimne, cekala jsem na odvoz do tri odpoledne a tou dobou uz jsme meli propousteci papiry predane, naramek sundany...kdybych ji odnesla v zubech, tak by si toho nikdo nevsiml...natoz v naruci. Proc by ostatne dite nemohlo byt odneseeno v naruci, pokud to neni nijak daleko?
Jsem pro prochazku, je velka sance, ze bude fit, nebo taxika, pokud by se fit necitila. Pripadne nekoho z pratel...
@betelgeuzz
@nonnni holky přesně tak, na toto opravdu nemají právo. Já třeba u první odešla s dítětem jen tak. Autosedačku jsem měla dole v autě, jela jsem domů sama. Přišlo mi jednodušší vzít tašku a dítě do ruky než chodit do auta pro sleeper (vajíčko neuznávám) a pak se se vším vláčet zpět zase do auta, ani nevím, da bych to vše pobrala. Po cestě jsem se šla rozloučit, nikdo neřekl ani slovo, jen se ptali, kde mám chlapa, aby mi pomohl 😉
Neexistuje žádná povinnost vlastnit auto, ani odvážet novorozence autem. Když se manželka bude cítt dobře, dáte si procházku (po těch dnech v porodnici bude ráda za čerstvý vzduch) a když ne, objednáte s taxi se sedačkou. Dneska mají všchni pocit, že miminko je ohroženo venku, na ulici, v MHD a nebezpečí spojená a cestováním autem jako kdyby neexistovala. My také auto nevlastníme, na dobu porodu nám ho teda půjčili kamarádi, ale to spíš proto, že jsme chtěl jet do hodně vzdálené porodnice, ev. rodit doma a mít pro jistotu k dispozici auto.
@pisisvori pokuď vím tak jak která. Toto: http://www.detskydum.cz/detail/rmer-baby-safe-s...
má stejné atesty jako vajíčka, není tedy důvod, proč by se nemohl používat, je to bráno jako plnohodnotná autosedačka, kde je dokonce dítě ještě lépe chráněno při nárazu než u vajíčku.
Klasické korby s pásy vevnitř co dělá chicco a další a dají se připoutat pásy, ale namjí atest autosedačky by se používat neměly. Tak to tedy bylo u první dcery.
No, já si to upřímně osobně moc představit nedovedu 😕 . Ale asi záleží na průběhu porodu a poporodní aklimatizaci... A na stavu miminka (může mít žloutenku a hned ti to hodí klidně i týden v porodnici navíc...) . A na terénu (rovina, kopec, klidná cesta, hlavní silnice...). A na počasí (déšť, vedro,..) . Být vámi zajistím taxi anebo poprosím někoho z přátel, případně půjčím anebo koupím bazarovou autosedačku... Já šla na první "malou" procházku do vnitro-bloku týden po porodu, a patnáctiminutovou cestu jsem šla bezmála hodinu... Asi tak. Výlet na půl dne... 😝
A ono, ještě si taky kromě miminka zvykáš na řízení kočárku, prostě obrubníky, brždění, atd. chce trošku cviku... Stejně jako poutání v autosedačce... Ze začátku je to záhul sám o sobě, kočár bych netahala, stačí bohatě autosedačka, i tak je toho dost a ne ještě skládat do auta kočárek...
A v porodnici každého koho jsem viděla odcházet odjížděl s dítětem v autosedačce, takže bych na nějakou vycházku nespoléhala...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@meor mozna ano, mozna ne. To bude vedet az po porodu. Ja bych ani po jedn dal jak pet minut neuska a kocar nemohla tlacit. Ale zalezi na porodu a hojeni.
Autosedacku porizujete? Bych jela taxikem.