Ženy, nedávno jsem skočila kvůli bolestem na pohotovosti a vzhledem k tomu, že je to zřejmě porodnice, kde se chystám v lednu rodit, tak jsem se i v mezičase ptala, jak to tam chodí, vypadá a probíhá. Ptali se mě teda, jestli si zvolím klasický porod nebo opět císaře a docela mě zarazilo, když mi sestřička řekla, že momentálně končí i více než 50% porodů císařem. 😱 To mi teda k odhodlanosti porodit přirozeně moc nepřidalo. 😳 Jak je možné, že teďka tolik dětí přichází na svět císařem? Zajímalo by mě, jaký důvod k sekci byl u vás? 🙂
U mě byl první porod klestemi (padající ozvy a špatně srotovaná hlavička), druhý porod plánovaná sekce kvůli poloze koncem pánevnim. Kvůli prvnímu porodu nikdo nechtěl ani slyšet o přirozeném, za což jsem byla ráda, prostě bezpečnější ze dvou blbých variant. A třetí porod dva roky po císaři byl přirozený, krásný a navíc jako bonus bez jediného škrábnutí. 🙏
23h nepostupující porod, konec císařem.)
Vyvolavani (malo plodove vody) - nepripravene porodni cesty - nepostupujici porod - spatne ozvy - akutni sekce
V prvním těhotenství plánovaný CS kvůli poloze KP. Teď po 3,5 letech VBAC a dcera měla 4720g. Celé těhotenství i porod jsem o jizvě nevěděla. A rozdíl jde poznat. Jsem sice hodně šitá, ale porod byl rychlý, dlouhý bonding, malá se hned přisála, kojíme.. určitě bych nešla na vyvolání, to mi přijde že šanci na další CS zvyšuje.
Poloha koncem pánevním+prvorodička+jsem malá+velké miminko 😉
@journals úplně to samé...
Druhý syn poloha příčná, netočil se a to ani koncem pánevním. Tím bych bývalá rodila Nikdy nezapomenu na slova doktorky na sále když mě otevřeli prohlásila, že dítě bych opravdu neporodila byl tam prostě blbě ☹
Jinak sestra teď rodila přirozeně po předchozím akutní sekci ( preklepsii 35tyden) a zvládli to, ale záleží na stavu jizvy, při porode je to velké napětí a ta jizva může prasknout, kamarádky známé se to stalo, rekonvalescence půl roku ☹
U prvniho vyvolavany porod z duvodu velikosti plodu,pro nepostupujici porod po ukrutnych bolestech udelana sekce...
Placenta mi mi ležela celá přes porodní cesty(praevia centralis) počítala jsem s tím už od 20tt..
První sekce z důvodu velikosti miminka, u druhého jsem chtěla zkusit přirozeně, ale když už byl odhad zase 4kg doporučena druhá sekce🤷
Nepostupující vyvolávaný porod kvůli váze miminka. Nakonec skoro 4,5 kg 😁 a druhý porod kdo ví jak to dopadne... Každopádně z ruptury dělohy jsem vystrašená. Na YouTube je video rodičky, které děloha rupne !bez předchozího císaře!, dozvědí se to až když jí otevřou na sále břicho. Víceméně tam není nic vidět, jen to zpětně popisuje, je tam video ze sálu a pak jak vyhnali manžela. Poté až když se probrala 😬
První porod akutní sekcí po 3 hodinách marné snahy malou vytlačit přirozeně. Druhý porod na přání sekcí, bála jsem se, abych nedopadla stejně jako u první, mám úzkou pánev a obava, že by to dopadlo stejně, navíc umocněna strachem, aby nepraskla jizva, byla reálná.
Nepostupující porod. 50 hodin vyvolávání a nic. Zakalená plodovka, já silný zánět v krvi. Za těch 50 h jsem se otevřela o jeden prst.
Velky obvod hlavy u syna a nepripravene porodni cesty - v den terminu nic nenasvedcovalo jakekoliv snaze syna se brzy vydat ven, ani Hamilton mi nebyl doporucen, ze by byl o nicem. A obava, ze syn jeste poroste a hlavicka bude jeste vetsi. A jsem za to rada, protoze syn ma opravdu vetsi hlavu po manzelovi (ve trech letech nosil cepice pro sestilete). Mladsi dcera take cisarem - mela jsem moznost volby a po zkusenosti s vybornou rekonvalescenci po prvnim jsem do toho sla dobrovolne. Ja jsem ten pripad, co jse radeji do planovaneho cisare, nez si nechat porod vyvolat a pak pospichat na akutniho cisare.
U me to byla preeklampsie. Šlo o minuty. Teď v druhém těhotenství preeklapsie zase potvrzená, ale děláme vše proto, aby jsme to ukocirovali a druhý porod mohl být přirozený
Po prodelani covidu, ve 38tt, spatne ozvy
@cherie24 prvni syn kvuli neotoceni hlavicky dolu a podruhe jsem mohla rodit prirozene sle bohuzel mimco nesestupovalo a zaclo mit spatne ozvy q musel ven akutnim cisarem…ale u druheho mi merily jizvu a pokud byla dobra bylo na me jak chci rodit☺️
Nepostupujici porod trvající více než 24 hodin, klesající ozvy a objevilo se krvácení. Takže akutní sekce, při které zjistili u mě 3cm rupturu na děloze.
@betysch taky jsem právě slyšela o těch 20%, tak tohle jsem teda moc nepochopila 🤷 Ale zas si říkám, že je i dost ženských, které si pak druhý zvolí rovnou císaře a takhle porodnice nerodí vůbec koncem pánevním.
Prý odrodili jen jedno miminko a tam to bylo tak rychlé, že ani nestačili zavolat anesteziologa. 😀 Tak to asi taky na těch procentech přidá, ale tolik ...
@vaculovav tak ono by se po císaři vyvolávat nemělo vvůbec Správně ani píchat plodovku. Všechno to umocňuje mnohonásobně sílu kontrakcí, což je po císaři dost špatně ... Já chci zkusit hypnoporod. Pokud bude jizva dobrá a situace bude v pořádku. Ale pokud bych třeba měla dlouho přenášet a začalo by se o tomto uvažovat, raději bych zvolila sekci. I když si teda myslím, že bych pak asi potřebovala pomoct s psychikou. Už prvního císaře jsem dost těžce nesla, z druhého bych byla hodně zklamaná. 😞
@westiee mě teda tenkrát doktor chtěl taky vyvolávat v den termínu porodu kvůli velkému váhovému odhadu. Já jsme to teda odmítla a jsem za to ráda. Na šestinedělí mi pak taky říkali, že jsem udělala dobře. 🤷Stejně byla malá už tou dobou tak velká, že bych jí neporodila, nebyla sestoupená a porodní cesty absolutně nepřipravené. Ozvy ukázkové, placenta v pořádku. Přesto mě doktoři tlačili do okamžité vyvolávačky. Kdybych na to prý tenkrát kývla, akorát se tam trápím v šílených bolestech hned od začátku, stejně bych skončila pod kudlou a po takových porodech, kdy na to tělo není připraveno, prý mívají ženské problémy se rozkojit. Já jsem tenkrát podepisovala reverz a o týden později přijela s kontrakcemi. Akorát malá nebyla v porodních cestách, tak to pak po celém dni ukončili císařem. Akutně to ale nebylo.
@betysch no na takovou úroveň to asi nedotáhnu 😄 Já mám z porodu dost vychr, ale ač jsem teda byla už třetí den bez léků na bolest, tak jsem to moc dobře nenesla. Ani psychicky ani fyzicky. Cítila jsem, že mě to pak v mnoha ohledech, zejména u sportu omezuje a to poměrně dlouhou dobu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@cherie24 50%je moc.To by v té porodnici bylo něco hodně špatně.Celorepublikový průměr je okolo 23%, myslím.U mě abrupce placenty a druhý porod přirozený.