Zdravim vsechny maminky,
chtela jsem se zeptat jestli je vyvolany porod velke riziko pro miminko. Mela jsem termin 12.9. a zitra me ceka vyvolani, nejak se mi do toho nechce, protoze male nic v brisku nechybi. Placenta jeste funguje a mam i dostatek plodove vody. Ostatne doktorka rikala, ze porodni cesty mam pripravene, ale ze nevi jestli jsem uz otevrena nebo ne, ze tam nedosahne :/ v kazdem pripade to bude teprve tyden, tak mi to prijde unahlene:(
@anetka1701 no ja jsem to doktorce navrhovala, ale ona rikala, ze hodne deti potrebuje jen popostrcit, ze jsou line a ze to proste odkladat nemam.
@verajs151 tak to zkus aspoň ukecat na nějakou šetrnější formu vyvolání... Vím že se vyvolává víc způsoby... Mně k vyvolání nikdo nenutil, jen to navrhli, kdybych nechtěla, tak mně jen víc hlídají... Ale já už to chtěla mít z krku...
@verajs151 když přenášíš týden a vše je ok, včetně průtoků a dalších věcí, rozhodně bych na vyvolání nešla. Z čeho máš určený TP? Líný plod neexistuje, buď je zralý pro výstup a nebo není.... 😉 Vyvolání a další věci ho donutí jít ven, tehdy, když ještě není plně zralé. Bohužel občas se stane, že tahle přirozená věc nefunguje, většinou si plod nerozumí s mateřským organismem, ale týden po správně stanoveném TP bych to fakt neřešila. Fyziologické těhu trvá 38-42t, ne 40t 😉
@blondynka400 me urcovali termin porodu podle menstruace. Prave proto se mi to nejak nezamlouva, protoze co tak vim davali mimminku aspon deset dnu cas, kdyz vse fungovalo jak ma. ale ja jsem v nemecku a tady se to resi asi jinak, Pry aby se nic nezanedbalo.
Co jsem si tak všimla, trend už dávno není nechávat přenášet 10 dnů, nebo déle, ale po týdnu se jde na vyvolání. Vyvolání nemůže mimču nijak ublížit, ale pokud cítíš, že bys ještě chtěla dát mimču šanci na přirozené spuštění porodu, zkus se domluvit, že bys teda každý den docházela na monitory a průtoky půpečníkem. Problémy sice teď mít nemusíš, ale ta situace se může ze dne na den změnit a může (a nemusí) nastat problém. 🙂 Navíc otázka je, jestli je termín vypočítaný přesně atd. 🙂
@verajs151 ja mam oba porody vyvolane pokazde jsem byla zavrena, porodni cesty nepripravene... nemusis se niceho bat daji ti nejspis tabletu a rozjede se to-jsou v ni prostagladiny - jsou obsazene i ve spermatu- takze to je jako by sis doprala sex😀 😉 a pokud nejsou kontrakce doat silne tak davaji oxytocin-ale me treba ani jednou nedali..nemusis se bat, tes se ze budes mit miminko u sebe:-* druim pesti🙂
@verajs151 termín dle MS moc přesný není no... A na UTZ ve 12-13 tt jsi byla? Jako jo, oni se takto jistí, kdyby náhodou něco, ale to neznamená, že je to to nejlepší pro tebe a nebo miminko.
@curdibilka já si myslím že je to naopak, dobrý doktor už nevyvolává po 10 dnech jako předtím, ale nechá to těch 14 dní, za podmínky, že je vše v pořádku a žena chodí na kontroly...
@blondynka400 Píšu jen zkušenosti, co mám v okolí u holek, kámošek, známých... Přiznám se, že bych se bála nechat přenášet tak dlouho, kvůli tomu, že TP třeba nemusí být úplně přesný nebo tak. :-/
@curdibilka já mám pár kamarádů gynekologů a nikdo z nich by po 7 dnech přenášení nevyvolával, kdyby o to rodička sama neřekla a vše bylo ok.
Já osobně si myslím, že je lepší věřit svému tělu než nějakým tabulkám a zažitým zvyklostem.. Jedno vyvolání za sebou taky mám, dodnes na to nejsem hrrdá, ale lepší, než aby se narodila CS a jiná možnost nebyla.... Znám holčinu co přenášela 3 týdn, vše dopadlo dobře, ale to už si myslím, že je extrém a zbytečný risk...
@blondynka400 Taky znám paní, která přenášela 3 týdny...chlapeček se narodil velký, pokrčený, dvakrát zaplakal a zemřel. Já nejsem dr., nemám zdravotnické vzdělání a nikdy bych neriskovala zdraví svoje nebo dítěte, pokud by mi dr. řekl, že je lepší vyvolat, věřila bych mu. 🙂 Věřit tělu člověk může, ale nepoznáš, pokud začne placenta špatně fungovat, odložila bych vyvolání třeba na pondělí jen tehdy, pokud bych mohla každý den jít na monitory a UZV. Mi hrozilo taky vyvolání a bylo by to po 8 dnech od TP, ale rodila jsem hned druhý den po kontrole, kde jsme se s dr. domluvily na vyvolání. 🙂
no UT byl 5.9. a pozdeji 12.9. tak jsem byla nejaka zmatena🙂 a doktorka asi taky🙂 tak to nechala na menstruacnim terminu. Po pravde receno ja vyzkousela snad vsechno mozne, od masaze bradavek, sexu, krouzenim panve, pohybu, caj 🙂 a stejne nic nepomohlo Tak je pravda ze mi zalezi jen na tom, aby byla mala v pohode, protoze je to vlastne neprirozeny zasah do tehotenstvi a nektere mimca na to muzou reagovat negativne. Tak aspon mam stesti ze si muzu rict jestli chci vyvolat, nebo cisare, popripade si sama rict pokud to nepujde nekolik hodin,ze chci radsi cisare...
@curdibilka kdyby takto mohl člověk věřit doktrům, bylo by to super. Bohužel realita je jiná, i když jim většina lidí věří, protože jim nic jiného nezbývá. Mne kdyby to doktor řekl a byly to relevantní důvody taky bych šla. Ale když je to jenom proto, že přenáším týden, to fakt není relevantní důvod. A neznám doktora, který by týden po TP pravidelně nekontroloval... Já měla vyvolání kvůli KP a velikosti plodu.
@verajs151 aha, no tak to termín dle UTZ moc nepomůže.... Ona případné vyvolání zvládne neboj, pořád lepší než CS... Ale tedy z vlastní zkušenoti můžu říct, že miminko se po fakt přirozeném porodu verus po vyvolávaném chovalo prvních 24 hodin jinak. Dodnes jsem si jistá, že to bylo způsobeno druhem porodu. Ale jinak jsem žádné jiné "nedostatky" po vyvolání nepozorovala. Krom tedy první doby porodní, ale to už jiná věc... Zkus si domluvit ještě nějaký den navíc, ať te kontrolují a uvidíš....
@verajs151 ja mam oba porody vyvolane pokazde jsem byla zavrena, porodni cesty nepripravene... nemusis se niceho bat daji ti nejspis tabletu a rozjede se to-jsou v ni prostagladiny - jsou obsazene i ve spermatu- takze to je jako by sis doprala sex😀 😉 a pokud nejsou kontrakce doat silne tak davaji oxytocin-ale me treba ani jednou nedali..nemusis se bat, tes se ze budes mit miminko u sebe:-* drzim pesti🙂
@lenkalenulka mužů se zeptat po kolika tabletach se porod rozjel? Zrovna mi porod vyvolávají mám v sobě dvě tabletky. Bolesti sice jsou ale moc se neotviram trvá to už dva dny. Díky moc 😉
@denisatr prvni porod po prvni tablete a trval 14 hodin od prvnich bolesti... a druhy prvmi tableta 12.00 zabrala malo menstr. Bolesti co 5-10 minut-nestupnovaly se a ustupovaly vecer mi uz nedali ze zase rano... rano v sedm mi zavedli 2. Tabletu bolesti zacly po pulhodince a byly silnejsi , gradovalo to docela rychle a byly hodne silne ale mala byla za 4 hodiny venku🙂 ... ale na druhou stranu kamosce zadne tablety nezabraly lezela v porodce 4 dny a pak musela na cisar, nekomu to proste nezabere, hlavne po te tablete lezte aspon hodinu-max. Si zajit n wc pokud to je velmi nutne-a hodne pomuze sprchovat ten podbrisek horkou vodou, drzim vam pesti az to mate uz za sebou😉
@verajs151 já osobně bych to neodkládala.. Sama mám vyvolávaný porod 1 den po termínu a uz to bylo jen tak tak...segra mela vyvolávaný porod po týdnu a taky uz to bylo na hraně...Ono třeba vodu más, ale ta voda už se kalí, z čehož mají pak deti infekci nebo se i nalokaj vody , placenta uz pomalu přestává fungovat jak má, pupečník se oslabuje..vubec se toho neboj, sice je vyvolávaný porod bolestivější, ale za to rychlejší a neříkej že uz se netěšíš na miminko..😉 bude u tebe drív
Ahoj, ja rodila 41+0 podle menstruace, ale vím, že to bylo již 42+0, průtoky placentou, monitory, vše ok. Za 3 dny jsem měla jít na vyvolání, nechtěla jsem. Vyvolaný porod je chemický porod. Líný plod je přeci nesmyslný. Vyzkoušej raději "babské rady", které mohou spontánnímu porodu pomoci - pohlavní styk, různé čaje a nápoje, mně teda osobně pomohl klystýr - promiňte pokud to někomu vadí🙂 Vyvolaný porod je zbytečný, pokud je vše ok, a normální termín porodu je 38+0 až 42+0, samozřejmě ke konci těhu je potřeba miminko a placentu více sledovat.
ja mela vyvolavany porod v Holandsku. Byla jsem na kontrole v pondeli - placenta a voda relativne ok ... ve stredu na dalsi kontrole uz videli velky ubytek plodovky, ve ctvrtek jen zkontrolovali, jestli jsem otevrena alespon na 3 cm (jinak by si me tam nechali) a v patek rano jsem sla na vyvolani. Doktor mi protrhl plodovku, nebyla tam skoro zadna (a kdyz videl po porodu placentu...tak prohlasil neco ve smyslu, ze bylo fakt na case). Byla jsem 40+6. Tim chci rict, ze jeden den to vypada relativne dobre a o dva dny pozdeji ta situace muze byt uplne jina. A me rovnou rekli, ze do pondelka cekat nechteji, o vikendu byl v Holandsku karneval, takze pece by proste byla tak padesatiprocentni nez ve vsedni den (a bez sance na epidural).
Ja byla za vyvolani rada, alespon jsem nemusela resit jestli uz rodim nebo ne 😀 Rano v klidu jsem se pripravila, s usmevem na tvari do porodnice. Po injekci oxitocinu se rozjely kontrakce a hodinku a pul pozdeji byla Silvinka na svete 😀
Teda porodni asistentka me varovala, ze vyvolavany porod je vetsinou delsi a bolestivejsi ... to nebyl muj pripad 😎 😀 😀
@lucka662006 Nemyslím si, že vyvolávaný porod je zbytečný, pokud je všechno OK. Situace se může změnit během chvilky 😉 Já teda měla oba porody vyvolávané kvůli vyššímu tlaku (mám ho ale vysoký i mimo těhotenství), všechno ostatní se zdálo v pořádku, přesto, kdyby mě gynekolog nechal přenášet, syna bych pravděpodobě neměla... Měla jsem infarktovou placentu a to prý (podle lékaře) není na konci těhotenství neobvyklý jev, na ultrazvuku poznat není, pozná se podle neprospívajícího dítěte, ale ke konci nejsou ty přírustky velké (a navíc je to všechno jen odhad) ani s placentou fungující. Takže radám lékařů bych se rozhodně nebránila, vědí co dělají, babské rady jsou fajn, ale jsou situace, kdy nestačí... 🙂
Vyvolání
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Porod mi vyvolávali po 10ti dnech. Při porodu se zjistilo, že placenta v kontrakcích už nevyživuje a je problém - a jelo se na císaře... Kdyby mně to chytlo doma, bůh ví, jak by to dopadlo, takže mně vyvolání zachránilo miminko.... Jinak vyvolání riziko není, toho bych se nebála, ale jestli se necítíš, zkus to ještě třeba posunout na pondělí a dát malé přes víkend šanci...