Vyvolaný porod a nepřipravené porodní cesty

jkur
30. zář 2014

Dobrý den,

7 dní po TP nastupuji do nemocnice na vyvolání, spodek absolutně nepřipraven dle mudr. Vůbec nevím co mně v den nástupu čeká, jen mi bylo řečeno ať nepočítám že se to hned narodí. Nevím zda se mnou bude moc někdo být, nevím co se bude dít, nejvíce se bojím toho čekání. Napište mi vaše zkušenosti s tím co se dělo po nástupu, snad mně to trochu uklidní. Předem všem děkuji

lucifereeek
30. zář 2014

měla jsem taky nepřipravené porodní cesty, měli mi vložit tabletku jen jakoby dovnitř, ale dr. mi tu tabletku strčila přímo do čípku, čímž se mi během 10min.rozjely šílené kontrakce, zastavovali mi to pak kapačkami magnézka, ráno jsem nastoupila na 7.30hod, sepsali papíry, udělali monitor, pak klystýr a v 10hod mi zavedli tu tabletku, ve 13.20hod se malá narodila akutním císařem. Přítel byl se mnou na porodním boxu až do doby než mě odvezli na sál kvůli císaři, pak jak jsem se probrala, tak byl u mě, takže určitě tam někdo může být s tebou.

lenka5731
30. zář 2014

@jkur pokud máš 7 dní po termínu, nepřipravené por. cesty, ale dítě prospívá, průtoky ok, atd, tak bych se do vyvolávání nenechala donutit v tuto dobu jen proto, že se to tak teď dělá...., ale to píšu až po zkušenostech s dvěma vyvolávanými porody (jeden 41+2, druhý 33+2).

Pokaždé dělali hamiltona a potom zaváděli postupně vyvolávací tablety, oxytocyn kapačkou "po litrech". Příjemné to teda fakt nebylo, nechci tě děsit, první porod dva dny, druhý 8 hodin. 🙂 Ale každý porod je úplně jiný, u tebe to třeba po první tabletě nabere rychlý spád a za hodinu bude mimino na světě ...

oba porody vaginální (o svých porodech fakt při sebevětší vůli nemůžu psát jako o "přirozených"), ačkoliv u toho prvního to byl opravdu zázrak, od začátku jsem byla prý adept na císaře ... ale to mi řekli až po tom, co mě tam nechali dva dny trápit a na konci ze mě dítě "nějak vypáčili" ☹

schnek
30. zář 2014

A šance nenastoupit a ještě dát miminku čas by nebyla? resp. má vyvolávání nějaký důvod krom toho, že kouzelné kolečko pana doktora vypočetlo termín, ono je už týden po něm a v porodnici se to tak prostě dělá?

veri0007
30. zář 2014

@jkur ani nevíš, jak jsem ráda že tady je otevřená tato diskuze. Jsem naprosto ve stejné situaci a jsem zvědavá, co tu budou ostatní psát za své zkušenosti. Také se bojím vyvolávání...

novynka
30. zář 2014

nastupovala jsem 5 dní po TP, miminko bylo větší a asi se dr. nezdály ozvy, tak mě hospitalizovali a hned večer zavedli tabletu, tu mi zaváděli tři dny po sobě, rozjelo mi to vždycky slabé kontrakce, ale neotvírala jsem se, čtvrtý den ráno jsem dostala tabletu na polknutí, po dvou hodinách znovu, Dr. ještě zkusila hamiltona, bolesti jsem mívala sem tam, nic hrozného a vůbec ne pravidelného, a otevřená pořád jen tak na 2cm :( večer jsem dostala injekci, po které jsem nejdřív okamžitě usnula a ve dvě ráno se vzbudila s pravidelnými kontrakcemi, to už mě vzali na porodnici, kde jsem do rána byla s kontrakcemi po 5 minutách, pak najednou rupla voda, tak mě šoupli snad na hodinu do vany, bolesti se opravdu rozjely, hrozně to bolelo, v podbřišku i v kříži, po minutě, ale personál stále říkal, že to bude ještě na dlouho, zavolala jsem si manžela a když přijel, tak mi sám primář nabídl sekci, že se na to nemůže dívat, souhlasila jsem a za půl hodiny přesně v poledne byl malý na světě 🙂 měla jsem jen lokální anestezii, kloučka jsem viděla, pak ho dali tatínkovi, já si ho pochovala už asi půl hoďky po porodu... tak jen pro tebe, opravdu to vyvolávání nemusí skončit porodem hned, bohužel, já se taky naivně těšila a nakonec to trvalo 5 dní, doktoři se snažili, abych porodila přirozeně, ale stejně to skončilo sekcí, tak radši buď i na to připravená... no ale nakonec, hlavně že to všechno dobře dopadne a mimčo už brzo přijde ;) držím palce

anajana
30. zář 2014

Ahoj, mám za sebou vyvolávaný porod před 5 týdny. Každá maminka má asi jinou zkušenost, ale já jsem důkazem toho, že i vyvolávaný porod může být relativně v pohodě. Šla jsem do nemocnice s úplně stejným nálezem nic nevypadalo na to, že bych porodila sama. Jeden den mi paní doktorka zavedla nějaké tyčinky, aby se porodní cesty trochu připravily, a druhý den ráno jsem o půl deváté nastoupila na porodní box, porodní asistentka mi zavedla dvě tablety, po kterých jsem měla kontrakce po 2 minutách, ale daly se snést. Kolem poledne jsem dostala epidurál, protože i ten pomáhá otevřít porodní cesty. Epidurál kontrakce zmírnil. No a o půl čtvrté se malá narodila a já vlastně ani nevím, jak se to tak rychle seběhlo, protože chvíli před tím mi paní doktorka říkala, že to bude ještě nějakou chvíli trvat.
Chápu úplně tvé obavy, já jsem taky nastupovala do porodnice se slzami na krajíčku... Malá se nakonec narodila 41+1, ale podle plodové vody, která už byla hodně zakalená bylo už za pět minut dvanáct...
Můj partner tam mohl být celý ten druhý den se mnou a jsem za to moc ráda.

jjustyna
30. zář 2014

Byla jsem na vyvolání v den termínu kvůli tlaku. Nastoupila jsem večer do porodnice, v sedum ráno tableta, čípek uzavřený, ještě se ani nezkracoval. V 10:00 kontrakce po 4 minutách, 10:30 prasklá voda, stále uplně zavřená, ve 14:00 kontrakce po minutě, otevřená na 8 cm, 15:31 malý venku. Bohužel vexem, protože špatně rotoval a nesestupoval. Na břichu mi leželi dva doktoři a malý se ani nehnul. Nic moc, další porod bych ráda normálně, ale zas ani žádný horor.

schnek
30. zář 2014

@anajana prosím (a nemyslím to vůbec jako rytí), odkud bereš info, že EPI otvírá porodní cesty? já se zatím vždy setkala s informací, že EPI může otevírání zpomalit nebo úplně zastavit.

jkur
autor
30. zář 2014

@schnek nebyla, bylo jasne receno ve ctvrtek vyvolani

nolies
30. zář 2014

@jkur Ahojky, mě vyvolávali porod ve 34+1 z důvodu odtíkání plodové vody. Cesty byly absolutně nepřipravené. Dostala jsem 2 tabletky, zavádění jsem skoro necítila. Asi hodinu po tom se mi rozjely kontrakce cca po 1-2 minutách. Vzhledem k častým a silným kontrakcím, jsem se rozhodla pro epidural. I mě bylo rečeno, že mi epidural pomůže cesty otevřít a opravdu se tak stalo. Kontrakce jsem skoro necítila a samotná druhá fáze trvala 5 minut. Celkem porod trval 3 hodiny. 🙂

schnek
30. zář 2014

@jkur pak máš dvě možnosti - věříš lékařům a jsi ochotná podstoupit vyvolání se všemi jeho riziky jen proto, že v ČR se to tak dělá, nebo věříš sobě a dítěti a odmítneš, ovšem s tím, že na tebe budou všichni vytvářet poměrně hnusný nátlak, který budeš muset ustát, pokud to opravdu nechceš. Délka těhotentsví se uvádít +- 2t, takže do 42+0 prakticky nepřenášíš, jen je tvé těhotentsví delší, než oněch průměrných 40t. Já osobně bych po svých zkušenostech (a zkušenostech okolí) do vyvolání jen tak nešla, pokud by se dítěti dařilo dobře. Určitě bych nejdřív vyzkoušela alternativní postupy a trvala na tom, že do 42+0, pokud bude vše ok, na sobě a především dítěti žádný takový pokusy dělat nenechám.

jkur
autor
30. zář 2014

Jeste jsem zapomela u doktora zeptat, zda mam muzu rano snidat nebo jak to funguje. Od pulnoci nejist nebo pak normalne dostanu yel gel?

jkur
autor
30. zář 2014

@veri0007
a kdy nastupujes?

anajana
30. zář 2014

Říkala mi to porodní asistentka přímo na sále, doktorka gynekoložka i anesteziolog... A potom mi ti potvrdila i kamarádka porodní asistentka. A já jsem toho asi živým důkazem🙂

veri0007
30. zář 2014

@jkur pro holky v naší skupince je to překvápko ať to nemají tak jednuché odhadnout kdy se mi má drobeček narodit🙂 Píšu do ID😉

schnek
30. zář 2014

@anajana a na jakém principu to podle nich funguje?

rory_g
30. zář 2014

Mně dělali preindukci i indukci, porodní cesty se bohužel nepřipravily ani tak. Nakonec mi udělali sekci.

anajana
30. zář 2014

Tak těmito informacemi mě nevybavili🙂 jsem z těch kteří věří lékařům, že ví, co dělají🙂 možná to bude tím, že jsem z doktorské rodiny...

schnek
30. zář 2014

@anajana jako že když to vezmu logicky, tak jak může to, že ti do páteře jde analgezie, napomáhat otevírání děložníha hrdla? napadá mě jedině to, že žena se zklidní a uvolní. A vysvětlují také rizika epidurální analgezie?

anajana
30. zář 2014

Věděla jsem o nich dopředu, ale i přesto jsem s ní souhlasila.

fifina86
30. zář 2014

@schnek svému tělu jsem věřila, měla jsem úžasné těhotenství, bez komplikací, opravdu to pro mě bylo nejkrásnější období. Bohužel na porod to nevypadalo ani trochu. Takže jsem týden po TP nastoupila na preindukci, která trvala 2 dny (byla bezbolestná, jen připravila "spodek). V den indukce (byla jsem 41+2) mi praskli vodu a bohužel to nebyla voda, ale zelené cosi. Dcera se pak narodila vexem, měla 3x šnůru kolem krčku a jednou kolem nožiček, normálně by se prostě nenarodila, pupeční šnůra by jí nepustila. Dle slov primáře dětského měla na mále. Jsem ráda, že jsem lékaře poslechla a na vyvolání šla.

fifina86
30. zář 2014

@jkur a ty se neboj, zmákneš to 😉 a na konci tě čeká odměna v podobě miminka.

matous24
30. zář 2014

Mně vyvolávali kapackou oxytocinu 40+3, 17 hodin po odchodu plodovky... Protoze už jsem mela hrozny bolesti, ale kontrakce to nebyly... Takže v 5 rano mi prdla voda, ve 23 oxytocin, kontrakce přišly snad do 10 minut a byly teda hrozne silné v intervalech 1-2 minuty... Hrozne dlouho jsem se neotvírala a už jsem fakt nemohla, tak jsem prosila o epidural... Ten mi nedali, ze by tím zastavili kontrakce... No malý se narodil ve 3:27 na dve zatlačení... Vyjel hrozne rychle, ale to přisuzují Aniballu... 🙂 Drzim palce... 🙂

romca05
30. zář 2014

Já jsem nastoupila ve čtrvtek odpoledne, to bylo v den druhého termínu porodu. To mě jen přijali, vyšetřili, zjistili, že jsem absolutně nepřipravená 🙂 V pátek ráno jsem dostala jednu tabletu, měla jsem slabounké kontrakce, které ale postupně vymizely. Odpoledne mi dali další tabletu a po té žádná reakce, kromě toho, že jsem se otevřela asi na 3 cm. Přes noc se také nic nerozjelo, další tabletu jsem teda dostala v sobotu asi v 8 ráno. Když mě kolem 11 přišel primář vyšetřit, ptala jsem se, kdy dostanu další, nebo co bude, protože se nic neděje a on mi oznámil, že jsem otevřená na 6 cm, že už rodíme! Absolutně bez bolestí 🙂 Pak mi píchnul vodu, zavolala jsem manžela, bolesti se rozjely a syn se narodil ve 14:20. Jediný, co se mi na tomto porodu nelíbilo bylo, že jsem celý pátek nedostala nic k jídlu, jen večeři, když už bylo jasné, že se rodit ještě nebude 😀
Nález se ale určitě může rychle změnit. A je fakt, že pokud jsou porodní cesty připravené, je to mnohem větší fičák 🙂 I dcera byla vyvolávaná, u té jsem já byla připravená a narodila se za hodinu a třičtrvtě po zavedení tablety 😀 Ale zase to trošku víc bolelo 🙂

sheeni123
30. zář 2014

Mně vyvolávali oba - první, protože jsem přenášela deset dní, druhý, protože mimčo vypadalo už hodně velké. První porod - dostala jsem asi tři tablety s odstupem času, neb se nic nedělo a vůbec se to nerozjíždělo. Ve dvě mi píchly plodovou vodu s tím, že kdyby nic, tak bude císař. Malá se narodila za dvě a půl hodiny. Druhý porod - měla jsem teda o moc zkušenější porodní asistentku - dostala jsem jednu tabletu, pak mi píchly plodovou vodu, protože kontrakce byly slabé, malý se narodil do hodiny.
Na druhý vyvolávaný už jsem jít nechtěla, ale nakonec byl rychlejší a víc pohodovější (přestože byl syn o víc než kilo těžší).

naomi6
30. zář 2014

Ahoj, pěkné téma. Já sama s tím zkušenost nemám, rodila jsem v obou případech přirozeně bez epidurálu, ale na předporodním kurzu nám říkali, že epidurál může porod zpomalit, takže ho neradi dávají. Držím všm palce, aby to dopadlo dobře. Hodně štěstí!

megy
30. zář 2014

no já tě asi neuklidním - byla jsem absolutně nepřipravená - cesty zamčené, nic se nechystalo. dali mi půl tabletky a hned mi nastoupily kontrakce co minutu a cca po 4 hodinách minutových kontrakcí, kdy jsem byla vyšťavená jsem se otevřela jen na 3cm, píchli mi epidural, který jsem zprvu nehctěla, ale bylo to dost ulevující, za dvě hodinky na to jsem se otevřela na 9cm a bylo to bez bolestí, jenže pak se mi rozjely kontrakce co minutu opět a nastalo to, že malý nesestupoval a nakonec to byl akutní císař, talčila jsem strašně moc, když jsem mohla,ale nešlo to - přitom to bylo ulevující si zatlačit 🙂 no konec teda císař. tím chci říct, že to jde i po půlce tabletky, ale záleží, jak si tělo řekne. hodně štěstí, a´t ti to nevyvolávají tři dny 🙂

megy
30. zář 2014

@naomi6 no nevím, zda oddálit, protože nebýt epidurálu, tak jsem se třeba vůbec neotevřela a pokud se epidural píchne ve správnou dobu, tak je to velký pomocník :--)

zmrz_lina
30. zář 2014

Když to tady tak čtu, tak mě ten přístup některých dr. "honem-honem-honem a když nic, tak to fiknem" trochu děsí... 😒

romca05
30. zář 2014

@fifina86 Naprosto souhlasím, věřit tělu a babským radám je fajn (sama to dělám), ale jsou věci, které by se opravdu měly nechat na lékařích. Já mám za sebou oba porody vyvolávané, ani v jednom jsem nepřenášela, byla jsem na vyvolání kvůli vysokému tlaku (který mám ale i normálně, preklampsii jsem neměla). Syn měl infarktovou placentu, na kterou by nijak nepřišli, normálně totiž prospíval (měl 3 a půl kila při narození), dcera zase omotanou pupeční šňůru kolem krku. Jsem ráda, že jsem vyvolání podstoupila, protože kdybych to nechala jen na tělu a na přírodě, nemusela jsem je mít! 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru