Chtěla bych se vás zeptat, jestli máte zkušenost s porodnickou stoličkou? Či jestli jste rodily v kleku, na všech čtyřech? Myslíte, že je to lepší než na porodnickém lůžku?
@stepula90 U prvního porodu jsem zkoušela tlačit na 4, ale nějak jsem to vůbec necítila. Pak jsem bohužel skončila na zádech 😒 U druhé jsem si vynutila stoličku, nevýhodou je, že na ní nemůžeš sedět třeba půl hodiny, je na samotné vytlačení. Mně ta druhá porodní doba trvala skoro 3/4 h, tak jsem stála, mírně předkloněná a opřená o postel a pak si sedla na stoličku na vytlačení. To stání a stolička mi vyhovovaly víc, než u prvního porodu.
Rodila som v klaku, bez masirovania hradze, cvicenia s balonikom a PA iba drzala hradzu a obislo sa to bez poraneni, takze ak to je mozne urcite vsetko ine len nie na zadech.
Já jsem naopak slyšela, že porodní stolička je jedna z mála alternativních poloh, kde doktoři přehled mít můžou - akorát si teda musí k t tomu kleknout na zem, což asi každý nechce dělat. (někde dokonce PA rodičce řekla, přece si pan doktor nebude klekat) Ale co, podle mě by měli, je to jejich práce. Já fotím svatby a taky si lehám a klekám na zem a lezu na stromy, takže totéž, co bych pro ně udělala já očekávám i od nich. Ale to je teď vedlejší. S porodní stoličkou zkušenost nemám, ale jsem rozhodnuta právě pro ni. Zkoušela jsem si namátkou vydržet v některých porodních polohách delší dobu a klasika na koze ani náhodou, šíleně mě pak bolí kyčle a navíc sotva vidím gynekologické křeslo, tak se mi hned stáhnou půlky 😀. V leže na zádech s držením nohou vlastní silou nevydržím vůbec ani v netěhotném stavu. Ta stolička mi přišla nejschůdnější a pak ještě na boku v leže. U kleku na všech 4 se bojím, že se mi budou bolestí podlamovat ruce 🙂
Já jsem nakonec porodila na stoličce, zpočátku jsem chodila, hopsala na balonu, stála, klek mi nevyhovoval, měla jsem křížové bolesti a u kleku mi nešlo zapřít se tak, aby mě manžel mohl masírovat záda. Pak jsem musela být na posteli (na boku), kvůli monitoru a kapačce s oxytocinem, nic moc teda a malý byl pořád vysoko, tak sama PA navrhla stoličku. Nejdřív jsem neměla zájem, ale pak jsem šla na wc a v tom sedě se kontrakce dala lépe zvládnout, tak jsem si o ní řekla. Výsledek byl, že PA držela jednu nohu, manžel druhou a ještě jsem tam měla PA studentku, ta přidržovala monitor a šlo to 🙂 Bez nástřihu se to tedy neobešlo, ale vleže bych asi porodila horko těžko.
Já rodila obě děti v polosedu na posteli, šly jako po másle, bez nástřihu. V jiné poloze bych se bála, že dítě spadne, že ho nechytnou.
Ja rodila na porodnickem kresle a strasne mi vadilo to ze jsem mela nohy nahore a nemohla se opirat o nohy. Prosila jsem je abych si mohla dat dolu nohy ale nedovolili mi to... vytlacila jsem ho v pohode I tak ale kdybych mela nohy dole tak bych ho vytlacila mnohem lip. Je to skoda ze neni trochu individualnejsi pristup v tech porodnicich..
Ještě jsem nerodila, ale bavila jsem se s PA o poloze, že si nedovedu představit, že mám nohy nahoře a do toho efektivne tlačit. Prý nemají problém s tim, že budu v plosede s nohama dole, ale pokud bude problém a Já nebudu spolupracovat a málo tlačit, pak půjdou nohy nahoru a převezmou to do svých rukou..tak jsem zvědava. Doufám, že půjde vse hladce 😉
@svokatko v které porodnici se takhle chovají, to bych utíkala rychle pryč.
@stepula90
ano, daleko lepší poloha je jakákoliv, než na porodnickém lůžku.
v pololehu je poševní kanál zúžený až o 30%, proto pak často dochází k tlačení ženě na břicho, k použití kleští či vexu.
druhou dcerku jsem si přitláčela na porodnické stoličce, ale nějak mi to nešlo a pak při silné kontrakci jsem vyskočila na porodnické lůžko do kleku na 4 a na druhou kontrakci se sama dcera narodila ( chytal ji manžel )
poprvé na křesle, ble, nerada vzpomínám, akorát mi ho nemocniční PA a doktorka pokazily .... podruhé úžasný porod, rodila jsem já, nstinktivně, za tiché podpory mojí PA (soukromé), dodnes mi vyvolává úsměv na tváři, porodila jsem v poloze něco mezi klekem a na čtyřech (oba porody mám v blogu jako články)
V kleku zapřená o manžela na žíněnce. Na posteli si to nedokážu představit...
Ahojda @stepula90, michel odent na sve klinice doporucoval rodit v mirnem podrepu zezadu jistena partnerem. Vice nactes v knizce Znovuzrozeny porod od Odenta. Mne tuto pozici ad hoc poradila PA ve Vyskove a manzel tim padem hrde rika ze "rodil syna" 😉)
@svokatko: Mrkni na dokument Pet zrozeni, tam holky spolupracovaly. A jak chudery dopadly ☹
Na to se neni treba ptat ani pausalne odpovidat ... Sama uvidite v ktere poloze vam bude " prijemne" ..za sebe napisu prvni porod jsem prolezela na por. Kresle nechtelo se mi chodit skakat klecet proste nic byla jsem unavena rodila sem vnoci... Mala se narodila uplne v poradku na tri zatlaceni byla jsem bez poraneni a polohu jsem mela v polosede normalne na kresle...u druhe dcerky jsem mela vetsi bolesti a mela jsem chut se valet nekde po zemi neslo mi stat drepet klecet proste nic nakonec jsem byla opet v polosedu dvakrat jsem zatlacila a bylo mala zase v pohode ja dva male stehy na hrazi kterou mi natrhla PA kdyz lezla hlavicka stahla mi ji prstama dolu vyliskala bych ji kdyby to slo 😀 ale jinak v pohode tlacilo se mi skvele nikdo mi na bricho nemusel skakat apod.. Jak to nekde delaj..mame ale porodnici kde maji opravdu skvely pristup a jsou nejradsi za vo nejprirozenejsi porod
Mne pri porodu PA navrhla "zachodovou" polohu, to porodni lehatko nastavila tak, ze jsem tam sedela jak na zachode, ruce zaprene v tech operatkach na nohy a na velkou cast vypuzovaci faze mi to bylo opravdu prijemne, moje dula si sedla za mne a podpirala a masirovala mi zada 🙂 na uplny zaver jsem lezela na boku a manzel pridrzoval horni nohu, nastesti byl na to pripraven z predporodniho kurzu a pocital s tim ze mu budu do ruky zabirat nohou opravdu silne :c) kazdopadne mi tim hodne pomohl jak mi delal pevnou operku.. ted si rikam ze jsem vyzkousela celkem srandovni pozice 😀 prijemne na tlaceni byla i pozice v predklonu oprena o lehatko rukama ale v te jsem nebyla schopna vydrzet kvuli krizovym bolestem, stejne jako v poloze na zemi na ctyrech..
urcite radim neupinat se k nejake konkretni poloze a naslouchat pri porodu svemu telu a zkouset co ti zrovna bude nejpohodlnejsi, hlavne se nenechat personalem natlacit do pozice, ktera ti nebude prijemna
První dvě děti jsem rodila klasicky na porodním stole, bez nástřihu, na první kontrakci. Třetí dítě se rozhodlo, že půjde ven tak rychle, že s tím nikdo nepočítal a já si zrovna prodýchávala kontrakci na všech 4 ( na břiše jsem měla v tu chvíli pásy a napojená byla na monitor ). Najednou lezla hlavička ven, tak jsem jí chytla a začala křičet, že už leze ven, aby někdo přišel 🙂 .
Těch pár minut mám nějak v mlze, jen si vybavuju, že mi za mnou PA najednou říká, že už ho můžu pustit, že ho drží. Opět jsem byla bez poranění a chlapeček také.
V porodním přání jsem měla u 2. doby porodní uvedeno, že zatím nevím, ve které poloze budu rodit a rozhodnu se podle situace. PA se pak smála a říkala, že mi nakonec ten porodní plán vyšel.
Trošku nechápu proč mají v některých porodnicích to drahé křeslo nastavené jen jako postel a odmítají s ním pohnout. . Mě se třeba stalo, že jsem vyloženě obtěžovala v Prostějově prosbou o to, aby mi to křeslo nastavili trošku jinak. Nestalo se. Teď si budu vybírat porodnici podle toho kde to nebude problém.
@hadeline přitom to křeslo se dá nastavit na spoustu poloh, i na porod v kleče apod. to by ale někdo musel chtít 😒
@lasicek fakt? já tam rodila na stoličce. sice chtěli, ať si lehnu, ale řekla jsem, že tak rodit nebudu.
@betelgeuzz jj, je to tak, dělají svůj systém a hotovo. A to jsem je slušně prosila. Příště hodlám raději rodit doma.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nemám osobní zkušenost, ale z vyprávění je jakákoliv jiná poloha lepší než porodnická. Nyní jsem těhotná a nejraději bych také rodila na stoličce nebo v kleku, gravitace pomůže. Porodníci, ale nemají přehled o situaci, proto se tak většinou nerodí.