Větší váha v 36+2tt. Musí se řešit vyvoláním nebo akutní sekcí popř. plánovaným císařem?

saraca
4. srp 2022

Ahoj holky,

chtěla bych se zeptat na to, když už v 36+2 má miminko odhad 3400 zda musí být vyvolávačka nebo se to pak řeší akutní sekcí nebo se může ještě naplánovat císař? Upřímně nejsem moc pro vyvolávání. Děkuji za odpovědi a zkušenosti. Odhad je pry +- 15%

patypresdevaty
4. srp 2022

@saraca Odhad sice udávají +/- 15%, ale může být i větší rozdíl. Já měla ve stejnou dobu odhad 3200g a říkali, že bude mít v termínu 4-4,5kg. Přestože jsem sama drobná s úzkou pánví, nikdo mě na vyvolání před termínem ani na císaře nehnal. Syn se nakonec narodil v termínu, měl 4kg a porod byl v pohodě, bez poranění 🙂

radkazenklava
4. srp 2022

@saraca měla jsem podobný odhad...před porodem 40+4tt dokonce 4300g...syn měl 3990g..je to jen odhad...vyvolání dřív, ani sekci mi nikdo nenabízel...a to jsem prcek 158cm 🙈 Kamarádka byla vyvolávat v 38tt z důvodu velké váhy dítěte, ale nebylo to dobře...trápila se 2dny a porod ukončený akutním císařem, dítěti klesaly ozvy. Malý měl nakonec "jen" 3500g. Odhad byl tedy úplně mimo a zbytečně se trápili.. oba...

krisstina93
4. srp 2022

Je to odhad, reálně může mít dítě klidně o půl kila min. Záleží jak máš třeba širokou pánev, pokud nejsi 50 kilová žížala, tak bys měla zvládnout i větší dítě. Příbuzná rodila přirozeně skoro 5 kilové dítě.

patypresdevaty
4. srp 2022

@krisstina93 jsem 50kilova zizala a ctyrkilove dite v pohode 🙂

saraca
autor
4. srp 2022

Tak to jsem klidna… ❤️❤️Diky

krisstina93
4. srp 2022

@patypresdevaty jo ono záleží na šířce pánve :D já taky nejsem jak Věstonická Venuše a děti měly větší váhový odhad, tak mě premerovali a nakonec sem měla mimina spíš podprůměrná :D mě Dr vždy strašila, jak budou velcí a ve finále největší z dětí mělo 3 a půl kila :D

patypresdevaty
4. srp 2022

@krisstina93 i panev mam uzkou. Sestra u Dr. me merila dvakrat, protoze ji to prislo nejak malo :D

levandule_k
4. srp 2022

@saraca Co si tady čtu diskuze, tak se občas seknou i půl kg. Porodník Michel Odent v jedné ze svých knížek psal, že placenta umí omezit přísun živin k dítěti, aby nenarostlo do obřích rozměrů.

Jinak na připravení k porodu se dá pít třeba čaj z maliníku.

zoyee
4. srp 2022

Je to odhad, u dcery 3310 se mi trefili téměř přesně, asi o 20g, takže když mi u syna v 35tt tvrdili, že už má 3500, byla jsem trochu nervózní, v 39tt odhad 3950. Narodil se 39+2 a vážil jenom 3180g. Vyvolávání bylo u obou, u dcery byla preeklampsie, u syna vyšší odhad + těhotenská cukrovka.

barulina
4. srp 2022

@saraca mě den před porodem tvrdili, že dcera bude mi 3300g. Narodila se 4kilova. Syn měl být taky průměrný a měl přes 4kg. Tak bych to moc neřešila

nina004
4. srp 2022

@saraca Dali mi na výber cisársky alebo normálne. S tým že malý mal odhad 4300g a podľa meraní vraj bola veľká pravdepodobnosť ,že by neprešiel panvou a museli by použiť vax alebo kliešte, čo som nechcela riskovať. Musela som ale kôli cukrovke rodiť skôr 38+0tt a vyvolávať pôrod bol môj strašiak od začiatku. Nakoniec mal 3700g

bervidka
4. srp 2022

tak u nás obráceně v odhadu - můj gynekolog 3,8kg, syn měl 2,8kg

fouskovi
4. srp 2022

@saraca v den porodu mladšího my doktor řekl že to bude obrik že má okolo 4 kg tak jsem se zhrozila a když se narodil měl 3190g takže jsou to opravdu jen odhady

ivetkafek18
4. srp 2022

Rikal ti uz doktor ze mas takove moznosti? Ze mas malou panvu a dite bude velke? Nebo ze budou muset porod vyvolavat z nejakeho duvodu popripde zvazujou sekci?

cherie24
4. srp 2022

@saraca já měla odhad 3200 v 36tt, 4 kila v 38tt (ve dvou porodnicích) a tvrdili, že pokud neporodím do termínu, bude mít 4,5 kila a bude to velmi rizikový porod. V 39tt mi doktor tvrdil, že má 4,4 a je to jasný nepoměr, hned chtěl plánovat sekci, to jsem odmítla a narodila se 2 dny na to. Při porodu mi opět tvrdili, že 4,5 kila vůbec nevylučují, nakonec mě dotlačili do sekce a 4 kila ani neměla. Se mnou na pokoji byla holčina o hlavu menší jak já, váhu vůbec nevěděla, řekli jí něco kolem 3,5 kilo a porodila rychle, bez nástřihu, bez poranění, dítě 4,2, takže mnohem větší než já i při své malé výšce. Já bych je s těmi odhady poslala do prd... Akorát s tím pořád stresují, často zcela zbytečně. 😤

saraca
autor
5. srp 2022

@ivetkafek18 zatim jen gyn. rikal ze mam i vic plodove vody ( opet odhad stejny jako v porodnici) ze mohou pak porod vyvolavat. Cetla jsem ze kdyz je vetsi, mohou pristoupit k cisari. Jen se to lisi pripad od pripadu.

saraca
autor
5. srp 2022

No vidim, ze vsechny mate zkusenosti takove, ze odhad je k nicemu. Zkusim tedy nebrat ohled na tento odhad. Snad to bude spravne.

levandule_k
5. srp 2022

@saraca Asi nejdůležitější je zpracovat si svoje strachy, udělat, co můžeš, třeba pít maliník, bylinkovou nápařku až přijde správný čas, zjistit si jaká poloha ti nejvíc vyhovuje. Dá se porodit bez poranění i větší dítě.

Věř svému dítěti, pokud ví, že neprojde, tak ten porod nebude postupovat. Známá rodila a porod nepostupoval, zkoušela vše od alternativ typu nápařek až po klasické vyvolávání oxytocynem. Takže se po x hodinách nepostupujícího porodu rozhodla pro císař. Dítě mělo krátkou pupeční šňůru a ještě ji mělo omotanou kolem krku, takže tady byl císař lepší volba, protože by se během postupu porodními cestami asi přidusil a urval by sebou placentu.

Někomu se trefí, někdo má dítě naopak menší, někdo větší.

ivetkafek18
5. srp 2022

@saraca ja bych se na odhad vyprdla, je to porad jen odhad u mne se sekli o 300g. A necti si blbosti. Zbytecne se tim rozrusujes a zatim se te to ani netyka a ani nevys jestli bude. Je milion duvodu co se muze posrat. Ja byla tyzden s minimem vody a nikdo si nevsiml ze mi odtekla a ja taky ne protoze sem ji vycurala 😀 a pak kdyz to vedeli stejne sem rodila az za tyden a zaroven jsme prenasela 14 dni. Sla sem rodit normalne a byl z toho stejne cisar ale z uplne jineho duvodu 😀 hlavne je at jste zdravi a at mas hezky porod 🙂

ladyjigsaw
6. srp 2022

@saraca u třetího syna lékař tvrdil jak bude malý jako předchozí dva(2900 a 3120)... Na sále pak bum a třetí měl 4150 gr a nikdo nechápal.U pátého také že bude mít kolem 3 kg a houby dva týdny před termínem (praskla voda) měl 3710 gr.Ted čekám šesté a tvrdí že bude také menší ...haha nevěřím mu ani nahodou

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru