Úzkost v šestinedělí, je to sekcí, hormonama?

tereza1977
13. dub 2015

Neni mi dobre, zkusim se vypsat, treba me budete nektera cist... Mam 20idenniho krasneho uzasneho syna. Narodil se mi sekci stejne jako prvni syn pred deviti lety. Muj muz byl u toho, prestoze se tomu puvodne branil, byl mi oporou, vazim si ho. Prekvapil me, jak nadherne se stara o me a o nase miminko, netusila jsem, ze to tak bude, ze to umi a ze k tomu ma takove vlohy. Dokaze ho konejsit, uspat, prebalit... Je krasne a dojemne je spolu pozorovat. Do meho muze jsem se znova zamilovala, ta laska ale boli. Dostala jsem panickou hruzu z toho, ze me opusti, ze je tak dokonaly, ze si ho nezaslouzim. Premyslim, ze jsem zrala na psychologa. Muj muz v patek odjel na jeden den pryc a ja jsem probrecela noc v predstave, ze me opustil a ma jinou, doslova jsem se zhroutila. Odolavala jsem silnemu nutkani mu napsat, ze nechci, aby se vratil, ze potrebuju cas, az preboli, ze me opustil. Nenapsala jsem mu. Kdyz se vratil, pripadal mi chvili jako cizi, nemela jsem mu co rict, po hodine to preslo jako kdyby se nic nestalo. Dnes odjel zase, vrati se ve stredu, rozbrecela jsem se uz u jeho odjezdu s tim, ze ode me utika a ze ma jinou. Neodsuzujte me, prosim, uvedomuju si, ze me chovani neni normalni a chci to vcas resit. Zajima me, jestli jste to nektera take tak mela? Jestli to muze byt tou sekci, nebo hormonama v sestinedeli a prejde to?

wenduliks
13. dub 2015

@tereza1977. Ja to teda nemela,ale chapu te. Najednou vidis,jak je "dobry" a ze by ho urcite kazda zenska chtela. Podle mne to jsou hormony. Vsak ty jsi stejne dobra,jako on,staras se o 2deti. 🙂 A kdyby s vami byt nechtel,urcite uz odesel. Bud v klidu.preji,aby te to brzo preslo. 🙂

kaatulka
13. dub 2015

Hormony....klasika 😉...

tereza1977
autor
13. dub 2015

@wenduliks Dekuju. Ja vedela vzdy, ze je dobry a ze by ho kdejaka chtela a driv jezdil pryc snad kazdy tyden a ja byla uplne v pohode. To ted to beru jako tragedii a konec sveta.

jolima
13. dub 2015

Myslím, že to jsou hormony. Já měla šílené šestinedělí. Jen bych se snažila s tím nějak bojovat vnitřně, protože myšlenky se zhmotňují a čím více budeš myslet na to, že Tě Tvůj muž opustí, tím je větší pravděpodobnost, že se to stane. Uvolni se a užívej si miminka i partnera. Držím pěsti 🙂

werumka
13. dub 2015

@tereza1977 Ano, měla jsem to dost podobně. Tím, že jsem taky rodila sekcí a první den jsem u sebe syna neměla, tak jsem citově o to víc přilnula ke svému muži - strašně jsem ho potřebovala, bylo to jako zamilovanost na začátku. Byla jsem vůči němu přecitlivělá. On byl se mnou vlastně pořád - na rozdíl od syna - protože byl se mnou celou dobu i v porodnici. Myslím, že ve Tvé situaci je to normální a po nějaké době to přejde (samozřejmě ne tak, že by ses na muže vykašlala a začal Ti být lhostejný 🙂 ). Ve chvíli, kdy by to přestalo být únosné pro Tebe samotnou, pak zajdi za odborníkem. Ale bude to určitě za pár týdnů lepší.

tereza1977
autor
13. dub 2015

@jolima Dekuju. Ano, v silu myslenek verim a snazim se myslet jinak, jen TED je to tak tezke, premaha me to. Snazim se tomu nepoddavat, ale... Jestli to jsou hormony, tak mi fakt uplne zastinily rozum.

ladyhacek
13. dub 2015

také si myslím, že to jsou hormony - uvidíš po 6-nedělí. Ale je fajn se z toho vypovídat (vypsat 🙂). Já první 14 dní (dnes máme 23 dní) brečela každý den - jednou štěstí když jsme se koukla na malého a nebo kvůli blbostem > že je malý a nemám mu co obléct (47 cm, 2,74 kg) pak když jsem vařila manželovy večeři - smažený sýr a vytekl mi. Ono se to zlepší, ale klidně bych se manželovy svěřila 🙂

jolima
13. dub 2015

@tereza1977 Nemáš zač. Já jsem to měla v šestinedělí komplikované, malá na tom po porodu byla hodně špatně, strávily jsme 10 dní po JIPkách ve dvou městech a já jsem na to všechno byla sama jen s psych. podporou mojí mamky. Byly to nejhorší nervy a strach, co jsem kdy v životě zažila. Pak jsem měla koncem šestinedělí děsné výkyvy emocí (příčinou byla nejistota z budoucí komunikace s otcem mé malé). Jak už tu někdo psal, kdyby se to ani pár týdnů po konci 6nedělí nelepšilo, vyhledala bych odborníka. Drž se!

tereza1977
autor
13. dub 2015

@werumka Dekuju. Co pises ma svou logiku. Ta znovuzamilovanost a precitlivelost... Uplne jsem odignorovala bolest po CS, pohybovala jsem se hned rano tak, jako kdybych zadnou operaci nemela. Rekla jsem si MUSIM a ostatni se stalo samo, bolest jsem nevnimala, vnimala jsem jen sve kluky. Ac nechtel byt u klasickeho porodu, byl se mnou u cisare a celou dobu se dival. Udelal to pro me, v to jsem predem nedoufala a ani bych to po nem nechtela.

werumka
13. dub 2015

@tereza1977 Přesně tak, to jsou ty "detaily", které tohle určují. U maminek, kterým dají po normálním porodu miminko na břicho, tak v tu chvíli ty city propuknou a směřují k tomu dítěti. To u císaře není. Já právě taky doteď vzpomínám na to, jak jsem byla dojatá, když za mnou po císaři manžel přišel, a jak mě pak odvezl na pokoj, kde se o mě v noci staral. Bylo to tak emočně silné, že to hrálo obrovskou roli a veškeré ty emoce se zaměřily na něj. Teď zpětně na to strašně ráda vzpomínám, bylo to strašně hezký. Ale v době šestinedělí to bylo zároveň velmi náročný. Zkus si o tom popovídat s manželem a dohodněte se na nějaké hranici, kterou když to překročí, tak Tě vezme třeba k psychologovi. Abyste na to byli dva, stejně jako jste ve všem byli doteď 🙂

tereza1977
autor
13. dub 2015

@ladyhacek Dekuju. Hodne si povidame a jsem zvykla mu rikat vsechno. Posloucha me. Dnes pospichal, vsiml si, ze nejsem v pohode, ze jsem smutna. Zeptal se, co se deje a to byl spoustec toho, ze jsem se rozbrecela. Mel zpozdeni na dulezitou pracovni schuzku a zustal se mnou a chtel me utesit. Nechci mu delat komplikace, tak jsem se az zastydela a prestala brecet. Pro nej se tedy ovladat dokazu. Kdyz se nediva a neni doma, davam emocim prostor.

tereza1977
autor
13. dub 2015

@werumka Vysvetlujes to hezky a ja nachazim vysvetleni pro to, co se stalo a deje. Byl se mnou na sale, pet metru ode me, celou dobu se mi dival do oci a ja v nich mohla cist, jestli je vsechno v poradku. On, ktery ma fobii z doktoru a nemocnice. Bylo to silne. Tak silne, ze mam asi strach z toho, ze to neni skutecne a ze to zmizi. Proto to odhanim driv, nez zjistim, ze to je jen sen. Musim to prijmout jako skutecnost. Nas syn je skutecny, je dukazem nasi lasky. Potrebuju cas to prijmout a dostatek zdraveho rozumu, abych sveho muze neodehnala svymi vylevy.

werumka
13. dub 2015

@tereza1977 Myslím, že to je přesně ono - všechny ty prožité situace. Nechtěj teď po sobě víc, než čeho jsi schopná. V tuhle chvíli ty city budou rozjitřený a když to manžel bude vědět, tak o to líp se Ti bude dařit. Jednou se tomu zasmějete a navíc jako bonus to posune vás vztah dál a hlouběji. Kdyby Ti nebylo dobře, tak klidně napiš, ale jsem si jistá, že to spolu zvládnete 🙂

zo_ja
20. dub 2015

Já měla v šestinedělí jiný, hrozně hnusný stavy... nechci to tu psát. Ale roli může hrát krevní ztráta, příliš nízké hodnoty červených krvinek atp., železo, pokud krevní obraz máš ok, tak šestinedělí může být fakt pohrabanej hormonální výkyv. Neměl by jít do nebezpečných extrémů - to je pak dobrý řešit včas s lékařem, já byla na hraně. Vzhledem k tomu že 3 týdny máš za sebou, můžeš zkusit 3 týdny zvládnout, pak by to mělo být OK. Kdyby se to ale po šestinedělí nespravilo, zajdi včas k dr., není to ostuda a dá se předejít mnohem větším problémům. Pokud máš pocit, že je toho moc, jdi dřív. Pomoci může se svým mužem o tom mluvit...

A ještě mě napadá: máš někoho na pomoc? Kdo Ti uvaří a postará se o staršího? Měla bys jen odpočívat a starat se o miminko. Zapojit babičku, paní ze sousedství (klidně za odměnu) nebo chůvu.... Je důležité pořádně se najíst - pořádné teplé jídlo aspoň k obědu, dostatek ovoce zeleniny i dalšího. Domácnost nech muži nebo někomu jinýmu, to není stěžejní a počká to.

evulina77
20. dub 2015

@tereza1977 no asi bych si za psychologem zašla, potřebuješ být v pohodě a nevím, jestli si sama doma budeš schoná pomoci. I kdyby jsi se jen vypovídala, nemusíš hned brát léky, ti to pomůže.
Ono to musí být dost nepříjemné i pro partnera...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru