Trauma z prvního porodu - co Vám pomohlo u dalšího?

urtica
27. říj 2018

Ahoj všem. Obracím se zejména na ty, které měly , popř. traumatický porod a ten další se jim povedlo zvládnout bez jizev na duši. Můj první porod byl velmi náročný - nešlo při něm sice o život, ale ze svého pohledu jsem si sáhla na dno a dlouho jsem si tak myslela, že zůstaneme u jedináčka. Nakonec jsme se rozhodli pro druhé - aktuálně jsem ve 27 tt a pomalu ale jistě mě začíná jímat hrůza...k porodu mám domluvenou přítomnost duly (soukromou PA jsem začala bohužel shánět až příliš pozdě - v době, kdy jsem se začala poptávat už neměly místo), jsem přihlášená na kurz hypnoporodu. Přemýšlím, co dalšího by mi mohlo pomoct. Uvítám zkušenosti, co pomohlo Vám...děkuji za případné tipy.

bartche
27. říj 2018

Každý nehezký porod mě mrzí. Já měla oba krásné díky hypnoporodu, dávám palec nahoru a přeji hodně sil 🍀

vitezove
27. říj 2018

Nepomohla by hlavně psychoterapie? Popovídat si o všem, znovu si to prožít, říct si, jak to mohlo dopadnout, čeho se vlastně bojíte, co bylo to nejhorší - jak to pak eliminovat.... vybavit si potom to, co na tom bylo krásné - to narození miminka. Řekla bych, že to je asi nejdůležitější. Nejdřív opravdu kvalitně zpracovat ten první porod, ten první zážitek, nějak se s tím smířit, srovnat a pak začít řešit, jak to udělat, aby druhý porod byl úplně jiný.

urtica
autor
27. říj 2018

@vitezove Asi ano, ale nejspíš je za tím strach vracet se k tomu byť jen ve vzpomínkách. Navíc - ono moc věcí, co šlo udělat jinak, nebylo...

vitezove
27. říj 2018

@urtica no ono vám to možná přijde teď, ale kdo ví na co si vzpomenete. Já vím, že to zní hrozně, to prožít znovu, ale ono se to dá prožít i jako v klidu. Můžete najít i hypnoterapeuta, to stojí za to, a on vás tím zážitkem provede tak, abyste byla úplně v klidu. Abyste si to celé prošla znovu a necítila z toho žádný strach atp. Podle mě je to základ toho, aby to všechno bylo lepší. Nejdřív se smířit s tím prvním zážitkem. Navíc je možné, že i když ten druhý porod bude úplná pohodička ,tak se budete zbytečně stresovat kvůli tomu zážitku. A že i potom ve vás ten zážitek něco blokuje, nějak vám zbytečně kazí život. A nemusí. Ano, nebude to lehké, znovu na to myslet, znovu to téma otevřít. Ale ono vám to tak strašně pomůže, že budete pak opravdu ráda. Chce to překonat strach v zájmu vlastní budoucnosti i budoucího porodu.

slunickoseznam.cz
27. říj 2018

Taky jsem měla první porod.náročký a dlouhý a druhého se bála proto jsem se přihlásila na kurz hypnoporodu mám ho za sebou a 3 týdny do termínu a pomohlo mi to hodně odbourat ten ztrach teď je ve mně mně spíš zvědavost jaký ten druhý porod bude

urtica
autor
27. říj 2018

@slunickoseznam.cz Jéé, a mohla bys mi pak prosím dát vědět, jak to probíhalo a zda Ti to při porodu pomohlo? Držím palce, ať je hladký průběh..

pavca1982
27. říj 2018

@urtica Já měla první porod dlouhý a řekla bych šílený.Připadala jsem si doslova jak v řeznictví.Druhý porod dva roky na to trval necelé 3hodiny, byl pohodový a rodila mě PA moje spolužačka ze zdrávky bez doktora ten to nestihl.Třetí porod 2017 byl nejhezčí, taky byl krátký a naprosto podle mě, sepsala jsem si porodní plán a toho se drželi.Celou dobu jsem byla ve sprše na míči jen jednou jsem si nechala natočit monitor abych měla jistotu, že je dcerka v pořádku.Porod byl bez nástřihu u urychlování.Za 3 týdny mě čeká čtvrtý poslední porod. Chtěla bych ambulantní porod do vody tak snad to vyjde.Tobě držím taky palce😉

miba10
28. říj 2018

Já měla první porod sice rychlý, ale o to více bylo pak se mnou práce. Kuli prirostle placente jsem málem vykrvacela. Teď jsem ve 13 týdnu, ale nepřipouštim si nic. I po probrani z narkozy jsem věděla že druhé chci a chtít budu. Přítel už k porodu sice nepůjde, ale to se mu nedivím. Každopádně snažím se si užívat prvorozenou dcerku a vůbec nemyslet na to, co bude u druhého porodu. Věřím že to bude lepší. Každý porod je jiný. Držím palečky

t.lucka
28. říj 2018

Měla jsem taky příšerný vyvolávaný první porod. I kvůli tomu jsem se pro druhé dítě rozhodla až po 6letech. Z druhého porodu jsem měla hrůzu, ale světe div se, šlo ti oproti očekávání dobře. Teď to budou 2roky a mě za 2 měsíce čeká 3. porod a už se na to dívám víc s nadhledem 🙂 neboj se, určitě to zvládneš víc než dobře ❤️

slunickoseznam.cz
28. říj 2018

@urtica jasně snad nezapomenj

urtica
autor
28. říj 2018

@miba10 To není o připouštění si něčeho, ten strach není dán nějakou rozumovou dedukcí - dá se říct, že je svým způsobem iracionální a nedá se ovládat...

priefi
28. říj 2018

@urtica ja mela taky dlouhy a narocny porod, dobre je se z toho vypovidat a zamyslet se nad tim, co lze udelat jinak jiz v dobe priprav na porod, aby ta psychika mela berlicky, jako napr.aniball, masaz hraze, lnene seminko, malinik, priprava porodniho planu/prani. Partner u porodu ano/ne atd.atd. Ja mam z toho taky hruzu, ale snazim se na tom najit to hezke a budu se snazit se pripravit.

urtica
autor
28. říj 2018

@priefi Jj, to máš pravdu - já ale to všechno měla (krom lněného semínka🙂 ), na porod jsem se celkem připravovala, ošetřující personál v porodnici byl fajn, měla jsem i dulu u porodu...ta příčina toho, proč to neprobíhalo lehce, nebyla vnější ale spíš vnitřní - jen málo věcí šlo udělat jinak...

priefi
28. říj 2018

@urtica bohuzel jsem na tom obdobne. Vse, co jsem psala krom masaze hraze a maliniku jsem delala. Byla jsem zasekana a nic.se mnou nehlo, krom injekce pravdy, ktera me otevrela z 1cm na 4 a tim to haslo. Na zaver manualni otvirani branky a po 30h kontrakci byl maly konecne na svete

fafaline
28. říj 2018

Šla jsem na kurz Aničky Kohoutové! A je úžasná! Díky ni jsem si porod opravdu užila a ještě v 6ti neděli byla smutná, ze už to mám za sebou a nemůžu rodit zase a zase to prožít! (I přes to, ze personal udělat věci, které jsem věděla díky Anicce, ze nechci a uškodi porodu- stalo se tak, ale i přes to to bylo úžasné).

slunickoseznam.cz
31. říj 2018

@urtica tak jsem slibila že se ozvu,termin 12 a 17.11mala si vybrala včerejší termín 30.10 a taky jsem měla ztrach a musím říct že se ty porody nedaji srovnávat prvni 19 hodin a druhy 4 hodiny neco z kurzu hypnoporodu jsem vyuzila a tobé mužu říct neboj se z vlastní zkušenosti

urtica
autor
31. říj 2018

@slunickoseznam.cz Moc gratuluji a moc děkuji, že sis vzpomněla 🙂! Snad to bude mít podobný scénář...🙂.

martiniquest
31. říj 2018

Prvni porod jsem mela celkem hezky, ale dodneska me mrzi, ze byl indukovany. Mela jsem diky tomu pocit, ze sama nedokazu porodit. Ale povedlo se mi to zpracovat - v cervenci jsem si prosla prirozenym spontannim potratem na konci prvniho trimestru. Byla to pro me neskutecne posilujici zkusenost. Uz verim svemu telu, ze je schopno samo prirozene porodit. A naucila jsem se diky tomu pracovat se svou hlavou. Ne vzdy musi byt tato zdanlive negativni zkusenost opravdu negativni 🙂

normalnimatka
31. říj 2018

určitě to trauma prostě zpracovat. a to asi nepůjde bez toho, abys to znovu rozebírala. je potřeba nějak pojmenovat, co se stalo, proč, proč za to nejsi špatná, a odbourat strach, že se stane něco podobnýho.
jako instantní návod v pěti krocích ti tady nikdo nenapíše:D takhle to nefunguje. nejlí psychoterapeut. pokud máš kolem sebe terapeuticky hodně schopnýho blízkýho, klidně i tak.

urtica
autor
31. říj 2018

@martiniquest Tohle je bohužel velmi individuální a nedá se to zobecnit, taky jsem prodělala SP v prvním trimestru, kdy jsem byla odeslána potratit domů a musela pro mě přijet rychlá...pár dní jsem si pobyla v nemocnici.
@normalnimatka instantní návod jsem nechtěla. Myslím, že pár dobrých tipů jsem dostala.

urtica
autor
31. říj 2018

@priefi Mazec, tak to bylo velmi podobné, až na to manuální otvírání - to muselo bolet jak pr..e.

normalnimatka
31. říj 2018

@urtica no a jestli se ti na psychoterapii nechce, ani nevíš, s kým blízkým bys to řešila, pak bych zkusila minimálně autoterapii psaním. člověk tím docela získá odstup nad věcí a často přijdeš na dobrý souvislosti a vzhledy a příčiny a tak. a jak to vypíšeš, samo si to jakoby sedne, vyčístí. jako nevim, jak to může fungovat u fakt velkýho traumatu, ale myslim si, že ke škodě by to bejt nemuselo. a na nějaký jako zmapování strachů + vymyšlení věcí, který by ti mohly pomoct ten strach překonat (co nejvíc věcný, prostě se snažit tomu předejít tím a tím), aby prostě převládalo pozitivní naladění z toho, co tě čeká.

priefi
1. lis 2018

@urtica muzu Ti rici k tomu, ano, bolelo to neskutecne, vyla jsem bolesti, delalo se to pri kontrakci a chtel at u toho i tlacim, ale ackoli to bolelo hrozne, vidina toho, ze uz konecne bude po vsem, me hnala dal a brala jsem to jako nutne zlo, ktere za chvili pomine. A taky pominulo. Jakmile se malicky narodil, veskera bolest diky endorfinum odesla. Manzel pro odlehceni situace prohodil "vtipnou hlasku": no vidis, ani to nebolelo 😥😅 vsechny zeny na sale ho vrazdily pohledem 😂😂😂 asi si uvedomil, ze tenhle vtipek nebyl na miste 😂😂😂 Ja mu ale na to rekla, ze bolelo to strasne, ale ted se citim, jako by nikdy nic, zadna bolest nebyla, proste odesla. Ale tomu, jak jsem byla zasekana, branka otvirana manualne, mam strach, ze to vsechno stopovala moje hlava. Jedna vec ale me napadla, pri kontrakcich jsem se snazila byt statecna a nevypoustela ani hlasku, mamka mi vzdy u serialu a filmu rikala u tech zenskych, kdyz rvaly, ze to extremne prehaneji, ze to vubec tak neni a ze to je ostuda tak rvat a me bylo trapne u kontrakci knucet, tak jsem to drzela v sobe tu bolest a to byla podle me ta chyba. U toho otvirani branky mi pak manzel rekl, ze vidi, ze me to nesmirne boli a at tu bolest vypustim ze sebe, ze se nic nedeje a ja na nej dala a zacala hlasite poustet tu bolest ven a ono to najednou bylo tak nejak snesitelnejsi, ten krik mi hrozne pomahal. Takze ted tam budu vyt od zacatku 😂😂😂😂😂😂

karlajasmine
1. lis 2018

Strasne moc doporucuju hypnoporod.. ja prvni porod podobny a hrozny, druhy v pohode diky hypnoporodu. Dokonce to byl krasny zazitek a kontrakce bych si klidne zopakovala 🙂

priefi
1. lis 2018

@karlajasmine myslis, ze staci hniha? Sirokodaleko tady neni zadny kurz hypnoporodu 😔

karlajasmine
1. lis 2018

@priefi doporučila bych spíš ten kurz - šla jsem na kurz jemné zrození

urtica
autor
1. lis 2018

@priefi Ano, s tím řevem a "houkáním" při kontrakcích souhlasím - to je odchov našich maminek, že žena u porodu , která křičí, je hysterka. Před 14 dny u nás na návštěvě tchyně, tak se rozpovídala o malých láskách, s tím , ať na to raději nekoukám, že to ty ženské přehánějí a strašně tam řvou...to tedy chudák netušila, jaký hlasový repertoár jsme na sále předvedla já 🙂. Proboha, kdy jindy má žena větší nárok si pořádně zařvat 🙂? Mě v tomto směru krotila i dula, takže prvních 20 hodin jsem ze sebe taky nevydala ani hlásku, což zpětně nechápu, protože vše, co jsem si k tomu později našla - od dul i PA, tak ty zvukové projevy mají skutečně smysl (někde jsem narazila na názor , že otvírání hrdla a děložního hrdla spolu souvisí). Na sále jsem slyšela maminku vedle, jak si tam pohukuje, tak jsem to zkusila a fakt to bylo lepší. No a při tlačení to byl vyloženě řev divokého zvířete - dva dny mě bolelo v krku...a - pomáhalo to - ale hlavně se to nedalo moc ovládat, bylo to takové pudové.

priefi
1. lis 2018

@urtica jj, pudove, ja rev divoke zvere provozovala uz u toho otvirani branky 😂 a zrovna prijela znama na pozorovani kvuli tlaku, co mela rodit a rekli ji,.ze to rodim ja 😂 mno... potes... ale pak jsem.si rekla, ze kdyby zazila to, co ja, tak by taky vyla jako o zivot 😅 ted to dusit nehodlam, teda aspon doufam,.ze nebudu si hrat na hrdinku a nebudu dusit to v sobe. Myslim, ze to byl ten pravy duvod, proc jsem se zasekla na xxx hodin. Ja bych rekla,.ze ty nase maminy si ani ten rev mozna kolikrat ani neuvedomovaly.... a mimochodem, ja na ty male lasky uz raci nekoukam, me to vzdy dodeptalo a mela jsem chut utect a nekam se schovat, evokovalo to ve me jeste vetso strach z porodu, ktery se blizi 😅

vikinkav
6. lis 2018

Ja planuju druhy porod taky dulu a hypnoporod, zatim mam knihu, mozna casem pujdu i na kurz nebo online, mam doma kojence tak nevim jestli tam zvladnu byt cely vikend.

urtica
autor
6. lis 2018

@vikinkav Já jdu na ten jednodenní

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru