Trauma z porodu, jak se ho zbavit?

knyjan
7. říj 2016

Ahoj, nastal čas, abych se sebou něco dělala. Rodila jsem posledního května a bohužel zjišťuju, že místo zlepšení se moje psychika pod tlakem otázek okolí a rodiny na druhé mimčo zhoršuje k panickému strachu.. obávám se, že budeme mít jedináčka ☹ ... důvodem je celkově špatné těhu a porod.. vše je sepsané v mém článku.. tak kdyby měl někdo chuť mi poradit jak s tím bojovat, budu ráda...

mejbellina
7. říj 2016

@knyjan Poradit asi nebudu umět, ale prožila jsem něco podobného. U mě zase až po porodu zjistili, že mi placenta zasahovala až moc dolu...no trpěla jsem podobně jak ty, jen ten epidural mi nedali, protože byla zrovna hromadna nehoda a nezbyl na mě anesteziolog...No zkrátka já prostě vím, že další dítě nechci a další porod taky ne. Nemám s tím problém. Něco už jsem zapomněla, zbytek se snažim nevytahovat a beru to jako něco co už mám za sebou a nebude se už nikdy opakovat, to mě aspoň uklidňuje.

lajla
7. říj 2016

@knyjan čas jenom čas...a odpalkovat ty s hloupými řečmi

knyjan
autor
7. říj 2016

@mejbellina ☹ jsi dobrá, že jsi "zapoměla" já se to snažila vytěsnit, ale neumím reagovat na otázky ohledně sourozenečka, který právě přibývají. To mi vždy píchne do živého.. kdyby aspoň všichni nebrali jako samozřejmost, že nějaký být musí..

mandala
7. říj 2016

4 měsíce je poměrně krátká doba, nech to volně plynout, nikde není psáno, že sourozenci musí být po dvou nebo třech letech, časem určitě přebolí. 😉

mika251
7. říj 2016

@knyjan teda nedivím sa že po takomto pôrode máte traumu ... veľmi odporúčam načítať a naštudovať si niečo o prirodzenom pôrode. O tom, ako každý zásah vyvolá retazovu reakciu, ktorá nakoniec skonci aoutnou sekciou - nie preto že by bola nutná, ale preto že doktori nevedia držať ruky za zady.
Netvrdím že to oplatí absolútne.
Ale podávať oxytocín na urychlovanie porodu, pichať vodu, to všetko narušuje prirodzený rytmus porodu, telo si proste ide svojim tempom, nie podľa doktorskych tabuliek. Je logicke, že keď sa po podaní oxytocinu zintenivna kontrakcie a nasledne dieťaťu "vypustite bazén" tak tu zmenu nemusí udychat a začnú klesať ozvy - a šup, valime na sal.

Pôrod nemusí báť traumou, dokonca ani nemusí bolieť. Len sa k tomu musí žena postaviť aktívne, vedieť si uhajit svoji proti nemocničnej rutine a musí veriť sebe a dieťaťu, že to dokážu aj bez zásahov.

Samozrejme Vas prípad bol komplikovaný vysokým tlakom a cukrovkou. Ale to pri druhom tehotenstve nemusí byť. A veľmi starostlivo vybrať pôrodnicu. A k porodu si vziať dulu alebo vlastnú pôrodnú asistentku. Drzim palce.

knyjan
autor
7. říj 2016

@lajla ... No právě mi nějak ten čas víc říká, že už nikdy... a to zas asi zklamu rodinu (nemyslím manžela, ale rodiče a prarodiče...) takže jsem z toho nějak v háji víc a víc.

mejbellina
7. říj 2016

@knyjan taky to mám pořád na talíři, ale já rázně odpovídám že prostě ne a mám plno argumentů proč. Bere se to jako samozřejmost, to máš pravdu, ale není to tak. Je jen na tobě kolik budeš chtít mít dětí, jestli jedno 5 nebo žádný..Nech to zatím tak že máš prostě jedno a co bude tak bude

knyjan
autor
7. říj 2016

@mandala .. snad máš pravdu..

rousse
7. říj 2016

Tyjo 4 měsíce po porodu a už se okolí dožaduje druhého? To teda čumím - u nás to začalo až teď v 19 měsících🙂 Článek jsem ještě nečetla - kuknu, ale mám kamarádku, která měla 1. porod fakt peklo a řešila přesně tu samou otázku....teď (3 roky od 1. porodu) porodila chlapečka - našla se v tzv. lotosovém porodu v klidu domova a co říkala, tak nic krásnějšího nezažila. Já si teda o těchto alternativách myslím svoje, ale já měla odrozené za 2 hodiny bez nejmenší komplikace a bez nástřihu, takže myslet si můžu, ale chápu, že některé ženy po různých zážitcích a zkušenostech prostě hledají jinou cestu....

mary.jane
7. říj 2016

@knyjan ahoj - jak už tady zaznělo, tlačit na ženu 4 měsíce po ošklivém porodu do dalšího těhotenství je nevkusné. Přiznám se, že já osobně bych tyto lidi "odpálkovala" sdělením, že další děti mít nemůžu. Tečka. De facto bys ani nekecala - nemůžeš je mít z psychického důvodu. Tím by se ty dotazy babiček a tetiček utnuly a kdyby ses za pár let náhodou rozhodla do dalšího dítěte přeci jen jít, tak to pak okomentovat, že "zázraky se dějí".

anetka1701
7. říj 2016

Ahoj, koukám že jsi rodila císařem... Já bych se dalšího porodu nebála - prostě bych si stěžovala na bolest v jizvě a měla bys císaře rovnou 🙂

knyjan
autor
8. říj 2016

@mary
@rousse
Oni se snad ani nedožadují, ale tu otázku si neodpustí, no otázku, spíš konstatování k dcerce typu no tak Kristýnko ještě nejakýho bratříčka.. ve mě vám vždycky tak hrkne a zas se mi to všecko přehraje.. hrůza. Všichni to berou jak samozřejmost. A já jsem asi slabej kus a neumím je poslat někam. Takže mě to rozhodí, rozladí a je se mnou víc už prd.

katka865
8. říj 2016

@knyjan urcite bych doporucila psycholozku. Osobne jsem sice nemela trauma z porodu ale z komplikovaneho tehotenstvi. Porad jsem reseni problemu odkladala s tim ze cas zahoji rany ale bylo to cim dal horsi tak jsem se rozhodla ze zkusim najit reseni. Moc sanci jsem tomu nedavala ale stacily dve navstevy a dokazala jsem si to v hlave urovnat natolik ze uz jsem i schopna otevrene o vsem mluvit aniz bych se rozplakala...tak drzim pesti at se vse urovna. Mimochodem u me to vsechno trvalo skoro dva roky tak doporucuju netlacit na pilu. Co se stalo, stalo se ale clovek proste musi jit dal...

knyjan
autor
8. říj 2016

@katka865 děkuju, zvážim to ☹

lajla
8. říj 2016

@knyjan nebojte...to se srovná...4 m po porodu není nic ,je to čerstvé...
Já po prvním nechtěla o.druhem ani slyšet...až někdy po dvou letech...porod katastrofa, dítě rvalo be done v noci, zhubla jsem 15 kg pod normál váhu, mumie😂 pak se tehu nevydařilo...a porodila jsem tři roky po prvním...byla jsem vyklepana jak a dožadovala veškerého umrtvení😉 malá byla na světě do 20 min, jeli jsme z dětského hřiště, vyklouzla bez tlačení..
A teď koukněte kolik dětí mám😉
Fakt to potřebuje čas a všechny kolem poslat do patřičných mezi...je to jen Vaše věc

andysek2512
8. říj 2016

@knyjan já měla porod v pohodě ale těhotenství náročný. A taky jsem před tchýni prohlásila že malý asi bude jedináček a to bylo řečí, ale jelikož je to naše věc tak ať si vsichni trhnou🙂)) takže pokud se na to necitis tak je vždy odpalkuj, ptt tohle je naprosto tve a manžela rozhodnutí. Ja zas nechci dřív jak za 4 -5 let druhé a taky poslouchám že máme mít dřív, třeba názor zmenim, malému je teprve 6 mes ale třeba taky ne:+) takže na všechny kolem se vyflakni a chce to jen čas🙂))

frndafrrr
8. říj 2016

Užívej si dcerky a dej tomu čas do té doby až touha po dalším dítěti přerazí vzpomínky a strach z porodu. Květen byl nedávno - pokud se budeš cítit stejně za rok zašla bych si k psychologovi. Teď máš malé miminko - až bude větší a budeš chtít další uvidíš to zase jinak- ženská z touhy po miminku "zapomene" opravdu hodně, to mi věř. 😉

velb
8. říj 2016

@knyjan tak jednak bych se na kecy okoli zvysoka vybodla, prece to je jen vase vec jestli jeste jedno dite nebo ne. Nemelo by te trapit co chtej nechtej myslej ostatni. Ti at si maj deti treba deset.
A za druhe. Porodu bych se uz nebala. Pokud nemas nejake utkvele predstavy ze proste musis rodit prirozene jinak budes mit navzdy zkazeny vztah s ditetem ci co (ano, takovych matek je hodne), muzes rodit cisarem a jiste i v celkovy narkoze kdyz budes chtit bejt jo mimo. Mas jizvu z predchoziho porodu takze ti daji vybrat. A tim padem si zakrok muzes naplanovat v super porodnici kdekoli, klidne v praze. Spis je otazka jestli jsi ochotna risknout dalsich 9 mesicu bliti a nejedeni, protoze to ti objektivne nikdo nezaruci ze tentokrat to neprijde..

karlajasmine
8. říj 2016

@knyjan Vubec neres otazky od okoli. Ja jsem se po porodu desila predstavy druheho ditete, a posledni dobou uz nad druhym premyslim (malymu je 11 mesicu).. taky jsem mela trauma z porodu, myslim, ze do jiste miry to ma opravdu hodne zen, ale priroda to nastavila tak, ze to casem vetsina z nas zapomene. Proste zij v pritomnosti, ted mas 4 mesicni miminko, tak v tuto chvili samozrejme nechces dalsi... a do budoucna uvidis, jak se budes citit. Pokud budes mit 2 deti, tak se te vsichni budou ptat, jestli bude treti... lidi se proste neustale vyptavaji... nauc se to ignorovat 🙂

karlajasmine
8. říj 2016

Cetla jsem tedka tvuj clanek.. zkusila sis teda hodne, ale ber to pokud mozno tak, ze prece nedovolis nejakymu kr*tenovi doktorovi, ktery se k tobe v takovouhle chvili takto choval, aby ti znicil zivot.. at uz psychicky nebo tim, ze kvuli tomu nebudes mit dalsi dite (pokud dalsi chces). Pokud jsi mela preeklampsii a cisare, tak je dost pravdepodobny, ze budes zase rodit cisarem a tentokrat rovnou planovanym, takze si tyhle bolesti a trapeni usetris. A samozrejme si zvolis jinou porodnici, kde se k tobe budou i jinak chovat 🙂 Drzim palce a zatim zkus druhe dite fakt neresit a jenom si uzivat prvni.

mishutka17
8. říj 2016

Zdravim, take mam bohuzel trauma z toho, ze bych znovu rodila. Ne z kontrakci, ale z toho co nasledovalo po nem. Musela jsem na revizi delohy, ztratila jsem dost krve, protoze mi popraskaly cevy uvnitr delohy. Nejhorsi na tom bylo, ze kdyby tam nebyl manzel, tak to nikdo ani nezjisti. Skoncila jsem na JIP, vse za 5 minut 12. Strach z toho, ze by se to opakovalo je silnejsi nez ja. Ale i predtim jsme chteli jedno dite, takze muj zivot je naplnen a verim, ze i jako jedinacek bude mit skvely zivot.

hz
8. říj 2016

@knyjan tak jsem docetla a musim rici, ze jilemnici mam coby zalozni reseni, kdyby v jine-preferovanejsi slouzil jisty doktor..
Kazdopadne to chce urcite cas. taky jsem mela spatne vzpominky, kdyz bylo malemu 9m, ja po sexu s manzelem brecela, ze nechci dalsi dite, bo porod byl sileny-oproti tvemu prochazka ruzovym sadem. ale nejak to casem preslo a za chvili me ceka porod druhy. bude tedy osefovany soukromou PA, bo v takove situaci je zena total zranitelna a doktori toho vyuziji.. takze drzim palce a uvidis, ze cas vse zahoji.. 😉

babanci
8. říj 2016

Měla jsem šílený třetí porod a kdyby byl první,mám jedináčka. A co? Nikomu není nic do toho,kolik budu mít dětí a jestli vůbec. V pohodě bych řekla,jeden porod mi stačil,už do toho nejdu. Jiná situace by byla,pokud bys Ty ještě časem po dítěti toužila. Dala bych si na čas /mám děti po 14 letech a nevidím problém/ a kdyby ani pak se nic nezměnilo, domluvila bych si císaře napřed.

mysicka_lb
8. říj 2016

Ahojky, já mám zase trauma z toho, co bylo po porodu, a druhé dítě opravdu v žádném případě nechci. Názor na to jsem nezměnila nikdy, žádné "počkej, až...." se u mě nekonalo. Teď jsou malému 2,5 roku a já řeším práci a školku a s radostí rozprodávám všechny miminkovské věci. Je potřeba si uvědomit, že kdo je tak drzý a netaktní, že se Tě 4 měsíce po komplikovaném porodu ptá na druhé dítě, rozhodně svoji povahu nezmění, pokud si to druhé dítě kvůli němu pořídíš. Věř mi, že kdyby ses kvůli takovému člověku "obětovala," abys ho nezkamala, bude schopný navážet se pár týdnů po porodu třeba do Tvého velkého břicha nebo neuklizené domácnosti. Nebo bude mít trapné otázky na třetí. Mít jedináčka není žádná katastrofa a nic, s čím bys musela "něco dělat". Pokud chceš kvůli sobě, vyhledej psycholožku a rozeber s ní ty své špatné vzpomínky. V žádném případě to ale neber tak, že se sebou teďka honem rychle musíš něco dělat, abys byla "normální" a do dvou let měla další dítě. Btw. je to zvláštní, ale nejvíc lidi ryli ohledně druhého asi do roka prvního. Pak už se mě vždycky ptali "plánujete druhé?," nebo "nezměnila jsi názor?" ale nikdy už si nedovolili použít ten oznamovací způsob. Věděli, že bych je poslala do oněch míst.

kacca11
8. říj 2016

A ty s muzem dalsi dite chces? Protoze pokud treba ne, resis uplne zbytecny problem. A i pokud ano, nevidim zasadni problem v tvem trauma, jako v chovani rodiny. Sver se muzi a at on se pri takovych otazkach ohradi. At rekne, ze je to Vase vec a ze je krajne nevhodne, aby se vas na to ptali. Pokud to bude pokracovat, prestanete se vidat. Nemas se citit provinile za to, ze rodine zatim nechces dat dalsi dite. Provinile by se meli citit ti, co do tebe rypaji., ukazuje to u nich na absolutni absenci zakladniho slusneho chovani.

knyjan
autor
8. říj 2016

@velb děkuju.. snad to v ty moji hlavě nějak zaskočí správným směrem a přestanou i noční můry. Rozhodně si nemyslím že by to mělo nějak narušit můj pozituvni vztah k mimču. Bála bych se opaku kvůli bolesti. No snad čas pomůže.

velb
8. říj 2016

@knyjan cas rozhodne pomuze, a mezitim se na vsechno a vsechny zvysoka vys.. a kdyz to budes za par let citit jinak, tak super, a kdyz ne, tak se prd stane.. vzdyt nikde neni psano ze musis mit deti vic.

knyjan
autor
8. říj 2016

@velb Děkuju...

radost7
25. říj 2016

Stále má někdo divné otázky
- máš někoho
- jsi těhotná
- bude svatba
- co to bude
- už?
-sotva mě zašili a už se ptají - a kdy bude druhé dítě?
když bych měla 3 děti, to je zase moc a jsem divná 🙂

to je opravdu šílené 🙂 pořád jen otázky, na které nechci odpovídat. Tak to děvčata, nechme vše na jejich bujné fantazii. Je to náš život

verusky
25. říj 2016

@knyjan Vas clanek jsem precetla. na obranu doktoru musim rict, ze nejsou bozi a nekdy ten problem nevidi. na obranu Vas- takove zachazeni je sila a nedivim se, ze mate trauma. ja mela trauma z druheho porodu a take jsem dalsimu ditku dala nacas. co jen me napada, myslim, ze dalsim porod u Vas bude jasnou sekci, takze bych se kvuli bolesti nejak netrapila... neni to pravidlem, ale po sekci se lekari casto rozhodnou zase pro sekci. tak Vas zazitek casem odezni a pak budte klidna..... drzim palce a uzivejte male 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru