Těhotná po 2 císařských řezech

zuzi1
6. srp 2016

Ahoj holky, dnes jsem zjistila, že jsem těhotná, slabé čárky, ale jsou tam.. Mám 2 děti ( 2007,2009 ) obě CŘ. Minulý rok jsem neplánovaně otěhotněla a po vyslechnutí katastrofických scénářů od gynekoložky jsem souhlasila s interupcí. Zpětně jsem si vyčítala, že jsem souhlasila moc rychle, chtělo to víc informací atd.. možná bych se rozhodla stéjně, nevím. Tak nějak jsem se s tím smířila a uzavřela to v sobě. Šok přišel dnes.. jednou nechráněný styk a je to tady znovu. Minulý rok mi dr řekla, že mám příliš tenkou jizvu, ale co znamená tenká? Řešila jste některá podobný problém? Četla jsem tady o holkách, které měly 3 CŘ, ale u nich bylo asi vše ok. Vnitřně bych si miminko nechala, myslím, že doma by taky nebyl problém, spíš mám obavy z komplikací..

aronek
6. srp 2016

@zuzi1 ahoj, mám dva kluky 2010 a 2012 oba císařem. Nyní čekám třetí, jsem ve 21tt. Kvůli věku jsem byla na plodovce, jinak nijaké větší sledování není. Jen tedy hned na začátku jsem byla upozorněna, že třetí rovnou císařem ve 38tt. Jizvu mi tedy neměřili 😉

yerry
6. srp 2016

@zuzi1 Ahoj mám kamarádku a má tři dětmi a všechny císařem. Je fakt že to třetí je Benjaminek po 10 letech....

zuzi1
autor
6. srp 2016

mě ji právě měřila při kontrole, kdy mi potvrdila těhotenství.. a prý vzhledem k tomu, že jsem obě děti měla velké - 4,2 a 4,5 .. nevím, jak teď, začínám z toho být hodně nervózní..

aronek
6. srp 2016

@zuzi1 jde o to vydržet co nejdéle a budou tě sledovat, ale je to na tobě. Já jsem střelec, tak jsem to neřešila, prostě chci velkou rodinu, tak i kdybych si to měla odležet 😉

zuzi1
autor
6. srp 2016

@aronek mě právě mrzí, že jsem se víc nezajímala ten minulý rok :( dr až překvapivě moc tlačila na přerušení, věřila jsem jí.. až zpětně jsem zjišťovala víc informací.. docela mě strašila, že tady nechám sirotky, jestli mi to za to stojí......
přestěhovali jsme se a dr mám jiného, asi bych se měla jít poradit k němu.. no mám toho plnou hlavu 🙂

aronek
6. srp 2016

@zuzi1 zpětně to nezměníš, ale pokud nemáš jiný důvod k tomu nemít další dítě, tak bych do toho šla 😉 U nás jsou všichni auf z toho, že bude třetí, ale kdyby to šlo, klidně beru i čtvrté 😅

zuzi1
autor
6. srp 2016

@aronek to je přesné, pro všechny okolo by to byl šok 🙂
důvod je pouze obava, velká.. slova jako úmrtí, ruptura, sirotci.. zarylo se to asi hlouběji než mělo..

aronek
6. srp 2016

@zuzi1 stát se může kdykoliv cokoliv komukoliv, lékaři jsou dost schopní věci řešit pokud je problém, já jsem pro nic nevzdávat předem 😉 Já mám i rizikové povolání a kdybych se bála, tak ho nemůžu dělat. Přesto jsem tam 11 let o odběhala jsem tam obě těhotenství a nyní taky dělám. Snažím se vyhnout vyloženě rizikovým situacím, ale jinak funguji v rámci možností všude.

astyna
6. srp 2016

ahoj, ségra má 3 děti - z toho první dvě císařským řezem, kdy jeden byl veden ne příčně ale svisle dolů. Už je to asi 22 let, co se takové řezy nedělají. Ale neměla problém ani u druhého porodu, ani u třetího, který byl veden spontánně vaginálně. Ségra má málo červených krvinek, má srpkovou anémii (jestli to správně píšu), tak byla hodně pod dohledem a vše v pohodě 🙂 děti s rozestupem 7 let a 10 let.

salenas
6. srp 2016

@zuzi1 ahoj, i já jsem " císařovna" 3x. Nikdo mi jizvu nikdy neměřil, nikdo nic neřešil. Já taky nic neřešila, nečetla jsem o tom nic, neptala se, prostě jsem se těšila na miminko. Ruptura dělohy může nastat kdykoliv i u prvního těhotenství. viz moje kamarádka, první dítko, na sále ji praskla při tlačení, zachránili ji i syna, o pár let později porodila císařem dvojčátka. Tak pokud se cítíš, nebabrej se v tom a užívej si. Vždycky se najde někdo, kdo tě začně strašit a nazývat tě hlupačkou, co děti atd, věř sobě a svému tělu

jarkamilf
6. srp 2016

Také mám kamarádku po třech sekcích, první dva rok po sobě, třetí šestnáct měsíců po druhém. Všechno v pořádku, bez komplikací.

zuzi1
autor
6. srp 2016

a znáte někoho, u koho se to nepovedlo? nastaly nějaké komplikace?

aajda
6. srp 2016

Mám 3 sekce, teď omylem těhotná. První 2011, akutní pro nepostupující porod, při sekci ruptura. Druhá sekce plánovaná 2013 ve 39+2 kvůli té ruptuře a odhadu váhy nad 4kg. Třetí plánovaná 2015 ve 39+3. Ta čtvrtá bude 18m po třetí. V jednom místě jizvy jsem měla ztenčení už měsíc před otěhotněním. Nicméně se nedá říct předem, jak se to bude chovat dále, jak děloha poroste. Prý mě bude v druhé půlce doktor víc hlídat, ale i dle reakce doktora z podolí by to mohlo a mělo vyjít. Můj doktor tvrdí, že tím, že pokaždé tu jizvu vyříznou, tak to riziko je stejné u druhé, třetí a každé další, že výrazně neroste. Jako bojím se, přeci jen doma 3 děti. Ale věřím, že to zvládneme.

salenas
6. srp 2016

@zuzi1 nepátrej po tom, to ti v tém rozhosnutí nepomůže. samozřejmě že někdo nějaké komplikace měl, ale jak říkám,to může být i u prního těhotenství. Já se třeba chystám na čtvrté a vůbec si to nepřipouštím, jen nám to bohužel nejde :(

aronek
6. srp 2016

@aajda neměli dr problémy s dalším těhotenstvím? Mně dr nabídl sterilizaci, že další těhotenství v žádném případě 🙄 Teď budu mít třetího císaře

finist
6. srp 2016

Pracuji jako porodni asistentka,ze zkusenosti mohu rict nasledujici.Tloustka jizvy po predchozich porodech neni spolehlivy ukazatel,t.j.i tenka jizva nemusi nic fatalniho znamenat. Ono i to mereni je dost nespolehlive. Dale se hodnoti hojeni jizvy po predchozich porodech,zde vse bez komplikaci nebo rana spatne hojena ,byla podana ATB,atd.U nas je zhruba 2000 porodu rocne a v posledni dobe tak 2 ruptury rocne,ktere vznikly u spontanne vedenych porodu po predchozim cisarskem rezu(i pres okamzite ukonceni porodu,to melo vzdy fatalni dusledky pro dite,matka konci bez delohy).I u planovanych opakovanych cisarskych rezech muze vyjimecne probihat tzv.skryta ruptura,to znamena,ze v prubeho cisarskeho rezu se zjisti jakoby trhlina steny delohy,vse nastesti drzi vak blan,takze kdyby u techto zen doslo k rozbehnuti porodu, nemuselo by to dobre skoncit.Obecne stoupa mnozstvi cisarskych rezu a to vede i ke zvysenemu riziku jak ruptury tak i dalsich(srusty,infekce a dalsi.) Pres to vsechno si myslim,ze pokud to dite chces,tak bych do toho asi sla. Riziko je preci jen pomerne male,je treba si to sama v sobe srovnat.

aajda
6. srp 2016

@aronek no problémy... na sále u třetího mi v podolí řekli, že už mě tam vidět nechtějí. Měsíc před otěhotněním mi můj doktor dělal sono a řekl, že v jizvě je ztenčení, že další těhotenství by byl zbytečný hazard. Jenže pak se nám povedlo naše téměř neposkvrněné početí a když jsem přišla k témuž doktorovi, tak mi řekl, že to zvládneme a že mě bude hlídat. A z podolí mi napsali v podstatě totéž. Já bych do toho čtvrtého dobrovolně nešla, jak jsem psala, mám strach, 3 děti doma... ale jsem rozhodnutá to zvládnout a podpora doktorů je fajn.

aajda
6. srp 2016

Ano ano, přesně jak píše @finist - o tom hojení mi psali z podolí... já měla teda první šílené i s těma atb, ale druhé mnohem lepší a třetí super, dokonce mě pustili už třetí den po sekci dom.

zuzi1
autor
6. srp 2016

@finist teď jsem si 2x přečetla tvůj příspěvek a neuvěřitelně mě nakopl.. asi jsem něco takového potřebovala slyšet, resp. číst.. 🙂 děkuji 🙂
počkám přes víkend, v pondělí další test a kdyžtak objednání k dr 🙂

zuzi1
autor
6. srp 2016

hojení jsem měla v pořádku, u prvního jsem šla domů klasicky po 5 dnech.. u druhého na druhý den - syna mi odvezli do jiné nemocnice, vše se jevilo u mě v pořádku, takže nebyl důvod tam zůstávat

anetka1701
6. srp 2016

Ahoj. Po dvou SC (druhá 3 týdny před termínem, jizva měla půl mm) jsme se snažili dva roky o třetí. Gynda, CAR... všichni perfektně znali anamnézu i porody, nikdo neřekl půl slova proti (jen že čtvrtý už asi spíš ne). Třetí mi tehdá schválili i v porodnici hned po druhém porodu. Já bych změnila gyndaře, nebo šla na konzultaci jinam... Pokud mimčo chceš, 2 SC není důvod proti (pokud tam nebude placenta v jizvě či jiná sranda...).

Já nakonec snažení po dvou letech vzdala, protože jsem získala práci snů 🙂 Jinak bych třetí fakt chtěla...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru