icon

Stav čípku. Vypovídá o začátku porodu?

10. dub 2025

Jak jste to měly se stavem čípku a spuštěním porodu? V porodnici při registraci mi doktorka říkala, že vnitřní vyšetření není potřebné, protože to o ničem nevypovídá. Můj gynekolog to za potřebné považuje. Dnes na kontrole 38+0 a prý se k porodu vůbec nic nechystá. Už 2 týdny mám pocit, jakoby mě někdo nakopl mezi nohy. Často mi tvrdne břicho a když se malý hýbe, připadá mi, že každou chvíli vypadne ven. Dneska sotva chodím, jak mě bolí spodek. Měla jsem za to, že je to na dobré cestě k porodu. V předchozím těhotenství se mi tohle vůbec nedělo. Porod se spustil v termínu, ale nechala jsem se při příjmu hloupě přesvědčit o sekci. Údajně nepoměr pánve a neporoditelné velké miminko. Nebyla to pravda, miminko nebylo vůbec velké. Teď chci rodit přirozeně.

j.a.n.i
10. dub 2025

Ne, o nicem to nevypovídá, pokud tedy nezjistí, ze jsi otevrena na 6 a vice cm, to uz by o necem vypovidalo.

hasara33
10. dub 2025

Ono to není ani tak o tom jestli se rozběhne porod, ale o tom, zda a jak jsou připravené porodní cesty. Nicméně o tom jestli začne porod nebo ne to opravdu nic nevypovídá.
Pro příklad - já 12. po vnitřním vyšetření s tím, že hrdlo je dlouhé a tuhé, takže absolutně nepřipravené, porod se určitě nechystá (dle lékaře). Večer mi praskla voda a ještě v porodnici jsem stále měla hrdlo tuhé a nezkrácené. 🙈 Porodila jsem 13. brzo ráno.

lenerka1
10. dub 2025

Ne nevypovídá...s každým dalším těhotenstvím jsem chodila dřív a víc otevřenější (když to řeknu zjednodušeně) a všechny tři děti se narodily po termínu. Všechny ty stavy jako pocit nakopání mezi nohy, dítě si dělá z čípku kopačák a co nevidět se prokope aj. důvěrně znám a volně se objevovaly několik týdnů před porodem. No a pak jsem u posledního malé domlouvala, ať si přestane dělat disko na močáku, že mě fakt nebaví lítat co 5 minut na wc a málem se narodila v porodnici ve výtahu 🤪 (ale bylo to fajn, protože doktoři pomalu strašili vyvoláním). Dokonce jsem někde četla, že čípek dokáže reagovat i na stres, že v klidu se pěkně zkracuje a otevírá, a když nastane stresová situace, opět se začne zavírat.

autor
10. dub 2025

@hasara33 díky, to je povzbudivé.
@lenerka1 já si připadám na rozpadnutí a ještě 2 týdny před sebou, to je hrozná představa. Manžel má k tomu pokaždé pitomé řeči, že budeme vyvolávat a že malého vyšťouchá ven, že se na to celé těhotenství těší. Mě ten spodek tak bolí, že bych ho nejradši taky nakopla mezi nohy. Doktor říkal, že citlivé jsou vazy, takže jsem vůbec nepochopila, co to znamená. Jestli se to rozvolňuje k porodu nebo to bolí, protože je to jen přetížené a neznamená to nic. 😔

leymea
10. dub 2025

Nevypovida. Dam priklad u sebe. U prvniho jsem byla otevrena na 4 a jeste jsem nemela kontrakce. Porodila jsem za 3,5 hodiny. U druheho mi bylo receno, ze nerodim, ze jsem otevrena na 1 a kontrakce mam nepravidelne. Porodila jsem za 1,5 hodiny.

hennrietta
10. dub 2025

Absolutně o ničem. Už se od kontroly upouští, protože je to nevypovídající a rizika převyšují "benefity".
V prvním těhotenství jsem se otevírala zevnitř, bez čípku od 29tt a porodila jsem na konci 35. týdne.
V druhém těhotenství v den termínu porodu jsem svolila ke kontrole a otevřena na 1 cm. A pak v den porodu (10 dní po TP) při prvních kontrakcích jsem byla otevřena na 2cm.
Opravdu se tím nijak řídit nedá. Za mě to má smysl například při problémech tvrdnutí břicha, bolestivých poslíček v dřívějším týdnu těhotenství. Říkali mi, že kdyby se mi rozjel porod od 34. týdne a výš, tak už se nijak nezastavuje kapačkama.

hasara33
10. dub 2025

Není zač 🙂 k těm vazům - působí zde hormony, které rozvolňují vazy a připravují je pro zvětšující se dělohu a následný porod celé těhotenství, takže bohužel bolest a nepříjemné pocity k tomu patří, ale opět to nic nevypovídá o tom, kdy porodíš 🤷🏼‍♀️

lenerka1
11. dub 2025

😁 manžel je vtipný. A podvázat bříško šátkem by neulevilo, když to mají být vazy? 14 dní uteče jako voda, mě to aspoň tak přišlo, děti se narodily uprostřed zavařovací sezóny (mezi dvěma válkami kečupu), musela jsem makat, ať toho stihnu co nejvíc, a co vše mě bolí jsem zjišťovala až v klidu večer na gauči 🙂

corry21
11. dub 2025

Upřímně, tyhle pocity mám teď ve třetím těhotenství už tak dva týdny minimálně, na včerejší poradne čípek 6 cm a zamceno na sto západů... S každým dalším těhotenstvím tyhle vjemy muzou být silnější a dřív než v prvním, moc se z toho usuzovat nedá

diaxi
11. dub 2025

Někteří lékaři říkají, že stav čípku, tedy jeho otevření a zkracování, není 100% spolehlivý ukazatel, že porod začíná, protože každý porod je jiný a může to být velmi individuální 🙊

autor
13. dub 2025

@lenerka1 ja teď před 2 týdny udělala výlet do zahradnictví a osázela zahradu za celkem 6 tisíc. 😃 To mi pomáhá na to nemyslet. V šestinedělí už nic dělat nebudu a po šestinedělí už budou pozdě na nějaké velké zahradní akce. Z toho mám radost, těším se na to každý rok. Bříško vážu šátkem, ale tohle je bolest opravdu uvnitř. Když mi gynekolog sahal do vnitř, myslela jsem, že mu vykopnu zuby. Přeci jen ty tlaky ohledně váhy miminka a předchozí sekce tu jsou i teď a je to nepříjemné.