Prosím o radu, bydlím mezi Brnem a Vyškovem, na cestu do porodnice si budu muset volat sanitku, nemám, kdo by mne odvezl. Rodit chci v Bohunicích, podle mapy je trasa do Bohunic na km úplně stejná jako do Vyškova. Odveze mne sanitka do Brna nebo hrozí Vyškov?
@jeanny13 ptala jsem se na něco podobného bráchy záchranáře a jestli si to dobře pamatuji, tak pacienty vozí do nemocnic v rámci svého rajónu. Aby opustili svůj rajón a vezli do jiné nemocnice, musí k tomu být důvod. Takže záleží, jestli pro tebe přijede záchranka od Brna nebo od Vyškova. Kdyby to vypadalo na hodně předčasný porod, asi by tě odvezli automaticky na Obilňák.
@herkules6969 registrace jsou jen v Praze 🙂
@jajulin To je také možné, asi bych při zavolání 155 rovnou řekla, kam jet 🙂
@herkules6969 RZ standartně nepojede dle přání pacientky, není to taxi....
Nám doporučovali na kursu si tam prostě předem zavolat a zeptat se, kam by jeli. Taxi taky často těhotnou nevezme, tak aspoň mít předem řešení. Jak tu totiž zaznělo - sanitky mají regiony a jezdí podle nich.
@merope tak volat na dispečink, který je od příjmu tiśňových výzev, abych zjistila, jestli mě odvezou jako taxík do mnou zvolený porodnice, to je velký hardcore. Záchranka není taxík, mě by ani nenapadlo si volat zzs, pokud by mi nekoukal mezi nohama pupečník, ale budiž. Nicméně, kdybych přijela já, tak vezu tam, kde budu nejrychleji a moc bych nebyla ochotná o tom diskutovat. Odvezu do o pět minut vzdálenější nemocnice, těch pět minut budu chybět u dopravní nehody jinde, skončí to průserem a až se bude zjišťovat, proč mi předchozí výjezd trval kolik trval, tak to bude čistě můj průser, protože cestu do vzálenější nemocnice si odborně neobhájím.
Pokud jsou ty nemocnice opravdu nastejno a je to stejný záchrankový region, můžeš si vybrat. Manžel jezdí u ZZS. Mě taky dali kdysi vybrat, chytl mě slepák na návštěvě a je to přesně rozhraní dvou okresů, tak se ptali, do které nemocnice chci, aby to za mnou rodina měla blíž. A sanitka samozřejmě může jet mimo svůj region - ale musí k tomu být důvod - odvoz na specializované pracoviště apod.
Napiš přímo obec, kde bydlíš, možná bych ti to mohla zjistit.
@mimco Tak mě se zeptali, kam pojedeme 🙂
@herkules6969 V Praze se vozí do porodnic dle registrace, tam není co řešit 🙂.
Nevolej rychlou, na to je určená převozova, ta tě zaveze kam chceš a na pojišťovnu, partner za příplatek. Jezdí třeba z Blanska.
@malinkaelinka Pozořice
v brne registrace jako takove nejsou ale do bohunic budu dochazet na monitory takze tam budou mit ke mne kartu. Kraj je to stejny pro obe porodnice tak prave nevim kam vozi. Oboji je po dalnici nebo silnici stejne akorat na ruzne strany ;)
Přesně jak říká Klea, zavolala bych převozku. Naše gyndařka vystavuje automaticky žádanku na dopravu, kdyby náhodou nikdo z rodiny nemohl. Paní na dispečinku potom vůz zajistí, mělo by na to být dost času, pokud nepůjde o překotný porod.. Jinak to jistí ZZS samozřejmě 🙂 ale tam opravdu záleží, odkud je vyšlou..
@drep a co je rodička jiného? Ano, lépe pokud ji odveze někdo z rodiny, ale pokud ne, je tu 155. Taxi jenom výjimečně. Představa, že žena v kontrakcích obvolává, která taxislužba je ochotná a zrovna i schopná ji odvézt je naivní.Možná to je u vás jinak, ale v Praze prý taxíky rodící ženy do porodnice vozit odmítají a popravdě se jim nedivím - co když jim porodí v autě? Odteče jí tam plodovka? To jsou všechno rizika, co bere příbuzný max známý, ale ne cizí člověk
Nám bylo na kurzu i v nemocnici řečeno, at pokud nemáme odvoz jedeme převozovou sanitkou. Všechny porodnice Vám dají kontakt na tu "jejich" a ní si můžete říct kam chcete. Jak už tu zaznělo, záchranka není taxík! Pouze pokud by šlo o překotný porod, krvácení u porodu, kolaps rodičky atd. tak pak ano, ale ne u normálního převozu.
@merope jak píšou holky, od toho je převozovka. A volat si na dispečink “jenom” abych se zeptala, jestli mě odvezou do mnou zvolené porodnice mi přijde jako drzost. Totiž určovat si, kam chci odvézt, to fakt funguje u taxíku, nikoliv u zzs, která z podstaty má řeśit existujíci či hrozící ohrožení života či zdraví. Když nemáš jinou možnost, tak tě nakonec rzp odveze. Ale trichu zneužití to je, co si budeme namlouvat.
@veroniquecz tak koukám, že všude radí něco jiného. Takže asi ideál poptat se ve zvolené porodnici.
@drep Porod je zneužití záchranky? Tohle téma je mi docela blízké, tak k tomu něco napíšu. Tenkrát před skoro deseti roky jsem řešila skoro to samé, co zakladatelka této diskuze. Bydleli jsme na kraji Brna, bez auta, bez přátel, kteří by auto měli. Psala jsem email na nějakou soukromou převozovku, jak to u nich funguje. Ani se neobtěžovali mi odepsat. Takže zůstala varianta záchranka nebo taxík - podle situace. Nakonec to dopadlo úplně nečekaně - tři dny před termínem mi začala odtékat voda. Po návratu manžela z práce jsme se společně najedli a vyrazili do porodnice šalinou, pohodička 🙂. Cesta přes celé Brno trvala víc než hodinu, ale mně vůbec nic nebylo, žádné kontrakce, prostě nic. Syn se nakonec narodil za cca 24 hodin po příjezdu do porodnice. Pak jsem o tom mluvila s bráchou, který v té době pracoval jako záchranář v Praze. A ten se mi vysmál, že kdo jiný by si měl zavolat záchranku než rodící žena. On v té době byl docela vydeptaný z toho, že po Praze vozil cca 90 % případů, které opravdu žádnou záchranku nepotřebovaly - důchodce, kteří na ně čekali před barákem a měli sbalenou velkou tašku, říznutí do prstu, bolest hlavy, opilce atd. atd. Ve světle toho mu odteklá plodová voda připadala jako fakt důležitý případ 🙂. Navíc prý u rodiček je super, že jedou do konkrétní nemocnice na jistotu (podle registrace), protože největší opruz je jezdit po Praze od nemocnice k nemocnici a snažit se pacienta někde umístit. Takže podle něj rodička do záchranky patří. Ale moc jich není, jsou to spíš výjimečné případy (tedy pokud se bavíme o případech, kdy je erzeta přivolána opravdu kvůli tomu, že nikdo jiný po ruce není).
@drep a ještě, jsem trochu alergická na argument, že zzs zneužívá kde kdo, tak já můžu taky. Když nemáš jinou možnost, zavolej, ale abych pak řešila, že tahle porodnice ne a tahle jo, to mi přijde přes čáru. Podotýkám, že nejezdím v prahe, takže u mě jiné špitály už představují časový rozdíl.
@jajulin hlavně po odtoku čiré plodovky by měla být žena do 2 hodin v porodnici, pokud je zakalená, do hodiny. Už jsem mimochodem zažila, že jsme volali pohotovost kvůli bolestem břicha a poslali sanitku přesně z opačného konce okresu Brno-venkov. Přijela za hodinu a půl. Naštěstí to byl odcházející ledvinový kámen, takže to bolelo, ale neohrožovalo život. Být to něco jiného, kdo ví, jak by to dopadlo. Příště voláme 155.
@drep Jenže zakladatelka se rovnou předem ptá, kam by ji vezli. To je naopak velmi zodpovědné. Porod znamená mimo jiné i kupu papírování kolem a rozumná porodnice to nechá těhotnou vyplnit již v poradně. Neumím si představit moc větších šíleností než vyplňovat s kontrakcemi všechny ty souhlasy, co ale porodnice musí mít. Mně je dali při příjmu ve 33tt ať to vyplním pro jistotu předem. Jak jsem byla ráda, že to pak neřeším o pár dní později s napíchnutou kanylou před cs, kdy jsem nesměla ohýbat ruku a psaní tak bylo všelijaké. Mít toto vše nachystané předem, to je podle mě dost užitečné.
Myslim, ze zalezi na tom odkud sanitka vyrazi. Pokud pojede z Vyskova tak te poveze do Vyskova. My jsme napuli cesty mezi Brnem a Trebici, ale jezdi sem sanitka z Trebice nebo Nameste. Oboji patri pod Vysocinu takze vozi do Trebice. Porodnice je i v Ivancicich a presto, ze je to od nas 15 minut autem tam nevozi sanitka pac je to uz jihomoravsky kraj. Ale myslim, ze pokud budes rodit je duvod volat rychlou jasny. U prvorodicky to muze byt s komplikaci jako krvaceni apod a u vicerodicky rychlejsi nez cekas. nejakou prevozovou sanitkou nebo taxikem bych se nezdrzovala. A to papirovani bych neresila. je to lepsi mit vyplnene, ale porodis i bez toho 🙂
@merope do hodiny stihne s klidem prevozovku. Brněnské porodnice ji mají domluvenou. A papíry předem v žádné brněnské porodnici vyplnit nejde, respektive i když je mají, nebo jim je ďas vyplněné, ptají se stejně 🤬🤬
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nebydlím poblíž, ale sanitka by tě měla odvést do té porodnice ve které jsi registrovaná 🙂 jestli jsi se tedy někde zaregistrovala 🙂
Jestli registrovaná nejsi a trasa je stejně daleko, s největší pravděpodobností tě odvezou tam kde si řekneš- Většinou to bývá tak, že se tě zeptají kam pojedete? Tak řekneš- Do Bohunic 🙂 Problém by mohl nastat akorát ve chvíli, kdy registrovaná nejsi a v Bohunicích budou mít plno, pak to opravdu otočí do další nejbližší porodnice 🙂 snad jsem aspoň trochu pomohla 🙂