Ahoj, před 8 dny jsem porodila dvojcata. Jsou narození v 35+5tt. Porod byl vyvolavany. Ja nemám zatím skoro žádné mléko. A k tomu velmi velká prsa a špatnou bradavku. Zkrátka mi nejde tak lehko kojit. Dvojcata byla 2 dny v inkubátoru. Jeden už prodělal zloutenku. Jinak jsou absolutně v pořádku. Zítra jsme 37+0tt.. porad je ale krmí sondou. A já se snažím přikládat. Přijde mi, ze se odsud už nikdy nedostaneme. Kdybych byla doma, dám klukům flašky s umělým a bylo by. Ale tady to prý nejde. Prý je ještě čas.. přece už jsou donoseni, váhu mají oba taky hezkou. Tak proč nás nepustí? Kvůli kojeni? Jsem z toho na prášky a v totální depresi.. ještě k tomu silene daleko od domova.. jsem tu sama s prckama..jsou to první děti, takže spoustu věcí nám ještě trvá..ale doma bychom to zvládli.. nemáte někdo zkušenosti? Kdy vás s predcasne narozenymi pousteli domu? Přece nebudou čekat na termín porodu....
@agataa6 jak víte, že byste to zvládli? Má sondu, asi neprospívá jak by měl ne. Mě spíš udivujete vy... Chcere jít dom, jděte na revers. A jinak výborná úvaha, strčit jim Um, však co byste se námahala co.. Co vy ste zač.. Jinak segra byla v porodnici dva týdny a určitě takhle neremcala a byla vděčná za péči
Syn se narodil v 35+6 a byli jsme v nemocnici 10 dní, také byl krmený ze začátku sondou, já měla mléko asi po 5 dnech, pořídila jsem odsávačku a mléko odsavala. Odsávačku doporučuji, hodně pomohla. Takže byl pak krmený mým mlékem. Nejdříve byl na neonatologii a pak nás dali spolu na pokoj. Pustili nás asi za 4 dny co jsme to sami zvládli. Byl krmený napůl z flašky na alternativní krmení a napůl kojeny, protože měl problém pít z prsa. Ale doma asi po týdnu zesílil a už se jen kojil.
Asi me tady polovina ukamenuje, ale zkuste to vydrzet a bud se laktace rozjede a nebo taky ne. Doma potom date UM a nebudete mit za zadkem laktacni poradkyni z nemocnice. Sama si pamatuji jak to bylo neprijemne, kdyz byla buzerace ze strany sester v ramci nekojeni.
Pokud prcci prospivaji a budou prospivat, tak bych za par dni i podepsala reverz ... Drzim palce
Pokid mají dobrou váhu,všechna vyšetření a vše je v pořádku, podepsala bych reverz. Nevím,proč bych měla držet nějakou buzeraci. Víme,jak to někdy chodí a jak jsou některé sestry chytré. Podepsala bych reverz,doma v klidu zkoušela kojení a když to nepůjde,tak to nepůjde. Ale doma v klidu,máš větší šanci než ve stresu v porodnici. Vůbec bych se s nima nebavila-pokud je vše v pořádku. Stejně jako jsem jim kaslala na vážení,kojení po 2hod a maximálně 10min. Všechno jsem odkejvala a dělala si to po svém.na naky předpotopni názory se jim můžu krajcvajc✊
Ať se dari🍀
@jjasmina a co by nemela zvládnout?myslíš si že má větší šanci kojit vystresovana žena buzerovana v porodnici nebo ta,která je v klidu doma?jasně píše,že váhu mají dobrou.
Spoustu děti krmí přes sondu prostě z principu,aby nervaly,protože se nerozjela laktace atd atd. Spíš je zázrak,když v porodnici um hned nenarvou.
Možná by to chtělo víc pochopení pro vystresovanou ženskou chvíli po porodu 🤦♀️
Podminky propusteni ma kazda porodnice trosku jinak, u nas bylo nad 2kg vaha, 36+0 a to nejdulezitejsi a podle me vsude stejny - musis byt schopna dite nakrmit, at uz vlastnim MM nebo UM a se sondou toho schopna nejsi, takze dokud jsou krmeni sondou, domu nepujdete
@agataa6 Spíš než, že chcete jít domů byste tedy měla říct, že odmítáte kojit a chcete láhev. Až z láhve zvládnou vypít plnou dávku, bez nutnosti sondy, tak vás nejspíš pustí domů. Některé porodnice asi můžou mít kritérium váhy, většinou je to alespoň 2,5kg, ale základní kritéria jsou aby dítě udrželo teplotu, zvládalo dýchat a nějak jste ho nakrmila. Pokud dítě nemá nějaký problém, tak si myslím, že Vás nepustí, dokud do něj nedostanete dávku jídla, tak aby začalo přibírat, bez použití sondy.
@escapelle Opravdu je velký rozdíl nedonošenci a standardní dítě. Je to zajímavé, ale ta péče i ve stejné porodnici je extrémně rozdílná a velky rozdíl v přístupu a možná i znalosti sester. (Bavím se tu o extrémně nedonošenych dětech, ale asi i zakladatelka je bude aspoň na intermedialu a ne na běžném novorozeneckém, když mají sondu.)
@escapelle moje starsi dcera byla nedonosena, zhubla z 2.34 na 2.1 a nikdo do ni nic krome darcovskeho MM necpal. Ani sondu nemela, poctive ji kazde 3h krmili (nedonosenci se musi budit), kdyz ja nemohla. Ano, rozkojila jsem se poradne az v klidu doma, ale pousteli me s ditetem bez sondy.
@guliii dobře,ale píše že jsou absolutně v pořádku.tal z toho jsem usoudila,že jsou absolutně v pořádku.a že kdyby nebyli schopni přijímat jinak potravu,že by o tom věděla a pak se nedivila,proč je tam drží?ale uznávám že to může být jedno s druhým,máma je s nervama v kyblu a realitu vidí jinak.
@agataa6 mám syna narozeného 33+3, měl nějaké problémy, bylo jsme v nemocnici měsíc. Kojení nešlo, mlíka jsem měla málo a to byla odsávačka moje best friend, dělala jsem všechno možné. "Spolubydlící" na pokoji už se na mě asi nemohla dívat, řekla mi, ať dám flašku, dala jsem, malej bez problémů vypil, řekla jsem, že budu krmit přes láhev a přikládat. Během týdne jsme šli domů. Chci ti říct, ty jsi máma, ty rozhoduješ, i kdyby kojení třeba doma nešlo (nakonec jsem odsávala 2 měsíce a to minimum), svět se nezboří. Manžel mi nakonec doma řekl, ať už toho nechám, přikládala jsem, pak UM, ještě odsát....hrozný žrout času, až jsem to odbourala, všem se ulevilo. U donošené dcery to už vůbec neklaplo a pokus o kojení jsem vzdala po 2 týdnech.....jsem toho názoru, že jsem to poctivě zkusila, nešlo to a než se opravdu trápit, tak raději flaška a UM.
@jjasmina Ahoj, normálně toto nedělám, ale v tvém případě... ano, věcně máš pravdu, ale ten způsob??? Vážně si myslíš, že potřebuje prvorodička-maminka DVOjČAT!!!!!, která se ještě nevzpamatovala z porodu a všho kolem slyšet kecy typu "co vy jste zač" a "že je líná a má být vděčná"?!!!? Jediné co mě napadá u takto "empatických" osob, je otázka, co je proboha zač vy. Jinak, zakladatelce přeji zdravé děti a co nejvíce sil a klidu, a pokud kojení půjde, bezva, pokud ne, UM není vůbec nic proti ničemu!!!!
@escapelle Tam je problém, že nedonošené dítě nemusí zvládnout ani lahvičku, než dítě propustí, tak potřebují mít jistotu, že ho nějak nakrmí a myslím, že v porodnici nepředpokládají, že by doma dítě krmila sondou. Takže spíš si stát za svým, že chce krmit lahvičkou, tou zvládnou plnou dávku a doma se pak třeba pokoušet kojit, ale vědět, že když to nepůjde, tak může dát UM nebo odstáté MM.
@agataa6 hele pokud je to tak, že opravdu chtějí pít trvej na flasce. Nebo alespoň krmení po prsu stříkačkou. Nevím kolik už musí vypít. 25ml není špatné, je to začátek a můžeš se určitě rozkojit, ale je pravda, že to můžeš i doma. Je potřeba, aby děti měli nad 2kg, neměli žloutenku, udrželi teplotu a zvládli se najíst a je jedno jestli kojit nebo z flašky. Budeš si asi muset dupnout a chtít flašku. Ale zkus kojení zatím nevzdávat 😉 držím palce ať jste brzo doma
@agataa6 já dvojcata tedy 37+3 císařem a kojeni taky nešlo. Hned druhy den jsem začala odstrikavat odsáváčkou. Jim davali zatim mléko z mléčné banky. Bradavky mám malý, ale deti se vůbec nechteli přisávat, malý pusinky. Lahev ale hned. U nás se na propuštění čekalo týden, než jsem se na to cítila. Odsavacku vám nedali? V naši porodnici jí měli i v lékárně, je to super věc.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@agataa6 já tedy rodila 38+1tt, nešlo mi kojit, v porodnici mu dávali UM, občas přiložili k prsu ale vypadlo že mě tak 10kapek. Rozkojila jsem se až doma.
Držím palce, ať jste co nejdříve doma 🍀🌺