Maminky,
můžete mi poradit nějaký článek nebo instruktážní video, jak se postarat o rodičku a miminko při porodu? Akorát jdu z kontroly na gyndě a doktorka byla dost vyjukaná, že na monitoru viděla pravidelné kontrakce a já necítila vůbec nic, tak mi doporučila, kdyby došlo k rychlému porodu (první syn byl venku 20 minut po rozpoznání první kontrakce, měla jsem již prasklou vodu a naštěstí byla v nemocnici) a nestíhali jsme dojet do nemocnice, ať se na to raději připravíme, než k nám dorazí sanitka.
@marti89 držím palce,ať to stihnete 👍😉
@amazonkajanik Děkuji 😍, dojezdový čas do nemocnice máme hodinu a k sanitkám 20 minut cca. Také doufám, kdyby se to rozjelo, že se stihneme dopravit na místo, rodit doma nechci.
@vendes Děkuji. 🌹
@marti89 ty jo,tak to je podobné,jako jsme měli my na starém bytě. Naštěstí jsme se zavčas odstěhovali do svého rodiště a do nemocnice to měli 6min,jinak když jsem zpětně přemýšlela,rodila bych v sanitě. Sice ZZS měli stanoviště přímo v obci,ale do porodnice bychom nedojeli 😂 mě totiž v 18:15 praskla doma voda a v 18:55 byl syn na světě 😁
@amazonkajanik Tak to byl taky rychlík 🙂
@marti89 Jj, a to jsem ten den byla na kontrole a prý,že to na porod ještě nevypadá 😂
Manzel rodil syna za pomoci instrukci dispecerky ze zachranky, prekotny porod, byla uzasna oba nas uklidnila a instrukce byly jasny a srozumitelny, nevim jestli bychom si v tom stresu dokazali neco smysluplneho vybavit, jediny co si pamatuju byla kupa rucniku neco podomne do neceho zabalit drobka...
@marti89 to je dobry ten muj nesnasi pohled na krev, kdyz ma sahnout na syrove maso tak se mu navaluje, proto nebyl prvniho porodu a nemel byt ani u druheho, no clovek mini pan buh meni, tak ted uz vim ze je to chlap do nepohody, jenom pupecnik nechtel prestrihnout, dr se ho po prijezdu ptal a tatinku jeste strihnete pupecnik, manzel zbelal a mirne se rozklepal, jinak je bajecny kdyz lezite v posteli opatlana krvi, dite rve v naruci a okolo postele stojej dva chlapy ze zachranky, doktor a vas chlap jak sudicky
Než rodit někde v autě nebo na parkovišti, tak radši zůstat doma... víceméně není potřeba nic instruovat. Tělo pracuje samo. Hlavně klid. Ale pokud by ti hrozil překotný porod, připravovala bych si zázemí jako na domácí porod - zásobu jednorázových podložek, rozmyslet jestli v koupelně nebo v posteli, nebo v obýváku a podle toho se doma zařídit. Dostatek ručníků, dek, karimatku či něco na čem se dá klečet na zemi, chránič matrace (a na to jednorázovou podložku) pod prostěradlo na postel. Vyvařit kousek tenké prádlové gumy a uzavřít uschlou do skleničky na podvázání dotepaného pupečníku, jakákoliv mísa na placentu. Vypraný a vyžehlený ručník nebo pleny na otření dítěte - bonding na těle. Přikrýt se spolu, počkat na placentu. Něco na posilněnou. Poporodní vložky.
@marti89
Ahoj, jen ze zvědavosti, jak ti to nakonec dopadlo? 🙂
@honatko092 Děkuji za optání.. Ke konci jsem byla na gyndě častěji jak doma 😃 a skoro pokaždý tam viděla doktorka silné kontrakce, ale já nic necítila a neotvírala se. Asi 4x jsem před porodem měla (pro mne citelné) poslíčky po 4 až 7 minutách, vždy někdy v noci, takže jsem váhala, jestli jet nebo ne. Bylo to hlavně nepříjemné, než že by mi bolest nutila jet, tak když to přišlo pátý den, rozhodl čas (2,5 až 5 min intervaly). Cestou se to zkrátilo na 2 min, v nemocnici pak zase protáhlo a zvýšila bolest (ale vydržet se to dalo). Kontrolu si naplánovali za 2 hodiny, jinak jen nakukovali, jestli něco nepotřebuju. Voda mi nepraskla a za cca 40 minut byly kontrakce nesnesitelný a neprodýchatelný, zazvonili jsme a přivezli mi rajský, kontrola za hodinu (asi si mysleli, že jsem jen hysterka, a já už zatím mohla tlačit, kdyby mi prdli vodu). Tak jsem si holt musela zazvonit po každý vlně kontrakcí, abych je donutila tu kontrolu uspíšit. Prdli mi ji na koze a já přišla komplet o kontrakce, malýmu se to nelíbilo a musel ven, tak tlačení bez kontrakcí (o ty největší jsem přišla v posteli). Do 20 minut byl pak venku od prdnutí vody, takže pak už mi bylo vše jedno.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
http://annakohutova.cz/prekotny-porod-jak-postu...