Ahoj holky, čekám 3. dítě a je mi 40. Předchozí dva porody jsem zvládla bez jakýchkoliv prostředků proti bolesti. Teda při prvním mi pichli jakousi injekci, po který jsem byla asi hodinu zmatená, bolelo to podobně a jen mi to na chvíli rozhodlo psychiku,byla jsem ráda, když to po té hodince odeznelo. První porod vyvoláváný, celkem dlouhy a narocny, asi 20 hodin. Druhý začal prasknutím plodové vody doma, syn se narodil asi za 8 hodin poté a bylo to v rámci možností celkem v pohodě. Z obou podporu nemám ani steh, taky díky epi-no. Teď přemýšlím o epiduralu. Nějak se toho najednou trochu bojím a po dvou bolestivých porodech bych si doprala ten luxus, že by to nemuselo tolik bolet. Prosím, napište mi srovnání porodu s epiduralem a bez. Četla jsem si pár příběhu a přijde mi, že porod s epiduralem konci častěji nástřihem. Dá se vlastně s epiduralem chodit? Cítíte kontrakce a jak? Nějaké další tipy a postřehy?
@pettypet to se neda srovnat - ani kdyby jedna zena mela s epi a bez...proste zalezi na vsech okolnostech... Ja mela jeden porod a s epiduralem, kvuli neotevirank se... Me osobne to velmi rychle pomohlo k otevreni ze 3 cm na 10... Ale bolest mi to neubralo vubec... A pak vam jina rekne, ze necitila vubec nic a museli ji rikat, kdy vubec tlacit ..
Já měla jeden s a jeden bez. První byl vyvolávaný ve42tt pro nedostatek plodovky a padající ozvy. Po 12h vyvolávání balónkem jsem byla otevřena sotva na.2cm, kontrakce co 3-7m, noc bez spánku. Nechala jsem si tedy kolem 6h ráno dát epi a strašně se mi ulevilo, mohla jsem se trochu prospat, odpočinout. Ale stejně jsem se otvírala pomalu. Konečné tlačení bylo docela dlouhý, kontrakce jsem cítila slabě a bylo těžké tlačit ve správný čas. Malej se na konci zasekl a muselo se mu pomáhat lžíci, vexem.... nástřih nebyl, potrhana jsem nebyla (jen asi tři malé vnější stehy). Druhej porod po ranním Hamiltonu velmi rychlý: bolest byla větší než poprvé, kontrakce šílené, ale malá vylezla ven snad na tři zatlačení,.cítila jsem to lépe, absolutně bez poranění.
Nicméně tohle se fakt nedá srovnávat, každej porod je vždy jinej a často je to s epi daleko lepší.
Já jsem měla epidural u prvního. Byl to vyvolávání porod, 20h. No jako když zabral, tak to bolesti potlačilo, ale také velmi zpomalilo porod. Takže mi pak dali dvě nebo tři kapačky oxytocinu a bylo to bolestive více než dost. Teď u druhé jsem měla je rajský plyn a přišlo mi to o dost lepší. Ale zase to byl porod na 4h. Za mě je epidural dobrý u dlouhého porodu, že si trošku odpočineš. Nicméně já už bych do něj znovu nešla (naštěstí ani nemusím 😀)
@pettypet zažila jsem obojí...
Ve zkratce. První porod vyvolavany, bolesti po epiduralu půl hodiny naprosto žádné, pak se postupně vracely k původnímu stavu. Za tři hodiny od epiduralu jsem byla otevřena ale absolutně jsem nemohla syna vytlačit. Takže po 45 min tlačení nastrih + vex, syn do inkubátoru...
Druhý porod opět vyvolavany ale bez epiduralu. Po píchnouti vody jsem za dvě hodiny poskočila jen na tři cm, takže mi epidural objednali. Než dr přišla tak jsem celou půl hodinu měla kontrakce nonstop a fakt velký bolesti. První porod proti tomu byl prd. Velké překvapení bylo, že za tu půl hodinu čekání na epidural jsem se otevřela až k tlačení. Takže bez léků jsem porodila na cca 4 zatlaceni.
Takže za mě - s epiduralem bolel určitě min, ale konec porodu byl pro mimčo daleko horší.
S epiduralem jsem dovedla mezi kontrakcema mluvit, bez nej jsem nemohla vůbec nic. Jen jsem skakala křečmi po posteli 🙈
Za mě je epidural absolutně super věc. Měla jsem dloooouhej porod. Po epiduralu jsem si pekne odpocinula, i se chvíli prospala a pak měla sílu na tlaceni.
Jen teda pozor, není to tak, ze tlaceni nebude bolet.
@pettypet
Dva porody-oba vyvolávaně.....
Jeden s epidurálem a druhý bez....
S epidurálem jsem si na konci odpočinula a bolesti po něm necítila-nástřih jsem měla velký, ale dítě bylo větší a ještě se narodilo jinou polohou než mělo....
Druhý porod též nástřih, ale sotva dva stehy-dítě menší, ale bolelo to jako čert, kontrakce jsem u obou porodů měla od začátku až do konce co minutu a půl a kdyby bylo na mě,nechala bych si ho dát i při druhém porodu,ale bohužel se nestihl....
U prvního jsem měla epidural, bolesti jsem od té doby cítila, ale dokázala jsem u nich dřímat. Rodila jsem necelé tři hodiny od epiduralu a tuším zpětně, že mi přestal zrovna účinkovat, ale bylo to relativně v pohodě .. na šití už mi neúčinkoval 100% to bylo nejhorší snad z porodu. U druhého syna jsem opět chtěla epidural, ale nedařilo se jim ho napíchnout. Nejhorší chvilky, jsem se nesměla ani hnout a přitom jsem měla neskutečné bolesti, odmítla jsem ať se pokouší mě napichovat po několikáté, ale pokračovali, já netušila, jestli zrovna mám jehlu u páteře nebo ne, takže jsem se prostě jen nehýbala a trpěla, křičela. Zastavilo je, až jsem řekla, že mám tlak na konečník... ačkoliv jsem byla pár desítek minut zpět zavřená, tak jsem během chvilky porodila. S rozpíchanou páteří a opravdu hrozným zážitkem. Do pár hodin se mi rozjel postpunkční syndrom, nebyla jsem schopná se postarat o malého, dohromady s hormonama jsem se tam psychicky dost složila :( Epidural se napíchnout nepodařilo a ačkoliv porod byl k nevydržení, tak se vlastně nakonec vydržet dal :D Brala jsem epidural jako jistotu, vůbec by mě nenapadlo, že se něco může pokazit. Je to sice malá šance, ale riziko tam prostě je 🙄
Dva porody - první s epi a druhý bez. A byl to hodně velký rozdíl. Druhý bez byl 100x lepší, víc jsem cítila, že už mimišo leze. Při epi jsem netušila, jak porod pokračuje nebo že tam už mám natlačenou hlavičku a musela jsem jen spoléhat na PA. Nicméně bez epi bych ten první porod asi nedala, byla jsem po celé noci a půlce dnu totálně vyčerpaná a pomohla mi i ta půl hodinka, kterou jsem se díky epi mohla prospat. Druhý porod postupoval rychleji, oba byly šíleně bolestivé, ale už se to dalo zvládnout a rychleji jsem se otevírala, proto jsem ho ani nechtěla. A samotný porod byl bez epi opravdu mnohem lepší. Pokud bych měla rodin znovu, tak bych určitě chtěla vydržet bez.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nevím co si kdo představuje, ale me epi zabral slabe ba dvě kontrakce a tím to skončilo…priste si necham napichat všechno možné, ale epi ne