Přirozený porod po 2 SC. Rodil pak někdo přirozeně?

michaelapopelkova
14. pro 2020

Zdravím všechny maminky. Ráda bych se zeptala, zda je tu nějaká maminka, která po dvou porodech císařským řezem porodila třetí miminko vaginalne? Děkuji za všechny odpovědi.

keksik002
15. pro 2020

@michaelapopelkova moje mamka, me cisarem, sestru prirozene koncem panevnim.. Ja 3kg segra 3800g 🙂

hezz17
15. pro 2020

Po dvou sekcích je to velké riziko, nesla bych do tobo a myslim, ze ti to ani nikdo nedoporuci. Ja rodila spont po jedné sekci ale jizva mela 6mm a nebolela.

nazka
15. pro 2020

Tak po 2 cs by mě to ani nenapadlo, to riziko je hrozně velké. Slyšela jsem o jedné paní, co se jí to povedlo, nicméně za mě to za to nestojí. Máš doma už dvě děti a než riskovat, aby přišly o maminku..

zmrz_lina
15. pro 2020

@hezz17 @nazka to je ale kec některých českých doktorů akorát. Všechny studie podle EBM, případně i třeba britská NICE říkají, že riziko mezi porodem po 1 a 2 sekcemi je srovnatelné a VŽDY má smysl to alespoň zkusit. A dobří čeští lékaři už to vědí a také k tomu tak přistupují.

@michaelapopelkova chystám se každým dnem, uvidíme, jestli se zadaří. Nicméně v ČR obecně spíše nepodpora, musíš si najít vhodnou porodnici a ideálně i lékaře, který tě porodem provede, podepsat na sekci revers...

jancabr
15. pro 2020

@michaelapopelkova zkus si na facebooku najít skupinku HBAC VBAC. Záleží na kondici jizvy a na tvém odhodlání. Jsou případy, kdy se po dvou sekcích dá porodit přirozeně.

vendes
15. pro 2020

Také doporučím na FB HBAC VBAC CZ. Mám za sebou VBAC po jedné sekci.

michaelapopelkova
autor
15. pro 2020

@keksik002 @hezz17 @zmrz_lina. První porod SC jsem měla z důvodu, že se malému nedařilo dobře v bříšku a byla zkazena plodova voda. Druhý porod jsem chtěla zkusit vaginalne, bohužel po dvou dnech vyvolávání a zkoušení všeho možného, nakonec dvou dávkách oxytocinu jsem zůstávala otevřená na jeden prst a byla jsem tak vyčerpaná, že se malička narodila opět SC. Porod my vyvolavali v 40+1, dle mého názoru strašně zbytečně brzy.. Malá vážila 2670g, je jasné, že ještě chvilku potřebovala aby se jí chtělo na svět. Možná proto to tak taky zase dopadlo, ale věřila jsem, že vědi co dělají a vše v zájmu miminka. Věřím, že by se to padařilo, kdyby nám dali více času. Nicméně jsem těhotná po třetí. Samozřejmě nechci nic riskovat, ale také bych ráda dala čas miminku aby to zkusilo samo.

keksik002
15. pro 2020

@michaelapopelkova nemyslim si ze je CS nutny 🙂 určitě bych se domluvila s gynekologem, prece jen on je větší odborník nez "vsude se pise.. Oni rikali.." ;) kazdopadne drzim pesti a at uz CS nebo prirozeny porod, at jste vy a male v poradku

lennus
15. pro 2020

@michaelapopelkova Ahoj, po dvou sekcích je to riziko větší, ale taky jsou takové ženy. Já rodila po sekci minor přirozeně, i když mi byla doporučena sekce. Ale před tou sekcí jsem rodila přirozeně, takže to bylo taky trochu jiné, ale císař v nízkém týdnu, navíc po abrupci placenty byl sám o sobě rizikový. Nechtěla jsem se vzdát, ani to samozřejmě hrotit na úkor zdraví svého či miminka, ale podpořila mě jedna úžasná paní doktorka a dohodly jsem se, že když bude váha miminka do 4kg, malá měla nakonec 3,5, což byl i odhad, pokud bude hlavou dolů, pokud bude v pořádku jizva a porodím spontánně do termínu, tak to můžeme zkusit. Na příjmu se jiná dr divila, že mě tamta nechala rodit přirozeně a řekla - riziko je sice nula nula prd, ale já si to ohlídám. Byl to krásný rychlý porod, prostě za odměnu, mně vyléčil všechny moje bolesti, protože jsem předtím měla tři těhotenství - syn narozený ve 34.t., pak potrat v 1.t. a porod ve 23.t., kdy nám miminko po narození bohužel zemřelo.
Existuje skupinka VBAC na FB, ta je super, tam bys mohla hodně zjistit. Určitě bych nikdy neriskovala, ale taky není nutné brát vše jako standard, zvlášť pokud si věříš. Já tedy rodila v porodnici, kde je hodně rizikových rodiček, byla jsem v dobrých rukou a věřila, že kdyby se cokoliv stalo, zvládnou mi pomoct. Byla jsem zároveň smířená i se sekcí, nechtěla jsem už separaci a bohužel u nás není moc porodnic, kde by se neseparovalo dítě po sekci, kdy je matka na jipu a dítě samo na sesterně, měla jsem slíbený nadstandard, promlouvala jsem miminku, že nechám cestu na něm, ať si vybere, narodila se dva dny před termínem, opravdu to pro mě bylo vše neskutečně hojivé! Tobě moc držím palce, pokud si budeš věřit, sobě i dítěti, určitě to zvládneš! 🙂

vendes
15. pro 2020

Ještě bych si našla komunitní porodní asistentku 🙂

lennus
15. pro 2020

Souhlasím s @vendes a nebo dulu, kterou jsem měla já a opravdu mi psychicky moc pomohla, i manžel její přítomnost ocenil.

inkheart
15. pro 2020

Taky bych ignorovala názory, jaké je to velké riziko a co vymyslis, jak tady někdo psal. Pokud jsou podmínky příznivé, proč ne, je víc žen, které to takhle dokázaly. Paradoxně to riziko ruptury není o moc vyšší, než po 1sc, a ta je dnes víceméně standard.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru