Všude čtu jak se tyto dvojčata rodí císařem, ale ještě ani jeden dr. mě to fakt neřekl. Všichni jsou pro přirozený porod, když budou hlavičkama dolů.. i když maj jednu placentu, problém v tom nevidí.
@radulka57 už jsem ti odpovídala v jiné diskuzi, kterou si zakládala ohledně císaře. Je jasný, ze lékaři budou pro CS. Dvojcata i dvojvajecna jsou proste rizikovější než porod jednoho ditete. Druhé se zasekne nebo pretoci jak tam má najednou hodně prostoru a po porodu jednoho ditete, který porodíš normálně, ti muže byt udělán CS. Takhle to měla moje sestřenice. Jestli se opravdu tak hrozne moc bojis porodu, který je veden císařským řezem, tak si to proste v porodnici prosad, ze chceš rodit normálně. Je z tebe cítit nejistota a ta ti opravdu před CS psychicky nepomůže. Nebo se proste raď s lékařema, který znají tvůj zdravotní stav. Tady ti 90% lidi bude radit přirozený porod, racionálně uvažující člověk jako třeba já - jedine CS. Až se něco zvrtne u priroporodu, pujdes si sem postezovat? Ze ti někdo špatne poradil? Vyprdni se na anonymní rady na netu.
Kamarádka měla jít na vyvolání normálního porodu... Ale den předem se jí holka šprajcla do příčné polohy, tak musela na řez. Jinak já jsem z jednovaječných dvojčat a jsem přirozeně. A přítel má bráchy dvojčata taky přirozeně.
Dnes už se podle mě nedělají řezy jen tak pro nic za nic...mela by být nějaká indikace...špatná poloha, úzká pánev, zdravotní problémy na straně matky...je toho víc... ono to tak nevypadá, ale nese to sebou mnohem víc komplikací jak pro matku tak pro dítě nez přirozený porod a proto by ta indikace měla být vždy opodstatněná.
@radulka57 Rodila jsem bi-bi. Také se všichni tvářili, že pohoda, klídek leháro (první syn se narodil přirozeně bez jakýchkoli zásahů). Byli oba hlavičkou, porod se rozběhl spontánně v 37+6 a doktora na příjmu okamžitě bez indikací hovořila o císaři a i přes dvě písemná odmítnutí během porodu to k tomu císaři dotlačila (nepřetržitý monitor, nepříjemná, buzerace atd.). Prostě se bála. ALE - určitě to možné je, jen bych spíš bohužel hovořila o výjimkách a štěstí než o pravidle. Každopádně se poptej ve skupině Dvojčata, určitě tam někdo takový bude.
@radulka57 asi to je fakt kus od kusu. Mě se v porodnici ptali, jaký porod preferuji. Do normálního bych nesla. Ale to jsem já. Mě jizvicka malá pod kalhotkama nevadí, bonding jsem mohla mít taky, chlapa u porodu taky. Spinal super. Žádný pooperační komplikace. A to mám dvojvajecny.
Jestli ti lékaři říkají, ze u tebe problém přirozene rodit není, jdi do toho. Určitě jim prijdes jako vhodný adept. A to se počítá.
@majsina Dnes jsou dvojčata bohužel v podstatě indikací k císaři. Zlaté časy, kdy rodila dvojčata moje teta. Nebyly utz, porodila jedno, prohmatali břicho, oznámili, že je tam další a do pěti minut byl na světě i sourozenec. Dnes ti zjistí dvojčata a okamžitě řeknou, že ženská děloha na to není stavěná a že je to automaticky rizikové těhotenství. Moc se jim do toho přirozeně nechce. Spíše to jsou výjimky kus od kusu - mluvím o doktorech (nelze se ani tak spolehnout na porodnici).
Ja samozrejme doktory poslechnu, verim jim a kdyby nakonec byli pro CS, netrvam na prirozenem.. Spis je me zahadou ze s prirozenym pocitaji i kdyz jsou dvojky s jednou placentou.. Ale to jsou hold nemci, tady je vse jinak a zdravotnictvi super a proste se asi jen tak niceho neboji.. Tak uvidime jak to dopadne, spis sem doufala ze sem napise nejaka ktera rodila s jednou placentou fakt bez komplikaci prirozene 🙂 a je pravda ze driv se neresilo nic a rodilo se ale taky bylo vice mrtvych miminek v te dobe.
@loylii Jinak z medicínského hlediska - primář mi tehdy řekl, že neonatologové by nejraději všechny děti CS, protože je to z jejich hlediska bezpečnější. A porodníci jsou pod jejich tlakem...
@radulka57 Vzhledem k tomu, že CS může nastat, dbala bych i na to, aby byl případně pohodový - já měla manžela na sále, částečnou anestezii, děti na pokoji hned u sebe (měla jsem u sebe na celý den i noc doprovod), takže v podstatě nulová separace. Třetí den na reversy domů.
@radulka57 Riziko předčasného porodu - 32+4 jsem neměla žádný čípek, píchli kortikoidy a převoz do jiné porodnice, kde mohli přijímat porody od 32. týdne. Mohla jsem podle nich rodit klidně do hodiny. Já ovšem věděla, že když přežiju cestu tou sanitkou, tak už porodím více méně v termínu. Tam jsem jenom ležela a ležela a ještě jsem se nechala po dosažení 36. týdne propustit domů. Se synem to manžel látal, jak se dalo, na návštěvy jezdili ob den. Do té doby byl beze mě jen jednu noc. Pokud by mohl ke konci někdo z rodiny dorazit, mohlo by se to hodit...
Ty jo, to mě teda překvapilo, ta možnost porodu jednovajecnych dvojčat s jednou placentou prirozene. Myslela jsem, že se to vůbec nedělá, viz třeba tady odpověď předního českého porodnika: http://www.porodnice.cz/clanky/porod-dvojcat-do... Tak jsem zvědavá na další odpovědi i na tvoji budoucí zkušenost. Držím palce, ať bude porod jakýkoliv, ať vše dobře dopadne.
@radulka57 moje švagrová rodila dvojky se společnou placentou.rizikove těhotenství,ležela i dlouho v Hradci,nakonec porod přirozeně v Kolíně.o CS nikdo nikdy nemluvil
@markyska82 a kdy to bylo? Rok.. Podle odpovedi predem si byl ten jeden porodnik tak jistej ze se to nedela,a v cr uz vubec ne .. Ale me 3 ruzni doktori rekli ze to prirozene jde kdyz je vse ok
Ja budu rodit za cca dva tydny, bohuzel ne spontanne, ale mela jsem na vyber bud indukci nebo cisare v 37.tt. Mam dvojvajecna dvojcata a jelikoz uz nekdy od 24.tt jsou obe hlavou dolu, neni duvod pro cisare. A ja opravdu cisare nechci. Pokud behem porodu nebudou prospivat nebo se cokoliv zkomplikuje, samozrejme cisar bude, ale jsem rada, ze mi dali vybrat a do niceho me nenuti. Ziju v Anglii.
@radulka57 Jo, vysla nam ta nejmin rizikova kombinace. 😅 hele, kazdy tehotenstvi je jiny, takze i kdyby vsechny zeny s jednovajecnymi dvojcaty rodily cisarem, ty muzes byt klidne ta prvni, co muze porodit prirozene. A samozrejme nebudes prvni. Takze zkusenosti je sice hezky si vyslechnout, ale ve vysledku te moc neovlivni. Drzim palce, at jde vsechno hladce a bez problemu, at uz tak nebo tak.
@radulka57 čemu? Se diví? Ze chceš rodit přirozene!? Vyprdni se na lidi. Nikdo o tobe nic neví. U mě už jen to, ze mám věk nad 35 let, bylo bráno jako riziko. Tak já jsem taky poslouchala doktory. Bylo to moje první těhotenství. Lékaři měli asi automaticky obavy. A já nejsem člověk, který zbrojí proti zdravotnímu systému. Proste jsem udělala co mi řekli a poradili. Já rodila poprvé, za to oni už par dvojčat v ruce měli😉 a musím uznat, ze jsem měla štěstí na parádní personal. A víš jak v Německu nechávají dvojcata dlouho? V ČR jednovajecny do 36.tt a dvoj do 38.tt.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@radulka57 Nejen tato, obecně jsou doktoři bohužel dle doporučení nějakých svých deb* tabulek z 90 % pro císaře u dvojčat. Jedna věc je, co ti řeknou, když se jich to netýká, druhá je, co udělají, když běží porod. Často se prostě a jednoduše bojí a dělají vše pro císaře.