Ahoj holky, v prosinci se nám narodí první miminko. Vybavicku už dávám nějak dokopy, ale jelikož porod má byt už za osm tydnu, rada bych se nějak připravila i na nej a na to, co bude následovat - sestinedeli, kojení, pece o miminko. Měla jsem v plánu chodit na kurzy do porodnice, ty byly bohužel zrušeny a pochybuji, ze je do konce roku obnoví. Chtěla jsem vás tedy poprosit o tipy, jak se co nejlépe připravit na příchod miminka doma, jestli mi třeba doporučite nejaka videa na YouTube, pripadne na co se zaměřit. Je toho tolik, ze je těžké se v tom nějak zorientovat a zaměřit se na něco konkrétního, mam pocit ze za těch par tydnu to nemuzu zvládnout. Ocenim osobní zkušenosti. Moc dekuji 😊
joo chce to klídek hlavně.. Základ ti dají stejně v porodnici, tam byly tak aóchotné sestřičky i co se kojení týče 🙂 Ono někdy i moc informací prostě spíš škodí
Comamdelat.com 🙂
Jsou to stránky dětské lékařky, která dělá kurzy první pomoci pro rodiče. Kurzy jsou dva a jeden je zaměřený právě na přípravu na miminko a porod. Teď je má navíc za skvělou cenu. Doporučuji 🙂
A jinak taky doporučuji se hlavně nestresovat, ono to všechno přijde samo 🙂
Chce to hlavně hodně odpočívat - nejenom vy, ale i manžel. Síly pak rychle ubývají a spánku bude málo. Určitě bych si pak připravila do zálohy nějaké rychlé jídlo. My kolikrát nestíhali ani snídani. Hlavně se smiřte s tím, že první měsíc bude záhul, po 3 měsících už budete u řady věcí vědět co a jak. První týdny jsou hodně náročné, budete si nejspíš připadat neschopná, budete řešit každou blbost, jestli dítě dýchá, jestli je dobře oblečené, tisíc důvodů proč pláče. Pamatujte, je to normální a prošel si tím snad každý. Hlavně at je vám partner oporou a pomáhá, co to půjde. Hodně štěstí!
Nemáš někoho, komu důvěřuješ? Mamka, tchýně, sestra, švagrová, kamarádka... které už dítě měly? Mě nejvíc pomohla starší kamarádka, dala mi fajn tipy a potom mamka, z toho jsem čerpala nejvíc. Sem tam něco na netu. Hlavně být v klidu.
@hvezdicka09 Vůbec se nestresuj a nečekej něco divnýho, já myslím že v každé ženě je intuice a mateřský pud, a ví co a jak 😉 Já měla ambulantní porod takže mi nikdo nic neřekl, a vplula jsem do všeho tak nějak automaticky. Co se týče šestinedělí tak na sebe dávej pozor, hlavně neprochladnout...
@sigyn To vůbec nemusí být pravda. Na šestinedělí s první dcerou já třeba vzpomínám jako na jedno z nejkrásnějších období svého života. Nestrašila bych ji, prostě to nějak bude 🙂
Pro mě taky bylo důležité se "připravit". Nechodila jsem na kurzy, ale dost jsem četla, takže tu potřebu chápu.
Ja rodila minuly rok v prosinci a nebyla jsem na zadnem porodnim kurzu v nemocnici (za me ztrata casu a penez) :D. Jedine co jsem s manzelem udelala, ze jsme navarili jidlo na tyden a soupli do mrazaku at pak po navratu z porodnice nemusime jeste resit co varit a hodne to pomohlo.
Jinak delat prochazky at jsi v kondici a hodit se do klidu (ikdyz to moc nejde :D). Telo se na to pripravi samo
@hvezdicka09 To nejdůležitější? Těšit se! 💙💜 Máme 3 děti a to počáteční období uteče pokaždé tak neskutecne rychle ......... Jinak já jsem se nijak extra nepripravovala, on ti stejně předem nikdo nepoví, jaké to Vaše miminko bude, k čemu bude spíše tíhnout atd
Tu základní peci se vůbec nebudeš muset učit, to naskočí úplně samo, jakmile se na nej/ni podíváš a případně ti pomohou sestřičky.
Přeji krásný zbytek těhotenství 🍀
Holky mají pravdu, většinu ti ukáží sestřičky v porodnici a o zbytek se postará intuice 🙂 já si v březnu zaplatila online kurz a byly to nakonec docela vyhozené peníze. Ne že by byl špatný, ale nebylo ho potřeba. Jinak dobrá rada je to zamrazeni si jídla dopředu, nebo když se tě pak někdo bude ptát, co ti má přinést, nevahej si říct o něco dobrého 🙂 a asi bych si trochu načetla věci o kojení a jak pomoci rozjet laktaci. V porodnici jsem měla moc milé sestry, ale každá radila něco jiného, a kdybych neměla načteno, tak v tom mám asi solidní bordel 😉 a obecně - nestresuj se, ono to fakt naskočí samo ❤️
Vanda Schreierova má online kurzy i instruktazni videa ,doporucuju
Já třeba podcenila vzdělat se o správné manipulaci s dítětem, což pak mělo docela následky. Takže vřele doporučuju Evu Kiedroňovou, dají se v archivu ČT dohledat videa ze Sama doma, nebo půjčit v knihovně(některé teď nabízejí alternativní možnosti vypůjčení) Něžná náruč rodičů. Kapitoly o výchově si každý přebere, ale ta manipulace je dost důležitá, špatná může brzdit psychomotorickej vývoj a pak je potřeba rehabilitovat a kompenzovat.
Já rodila v květnu, takže jsem taky žádné kurzy nestihla, i když jsem to měla v plánu. Radím si nastudovat jak funguje laktace a nedat na rady sester alá kojit max.15 minut z jednoho a pak druhého prsu. To už bych nekojila (v porodnici jsem kojila i 2 hodiny v kuse). Super videa má na YT dula Bridget Teyler (pokud nevadí angličtina). U mě byla možná chyba že jsem se důsledně připravovala hlavně na porod. Ten jsem sice zvládla bravurně, ale to šestinedělí byl očistec. Ale já měla hodně náročné miminko a na to by se ani nedalo připravit, rady jako tulení v posteli byly neskutečnitelné. Já chtěla skočit z okna a miminko vrátit do porodnice. 😔 Ale někdo měl šestinedělí jako to nejkrásnější období. Takže snažit se to užívat a když to nebude ideální tak se zakousnout a vydržet. Někdo řekl, že se ženě narodí přesně takové miminko, jaké dokáže zvládnout. Tak hodně štěstí 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Hlavně klid, základ ti ukážou v porodnici a zbytek je intuitivní. Naše maminky a babičky neměly ani youtube ani predporodni kurzy a všichni jsme vyrostli. Základ je, užívat si miminko a zbytečně nehrotit