Přespávací náročná návštěva v šestinedělí

triolas
20. únor 2017

Ahoj holky, prosím o vaše rady a zkušenosti. S manželem čekáme miminko (jsem ve 30 týdnu) s vrozenou vývojovou vadou, kterou bude třeba po porodu operovat. Porod bude císařem a podle lékařů nejspíš dřív - podle toho, jak se bude vada vyvíjet na ULT.
Maželovi rodiče bydlí 150 km od nás, když přijedou na návštěvu, je to na celý víkend. Tchán nejí knedlíky, omáčky, těstoviny, a spoustu dalšího trochu mi přijde, že podle nálady - např. tvrdí, že ze zdravotních důvodů nesmí tučné, ale klidně si dá bůček, o němž tvrdí, že tučný není... Maso si vždy bere prorostlejší, vyžaduje ho tučné, suché a připálené. Já vařím normálně úplně jinak, musím mu tedy jídlo dost přizpůsobovat a vařit třeba i nadvakrát, jinak má spoustu řečí. WC myji několikrát v průběhu víkendu, protože máme každý řekněme jiné nároky na to, jak by mělo vypadat po použití a spousta dalšího.
Tento víkend přijeli, tchán vešel do kuchyně a hned jsem se ho ptala, jestli není nemocný- sklelné oči, kašel, rýma, zastřený (zahleněný) hlas. Řekl, že ne, že je to alergie. Protože se mi to nezdálo, ptala jsem se v průběhu víkendu, na co že má alergii. Nejdřív to byl celer - ten zrovna tchyně čistila do mrazáku, pak mu vadili brambory, pak tvrdil, že má alergii na čerstvý vzduch - otevřela jsem okna na ventilaci, ale v místnosti bylo pořád 22 stupňů. No tu jeho "alergii" jsem samozřejmě chytla, po víkendu mám ke svému zánětu močáku ještě rýmu a kašel. Když jsem řekla, že mi to vadí, a že si rozhodně nepřeju, aby takhle přijel třeba do nemocnice za malým, odvětil, že klidně, protože tohle on má často a nebude se tedy řídit tím, jestli má nebo nemá zrovna kašel a rýmu...
A k mým dotazům:
- Pustili by jste k miminku (navíc předčasně narozenému a s dírou v hlavě jako bonus) někoho, kdo kašle, smrká a tvrdí, že je to alergie?
- Pouští v nemocnici - Motol - návštěvy na novorozeneckou JIP a k předčasně narozeným dětem bez kontroly zdravotního stavu? Jak to probíhá?
- Jak dlouho po operaci miminka jste přijímali návštěvy? (- já bych v porodnici nikoho mít nemusela)
- Návštěvy po porodu - jak dlouho u vás byly? Manželovi rodiče jezdí většinou na víkend.
- Pomoc v domácnosti? (Tchán mi stále tvrdí, že mi budou pomáhat, ale tento víkend oškrábal brambory a jinak se nechal obsluhovat, takže o pomoci nemůže být řeč. Hodně čtu, jak by návštěva měla uklízet a vařit, ale k nám když někdo jede, tak uklidím předtím a co se týká vaření - za jedno nikdy v naší kuchyni nevařili, takže bych jim stejně musela vše podávat a ukazovat - máme velkou kuchyn s moderními spotřebiči, takže si manželovi rodiče sami neudělají nic a nevím, jestli by se to mým porodem naučili.) Nepodají ani nic z lednice na snídani, přičemž lednici poznají.
- Pokud Vám rodina uklízela - co jste je nechali dělat a kam je pustili? Přijde mi pomalu delší jim dávat úkoly, říkat kde je saponát... než si to udělat sama.
- Byla na vás rodina naštvaná, pokud jste v šestinedělí nechtěli dlouhé návštěvy a ještě s kompletním servisem - uvařit, nechat přespat a postarat se o miminko?
- Jak dlouho jste návštěvě nechali miminko třeba chovat? Nechávali jste hned návštěvu manipulovat s miminkem?

anetka1701
20. únor 2017

Já bych v tom nehledala žádnou vědu... Ty jsi matka, ty máš zodpovědnost a ať si říká kdokoli cokoliv, je to tvoje dítě a tvoje zodpovědnost. Osobně bych nemocného tchána v životě k dítěti nepustila a riskovala bych klidně i zle v rodině. Co se týká ostatního, tak v šestinedělí po císaři bych přijala návštěvu max. Na dvě hodiny a ve svojí kuchyni bych nenechala hospodařit tchanovce ani omylem...

annasmyckova
20. únor 2017

@triolas pokud by tato návštěva měl být pro Tebe stres, nebrala bych na ně ohledy, ty musíš být v pohodě kvůli miminku a ne se nervovat z příbuzných (a kteří navíc ani moc nepomůžou). Pozvala bych je, až se bych se na to cítila. U posledního se mi tu střídaly v šestinedělí návštěvy (vždyť už máte páté, to musí být levou zadní...), o které jsem nestála a odmarodila jsem to (zánět prsa s horečkami).Ať vám všechno dobře dopadne, i operace miminka😘

pajounek
20. únor 2017

Ahoj 🙂 pokud bych videla, ze je nekdo nemocny, k miminku bych ho nepustila. I obycejna ryma je proste narocna a pro oba vycerpavajici. Pokud by prijeli na delsi navstevu (coz vzhledem ke vzdalenosti chapu), neobskakovala bych je, kdyz budou mit hlad, vezmou si sami nebo by mohla tchyne iniciativne uvarit..anebo zaukolovat manzela, ze se o ne postara, jsou to jeho rodice a ty budes mit starosti az az..fungovat preci budes pro miminko 24h denne.
Jestli by k vam prijeli na dovolenou, to at radsi nejezdi ;)
V nemocnici nevim, jak to probiha, ale ty jsi rodic, takze navstevy urcite muzes omezovat - nepoustet.
Moje okoli samo usoudilo, ze navstevy v sestinedeli jen na chvilku, mamca i miminko jsou na vse nachylnejsi.

penelope87
20. únor 2017

@triolas V tomhle případě by to nebyla návštěva a pomoc, ale pořádná dávka stresu navíc. Nemůžeš na ně brát ohledy. V první řadě se musíš postarat o sebe a své dítě a být v klidu.
Být tebou tak si o celé situaci hlavně promluvím s manželem. Měl by to rodičům vysvětlit on a taky s nimi obdobné věci řešit i do budoucna. Nepíšeš, jak se k jejich chování staví on - to je bohužel to nejdůležitější.
Mně v šestinedělí nejvíc pomohl právě manžel, který se staral o celou domácnost, jak mohl. Sice byl pár týdnů doma bordel, ale zvládli jsme to.

hul
20. únor 2017

V žádným případě bych takovou návštěvu nechtěla. Omluvila bych se ze po te operaci to bude složité. Jsem ted v šestinedělí takže to dokážu posoudit. Jsem po spontánním porodu a věřím ze po císaři se budeš dávat dyl dohromady. Udělejte si klidek jen pro sebe. Návštěvy počkají 🙂

puresin
20. únor 2017

@triolas Uaa, beha mi mraz po zadech, kdyz Tvuj prispevek ctu. Takze: sestinedeli je doba hajeni, pro Tebe i miminko, obzvlast kdyz vse bude po porodu nestandartni. U me byl v porodnici jen manzel, i tak je to tam narocne, rodina to pochopila. Navstevu na vikend jsme meli v 6nedeli jen jednu (tchanovci - stejna situace, taky bydli daleko), ale s tim, ze MANZEL dopredu avizoval, ze k nam jedine absolutne zdravi, jinak smula. K tomu tchyne privezla nalozeneho kralika, pustila jsm ji jen troubu a s manzelem dodelali knedliky. Takze pomoc to byla (snidani, kafe apod. obstaraval muj muz, a tchanovci vyrazeli se starsimi detmi ven). Budes muset asi taky zapojit muzskeho, precijen ma k nim bliz a to se i neprijemne veci rikaji snadneji. Vim, ze by jim muj muz dal opravdu sezrat, kdyby prijeli nemocni, sam to hlida jak ostriz. 🙂 A vase situace je o to vaznejsi, ze miminko bude potrebovat i vic pece a Tveho casu, to musi prece pochopit kazdy. Drzim pesti, je to fakt nezavidenihodna situace. Ale kdyz jde o maleho, navic s nejakym problemem, rvala bych se jako lev. 😘

maudd
20. únor 2017

Nejdůležitější je miminko a ty. Ja třeba mela v šestinedělí co dělat sama se sebou, natož řešit kohokoliv jiného...rodina viděla malého poprvé v jeho 14 dnech, moji mamku to sice mrzelo ale ja potřebovala svůj klid. Takže udělej jak to cítíš, ty jsi mama a oni te musí respektovat. A tchán je zřejmě "případ" sam o sobě...pokud bys mela problem to vykomunikovat sama, tak pověř manžela. Přeju at to dobre dopadne, at je malý v pořádku a ty v klidu 🙂

jipe
20. únor 2017

Ahoj, k nám přijeli tchýně s tchánem na víkend 14 dní porodu (mají to 300 Km daleko). Kdyby přijeli s rýmou, tak bych zuřila, k miminku a ještě po operaci bych pustila jen absolutně zdravé lidi. Jinak já na jeden den naložila čínu, to je šup šup a druhý den je vzal manžel do restaurace jakože oslaví narození prcka a já abych nemusela vařit. Jinak čaj atd. si udělají sami, nádobí tady taky nějaké opláchli, o větší úklid jsem nestála, nepotřebuju, aby se mi tady někdo hrabal. Chovat v náručí jsem nechala dle libosti, tchýně má 10 leté dítě, takže manipulaci ještě úplně nezapomněla, to až později jsem napomínala, at nechová ve svislé poloze. Každopádně vaše dítě, vaše pravidla a tchánovci to budou muset respektovat

salenas
20. únor 2017

@triolas na novorozeneckou jip pustí pouze tebe a otce dítěte, ani na obyč pokoj jsme návštěvy nesměli.

a jinak slovo ne a promin, potřebuji odpočívat, ne se starat o návštěvy a fungovalo to. Moc ti držím palce, ale nauč se říkat, co chceš a jak to chceš, bude ti hned lépe 🙂

jane46
20. únor 2017

Já tedy moc nepřispívám do diskuzí, ale musím se zeptat... nepíšeš jak se k tomu všemu staví manžel? Stojí v tom při Tobě?
K nám nikdo nesměl prvních 14 dní a ani do porodnice (chodil za mnou jen manžel), pak už jsme je zvali (ale jen po pár lidech) a všichni se po max 2 hodinách návštěvy sami sbírali k odchodu.
Syna pochovat dostali, když chtěli (ale nejdřív jsem je posílala mýt si ruce, to jim vůbec nedocházelo). Ale trochu jsme bojovali s nosící polohou (všichni chtěli vertikálně), ale nikdo si nestěžoval a nechali si ukázat.
Nemocný k novorozenci (a ani k těhotné) prostě nepatří. Ale vyplatilo se i den předem ještě zavolat a zeptat se mezi řečí jak se daří... vždycky se někdo našel "no mám jen trochu kašel" Někomu to prostě nedojde, že i tohle může způsobit problém a stačí na to jen dobře navést a hned se návštěva s klidem odsunula. Nechávat to na nich, tak přijedou až k nám...
Mě nikdo kromě manžela nepomáhal, tak neporadím, ale je dobré všechno dopředu domluvit (i s manželem), pak už na to nebude čas. Ono pomoc je i to, že přijedou, ale na jídlo budou chodit třeba do restaurace...
Mě hodně pomohl můj chlap. Věděla jsem, že kdyby někdo nedodržel co je domluvené, postará se (můj otec přijel na přepadovku a nešel ani za plot). Pokud bych ale věděla, že stačí aby na něj jeho máma koukla a vše by šlo stranou...našla bych si jiného bodyguarda z mé rodiny (znám takové chlapy).
Kdybychom měli pochybnosti, že to nemá smysl a nic nedodrží, řekli bychom jim o narození mimča až bych byla doma z porodnice 😀

elvira
20. únor 2017

Já jsem všem v okolí narovinu řekla, že v šestinedělí o návštěvy nestojím. Moje rodina pochopila, tcháni chodili v sedm večer a vysedávali třeba skoro do půlnoci - manžel druhý den vstával a já jsem dost bojovala s kojením. Nakonec jim to musel muž říct narovinu - návštěvu ano, ale ne v sedm večer, obzvlášť v šestinedělí... Urazili se - jejich chyba.
Po porodu miminka s vadou bych si domů minimálně prvního čtvr roku nepustila návštěvu na noc. Po předchozí domluvě návštěvu na dvě hodinky, pomuchlovat s miminkem a hezky domů.
Mmch - já bych se k nikomu ani na noc necpala, byť by to bylo mé vlastní dítě. To by je mělo samotné napadnout...
A jestli je napadne lézt na jipku k děcku po operaci nachlazené, tak jsou, promiň, na hlavu...

pincola
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
luj89
20. únor 2017

Ahoj, myslím, že sama už máš tyhle otázky vyřešené. Nezajímej se o to, jak bychom to udělaly my, ale jak to chceš ty 😉. Jen jsem nějak nepochopila, proč chtějí přijet na víkendovou návštěvu v 6nedělí - z důvodu pomoci to asi nebude. Spíš by to byla přítěž... Taky moc nezmiňuješ zapojení manžela - nebo je vše na tobě? Ať chce nebo ne, bude se muset min. v 6nedělí zapojit, tj. např. vařit, uklízet nebo cokoliv jak se dohodnete..

- Pustili by jste k miminku (navíc předčasně narozenému a s dírou v hlavě jako bonus) někoho, kdo kašle, smrká a tvrdí, že je to alergie? NE, A DIVÍM SE, ŽE SE NA TOTO VŮBEC PTÁŠ.
- Návštěvy po porodu - jak dlouho u vás byly? Manželovi rodiče jezdí většinou na víkend. TAK, JAK SE SPOLU DOHODNETE, TJ. ZEJMÉNA JAK TO BUDE VYHOVOVAT TOBĚ A MIMINKU + MANŽELOVI
- Pomoc v domácnosti? (Tchán mi stále tvrdí, že mi budou pomáhat, ale tento víkend oškrábal brambory a jinak se nechal obsluhovat, takže o pomoci nemůže být řeč. Hodně čtu, jak by návštěva měla uklízet a vařit, ale k nám když někdo jede, tak uklidím předtím a co se týká vaření - za jedno nikdy v naší kuchyni nevařili, takže bych jim stejně musela vše podávat a ukazovat - máme velkou kuchyn s moderními spotřebiči, takže si manželovi rodiče sami neudělají nic a nevím, jestli by se to mým porodem naučili.) Nepodají ani nic z lednice na snídani, přičemž lednici poznají. MYSLÍM, ŽE DNES UŽ SE MOC NEPRAKTUKUJE TAKOVÁ TA NĚKOLIKADENNÍ ,,POMÁHACÍ" NÁVŠTĚVA NAPŘ. BABIČKY. SPÍŠ JE VĚTŠINA MAMINEK RÁDA, ŽE JSOU DOMA V KLIDU, NEMUSÍ ŘEŠIT BORDEL PŘED NÁVŠTĚVOU ATD. A MŮŽOU SE SŽÍVAT S MIMČEM. PRO MĚ BY TO BYLA PŘÍTĚŽ.
- Pokud Vám rodina uklízela - co jste je nechali dělat a kam je pustili? Přijde mi pomalu delší jim dávat úkoly, říkat kde je saponát... než si to udělat sama. NIKDY BYCH NENECHALA ZA SEBE A MANŽELA UKLÍZET NĚKOHO JINÉHO - PŘIJDE MI TO DOST VELKÝ ZÁSAH DO SOUKROMÍ.
- Jak dlouho jste návštěvě nechali miminko třeba chovat? Nechávali jste hned návštěvu manipulovat s miminkem? MYSLÍM, ŽE I RODINA MÁ PRÁVO NA POCHOVÁNÍ MIMINKA 🙂. URČITĚ SE NA TO VŠICHNI TĚŠÍ.

luj89
20. únor 2017

@jane46 Naprosto souhlasím! Jen to, že k těhotným nepatří nemocní se dost obtížně realizuje, resp. to snad ani nejde :-/. Já třeba pracuju v open space o 30 lidech, kam chodí lidi s antibiotiky, s kašlem, rýmou atd. (což se bohužel v dnešní době dá pochopit) a co teprve těhulky pracující ve zdravotnictví..

craki
20. únor 2017

Resila bych to operativne podle stavu mininka. Na jip podle me nesmi nikdo jiny nez rodice. Maly byl "jen" na intermedianu a i tam jsme mohli jen my dva.
K ostatnimu - nechala bych to az se to usadi, sama uvidis jak na tom po porodu budes.
Za mnou prijela malem cela familie uz do porodnice, ale za hodinu byli pryc, ikdyz to meli 150km. V sestinedeli prijeli jen nasi a to se me mamka asi padesatkrat ptala a vylozene si vynutila ze doveze jidlo a upece buchtu. Stravili s nama asi tri hodiny a i tak jsem toho mela dost.
A kdyby byli nemocni, nepustim je tam vubec. Maji mit rozum.
Jeste pred padesati lety bylo nemyslitelne aby rodicku v sedtinedeli nekdo videl, natoz aby se jezdilo na velke navstevy.
Ono to mimco za tech 6 tydnu moc nevyroste 😉
Taky jim muzete rict, ze at klidne prijedou ale jen na odpoledne. Nebo pokud budou chtit zustat dyl, ze proste neplanujes vylezt z postele. Ja teda mimo postel moc casu prvni mesic netravila 😉 Muzes to brat i tak, ze uz nikdy si takovou blizkost s mimcem nedoprejes, kdybys mela druhe, ver ze to te nenecha spat kdy potrebujes ty 😉
Taky zalezi zda by to respektovali a jestli by se o ne byl schopny postarat pripadne muz.

nafuka
20. únor 2017

trvej si na svém že je tam na vikend nechceš,ty potřebuješ pomoc a ne skakat kolem nich,doufám že manžel bude při tobě.Nemocné lidi k dítěti NIKDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

karlajasmine
20. únor 2017

Nemocné k novorozenci V ZADNEM PŘÍPADĚ a pokud by přece jen někdo nemocný přijel, tak bych ho omluvne vyprovodila i kdyby jel 200km. Rýma u novorozence může i skončit pobytem v nemocnici. A návštěvy v šestinedělí jen takové, které ti budou příjemné.

japona
20. únor 2017

@triolas Uprimne, pokud je tchán takový dement, že mu nepřijde divne jít na jipku k predcasne narozenym dětem nemocny, zamezila bych, aby tam chodil. Já osobne bych jim řekla, že na jipku mohou jen rodiče dítěte, že ostatní návštěvy jsou z hlediska rizika infekce zakázány. Pak by ale bylo dobre, aby tam nechodili jini a tchanovci se to nedozvěděli..
Návštěvu v šestinedělí bych odmítla s výmluvou, že vám doporučili ditko první týdny izolovat, aby se necim nenakazilo. Proste ohánět se doktorama, na to starší generace dá🙂
Jinak bych se nebála, že byste v šestinedělí nezvládala a potřebovala pomoc, dítě většinu dne obvykle prospí. A když nebudete ve stresu (z tchanovcu), dítě bude také v klidu..🙂

margarithka
20. únor 2017

Ja mela deti na jip. Prarodice mohli, ale jen podivat, nesahat. Nekteri si je tam vodili jak na vystavu, nasi byli jednou. Po 10 tydnech v nemocnici jsme meli doma normalni 6nedeli...prarodice na navstevu a pochovat, zbytek az pote. Nekteri videli deti az po 3 mesicich, ale s odpustenim...je mi prdel, co si mysli. Jsou to moJe deti a jejich zdravi. Samozrejme na nas koukali jak na blazny, ale jim deti malem neumrely.
Do dneska (20 mesicu) nutime navstevy hlasit dopredu veskera nachlazeni a navstevy pripadne rusime.
Za to svagrova je pysna na to, ze od narozeni taha decko po vsech certech a 5tydenni uz ma podruhe rymu a kasel...takze zalezi na nastaveni kazdeho.
Pokud mate tchana takoveho... domluvte se s manzelem a od zacatku nastavte hranice. Prece jen zdravi ditete je prednejsi nez tchanovo blaho.

magdalenax
20. únor 2017

Ve vhodnou dobu bych jim zavolala, odmítla jejich návštěvu s tím, že ani lékařem není vůbec doporučená, hotovo.
Nevím, jaký je trend dneska, ale dříve to bylo tak, že do šestinedělí návštěvy nechodily a pokud ano, tak na kouknutí a s rouškou či plenou. Na žádný delší čas. Je to nevhodné vůči zdraví a neslušné vůči rodičce

zuzalinkak
20. únor 2017

Dej na svůj pocit. Já mám teda obě strany rodiny k nezaplacení. Než přijeli do porodnice zavolali a zeptali se jak mi je a jestli a kdy mají přijet a co chci přivézt. Moje mamka s taťkou přijeli k nám domů když jsem byla těsně před rozpadem. Ohlásili se s tím, že si s obědem nemám dělat starosti. Přivezli si vlastní kýbl a čistící prostředky a vše k obědu. Taťka smažil v kuchyni řízky a mamka drhla okna v celém bytě. :D A já funěla na gauči s nohama nahoře. To byl nejkrásnější den mého těhotenství. :D
Po porodu jsem se cítila dobře byť to byl akutní císař, ale mrňous byl v pořádku a já se cítila fajn, takže jsem návštěvy přijímala. Většinou jsem i naopak žadonila ať zůstanou ještě chvíli, protože být doma a celý den jen koukat na spící mimčo a čekat až se probudí je trochu nuda. :/ To je teda v případě, když si jako já přivezete z porodnice dítě jako z katalogu, které jen spí, jí a kadí. 🙂 Každopádně tchýně i mamka když přišli, tak přivezli mističky s obědem, nějakou buchtu, nakoupili mi ovoce. No prostě bájo. 🙂)
Samozřejmě před porodem jsem byla vystreslá z toho jak mi bude hrozně a jak mi sem všichni polezou. Realita byla přesně naopak. Ale to je otázka opravdu toho, jaký bude porod, jaké bude miminko a jak se budeš cítit ty.

any_any
20. únor 2017

V tomto dej pouze na sebe a na sve pocity (a sveho muze). Vy a vase miminko jste nejdulezitejsi, kolem porodu a po porodu je nejdulezitejsi obdobi, kdy si na sebe zvykate a kdy se szivate, tak bych sirsi rodinu neresila, oni pockaji, az mimco casem uvidi. Oni tve rozhodnuti musi respektovat a z jejich prip. reci bych si nic nedelala. Ja mela prani a do porodnice mi zadna navsteva neprijela. A i v sestinedeli jsem navstevy u nas omezovala. A bylo to to nej rozhodnuti. ❤

magdalenax
20. únor 2017

@zuzalinkak Tys to napsala tak krásně vděčně, že kdybych měla takovou snachu, chovala bych se stejně, jako Tvoje tchýně, dceru už nestihnu. No, a snachu zase ještě ne.... .
Měj se tak stále tak hezky, jako tenkrát

zuzalinkak
20. únor 2017

@magdalenax Jééé, to mě zahřálo u srdce. 🙂 Obě mají samozřejmě své mouchy, ale chce to nadhled, taky nejsem dokonalá. 🙂
Měj se taky hezky tak jak to jen jde! 😉

magdalenax
20. únor 2017

@zuzalinkak Děkuji

danahladnickova
20. únor 2017

To mi něco připomíná...ve čtvrtek jsem přijela z porodnice a do 22 hod jsem musela gruntovat pro tchánovce, kteří přijeli hed v pátek...na týden...oba nemocní...nic nepomohli akorát nervy...ještě že jsme na flašce jinak bych snad přišla aj o mléko...takže v tvé situaci bych řekla ať se nezlobí ale návštěvu ať si nechají na pozdějc až budete s miminkem trochu zžití....a jak se k tomu staví manžel...jo tchánovci bydlí 200km

babuna
20. únor 2017

@triolas ahoj teda to je hrozne :( stres kvuli malemu a jeste ti takhle dava rodina no teda... K tvemu dotazu - na nov. JIP (v ostrave to tam bylo) smi pouze matka plus pripadne otec ditete nebo jeden clovek jako navsteva - prochazelo se sice desinfekci ale i tak to v pripade ,,alergii,, nepomuze na intermediar mohl pouze otec ditete.... Ale asi bych v tomhle pripade udelala trochu habaduru a domluvila se ze sestrama na jipce aby tchanovcum tvrdili ze tam nesmi ... Vysvetlila bych lekari a sestrickam proc a verim ze to pochopi ...drz se a malemu preji hodne stesti a hlavne zdravi ...at ro dobre dopadne ...vim co to je mit dite na jipu mala mi tam skoncila 3 den po porodu s krvacenim do mozku ....

magdalenax
20. únor 2017

@danahladnickova Tak jako že dokážu být hodně shovívavá, tak bych je poslala rychle zpátky. 200km se dá zvládnout za dvě a půl hodiny v klidu, navíc, takovou štreku absolvují mnozí jen do práce

linee
20. únor 2017

@triolas dej na svuj pocit. Pokud je tam nechces a nebo si nejsi jista, tak jim proste rekni, ze se potrebujete nejak szit a az budete pripraveni na navstevu, tak je radi uvidite a mimi si prijdou pochovat. Ale musi te v tom podporit i tvuj manzel.
Moje zkusenost - znam prave lidi ve svem okoli, kazdy chcel malou videt a je to i teraz, ale opravdu malo lidi ma soudnost a neprijit nachlazeni k malemu diteti. Pokud mas u tchana takovou zkusenost, ze prisel nachlazeny, nepriznal to a jeste tvrdil, ze je to alergie (a ty sama vidis a vis, ze neni), tak bych s navstevou, dokud nebudou souhlasit lekari, sama nesoiuhlasila. Takto tezky zakrok a pak byt nepatrna nemoc, muze byt pro dite smrtelna (nechci te strasit, ale je to tak). Sama uvidis, co vam pak v nemocnici reknou lekari. Ale pokud se na to nebudes citit, opravdu rekni, ze ne a konecna.
Jinak my jsme porad hlasali, ze pokud k nam nekdo prijde, tak jenom zdravy a pokud spozname priznaky nemoci (kasel, kychani a nebo ryma), tak ac nam to bude lito, tak se s nim ve dverich rozloucime. Musis se v tomto naucit byt egoisticka (i kdyz mne to jde velmi tezce, ale co bych pro dite neudelala🙂). Tady mas odpovedi za mne:
1. Ne, nepustila, pac navic po operaci je to dite vice oslabene a co muze byt pro dospeleho nepatrna ryma, muze pro tak male mimi po operaci znamenat vaznou komplikaci. A je jedno, zda se jedna o clena rodiny, rodice a nebo nejlepsi kamaradku. Dite je ted na 1.miste.
2.Nevim jak v Motole, ale na jine JIP co jsem zazila pousti pouze rodice.
3. V porodnici nikoho, blizci a rodina urcite vedi o vasi situaci, staci jen vysvetlit, ze zacatky budou pro vas narocne a jamile to bude mozne, date jim vedet. Vice vysvetlovat neni potreba.
Navic vam blize k tomu urcite reknou lekari, a pak take pediatr. V nejhorsim se muzes vymluvit na ne, ze nedoporucuje.A kdo pochopit nechce, nepochopi nikdy, ani s vysvetlovanim.
4. Navstevy po porodu - myslis v porodnici a nebo doma? V porodnici pouze rodicove, a to kratce, max. na pul hodinky a doma v sestinedeli jsem nechtela nikoho. I kdyz se to rodicum nelibilo, nezustalo jim nic jineho, nez to akceptovat. Sestinedeli je na to, aby sis s miminkem k sobe nasla cestu, zajeli se do koleji, ono ti ukazalo, co potrebuje, a ty jeho potreby pochopila. Ne resila obcerstveni, vareni a dalsi pohodli pro navstevy.
5. No, uklid v domacnosti - po sestinedeli to vsichni u nas take rikali, ale problem byl v tom, ze vetsina (ok, bohuzel vsichni, co chteli prijit pomoct) to vzali tak, ze mi vezmou a pochovaji miminko, abych si ja mohla udelat, co potrebuji. Bohuzel nechapali, ze ja jsem ta, co potrebuje chovat miminko a potrebuji pomoct spise s domacnosti. A navic, kdo tvou domacnost nezna, jak rikas, vse musis vysvetlit, ukazat, pak kdyz jsou to starsi lide reknou, ze to udelaji po svem, protoze to s tim pristrojem neumi a pod. Ve vysledku budes mit vice prace se sebou, s miminek a jeste i s nima. Takze radeji nic nechtit. Ou, beru zpet. Pokud chteji opravdu pomoci, at vam prinesou navarene jidlo, treba hodne, ze si date i do mrazaku. Nebudes muset resit vareni pro sebe a manzela. To je velika pomoc.
6. Kdyz uz nekdo prijde, urcite prvni vec bude chtit pochovat miminko. Je to normalni a je to i samozrejme. Prijit na navstevu k novorozenci a nedostat ho chovat se nedela. Proto, pokud mas pocit, ze ty a ani miminko nebudete pripraveni (a nebude mozne) si mimi pochovat, navstevu bych si radeji vubec nezvala.

Drzim moc palce. Ale neboj, po porodu se naucis rikat ne, predevsim proto, ze uz nebudes bojovat za sebe, ale za toho prcka, ktery te bude potrebovat.

anetka1701
20. únor 2017

@danahladnickova proboha proč?? Nechápu žes to zvládla, já bych snad s křikem zdrhla na hotel...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru