Pozitivní streptokok. Někdo překotný porod, kdy se nestihla podat ATB?

2. pro 2024

Ahoj, mám pozitivní stěr na streptokoka. Je tady někdo, kdo měl např. překotný porod a antibiotika se nestihly podat? Jak to probíhalo a hrozí nějaké větší komplikace? První porod mi od nástupu kontrakcí trval ani ne 3 hodiny.
Navíc bych ráda měla ambulantní porod a být v porodnici, co nejkratší dobu. Tudíž nevím, jestli i tohle může mít vliv na setrvání v porodnici.

lencaa11
2. pro 2024

Asi bych tím to směrem nesla pokud je žena pozitivní na streptokok už kvůli miminku a pak sním po porodu hned běhat po dětské aby vám udělala vyšetření které v nemocnici vám neudělají když jdete ambulantně domu a co když mimco bude mít žloutenku

ceramidy
2. pro 2024

Ja jsem takovy porod mela jako posledni -4 ditko,prijela jsem do porodnice a syn byl za 15 minut na svete,syna chodily pravidelne komtrolovat ,prikladaly mu nejaky pristroj,a diky tomu jsem nemohla mit take ambulantni porod,vylozene mi to zakazaly...

veroniquecz
2. pro 2024

Budou miminko po porodu více kontrolovat - teplotu, tep, poslech. Ambu porod ti nikdo zakázat nemůže, ale v tomhle pripade bych to neriskla. Jeste bych se preptala v porodnici, ale dva dny se přeci dají přežít.

autor
2. pro 2024

@lencaa11 Kdyby byly komplikace typu novorozenecká žloutenka, infekce nebo zhoršená adaptace, tak bych v nemocnici určitě zůstala. 🤷‍♀️
Ale po zkušenosti z předchozího porodu, chci, co nejdříve domů, aby se v klidu rozjela laktace. Začali jsme se jako rodina sžívat. Už jen to, že budu muset do nemocnice je pro mě strašně velký stres... Nevidím důvod, kdyby bylo vše v pořádku, zůstávat v porodnici 3 dny.

autor
2. pro 2024

@veroniquecz Jasně, že kdyby to jinak nešlo, tak v porodnici zůstanu. Ale holt jsem si to představovala jinak... zvlášť po zkušenostech s prvním porodem.

lencaa11
2. pro 2024

No on už ten streptokok je docela popřemýšlela v době kdy by třeba nestihli dát ATB tak vzít dítě z nemocnice bez vyšetření není ok volba myslím že každá žena má negativa z porodu prvního nebo třeba druhého ale přeci není nikde psáno že se to musí opakovat a vyšetření které jste povinná si zajistit do 48h u pediatra je pro miminko ok ? Když je na světě pár hodin ..a laktace si myslím taky může bejt jiná teď než předtím co porodní plán ,svůj pokoj a 3 dny tam jste spíš kvůli miminku aby se udělalo veškeré vysetreni

veroniquecz
2. pro 2024

Jasne, to chápu. Ja měla u druhe DVP, nachystana na ambu porod a covidova situace mi do toho hodila vidle. Takze jsem byla v nemocnici doporučených 48 hodin, aby se stihly udělat všechny testy i monitoring a vylomit ve finále vše v klidu. Ono obecně už u druhorodicek tolik neprudí jako u prvorodiček.

autor
2. pro 2024

@lencaa11 Jelikož je to vytížená nemocnice a pouze 2 nadstandardy (jeden ještě k tomu se sdíleným WC a sprchou 🤦‍♀️), tak nějak pochybuji, že ho dostanu. Porodní plán mám napsaný ještě před výsledky GBS.
Na potřebných vyšetření bych se dohodla s pediatričkou. Když byl syn na preventivce, tak jsme se o tom pobavily a stačí, když jí dám vědět po porodu a vše vyřešíme. 🙂 Opravdu jsem se tomu věnovala a dala si záležet, abych prostě v porodnici nemusela být déle než to bude potřeba...
Jen jsem chtěla znát zkušenosti těch, kterým se například ty ATB nestihly podat a jak to v nemocnici řešili. 😉

lencaa11
2. pro 2024

Řešili by to vyšetřením a sledováním ale když budete mít tento typ porodu tak těžko něco stihnout a já jako máma bych teda pro zdraví svého dítěte počkala na vyšetření streptokok ženy která neměla ATB tak nemusí bejt legrace

martinka_33
2. pro 2024

Mela jsem u prvniho tenhle vyter pozitivni a rodila jsem doma. Existuje urcita velmi mala pracdepodobnost ze miminko bude mit problemy. Takze pokud vis ze ten ster byl pozitivni, tak muzes miminko pak vic sledovat a hlavne - pokud bude mit problem tak hned jet do nemocnice aric "mela jsem pozitivni ster a nebyly podane antibiotika". V pripade rychleho porodu reknes ze nestihla kapačka dokapat, to se stává. Ale rozhodne to neni tak velke riziko aby ses musela ambulantniho porodu vzdát.

martinka_33
2. pro 2024

@veroniquecz to mas pravdu, ze druhorodicky uz nikdo neprudi a u u tretiho si nikdo nedovolil ani komentovat ze chci po dvou domacich porodech rodit zase doma 😀

autor
2. pro 2024

@martinka_33 Samozřejmě, že jsem si informace zjišťovala.🙂 Přenos na novorozence je 50 na 50, ale že přímo dítě onemocní a je ohroženo na životě je u 3 novorozenců z 1000 dětí.
Říkám si, aby pak právě nezačali manipulovat a zastrašovat, jak se to stává...
Navíc jsem četla, že u pozitivního GBS je zvýšené riziko až do 3 měsíců a tak dlouho přece v nemocnici nedrží. 🤷‍♀️
Asi bude nejlepší nechat to na místě... a uvidí se, jestli se to stihne nebo ne a jak to bude vypadat s mimčem a vyšetřením. 🙂
Děkuji za názor. 😊

zerog
3. pro 2024

@martinka_33 u mě nestihla kapacka dokapat opravdu,porod sel rychleji,ale nebyl překotný,většina vykapat asi stihla.syn naštěstí ok.ambulantni porod teda nebyl.

zerog
3. pro 2024

Je to těžké,že,chápu...určitě i straší.v tv byl ale před nějakou dobou silenej případ z pardubicke nemocnice,kde dítě neléčili se streptokokem po porodu a je na tom zle, velké změny šedé kůry mozkové,průser jak hrom,žalovali nemocnici.asi je to zridka třeba a obří smůla,ale bála bych se po tomto.

rebe
3. pro 2024

Měla jsem pozitivní test na streptokoka a preventivní podání atb jsem odmítla. Teda, u třetího dítěte, první dvě děti jsem rodila ve Švýcarsku a tam z této praxe byli naprosto v šoku, nechápali, že někdo preventivně novorozenci cpe anibiotika. Pouze provádějí observaci pro včasné zachyceí případných komplikací. Rizika jsou velmi malá, ale ta kontrola je tam na místě.

zerog
3. pro 2024

@rebe zajímavé srovnání,díky.

jiss
4. pro 2024

Neměla jsem překotný porod, ale moc dlouho jsem čekala a přijela do porodnice skoro pozdě, kapačka stihla dokapat, ale hned po ní se šlo tlačit, takže nemohla pořádně zapůsobit, jediné, o čem určitě vím, že dělali, že dítěti vykapali oči oftalmoseptonexem prakticky hned, aby se pokud možno nezanítila očička. Držím palce, mně se laktace také pořádně spouští až doma v klidu :(

zerog
4. pro 2024

@jiss já dost podobne,příště bych radši jela do nemocnice dříve..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru