Porodní plán - přijde vám zbytečný či užitečný?

frogie
25. únor 2016

Jak již napovídá název, přijde vám proodní plán zbytečný či užitečný? Přišlo vám to, že fušujete lékařům do řemesla nebo jste za něj byly vděčné? Akceptoval jej personál u porodu??

petule284
25. únor 2016

Jak to, že nespíte? 😀 Spěte dokud můžete, koukám, že to máte za pár. 😉 Až se miminko narodí, tak ještě budete vzpomínat.... 😅
No já plán měla v plánu, ale jelikož se malá vyklubala o cca 2 týdny dřív (na všechno jsem měla vždycky hromadu času 😀 ), tak jsem plán ani nestihla napsat a upřímně by to bylo asi i zbytečné. Podotýkám teda, že jsem měla obrovské štěstí na personál. 🙂 Navíc u porodu bývá povětšinou všechno jinak, než jak si člověk naplánoval, ale to už chce vlastní zkušenost. Ale podle zkušenosti ostatních si PA plán vzaly a snažily se ho držet a taky se v průběhu porodu situace dost změnila. Ale opravdu nejvíc je asi personál, já stihla tři směny PA a ty na té první byly pěkný čarodějnice. 😠 😀 , potom už pohoda. Měla jsem tam i muže a asi to taky mělo vliv....

frogie
autor
25. únor 2016

@petule284 No kdybych mohla, přiznám se, klidně spím 😀 😀 Já právě taky měla čaaaaaasu, ale jdu dneska už do porodnice na kontrolu, první termín ve středu, tak jsem si řekla, že bych jako už mohla i sepisovat 🙂 Sama PA v porodnici říkala, že se sami po plánech ptají, ale zda je to i v reálu u porodu...

petule284
25. únor 2016

Tak pokud se ptají, tak se určitě budou snažit je respektovat. 😉 Bohužel někde se na to pohlíží, že jim matky chtějí kecat do řemesla, že jsou chytřejší než PA. Já třeba byla vděčná, že mi říkala, kdy a co mám dělat, jinak bych tam tlačila asi do dneška. 😀 Poslouchala jsem jak hodinky. 😀 Na předporodní kurz jsem teda nechodila, ale prý ženský, co chodily a šlo do tuhýho povětšinou rychle zapomněly. 😀 Zlatý spaní s obr břichem, potom už by člověk usnul i na fakírský podložce hlavně aby bylo trochu ticha. 🙄 😅 Jinak to bude v pohodě, pokud jste si vybrala nějakou rozumnou porodnici, tak ty běžný věci, co si ženský píšou do plánů dělají automaticky. Ale klidně si ho napište, obzvlášť máte-li nějaké přání "navíc". 🙂

tripisek
26. únor 2016

Ja bych rekla zbytecnost. Myslim, ze lekari vi nejlepe co delaji a pokud si prejete hlavne zdravi vaseho miminka a vas, nechala bych to na nich. Urcite je dobre mit sebou tatinka nebo kohokoliv jineho, vic oci vic vidi a podle toho muze byt i takovy pristup personalu. Matky tipu nezasahovat do porodu ci nekontrolovat miminko bych s prominutim kastrovala. Pokud mate prani jako ze treba nechcete holeni, klistyr, nastrih tak to staci ric. Samozrejme je to hlavne na vas. At se vam obema dari a preji hladky porod 🙂

verka4d
26. únor 2016

Já jsem rodila čtyřikrát v Porubě a nikdy jsem porodní plán neměla,upřímně mě to tedy ani nenapadlo a přijde mi to zbytečné... Ze zkušeností jiných ale vím,že třeba zrovna tam ho respektují a snaží se rodičkám vyjít vstříc. Ovšem pokud jste ještě nerodila a čekáte své první,tak podle čeho ten plán chcete sepisovat? Já bych si jako prvorodička neuměla porod ani představit,natož k němu sepsat nějaký plán...
A tak možná Vám s tím někdo poradí,nějaká schopná PA nebo kamarádka?
Jinak samozřejmě přeji,ať jste Vy i miminko v pořádku,a ať vše proběhne rychle a podle Vašich představ 😉

eficenka
26. únor 2016

@frogie
100% užitečný,
u prvního porodu se kamsi ztartil a porod hrozný, personál dělal všechny zákroky rutinně ( i když nebyly třeba) nevzpomínám na něj v dobrém

u druhého porodu jsem ho měla v několika kopiích, dodržovali porodní přání, občas se zeptali, jtsli nechci změnit, občas postrašili, že oni jsou zvyklí to dělat tak a tak,
manžel se nedal a uchránil mě od všech zásahů - porod bez bolesti, parádní, krásný zážitek 😵

andelka
26. únor 2016

U prvního jsem plán neměla,a jak jsem byla nervózní a měla jsem i trochu strach,tak jsem nějak vypustila představy jak bych to chtěla a podřídila se personálu. S PA jsme si moc nesedly,porod byl rychlý, nestihala jsem reagovat, jakoby zatmění a nechápala jsem co po mně chce. Takže nakonec pridrzeni dělohy,nastrih a malej byl venku. Většinu z těch 2 h byl vedle v postylce,bála jsem se ho mít u sebe. Tehdy by bylo super kdybych měla dulu.
Podruhé jsem měla plán,poucena z minula,co jsem chtěla jinak. Porod byl fofr,nestihla jsem ho vyndat z tašky. Ale řekla jsem že ho mám,a chtěli vědět hlavní body. A ty dodrzeli. S PA jsme si sedly,já už jsem taky byla zkušenější, takže druhy porod do dvou let ve stejné porodnici mi spravil chuť.
Osobně kromě plánu bych doporučila dulu. Já ji měla mít k druhému, ale nestihla to. Škoda že mě nenapadlo ji mít u prvního,mohl být mnohem lepší.

margot_ka
26. únor 2016

Ja budu podruhe rodit ve Zline,poprve jsem byla spokojena moc, co me stvalo ale bylo milion otazek pri prijmu (vsechno co by je mohlo zajimat jsem si proto tentokrat sepsala na papir - leky,alergie,rodinna anamneza atp) + mi vadil automaticky podany oxytocin na vypuzeni placenty (zbytecnost,kdyz jsem porodila spontanne a bez komplikaci). Takze proto jsem si plan tentokrat sepsala a co bych si prala tam uvedla. Vetsinu veci tu delaji automaticky (bonding, dotepani pupecniku,stridani poloh atp) ale radeji se vyjadrit papirove,ono pak pri kontrakcich,kdy clovek sotva dycha, se tezko vyslovuje nejake prani 🙂
Preju at jde vse jak ma a mate krasny porod!

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
tripisek
26. únor 2016

@margot_ka take jsem mela vsechno sepsane dopredu a stejne prijem trval 2hodiny, meli stesti, ze moje kontrakce byli nebolestive 😀

berus1000
26. únor 2016

Asi záleží, kde se chystáš rodit. Jsou to akorát tři měsíce, co se mi narodil ten můj drobeček ve fakultce v Porubě. Musím říct, že jsem měla skvělé lékaře i PA. Žádný p.plán jsem neměla napsaný, mně to přijde takové trochu divné. Nikdy nevíš jak se to bude vyvíjet a co ti bude vyhovovat a být upnutá na něco, co jsem si sepsala by mě mohlo trochu zablokovat či rozhodit při trochu jiném průběhu.Při příjmu se mě na něj PA hned ptala, tak jsem ji řekla, že jsem doufala, že si o tom v klidu promluvíme, než abych ji dávala kus papíru. Byla super, měla se mnou trpělivost. Povídaly jsme si o mých představách a řešily různé varianty a tak i možné komplikace a jejich řešení. Kdyby se něco dělo, musím být na vše připravená. Udělala si nějaké poznámky do karty. Poděkovala, že jsem, že jsem zvolila lidský přístup a osobní komunikaci a vše vyplnila.

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
alen_ka
26. únor 2016

@frogie možná až budu čekat druhé dítě a budu mít trochu představu o tom, co mě čeká, tak o porodním plánu pouvažuju, ale zatím chci jenom, abych to přežila ve zdraví já i dítě, všechno ostatní beru jako nadstandard

andelka
26. únor 2016

Já též rodila v Porubě, a nejvíc mě iritovalo to papirovani,jak dole na monitoru tak na příjmu a ještě během porodu.
Je ale fakt že u druhého byla komunikace na porodnim dobrá, dokonce jsem změnila původní plán a nechala si pustit vodu. U prvního to neudělali,rupla až při tlačení a byl to mazec. Takže teď jsem tomu radši pomohla. Bohužel o skutečném bondingu jsem si mohla u obou nechat zdát. Ale podruhé mi ho aspoň dali na břicho. To byl jeden z bodů plánu.

naomi6
26. únor 2016

@frogie Já jsem neměla porodní plán a vše bylo v pohodě. Myslím, že je to zbytečné. Akorát se tím budete stresovat. Stejně, pokud by se dělo něco jinak, než má, tak lékaři jsou tam od toho, aby to řešili - plán neplán. Držím palce a nestresujte se plánem. 😉

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
naomi6
26. únor 2016

@olga_ Jasně, pokud to někomu pomůže, tak proč ne. Já nepsala, že fušujeme lékařům do řemesla. Jen si myslím, že prvorodička nemá stejně moc představy o tom, jak to vypadá a na všem se dá domluvit na místě. Pokud jsou to rozumní lidi, tak není problém. Přeju všem hodně štěstí u porodu ať už s plánem, nebo bez něj 😉

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
pajula123
26. únor 2016

Já jsem porodní plán měla, k porodu domluvenou i svou porodní asistentku. A určitě to můžu doporučit. Sice porod nakonec skončil císařským řezem a tedy z porodního plánu toho moc nezbylo, ale splnili ten hodně důležitý bod: bonding. U císaře to zdaleka není samozřejmost a podle mě to hodně pomohlo jak kojení, tak i vztahu mě k malému.

pajula123
26. únor 2016

A ještě jedna věc: porodní plán není jenom o porodu, ale dá se v něm pořešit i přístup k miminku na novorozeneckém oddělení. A pro mě třeba zásadní bylo to, aby mi tam někdo zbytečně aktivní malého nedokrmoval z lahvičky.

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
andelka
26. únor 2016

Já mám porodní plán v blogu. Je rozdělený na dvě části. Po porodu pro mě bylo zásadní mít mimco co nejdřív u sebe. Přivezli ho na pokoj po 20 minutách po mně. U prvního jsem na to čekala víc jak 4 hodiny.

janawei
26. únor 2016

Porodní plán jsem měla a měla jsem k porodu i dulu. S porodním plánem neměli v porodnici nejmenší problém. Porodní asistentka si ho prošla, řekla mi, že s ním nemají nejmenší problém, že víceméně to samé dělají standardně. Dodrželi naprosto vše. K příštímu porodu si ho jen opráším 🙂.

snehurka86
29. únor 2016

já si myslím, že je to uplně zbytečný, já žádný porodní plán nemám, my jsme se taky bez něj narodily tak proč by to nešlo ted? 🙂 navic naplánovat si takovou věc si myslím že ani nejde, člověk nikdy neví co se může stát.v první řadě je pro mě důležité zdraví dítětět a myslím si že personál v porodnici ví nejlíp co a jak dělat 🙂

isabelafuentes
29. čer 2017

Obnovuji diskuzi - co si o porodnim planu myslite? A nestalo se vam,ze by kvuli nemu na vas personal pohlizel "skrz prsty"?

luciebx
29. čer 2017

Ja sice u prvniho plan mela ale nejak si nevybavuji ze by se podle nej jelo. Spis teda muz rozhodl v tom okamziku kdy ja se uvelebila na posteli ze sem si prala rodit do vody a tak me tam dokopal a sem za to rada. Takze sice plan mit zase budu ale zda se podle toho pojede to se uvidi

jipe
29. čer 2017

za mě je to zbytečné, já teda alespon nevěděla, co bych tam psala. To, co jsem si přála, jsem věděla, že je ve vybrané porodnici standard a zbytek jsem PA řekla, že doufám, že se domluvíme dle situace. Ale na porodní plán se mě ptali, jestli mám, případně nějaké požadavky, jako prvorodička jsem nevěděla, jak to bude probíhat, tak jsem si říkala, že přání a požadavky budu případně přednášet, až to bude aktuální. Porodila jsem 36 hodin po rupnutí vody, bez oxytocinu bych to nezvládla, polohy jsem si mohla měnit, nakonec jsem rodila na stoličce, což by mě předem ani ve snu nenapadlo, na nástřih se mě ptali, akorát ohledně epidurálu jsem tam dělala komedii a nemohla se rozhodnout jestli jo nebo ne, nakonec jsem řekla, že ne, bonding taky samozřejmost, na novorozeneckým dokrmování injekční stříkačkou,..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru