Dobrý deň,
Som Slovenska s prechodným bydliskom v ČR, trvalým na Slovensku. Na slovensku som pracovala rok a 3 mesiace v ČR pracujem už rok a pol bez přestávky. S manželom čakáme bábatko, a chcela by som rodiť na Slovensku, kdeže poznám lekára a viem, že budem v dobrých rukách a chcem, aby mi rodina pomáhala v prvých 6 týždňoch.
Čo potom bude vyplývať pre mňa? Sice som poistená v ČR ale na SR mám takisto poistenie, vyplývajúce s dohody medzi ČR a SR, kde chodím na slovensku aj k zubárke a mám tam aj gynekologa a nič neplatím- Európske poistenie E106 sa to volá. Dieťa ak sa narodí v SR aké bude mať občianstvo? Budem dostávať materskú a aj rodičovské z ČR ak porodím na Slovensku,ale potom sa naspať vráti do ČR?
Prosím ak má nejaká mamička s týmto skúsenosť, za akúkolvek radu by som bola vďačná.
Ahoj. S porodom na sk by nemal byt problem. Babatko dostane obcianstvo vzdy po matke. Tak nam to vraveli v CR na cudzineckej policii. Je uplne jedno, kde budes rodit.
A aj ked porodis na Slovensku nemas narok zo Slovenska na prispevok pri narodeni a ani na matersku. Prispevok by si dostala v pripade,ze budes zamestnana pred materskou na Sk a po narodeni bude babo min.6 mesiacov zaregistrovane u sk.doktora. Takze vsetky peniazky vybavovat v CR 🙂
@sylvahs a neni to jedno v ramci eu jake ma obcanstvi?
Ja jsem Slovenka ex je Čech oba syny jsem rodila v Čechách. Oba syni mají i České občanství. Na ambasádě v Praze jsem im vyřídila i Slovenske rodné listy.Jsem tu dvacet let a občanství nemám .Mám jenom trvalý pobyt.Ak chceš žiť v Čechách tak tu poroď myslím že je to lepší pro děti.
Já bych si zavolala na ambasádu do Prahy.Tam dostaneš zaručenou informaci.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@sylvahs skusenost uplne konkretnu nemam, ale obcianstvo bude mat babatko vzdy slovenske - bez ohladu na to kde je narodene ;) Ja som slovenka,manzel spaniel- rodit budem v Prahe - obcianstvo bude slovenske.
Tym ze porodis na Slovensku budes mat hned rodny list slovensky takze o papierovacky menej 🙂
Co sa tyka naroku na matersku - to mas ak mas odpracovanych 270 kalendarnych dni,to normalne mas a dostanes ju- nema na to vplyv kde porodis 🙂
Moja kolegyna je spanielka,rodit isla domov do spanielska,normalne dostavala z CR matersku a na rodicovsky sa uz vratila- tam su zase papierovacky ale normalne ho dostala.
Takze podla mna s tym nie je vobec ziadny problem.