Porod a cukrovka. Máte zkušenost?

luna03
25. zář 2024

Ahoj, je tu nějaká maminka co si píchala velké dávky inzulinu a rodila v nemocnici ve svém městě, nebo musela v nějakém specializovaném centru? Jak porod probíhal? Jaké byly míry miminka? Díky za odpovědi.

lencaa11
25. zář 2024

@luna03 pokud je cukrovka dobře kompenzována a mimnko v pořádku není důvod aby žena rodila nějak extra a miminka to je různé max nenechávají přenášet

martulka88
25. zář 2024

@luna03 U cukrovky bys měla chodit do specializované poradny v nemocnici. Málokterý obvodní gynekolog si nechává rizikové těhotenství - cukrovka spadá do rizikového těhotenství. Měla by jsi chodit i ke specializovanému diabetologovi. Co se týče hodnot inzulínu, to není tak směrodatné, jako to, jak dobře je cukrovka kompenzovaná. Co se týče mír, opět velmi individuální, ale povětšinou s cukrovkou, i dobře kompenzovanou, jsou děti s minim.váhou 3,5kg (neznám nikoho v okolí s cukrovkou - ať už normální nebo těhotenskou a aby děti měly menší váhu).
Pokud jde o samotný porod, je nově, že žena s cukrovkou musí porodit do 38tt, ať už samovolně, vyvolávaně nebo sekcí. Minimálně to tak je u maminek s klasickou cukrovkou (tu mám já). Dříve bylo do termínu, ale už když jsem byla těhotná s prvním, tak mi říkali, že strop je 38týden, jelikož pak placenta rychleji stárne. A bylo to tak i u druhého. Ikdyž spadám pod Trutnov, riziková poradna tu není a vždy jsem jezdila do FNHK.

luna03
autor
25. zář 2024

@martulka88 ano já chodím na diabetologii, všechno tohle já vím a všechno tohle znám. Jen mě zajímaji ty otázky co jsem psala. U první ten porod byl jiný a u druhý je to teď taky jiné, tak mě zajímá jak to měl někdo teď, v bližší době

luna03
autor
25. zář 2024

@lencaa11 dobre, díky za odpověď 🙏 dobře kompenzovanou ji mám a miminko též v pořádku

cherie24
25. zář 2024

@martulka88 naše sestřenka má cukrovku od dětství, první dcera ani 3 kila neměla a druhý neměl ani 3,5 kila. Šla na vyvolávání v 38tt s oběma.

martulka88
25. zář 2024

@cherie24 Tak to je dobře. Já zas nikoho v okolí včetně sebe, neznám s nižší váhou 😊

somalicats
25. zář 2024

@luna03 s třetí dcerou jsem byla na inzulínu, rodila jsem normálně v termínu. Jen ke konci víc kontrolovali průtoky, protože malá měla nízký váhový odhad. Narodila se s váhou 2,80 kg. Mimochodem ani její starší ségry neměly přes 3 kg.

werumka
25. zář 2024

@luna03 Pokud máš inzulin v dávce vyšší než 10 jednotek za den, tak pak patříš do skupiny se zvýšeným rizikem. V takovém případě je potřeba rodit v porodnici, která je zároveň perinatologickym centrem - ty najdeš tady https://www.perinatologie.eu/pracoviste/
Porod se cílí na termín 😊

luna03
autor
25. zář 2024

@werumka no píchám dlouhodobý 26j a teď musím miz lacnou 5,1 takže budu muset zvyšovat ještě inzulín, protože jsem měla do teď vždy 5,2 až 5,3 no a to už diabetolozka zase nechce... Takže mě to asi nemine

ivkasolavova
25. zář 2024

Já rodila v 38 tt vyvolávaný porod v Olomouci .Mohla jsem si vybrat buď Šternberk nebo Olomouc , kdybych ve Šternberku rodila a malýmu se něco stalo museli by ho převést bezemne do Olomouce takže jasná volba byla rovnou Olomouc .Malýel 3380 g a 52 cm .Kolik jsem si píchala už nevím přesně je to už 7 let 🤣

luna03
autor
25. zář 2024

@martulka88 a od kdy to prosím je že se musí porodit do 38tt? Já rodila přesně na termín, byl to rok 2022

martulka88
25. zář 2024

@luna03 V roce 2021 už se o tom mluvilo a v roce 2022 už to tak i bylo. Oba roky jsem měla porody.

mia_von_prag
25. zář 2024

@martulka88 ja mam cukrovku a dcera narozena 39+0 měla 2,8 kg
Byla jsem dobře kompenzovana 😁

A rodí se nejpozději v termínu 40+0

luna03
autor
26. zář 2024

@martulka88 ahaaa, to ani nevím. Já rodila na termín přesně 😂

werumka
26. zář 2024

Vyvolávání porodu před termínem je postup pro těhotné, které mají celoživotní cukrovku.
U gestacniho diabetu se to stupňuje podle míry rizika. Na dietě se do porodu nezasahuje, při inzulínu se to pak nechává do termínu.
Je to individuální

@luna03 u toho domácího měření stačí 5,3. Ale podle dávek si myslím, že těch 10 jednotek by ti k tomu tak jako tak nestačilo, takže asi není úplně co řešit...
Odkud jsi a kde jsi chtěla rodit? V jakém jsi tydnu?

luna03
autor
26. zář 2024

@werumka bohužel, nove kvůli 81 peecentilu, musím nyní mít 5,1... Takže už mám 26j a musím dal propichovat abych se dostala na 5,1. Jinak sem 32 týden a jsem z české Lípy. Rodit chci doma, ale jelikož mám hodně inzulinu, tak porod v Ústí (od nás nejbližší) mě nemine 😓😂

luna03
autor
26. zář 2024

@werumka do teď sem měla cukrovku dobře kompenzovanou, miminko má teď ve 32tt 1600g, je naprosto v pohodě. Ale nějaký ten percentil mám 81 a to je prý hodně a teď místo 5,3 musím mít 5,1 🤷‍♀️

luna03
autor
26. zář 2024

@werumka dřív jsme si psaly, tak dva roky zpět. A teď se historie opakuje znovu 😂 jenže u první holky sem to před porodem stáhla na 9j, nyní nevím jestli se mi to povede.....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru