Doporučujete přítomnost partnera u porodu? Nebo raději bez něj? S dulou, porodní asistentkou?
to je dosti individuální...teď se to tu nedávno řešilo a padlo tam spousta tipů a postřehů. za mě rozhodně ano. je to zážitek i pro muže, že bude u toho, jak přicházelo na svět jeho dítě. pro ženu určitě podpora a ulehčení - i když to záleží kus od kusu a nepodceňoavla bych to tomu chlapoj ale říct dopředu, co od něj očekávám! to sposuta žen nedělá a pak sou chlapi vyjukaný, nevěděj, co dělat a jsou pak moc zaměřený třeba na to utrpeníčko ženský....
dula nevim...i když jsem tak nějak "alternativně" zaměřená, nepotřebovala bych ji. podle mě je narození dítěte hlavně akt rodičů, je to intimní zážitek a pokud muž ví, co má dělat, jak podpořit, tak je podle mě dula docela zbytečná. i když jako může vědět víc nějaký masáže, reflexní body atd..ale všecko si lze nastudovat dneska dopředu a může to zastat i chlap;)
a PA nevim... asi by mi nebylo příjemný rodit někde a přivýst si svou PA, i pro ni nic moc pozice. spíš bych si vyhádala co chci u toho personálu prostě a doufala, že to ebude takoá katastrofa. taky si je potřeba dát záležet s výběrem porodnice právě..
@normalnimatka Vyhádat je slovo naprd. Vše je o domluvě. Spousta dul i PA doprovází do daných porodnic zcela běžně a několikrát do měsíce, tudíž tam jsou personálu známé. Dula i PA jsou naopak výborným styčným bodem mezi rodičkou/rodiči a porodnicí. Znají prostředí, rutiny, tudíž na to dokážou ženu připravit a vymyslet s ní třeba pro ni vhodnou alternativu. S dulou se žena setkává v domácím prostředí i několikrát před porodem a může hovořit o svých představách, obavách apod. U mě jsme např. došly k závěru, že pro mě bude nejlepší poloha na boku, dohodly jsme se, že mi bude držet nohu a bylo to parádní. Personál mě tlačil na záda, ovšem dula držela dále (byly jsme domluvené, že pustí jedině, když si řeknu já). Manžel pak plnil pokyny typu "pití, balzám na rty" apod. a byl tou mužskou oporou.
Dula ani PA za mě není alternativní záležitost a v porodnicích jsou na ně už fakt zvyklí. Pokud soukromé PA nechtějí a neakceptují, neuzavírají s nimi ani smlouvy (např. Hořovice).
za mě ano, otec u porodu. ale on není otec jako otec. ne každý má na to žaludek a odvahu a pokud se na to sám necítí, tak by tam k ničemu nebyl. ale pokud chlap chce, je to super a je škoda ho tam nevzít. nevím o ženě, která by litovala, že tam chlapa měla. před dětmi jsem byla proti. nedovedla jsem si to představit. partner moc chtěl a tak mě během těhotenství zpracoval, že jsem pak už těšila, že tam bude a děsila se, že by zrovna nemohl a nestíhal 😀
já tam chlapa měla celý hodiny, ale když už bylo téměř u konce porodu a bylo mi fakt blbě, chtěla jsem mít klid a né aby mě takhle viděl, tak jsem ho ze sálu vyhodila 🙂 Vzal to v pohodě (byli jsme tak předem domluvený, na všech variantách). Pak po narození dítěte zas hned přišel a myslím, že to bylo to NEJ řešení 🙂
Já bych to nechala na chlapovi, ať se sám rozhodne jestli tam chce být nebo ne. Já jsem původně muže u porodu nechtěla, ale on tam chtěl být se mnou tak jsem svolila a nakonec jsem byla opravdu ráda, že tam je. Byl mi neskutečnou oporou. 🙂
@olga_ tím líp, pokud tak je. v porodnici, kde jsem rodila, se dula ale vyskytne fakt sporadicky... jojo slovo vyhádat je blbý, ale ve spoustě porodnic v čr bohužel příhodný:D ale pokud chlap třeba se necejtí na to si stát tvrdě za tím, co chce žena, určitě je dula dobrá, že ví i o samotným porodu mnohem víc a může mít lepší argumenty při dohadách s personálem právě.
To je fakt hrozně individuální. U prvního porodu jsem manžela nechtěla, on tam být chtěl, tak jsme se nakonec dohodli, že bude se mnou a na závěr ho vyhodím. Realita byla taková, že jsem rodila fakt dlouho, od křížových bolestí mi pomáhala jen intenzivní masáž, takže jsem byla ráda, že si to taky odmakal no a u samotného porodu mi pak držel nohu. Viděl mě v průběhu v dost krizovém stavu, tak mi to bylo jedno a nechala jsem ho tam. U druhého porodu stihl do porodnice dorazit, když už byla malá na světě, ale to bylo tak rychlé, že mi jeho přítomnost nechyběla. Za mě, pokud porod trvá déle, je dobré tam mít někoho, kdo pomůže do sprchy, podá pití, zazvoní na sestru, apod. Dulu ani soukromou PA bych nechtěla, mě by vadila neustálá přítomnost někoho cizího, kdo mě ale zná,...
Ja doporucuji 🙂 bylo super tam mit partnera. Pro me zazitek na celej zivot a myslim, ze i pro manzela 🙂 hlavne bylo krasne, ze jsme u toho narozeni byli oba dva 🙂 svoji PA a dulu bych nechtela. Mozna kdybych mela prvni porod prisernej a spatne zkusenosti s personalem tak bych o svoji PA uvazovala. 🙂
Velice individualni rozhodnuti...nejdulezitejsi je, si s partnerem rict, co od sebe ocekavate, pripravit se na vsechny varianty a hlavne vedet, co umoznuje porodnice, kde budete rodit. Ne vsude totiz partner muze byt s vami po celou dobu.
Ja manzela puvodne u porodu nechtela. On ale chtel a moc a ja nakonec zmenila nazor. Na herkarne jsem ale byla celou dobu sama, se mnou byt nemohl (vzdy jsme tam byly po dvou maminkach a chlapy nepousteli). A uprimne jsem za to byla rada. Vubec totiz nevim, k cemu bych ho tam mela a co on by tam tech asi osm hodin delal... Ponorila jsem se totiz do sebe, mezi kontrakcemi jsem byla v jakemsi polospankovem tranzu a v podstate meditovala, bolest zpracovavala v hlave. Kdyby tam byl se mnou kdokoli, mela bych pocit, ze se mu musim nejak venovat, nesoustredila bych se na sebe a dite a asi by to byl dost des. Takhle jsem si to v pohode odzila sama a kdyz uz jsem mohla jit opravdu rodit, zavolala jsem mu a na boxu uz jsme byli spolu. U samotneho narozeni jsem ho chtela a asi je to taky to hlavni, o co jde. Videl, jak prichazi na svet nase dite a navic to pro nas oba melo jeste to kouzlo, ze jsme nevedeli, co cekame. Zpetne jeho pritomnost ocenuji hlavne v tom, ze jsem mela trochu okna, vubec jsem treba nevedela, kdo tam vsechno byl a jak dlouho to trvalo. A to jsem nemela absolutne zadne leky... Dalsi vec ale je, ze jsem mela naprosto bezproblemovy porod odbyty behem par minutek bez jakehokoli zraneni, strihani a nasledneho siti. Netusim, co by delal a jak by prozival, kdyby nastaly nejake komplikace. Takze v mem pripade ano, byla to spravna volba, i pro manzela to byl nezapomenutelny zazitek. A to videl opravdu vsechno. Bohuzel ale nemusim pro opacne priklady chodit daleko, manzeluv bratr take u porodu sve zeny byl a nerozdychal to takovym stylem, ze se nakonec rozvedli. Nekdo na to proste ten zaludek nema, kdyz vidi zenu rodit, uz se na ni nedokaze koukat jako driv.
Takze za me: hlavne si o tom poradne promluvit a treba si stanovit, ze kdyz kdokoli z vas v prubehu zmeni nazor, muze odejit ci poslat pryc toho druheho... u prvniho porodu totiz nikdo nevi, do ceho jde a jake to pro nej bude, at uz pro zenu nebo pro muze. No a koneckoncu i dalsi porody mohou prichystat necekana prekvapeni
@normalnimatka Ona dula se většinou hádat s nikým nemusí a ani by neměla. Přístup personálu je při její přítomnosti obecně více respektující. Slyšela jsem ten argument, že porod je intimní záležitost partnerů a bla bla, že dula nee, ale jako co pak všichni ti doktoři, sestry, uklízečky a PA, které člověk vidí kolikrát poprvé. Naopak právě dula je při porodu pro ženu tou druhou nejbližší osobou.
a mně naopak připadá, že když už má mít co dělat chlap u porodu, tak právě hlavně v tý první době porodní:D která je delší a já třeba potřebovala pomoc hodně, endokážu si představit, že bych tam byla sama. dost možná bych se do sebe ponořila a lítala si někde na obláčku, ale záda by mi nikdo nenamasíroval:D při druhý době prostě už "jen" nějak tlačíš to mimino na svět. a i když je to moment, kdy se rodí partnerovo dítě, když vezmu v potaz jen podporu mně, nebylo to pro mě zdaleka tak důležitý, jako předtím. prostě záleží fakt na každým porodu/ženě/chlapoj. a štve mě, ž enemůžu najít tu diskuzi z nedávna...
aha, diskuze byla smazaná... škoda, bylo tam spousta postřehů a zkušeností..
ja byla moc rada, ze jsem muze u porodu mela, mnohdy byli i potrebni 🙂
Obecna rada podle me neexistuje. Ja rodila se svou PA a do posledni chvile jsme ja ani manzel nevedeli, jestli ho tam budu chtit/jestli on tam bude chtit byt. Nakonec tam byl a moc mi to pomohlo. Pomahal mi fyzicky pri kontrakcich a nakonec i pri tlaceni - byla jsem o nej oprena, rodila jsem na porodni stolicce a on byl za mnou, coz mi davalo obrovsky pocit opory. Takze byl u vseho a videl jen to, co videt mel 🙂
Bez manžela bych asi neporodila, porod mi trval 6 hodin, manžel byl se mnou celou dobu, pomáhal mi psychicky i fyzicky, držel mě za ruku, podával mi věci, trpěl mé stěžování a nadávky. Občas se na mě přišli podívat porodní asistentky, byla jsem ráda, že tam neoxidují furt. Během poslední tlačící fáze byl přítomen doktor a jen jedna porodní asistentka, druhá musela nutně k dalšímu porodu. Takže manžel se ujal role ala zdravotní sestra a držel mi statečně jednu nohu. Ano, viděl všechno, ale byl tam pro mne, když jsem ho nejvíce potřebovala a bez něj si to nedovedu představit.
Pokud je muž pro a chce tak je to super, jinak bych nikoho nenutila, u prvního porodu muž byl celou dobu dobrovolně, chtěl, ale stejně jsem byla ve svém světě, hodně koncentrovaná, doteky jsem nesnesla, v porodnici jsme byli 9 hodin, stejnou dobu mi počítal doma kontrakce a byl mi oporou. Ted máme doma 2,5 letou holčičku, hlídání nemáme, takže u porodu na 90 % nebude. Je pro mě důležitější, aby dcera byla v klídku a doma zajištěná, vím, že jsem silná holka a zvládnu to sama.
@normalnimatka tez pro me byla dulezita ta prvni doba porodni. Stesti, ze tam byl. Uz jsem musela tlacit a nikdo nikde tak jsem ho vyslala aby nekoho sehnal 😀 a druhou dobu porodni vidim zas jako neco krasneho, kdyz ten chlap vidi to narozeni sveho ditete 🙂
Já jsem manžela u porodu měla. Vzhledem k tomu, že jsem rodila 4 dny, už jsem víceméně nevnímala téměř nic. Ty poslední chvíle jsem byla spíš protivná. Nevěděl chudák, jak mi ma pomoct. Ale já už byla tak hotová, že jsem už ani nechtěla, ať na mě někdo mluví, sahá atd. Každopádně jsem na konci byla moc šťastná, že tam byl. Jakmile jsem tlačila, byl mi velkou oporou. A hlavně... když jsem viděla, jak moc ho to celé dojalo, byla jsem o to šťastnější. U případných dalších bych ho chtěla znovu 😉
U dvou porodů byl manžel a soukromá PA, u posledního manžel nebyl, byl daleko a nestihl to. Shrnula bych to takhle: je velmi důležité mít tam alespoň jednu blízkou osobu, které můžu důvěřovat a která mě podporuje a pomáhá mi, příp. komunikuje s personálem.
@jita7 Já jsem na tom netrvala, ale partner u porodu být chtěl, nakonec jsem za to byla neskutečně ráda, protože mi byl opravdu velkou oporou. Pravda, celé to bylo jinak, po předporodním kurzu jsem si brala do tašky osvěžovač obličeje, že by mohl vypomoci třeba takto, reálně ta opora byla pak třeba o tom, že komunikoval s personálem o průběhu, kdy jsme ztrácela orientaci třeba o čase kontrakcí... a nečetla jsme ostatní příspěvky, ale na konci, když jsme musela do narkózy pro zadrženou placentu, doprovázel naše děťátko na oddělení.
Oboje, měla jsem jen manžela. - jako bylo to fajn, ale ač se mnou byl na predporodnim kurzu, na žádné rady a typy si nevzpomněl. A pro mě byl porod tak náročný, že já taky ne a byla to škoda...
Za me urcite ano manzel, myslim ze by u toho mel byt, toto je tak vyznamna vec tak at je pritom, muj muz je podle me rad ze tam byl u obou deti I kdyz samozrejme prijemna jsem ke konci po tech x hodinach asi.nebyla 😀 (samozrejme jsou I takovi chlapi kteri opravdu nechteji takze zase pres koleno bych to nelamala at z toho nemaji nejaky blok), dulu ani PA bych vubec nevyuzila kkdyz se ohlidnu za prubehem obou porodu zpetne za me zbytecne, ale kazdy to vnima jinak...
Za mě ano, pokud o to stojí. Můj manžela chtěl a byla jsem moc rada. Byl semnou ve sprše, držel mě za ruku, prestrihnul si pupeční šňůru, díval se jak malou koupou, měří, váží, pak byl u mě, když jsem odpocivala.
Ale je tedy pravda, ze s manželem děláme vsechno, od první návštěvy CAR, po všechny ultrazvuky.
Ale jak píši, je to na každém, třeba moje kamarádka nechce vůbec, ani k porodu, ani na ultrazvuky, přijde ji to moc intimní.🤔
muž byl u obou porodu, pomahal a byl oporou. Bez nej bych to dala odost hůř. Myslím, že i pro chlapa je důležité vidět to miminko hned, než za par hodin zabaleny v krajkách...
Za mě určitě partner, myslím si že je to největší podpora a když už jste miminko udělali spolu tak i porod spolu 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Za mě a u mě kombinace partner a dula, případě partner a PA. Dula či PA partnera uklidňují už svojí přítomností, necítí se být pod tlakem, že by se od něho čekalo nemožné a díky tomu dokáže lépe plnit svoji podporující roli.