Omezená hybnost ramene miminka po porodu - paréza brachiálního plexu. Máte zkušenosti?

irenka92
15. lis 2019

Ahoj maminky, chtěla bych se zeptat jestli některá máte zkušenost s tím, že při porodu se stalo to, že miminko má narušené tkáně v rameni a má omezenou hybnost ručičky. Malá má teď 14 dní. Dcera měla při porodu 4 kg a já jsem drobek. Lékaři to dávají za vinu právě těmto faktorům. Byli jsme na neurologii a tam nám zatím neřekli nic zásadního, uvidí se až při dalším vyšetření. Dnes jsme byli na rehabilitaci a tam nám řekli, že při pravidelném a intenzivním cvičení se ručička zlepší, ale že není jisté zda se uzdraví úplně. Zajímalo by mě jestli se s tím už někdo setkal a jestli je možné úplné uzdravení. Od porodu se to pomaličku zlepšuje, ale stále hýbe jen části od lokte dolů a od ramene po loket se snaží ale nejde ji to. Děkuji za odpověďi

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
martulka6188
15. lis 2019

Ahoj, moje dcera to mela. Je ji ted 2,5 roku a je zcela v poradku. Vlastne se to zlepsilo velmi rychle po zacatku rehabilitaci, kdyz se v sesti mesicich zacala plazit a v sedmi lezt, uz zadne omezeni nemela (jinak by ji ani lezt neslo). Od tri tydnu jsme cvivili vojtovku a zavedli jsme i jine cviky formou hry, na rehabilitace jsme chodili do deviti mesicu - do okamziku, kdy se zacala stavet a fyzio videla, ze je vse v poradku. U nas bylo zasadni, ze jsme natrefili na vybornou fyzioterapeutku, ktera umela pracovat s dcerou, ale i se mnou a ja k ni mela naprostou duveru. Drzim pesti!

karla2015
15. lis 2019

Ahoj, mam zkusenost, dcera 2 a ctvrt roku. Pri porodu mela 4,5kg, nenastrihli me a jak ji vytahovali, spatne ji zmackli a nehybala levym ramenem. Hned v porodnici prisla fyzioterapeutka, ukazala mi 3 cviky a ty jsme cvicily nekolikrat denne do 3 mesicu (vse Motol). Ze zacatku dcera hrozne plakala, ale vydrzela jsem fakt poctive cvicit a v pohode. Na neurologii jsme chodily do 6 mesicu a taky vse ok.

lllucielll
16. lis 2019

Ano, zkušenost mám. Syn nehybal vuubec pravou ručičkou. Primářka neurologie řekla, že se může start, že rozcvicime pouze tak, že ji zvedne do výše ramene a výš ne... Poctivě jsme cvičili (i při pláči, což mi rvalo srdce) a je na prostor bez následků. Dnes je mu 5,5. Lékaři byli sami překvapení... Takže opravdu důsledně dodržovat všechna doporuceni a uvidíš, z to bude v pořádku. Držím palce

kathy_k
16. lis 2019

Zkušenost nemám, ale chtěla bych se zeptat vás, co jste to zažily, bylo to způsobené tím, že lékaři děti tahali při porodu ven a nenechali je dorotovat? Děkuji.

lllucielll
16. lis 2019

@kathy_k mně bylo řečeno, že to s velkou pravděpodobností bylo tim, že byl veliký (4 055), v břiše už málo místa a dlouho na tom ramínku ležel. Ale teď mám druhého syna a ten měl zlomenou pravou klíční kost. A známá fyzio mi řekla, že typuje, že to jen způsobeno postavením mé pánve...

michalelka
16. lis 2019

Za mě bych zkusila návštěvu osteopata. Syn měl blokádu krku spojenou s nehybností ruky a díky rehábkám a terapii už je v pořádku. Osobně vždy doporučuji pana doktora Poppera z FN HK, ale ten bohužel již ze zdravotních důvodů neordinuje a neví se, jestli ještě někdy bude..

jazizalova
16. lis 2019

Mám vlastní zkušenost. Dcera vůbec nehnula pravou ručičkou a hned v porodnici nám ukázala fyzioterapeutka Vojtovku. Jsem také fyzio, takže jsem věděla, jak to funguje. Cvičily jsme denně do půl roku a vše je bez následků. Dceři je už 15 let a 7 let dělala mažoretku, takže opravdu neměla žádný problém. Bylo to také způsobeno tím, že před porodem si tlačila dlouho na ramínko. Jen vydržet při tom cvičení i když pláče, děti u toho pláčou proto, že se s nimi něco děje a ne proto, že by je to bolelo 🙂 Jen vydržet, přeju ať to dobře dopadne.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru