Odmítnutí šití po porodu. Máte zkušenost?

makky225
29. kvě 2022

Ahoj mám dotaz - odmítla jste některá sešití ruptury na hrázi? Jak se to pak hojilo, jak dlouho a čím jste hojení podpořily? Má to nějaké rizika do budoucna (zvýšený výskyt infekcí...) a nebo je to spíše kosmetická "vada"?

klokanka31
29. kvě 2022

@makky225 A proč to odmítat?😮

betysch
29. kvě 2022

Záleží na místě,hloubce natrhnutí.Kolik stehů je potřeba.Aby se ti tam nedostávala moč a stolice(riziko infekce,opětovná iritace rány).Za mě je lepší si raději těch pár stehů nechat udělat.

heikemeike
29. kvě 2022

Když už ta ruptura je a je větší než naprosto nepatrná, tak je rozhodně na místě to sešít. Spíš bych doporučila předcházet možnosti ruptury.

gracinka7
29. kvě 2022

@makky225 já byla potrhaná dost, šili mě přes hodinu. Nedovedu si představit tu paseku, kdybych to odmítla.

bara88
29. kvě 2022

Tyjo a proč to odmítat?

vikysek0987
29. kvě 2022

@gracinka7 Prěsně měla jsem to stejně....

klokanka31
29. kvě 2022

Já měla nástřih jen nepatrný,jeden,max.dva stehy. A nenapadlo mě to odmítnout...

zuzkasim
29. kvě 2022

Nejsem odborník, ale když mám tržnou ránu, tak jsem za sešití vděčná, ne? Respektive znám člověka, který tržnou ránu (na jiné části těla) nevyhodnotil správně, k doktorovi na sešití nešel, rána se mu opakovaně infikovala, hojila se přes 3 měsíce a ač už je to 9 měsíců, je to sice srostlé, ale opravdu ošklivě, jizva velká. Tohle bych na hrázi nechtěla.

hani_na
29. kvě 2022

@makky225 Já měla po porodu zejména vnitřní šití kvůli kleštím a pak VEXu, za týden už mě nic nebolelo. Kamarádce to nesešili moc pečlivě a minimálně 5krát byla během šestinedělí u doktorky. Je to otázka - kde začíná a končí doktorská povinnost a kde přání rodičky..

te_reza
29. kvě 2022

To jde odmítnout? Nějaký racionální a rozumný důvod?🤔 Si nějak nedovedu představit, že bych nenechala sešít něco, co je na víc jak dva stehy, kor dole. To není palec na ruce tvl 🙈

michaela666
29. kvě 2022

Neriskovala bych případnou infekci, lítání po doktorech pár týdnů do porodu a nedej bože hnusné a bolestivé srůsty. V když díky tomu potom bude sexuální život bolestivý nebo nepříjemný? Byla jsem šitá, cítila do asi první týden. Chodit i sedět jsem mohla normálně jen to trochu táhlo. Neumím si představit jak bych udržela čistotu Očistky, poporodní vložky, otevřená rána. Fuj 🤢

lilian2111
29. kvě 2022

Samozřejmě že je velmi zvýšený riziko infekce, jde o otevřenou ránu, okolo které budou 24h denně očistky, bakterie,… i kdyby ses umývala nonstop, tak tam budou. Nehledě na to, že taková rána na dva, tři stehy bude na oko bez sešití vypadat extra hnusně..

makky225
autor
29. kvě 2022

No jde o to, že jsem už měsíc po porodu, zašívali mi to už 2x a i přes to, že v tom není infekce, se stehy už 2x povolily a rozpadly. Prostě mi to ta kůže neudrží u sebe a i uzlík se mi kůži prorve a nevím co s tím. Nechci jít na zašití už potřetí a zjistit že zase zbytečně. Proto se ptám jestli má někdo nezašité zranění. Rána už to čerstvá není, očistky už nedochází tak jestli to vůbec znovu zkoušet. Resutura bolí daleko víc než první šití po porodu a bylo to k ničemu. Nedokážu si představit být znovu čerstvě šitá.

te_reza
29. kvě 2022

@makky225 To si ale měla říct rovnou, myslela jsem, že je schopný najít se deb_l, co by odešel ze špitálu rozpáraný 😂 Mě hrozilo přešívání, dostala jsem zánět, atb a byla jsem celá na hovno, stehy mi vytáhli dřív, protože uhnívali. Kup si řepík lékářský a několikrát během dne si dělej sedací koupele, já je dělala celý šestinedělí a jizva mi dole není vůbec vidět.

makky225
autor
29. kvě 2022

@te_reza řepík používám už 3 týdny několikrát denně a stejně nepomohlo. Ve středu mě zašili a včera se to rozpadlo - zase...

te_reza
29. kvě 2022

@makky225 no tak to máš ale něco blbě v sobě, když se ti to vůbec nehojí. Já se dole rozsypala, protože jsem měla zánět v prsu.

makky225
autor
29. kvě 2022

@te_reza byla jsem 2x na stěru. Poprvé gbs takže 2 týdny antibiotika ale druhý stěr v pořádku. Ránu stále sprchuju, obklady z betadinu, koupele v řepíku, větrám. Už nevím co pro to udělat a ani se neví proč se to rozpadlo podruhé když není žádný zánět, žádná infekce. Intimní gel s dubovou kůrou jsem taky měla. Bojím se že se to rozpadne i potřetí když se neví příčina a ta kůže už je dvojím šitím oslabená ještě vic.

ruzova_pastelka
29. kvě 2022

@makky225 K tomu mě napadá - dodržuješ režimová opatření? S takovým typem rány například platí striktní zákaz sezení (bez výjimky, ani na kruhu ne), a to minimálně na měsíc. Vím, že to doktoři dost často nevysvětlují, proto se ptám...

makky225
autor
29. kvě 2022

@ruzova_pastelka tak to ani nevím že nesmím sedět

ruzova_pastelka
29. kvě 2022

@makky225 Tak to bude dost pravděpodobně ta příčina ☹️ Můžeš si najít porodní asistentku nebo fyzioterapeutku se specializací na poporodní období a nechat si poradit, vynechání sezení je základ, ale s takovouhle anamnézou bych si dala pozor i na lehání/zvedání apod.

Nesešité bych to nenechávala, to může do budoucna dělat spoustu potíží.

zuzkasim
29. kvě 2022

@makky225 Promiň za ty komentáře (i za mů), zeptala ses takovým stylem, že ti spousta lidí odpověděla něco, co se tě v podstatě netýká. Mrzí mě tvoje problémy. Myslím, že by se ti měl věnovat někdo, kdo má s něčím podobným zkušenost. Možná bych zkusila dostat se do nemocnice přímo k přednostovi gyn.-porodnické kliniky a zkusila se s ním domluvit, jakého odborníka by ti poradil, snad někdo z kolegů má víc zkušeností. Třeba i přes jakékoliv známé, tohle už není legrace. Přece se nemůžeš takhle trápit.

makky225
autor
29. kvě 2022

@zuzkasim v pořádku 🙂 o takové komentáře jsem si tou otázkou vlastně řekla sama. Jen se mi to nechtělo podrobně rozebírat. Zkusím někoho sehnat kdo se v tom vyzná víc než doktor na ambulanci

vendes
29. kvě 2022

Tyjo, obraťte se na nějakou komunitní porodní asistentku. Mě potřetí sešila doktorka hrozně. Mnohem hůř než podruhé po vexu doktor. Vůbec si nedala záležet. Všechny stehy vylezly a vadily mi, šla jsem ke svojí dr, aby mi je prostě vystříhala ven.

heikemeike
29. kvě 2022

@makky225 V takovém případě bych zkusila kontaktovat nějaké specializované pracoviště, případně i plastického chirurga zabývajícího se i gynekologickými zákroky. Třeba by navrhli jiný postup (například nechat zahojit a řešit s odstupem). Je pochopitelné, že se Ti nechce opakovat potřetí něco nepříjemného, co zatím nepřineslo úspěch. Ale řešení na Tvůj problém určitě existuje, jen ho najít...

lilian2111
29. kvě 2022

Souhlas s @heikemeike a držím moc palce 😊

majena39
29. kvě 2022

@makky225 mně šití po porodu taky prasklo, jeden doktor řekl sešít, další, že není potřeba... Nakonec se to hojilo dva měsíce bez sešití samo. Ale brala jsem antibiotika, nějakou mast a třikrát denně dezinfekci... Takže taky nic moc řešení... Nehledě na to, že to bolí dodnes když třeba tlačím na wc a jsem rok po porodu... Ted čekám druhé, tak jsem zvědavá jestli to u porodu rupne znova 🙄

gracinka7
29. kvě 2022

@makky225 držím palce, ať se to brzy vyřeší.

2hanah
29. kvě 2022

@makky225 😔 chudáku, to je děs, tohle jsem zase ještě neslyšela, koukám, že dycky je něco ještě nevíc, co si někdo vyžere. Zeptala bych se doktora na tuhle konverzaci, že už bych znovu nechtěla sešití, jak se na to dívá, ale musel by to být "normální" doktor, jak narazím na idiota neempatickéko, hledám dál a další názor, který mě vyslechne✊

fifinka2020
29. kvě 2022

@makky225 jinak s tou dobovou kurou...zmiňovala jsem se o ní gynekologovi (taková ta klasická, co mají všichni🙂 a on mi říkal, že pokud je dole nějaký problém, často to naopak zhorší- že mu tam chodí pacientky s rozpadlo hrází, co užívaly tu dobovou kuru. Tak já tomu nerozumím, jen pozor na to. Doporučoval mi nějaký speciální přípravek (samozřejmě cenové jinde), případně dohledam, 🙂

llenka1
29. kvě 2022

@makky225 No pokial sa to rozpadne znovu, asi nechat zosit :( nemas mykozu, respektive netrpela si na ne pred porodom, mozno by to chcelo ster...pripadne nie si diabetik? Inak na poporodne poranenia je skvely Cicatridina sprej, spodok sprchovat chladnou vodou, nesediet..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru