Ahoj maminky chci se zeptat měla sem císař před 5 lety teď čekám druhé mimi budu ho mít taky? Dr to semnou neřešila bylo to kvůli tomu že sem neměla připravený porodní cesty a malý začal ubývat na váze .. a můžu si vybrat jak chci rodit? Děkuji za odpovědi
Ano, můžete si vybrat, jak chcete rodit, pokud nejsou nějaké zdravotní překážky. Doporučím vám na FB skupinu HBAC VBAC CZ. Je tam plno příběhů, postřehů, doporučení, zkušeností z porodnic.
Mě třeba doktor kontroloval dělohu a mám na ní nějaké změny takže by prý nečekal ani do termínu a udělal CS.... Ale to bylo před rokem mohlo se cokoliv změnit. Já rodila císařem kvůli nerozjetému porodu a malý nesestoupil do porodních cest, měl velikou váhu. Takže je pravděpodobné že se to bude zase opakovat s dalším dítětem.
Jestli mate FB, tak se prosim pridejte do skupiny Cisarovny, nebo HBAC VBAC (pro zeny, ktere maji zajem rodit prirozene). Je tam mnoho lidi s mnoha zkusenostmi🙂
K dotazu - zpravidla, pokud jste zdrava a nemate zadne problemy, nemel by pro vas prirozeny porod byt nemozny. Pred porodem se napr. resi, zda neni ztencena jizva a pujde rodit.
Ale je to hlavne o vasi psychice a o tom, co chcete vy a co myslite, ze je dobre pro vas a dite. Bohuzel mnoho doktoru a porodnic (hlavne v Praze) tlaci na CS - je to pohodlnejsi, hodi si vas do diare a nemusi resit zadne komplikace s porodem...
Je take mnoho porodnic, ktere maminky podporuji v tom, aby rodily prirozene i po CS.
Moje zkusenost:
Prvni porod - Podoli, akutni sekce. perfektne rozjety porod a diky predcasnemu tlaceni, ke kteremu me vybizela porodni asistentka se miminku udelal otok hlavy a neslo to dal. Takze zpackany porod jen diky nasi blbosti a ne moc profi personalu....
Ted jsem podruhe tehotna a svoje dite chci porodit prirozene a s PA, ktera me podpori a pomuze mi v tom.
Rodila jsem CS kvůli KP a tři roky na to vaginálně.. jizva v pohodě.. za mě nesrovnatelný 🙂 nikdy bych do CS bez indikace nešla
@kristynapokorna první sekce kvůli konci pánevnímu a nakonec teda i zkalená plodova voda, takže i v celkové narkoze, protože musela ven hned. Druhý porod normálně rozjetý, od osmi od večera v pět ráno mi doktroka pichla vodu, pak přišla jedna pa, prohlídla mě, pak druhá, pak přivezly monitor, pak přišla doktorka a syn "šprajcly" čelem, začaly mu padat ozvy a šup druhá sekce v celkové narkoze. Já si teda zažila hodně nepříjemné bolesti, při kontrakcich jsem zvracela a byla jsem fakt vysílená, že jsem snad byla ve finále i ráda. Nicméně kdyby se to nepokazilo, ta rekonvalescence by byla zřejmě mnohem lepší a rychlejší. Nicméně i tak bych šla do přirozeného porodu raději.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mě gynekolog říkal, že záleží na důvodu CS, pokud je to důvod, který se nebude opakovat (jako u mě, snad) a jizva je v pořádku, tak může být přirozený porod. Ale nelze porod vyvolávat, takže kdyby bylo potřeba vyvolávat z jakoukoli důvodu, tak bude CS. Ale pokud má někdo třeba úzkou pánev, tak bude CS pravděpodobně znovu.