Nedostatek spánku po porodu aneb neumím usnout na povel

dockysbazar
18. čer 2017

Maminky jak se po porodu vyrovnáváte s nedostatkem spánku? Už pátý týden nespím víc jak 4 h denně (přerušovaně). Někdy mám chvilku i přes den, ale neumím spát na povel "teď máš hodinu a musíš rychle usnout"). Nebo si někdy s malým lehnu, dám mu prso, ale s takhle s ním prostě neusnu. On takhle vleže zvládne zuzlat i 1,5 h a u toho mi fakt spát nejde. Za 1. mě všechno bolí že se nemůžu pohnout a za 2. to cumlani bradavky mě vždy probere 😀 jak to máte vy? Da se to dlouhodobě vydržet? Nerada bych někde zkolabovala.

gracinka7
18. čer 2017

Časem si na nedostatek spánku zvykneš 😉
Měla jsem to podobně. Navíc když spal on, musela jsem dělat spoustu dalších věcí, které se samy neudělají, takže přes den jsem si s ním fakt jít lehnout nemohla. Stejně bych neusnula. Zkoušela jsem to asi 2x a pak jsem to vzdala, protože když se mi konečně podařilo usnout, on se vzbudil.
Hodně mi pomohlo, že manžel si ho vzal večer mezi kojením třeba mezi 8 a 10 a já jsem si šla lehnout. Jako bys šla prostě dřív spát.
Teď je synovi rok a půl, v noci naspím tak 7 hodin, ale pořád se budí po 2-3 hodinách. Už jsem z toho dost unavená ☹

kacenecka_24
18. čer 2017

@dockysbazar Zní to blbě a je to takový univerzální kec, ale přejde to. Možná se časem naučíš přes den usnout "na povel" nebo spát u kojení. Možná až trochu povyroste bude kojení kratší - naučí se efektivně sát a nebudeš ho mít u prsa tak dlouho, to jídlo je pro ty maličké mimča fuška.

sapinek
18. čer 2017

Vydržet se to dá, ale je to nápor hlavně na psychiku. Teda alespoň u mě. Mám dvě děti (3,5 a 1 rok) a oba nespavce. Za těch 3,5 let jsem spala víc než 6 hodin tak 4x?? nevím přesně, ale nějak tak podobně.. většinou se to pohybuje kolem 4hod za noc (samo přerušovaně) a nejsou výjimkou ani noci, kdy spím 2 nebo 3 hodinky. Je to děs běs, ale ne každé dítko je takové. Naprostá většina kamarádek má dítka, která spějí líp. Naše děti totiž spí přerušovaně a pokud není vzhůru dcerka, tak je syn a obráceně. Malinko se to teď lepší (ťuk, ťuk na dřevo), takže doufám, že se na těch 6 hodin za noc dostaneme taky 🙂 Jinak bohužel když večer usnou, tak uklízím, vařím, atd. a protože se většinou co hodinu budí a musím je jít znovu uspávat (naštěstí pak usnou docela rychle), tak nic nestíhám a jdu spát pozdě :( Manžel sice pomáhá jak může, ale je to taky jen člověk a musí ráno do práce, takže spí v jiné místnosti. Soucítím s Tebou, než si člověk zvykne, je to těžký. A opravdu odpočívej, co to jde. Však nemusíš usnout, ale natáhni se a vypni mozek, uvolni tělo a jen tak koukej do stropu 🙂 lepší než nic a pomáhá to (alespon mě)

lucbra06
18. čer 2017

Taky jsem to tak měla a časem si zvykla.Neumim prostě lehnout a spát.Byla jsem na sebe kolikrát hrozně naštvaná .Držím palce, ať to období brzy přejde 🙂

monaluza
18. čer 2017

Taky jsem zpocatku nedokazala usnout, kdyz spal maly, usinani je muj odveky problem, trva mi tak hodinu, nez zaberu... Hlavne se nedalo odhadnout, jestli to bude na dvacet minut, nebo prochrni dve hodiny, ktere uz by mi za to staly. Casem se ale spankovy rezim upravi do predvidatelne podoby a vy navic uz budete tak vyrizena, ze usnete snadneji 😉. Ona i ta hodinka relaxu pr kojeni pomuze, i kdyz uplne neusnete Ja nakonec nespala rok vic nez dve hodiny v kuse, a taky jsem to prezila 😀. Ted po odstaveni uz mame tri mesice pohody (vzbudi se na minutku 2-3x za noc) a na konci srpna vypukne to peklicko znovu s druhym prckem 😉. Hlavni je se s tim nejak smirit, nekoukat na hodiny, nepocitat naspane hodiny, neporovnavat s ostatnimi detmi a brat to jako fakt, ze k cerstvemu materstvi holt nevyspani a nekomfort tak nejak patri...

hankaros
18. čer 2017

Já byla velký spáč, i přes den. A teď přes den neusnu nebo hodně špatně. A musím mít malou vedle sebe. Jakmile ji vezme někdo ven a já si můžu jít lehnout, prostě neusnu,i když jsem unavená. Ze začátku mě to ničilo, je to pro mě hodně nepříjemná změna , neusnout na povel. A nevím jestli se to někdy dá do pořádku.
Už tu to zaznělo, neřeš to, nepočítej, tyhle stavy je nutné přežít. I já si zvykla na určitou míru permanentní únavy. A když je to hodně přes čáru, vytuhnu s malou u kojení. Ono si tělo řekne.

dockysbazar
autor
18. čer 2017

Ja bohužel malého kojím v sedě. Vleže mu už párkrát vlitlo mléko do nosu a nemohl se vůbec nadechnout. To jsou pak nervy zr kterých neusnu vůbec.

eorien
18. čer 2017

Bohužel neexistuje jiná rada, než přežít 🙂. Já se ze začátku vyloženě psychicky hroutila z neustálé únavy, měla jsem pocit, že to takhle přece nejde. Teď je malému rok a půl, je to trošku lepší, ale pořád se budí tak pětkrát za noc. Jediné, co se změnilo je to, že jsem si prostě zvykla, a to jsem teď ještě v sedmém měsíci. Mám toho kolikrát dost, ale tělo se prostě přizpůsobilo, fakt toho mnohem víc vydržím. A už se mi třeba podaří s malým přes den na chvilku usnout...Takže vydrž, zkoušej odpočívat a držím palce...

packaf
18. čer 2017

Já do 3 měsíců na povel spala! 😀 spala malá, spala jsem já. Mám to štěstí, že manžel uvaří, napeče, to je fakt. Usínala jsem také u kojení na židli, kdykoliv spala malá, spala jsem taky. Když už jsem ji dala někomu do kočárku, tak jsem si doma udělala, co bylo třeba, ale první výjezd s babičkou jsem nervózní běhala od okna k oknu, jestli náhodou nejedou zpět s řevem a ta panika, že malá bude křičet v tom mrazu! 😨 než začla držet hlavičku, spala v postýlce a to se ji samozřejmě nelíbilo! Necítila mě (teplo, tlukot srdce, mou vůni), tak se budila každou chvíli, sotva jsem zhasla. Jakmile jsem dala do postele k nám, začala spát pěkně, upravila se to okolo 10. týdne a pak krásně do 4. měsíce i 12h. v kuse! Bohužel, co čert nechtěl, na jaře chytla bacila, dostali jsme pitomé léky s adrenalinem a malé to narušilo spánkový režim, začala se budit i 5x za noc a usnula jedině u kojení. Na což si zvykla a trvá to dodnes (7m), někdy to zvládne i 8x. Proklínám doktorku, říkala jsem ji, že máme vedl. účinky a jediné co mi na to řekla, že to se stává, nikde nic nehlásila, bylo ji to jedno. Však ona s námi v noci není, tak ji samotnou nevyspání netrápí, stejně bych se dozvěděla, že to těmi léky není. Nebojte se, upraví se to samo, naučí se spát v noci, mějte pravidelné rituály ( třeba po koupání hned kojení a spinkat), dodržujte + - půl hodiny a půjde. Po porodu jste nadopovaná hormony, nebudete ani chtít spát. V porodnici 3. noc mi malou dali kvůli žloutenky pod modré světlo na noc, měla jsem možnost se vyspat a stejně jsem o půlnoci četla časopisy a čekala, kdy mi donesou na kojení.

ladyhacek
18. čer 2017

také neumím spát na povel ale je pravda, že někd usínám už i ve stoje (řečnický obrat 🙂 ).
Já jsem spala i přes den s ním. V noci se budil přesně po 3h od začátku kojení. Než jsem nakojila, přebalila a já usla tak byl vzhůru. V noci mezi kojením spala 1h max)
Zvyknout se dá, ale jen do určíté míry. Synovy jsou dva a pořád se v ncoi budí, ale už se budil jen 1x (už párkrtá spal celou noc-to bylo jásotu) ale jakmile se budí častěji 2x-3x (jako že teď ano - rosotu mu zuby) tak jsem hotová. Bolejí mě oči bez kafe snad už nefunguji a ty sovje slaboučký kakajíčka (jak mé kávě říkají) už dávno nepiji - hezky silné a s cukrem.
Už chodím do práce abych tě povzbudila > syn usne ve 20:30 já jdu spát 21-21:30 > kolem 23-24 se vzbudí jdu s ním do kuchyně se napít. Kolem 2 se opět budí a já pak ve 4-5 vstám do práce. Někdy jsem tak tuhá, že mě nevzbudí a jde k němu manžel, ale jinak automaticky vstávám já - stejně mě vzbudí jak se probere.
Předevčírem jsem skutečně vytuhla .

celou mateřskou dovolenou jsem vstávla v 6-7. Manžel je teď s ním doma a oni si vyspávají do 9-10 > on k němu v 7 příjde mnžel řekne lehni a spí on se přireje a spějí > co?? A když sjem doma tak mě v 6:30 dloube do očí a nosu dokud nevztanu > to je šikana 🙂
Já říkám já byla na mateřské manžel jen na té dovolené 😀

Neboj ono to jsou začátky a upraví se to. Koelm 2-3m se 3h intervali prodloužili na 4-5h > některé děti už spějí i celou noc nebo se budí méně. Syn asi kolem 5m se budil koelm půlnoci a pak na 5 ranní když manžel odjížděl do práce a to jsem si ho nechávala u sebe - jak se nakojil tak jsem se odtáhla a chrněli jsme.

Dva roky jsem se nevyspala pořádně ( i když spal u babičky tak já pořád koukala na mobil jestli nepsala 🙂 ) Zvykneš si a třeba se naučí spát i na povel. Najeď na svůj režim - procházka, uvařit a jít spát oba

chimneysweeper1
18. čer 2017

Taky neusnu na povel pres den. Od zacatku to delame tak, ze vecer nakojim a jdu spat, partner uspava a ma u sebe maleho v jinem pokoji a donese mi ho prebaleneho na dalsi kojeni. Nejdriv 3* za noc, pak 2* a ted uz syn spi od 21 do 3 nebo i 4 rano, budou mu 3 mesice. Takze jsou noci, kdy spim i 7 hodin. Ale vzdala jsem se uspavani a spolecneho spani s partnerem, jinak bych se opravdu nevyspala. U kojeni jsem tet neumela usnout a dnes poprve se mi to stalo, takze mozna se to stane i Vam. Rozdelte si s partnerem sluzby a jdete spat brzo a spete, kdy to jen bude mozne. Urcite zacne spat dele a necha i vas.

penelope87
20. čer 2017

Taky nemůžu spát přes den. Naštěstí syn od 4 měsíců spí celou noc, takže v noci se většinou (když nerostou zuby nebo tak) už vyspím. Nejvíc mi jako odpočinek přes den pomáhá jóga. Když spí po obědě, dám si chvilku oraz, a pak si zacvičím.

dockysbazar
autor
20. čer 2017

@penelope87 ten nas satánek bohužel přes den prakticky nespí a když, tak třeba v kočárku, ale to si zrovna moc neodpočinu

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru