Nechci manžela u porodu - máte to stejně?

koordinatorka_odboje
20. říj 2015

Zvažuji, že bych odmítla manželovu účast na porodním sále. Obávám se sexuálních traumat, která by mu mohla vzniknout, kdyby viděl moji zakrvácenou hráz Stačí, že já budu mít celkem silný zážitek, ne ještě on. . 😀 Potkali jsme jednoho známého, který říkal "Vole, nechoď k porodu, já tam byl, krve jak z vola, myslel jsem, že si už v životě nezap... " Je to debil, já vím, ale v podstatě to může narušit sexuální přitažlivost manželky, ne? Uvidí ve mně jenom matku a už nikdy milenku.
Ptala jsem se dřív manžela, řekl, že neví, co tam bude dělat, ale obává se, že mi nijak nebude moct pomoct 😀 ale kdybych chtěla, tak půjde. Ale já asi fakt nechci. Máte to někdo stejně, že prostě nechcete otce u porodu?

nonnni
20. říj 2015

@koordinatorka_odboje manzel byl u tri porodu a u vsech mi stal u hlavy, nebo rovnou za hlavou...zakrvavenou hraz opravdu nevidel, mezi nohy mi vlastne taklto nikdy nevidel a to rodim vzdy zhruba 24 hodin...pokud se bojis jen tohoto, tak bych spis popremyslela, kam s nim u porodu, nez ho k porodu vubec nebrat.

izzybickerstaff
20. říj 2015

Záleží, jestli máš někoho jiného, kdo bude s tebou? Já bych nechtěla rodit sama. A manžel umí hrozně dobře jednat s lidmi a ozvat se v případě, že je něco potřeba nebo není něco v pořádku, takže bych bez něj nerodila 🙂

kuliseks
20. říj 2015

Můj manžel omdlívá jen z představy, že mu mají brát krev, takže není taky zrovna adept na tyhle "nečisté" zdravodtní situace. Navíc tak nějak neví, co bude dělat, co se tam děje a tak, je to prostě typický chlap 🙂 Ale stejně tak mu na mně záleží hodně a už jen aby mě podpořil, tam chce jít. Rozhodně tam řekne šem, že nechce nic konkrétního vidět a tak 🙂 i jim to řeknu sama, ale taky jako podporu ho tam chci a umí se ozvat, když by se něco dělo a nikdo si moc toho nevšímal... hodně lidí mi už říkalo, že je dobré, když tam někdo se mnou bude a kor chlap, protože tomu jentak něco neodmítnou a neodfláknou ho nějak slovy, jako že se nic neděje ať jsme v klidu a tak no ... Ale záleží asi i na porodnici. Určitě není jejich cílem ukazovat tatínkovi nepřitažlivost partnerky

zuzana_ka
20. říj 2015

@koordinatorka_odboje
Já tam byla sama a rozhodně nelituju.
Sama jsem si hekala jak jsem chtěla a přítel mě u toho neviděl, styděla bych se před ním.
Podle mě víc než krev, tak by mi vadilo, že vidí jiné výměšky 😀

tulikiss
20. říj 2015

ty jo nedovedu si predstavit ze by tam manzel nebyl, na porodnim boxu se mi udelalo zle, do toho kontrakce a nikde nikdo krome manzela, takze mi aspon podal nadobu na zvraceni. navic porodni asistentka chodila tak jednou za hodinu a ja teda ocenila ze tam nejsme sama. manzel teda videl vsechno, ale ne protoze musel ale protoze chtel, takze mi hlasil ze uz vidi hlavicku, ale kdyby nechtel tak nic nevidi. a teda neprijde mi, ze by ve me videl jenom matku a ne milenku a sexualni pritazlivost rozhodne narusena nebyla. ale ono taky zalezi na povaze cloveka, kdyz se nekdo ptal manzela na porod, tak rika, no znas to krve jak z prasete pri zabijacce 😀 😀

anduska.x
20. říj 2015

Měla jsem to tak. Ani manžel nechtěl k porodu. během těhotenství se to u nás obou změnilo. Jak já jsem ráda, že tam se mnou byl. Seděl u hlavy (i tak teda řikal, že viděl věci, který vidět nemusel), ale sex to nijak neovlivnilo. Já se do něj po porodu zamilovala ještě víc, byl mi fakt obrovskou oporou a on zas viděl, co všechno dokážu a je na mě o to víc hrdej.
Rozhodnutí je na vás, jen doporučuju vzít třeba ségru, kámošku, někoho...nechtěla bych rodit sama.

jaja01k
20. říj 2015

Já jsem se hlavně bála toho, že já už bych si pak před manželem nepřipadala sexuálně přitažlivá, kdybych věděla, v jaké situaci mě viděl. Takže jsem ho u porodu nechtěla. Byla jsem tam sama a byla jsem ráda. U druhého porodu jsem o tom už vůbec nepřemýšlela, od začátku jsem měla jasno, že zase sama 🙂
Já si myslím, že chlap u porodu prostě nemá co dělat, že tam nepatří 🙂

annaluciapetrzel
20. říj 2015

@koordinatorka_odboje k porodu bych chlapa nechtela ani kdyby chtel. zastavam nazor, ze zenska si to musi odtrpet sama (ja pk mam jeste ohledy na toho druhyho a je to jeste komplikovanejsi no) nebo s ostatnima zenskyma. tak jako v prirode. upozonuji vsak ze nikomu tento nazor nenutim a je na kazde z nas, jak si to zaridime. ale obecne, chlap u porodu je holt tedka moda, tzn. clovek vypada jako ufoun kdyz ma jiny nazor 🙂. FYI: rodila jsem sama, byl to predcasny porod, absolutne me nic nezajimalo krom toho by dcera byla OK. v pripade porodu v terminu jsem mela domluvenou dulu. a to pouze z duvodu by me odborne rikala, zdali neco nedelam spatne 🙂. toz tak.

mayyas
20. říj 2015

@koordinatorka_odboje Můj přítel byl u obou porodů se svojí exmanželkou a teda tvrdí, že vyhnout se "špinavému pohledu" opravdu nejde. Ano, když bude pořád u hlavy/horní poloviny těla, tak přímo na hráz neuvidí, ale i tak by se prý musel vysloveně hodně hlídat, aby na spodní část těla neviděl. Navíc druhý porod byl hodně komplikovaný a dítě pak několik minut oživovali, dodnes z toho má trauma a rozhodně to prý už nechce zažít znovu.
V tom ho naprosto chápu a byli jsme domluvení, že v případě vaginálního porodu bude se mnou celou 1.dobu porodní, ale na "finále" by odešel, navíc jsme měla v plánu mít tam svou dulu. (Já nakonec budu rodit sekcí, chci ve spinálu, takže tam se mnou bude, protože stejně bude sedět jen vedle mojí hlavy před plentou).
Jsem proti tomu nutit chlapy, aby u porodu byli, prostě nesouhlasím s názorem, že "když si to udělali a ženská to musí odtrpět, ať si to taky užijou"... Ať se každá žena a muž rozhodnou podle svého, jak to chtějí. Dneska není problém vzít si kamarádku, mámu, profesionální dulu...

kuliseks
20. říj 2015

@mayyas Já třeba taky nezastávám názor: Ať si to taky odtrpí, když musím já 🙂 To rozhodně a nesouhlasím s tím..Myslím si, že to tak má většina ženských, co tam chlapa chtějí. CHtějí ho tam prostě, protože patří k sobě, je to stejně tak důležitý okamžik pro chlapa jako pro ženskou, že se jim narodí dítě a hlavně se toho porodu třeba trochu obávají a chtějí manžela/partnera nablízku, aby se cítily víc "v bezpečí". Můj případ to je teda rozhodně... Zatím se nijak extrémně na ten zážitek netěším, spíš se toho bojím a s manželem prostě máme tak hodně úžasný vztah, že si neumím představit, že ve chvíli, kdy mě něco bude tak hrozně bolet, budu vyřízená a na pokraji sil, by tam se mnou nebyl.. Jen to vědomí, že ho mám blízko, si myslím, že mě uklidní. Ale to je jen můj úhel pohledu a můj názor, tak nějak souhlasím se všemi, protože každá jsme jiná a každá máme jinou povahu, obavy, těšení, stejně tak naši chlapi atd.

karlajasmine
20. říj 2015

Ja si teda nedovedu predstavit, ze by tam se mnou nebyl... manzel je pro me nejblizsi clovek na svete a skoro jediny, pred kym muzu byt skutecne sama sebou a pred kym se nemusim stydet vubec za nic... Naopak bych u porodu v zivote nechtela nejakou kamaradku, sestru nebo mamu.. a to mam se sestrou i mamou velice blizky vztah, ale to dite je primarne moje a manzelovo a chceme tohle prozit spolu. Navic kdyby se cokoli zacalo komplikovat, cokoli museli urgentne resit atd, tak vim, ze kdyz bych ja nemohla, tak ze se manzel ozve a bude mluvit za me. Tehotenstvi a miminko v brise nas sexualni zivot neovlivnil, tak nevim, proc by ho mel ovlivnit porod.. proste ze me holt potece tuna krve a bordelu a on to uvidi.. ale kdyz ma on strevni chripku a uklidim po nem zvratky v koupelne, protoze toho neni sam schopnej, tak se pro me taky nestava min pritazlivym... a ten prvni okamzik, kdy uvidime svoje miminko.. nechtela bych, aby byl o tohle ochuzenej a musel jeste par minut pockat.. chci to prozit s nim.

kamiska
20. říj 2015

Ja nechapu, proc se resi,ze neco uvidi nebo neuvidi. Pritel tam byl od toho, aby komunikoval s personalem, podal, prinesl, pomohl mi se prevlict apod. Vyridil formality - tot pred porodem. Porodila sem 20min po prijmu, takze sem fakt nebyla schopna odpovidat na dotazy a neco resit. Po porodu je to o tom, ze to dite je vase spolecne a mate tam byt oba.

evulinkab
20. říj 2015

Mám za sebou dva porody.U prvniho byla se mnou mamka a segra, u druheho parter a moje segra.V obou pripadech jsem je tam nechala na 1.dobu porodni-byli se mnou na pokoji, povídali jsme si mezi kontrakcema...ALE vždy když přišla por.asistentka zkontrolovat na kolik jsem otevřená, "vyhnala"jsem je za dveře.Pak se vrátili.No a jakmile jsem už byla otevřená a mohla tlačit, nechala jsem je za dveřmi-byli jsme tak domluveni.Takže 2.dobu porodni, kdy jsem tlačila, nikdo z nich nevidel.Nechtela bych to.Jak jsem porodila a mela jsem mimčo pár sekund na břicho, mohli přijit🙂...(pokud budu mit nekdy další mimčo, určite to budu zase chtit takhle.U samotného tlačení partnera chtit nebudu, prijde mi to až mooooc intimní....

sisstin
20. říj 2015

Ja nechci, partner nesnasi, kdyz me neco boli a je na me osklivy pak, nesnese pohled ani na jehlu, boji se ozvat, urcite by nepodporil, budu sama jako u prvniho porodu 😉

keny123
20. říj 2015

a já bych bez manžela nešla... hned si chlap maminky víc váží když vidí co to je.. 😉 😉

kessa
20. říj 2015

@koordinatorka_odboje Měla jsem to tak nějak podobně, že bych tam manžela spíš nechtěla, protože jsem nějak nechtěla, aby to všechno viděl, ale on chtěl být se mnou, tak sem si říkala, jo a když mi to bude vadit, tak ho pošlu pryč. A dneska to vidím úplně jinak- manžel byl u porodu celou dobu a neumím si to bez něj představit. Jo viděl mě v nejintimnějších a dost intimních záležitostech, ale jsme přeci partneři a ve stáří třeba budeme muset jeden druhému utírat po.. prdelku, tak holt viděl, jak vypadá jeho žena v ne zrovna ideální kondici 😎 A viděl úúúúplně všechno, včetně mé nastřižené hráze a žádné trauma z toho nemá 😉 A já si ho nesmírně vážím, za to že tam byl, že mi pomáhal, že to zvládl a vlastně mi vůbec nevadí, že mě viděl zvracet.. A v sexuální oblasti to teda nic nezanechalo- je faktem, že jsem ho připravovala na to, že porod je drsárna 🙂 A mám pocit, že díky tomu, že u toho všeho byl si váží i on mě o něco více a prostě mám pocit, že nás to spíše sblížilo. A po porodu jsem si říkala, jak jsem naivní, že jsem si myslela, že ho tam nebudu chtít.. Takže pokud by chtěl, tak bych si ho k porodu vzala a domluvíte se, že pokud jeden nebo druhý nebude chtít tam nadále být, má právo muž odejít/žena muže vyhodit a to aniž by to jeden druhému poté vyčítal.

keny123
20. říj 2015

@karlajasmine pěkně napsané--

sisstin
20. říj 2015

Pritel chce, nechci ja, vim, jak se choval, kdyz me chyt dvakrat zlucnik a celkem stacilo 😝

mayyas
20. říj 2015

A už je to tu zase, jako v jiných diskuzích 😉 ...Zakladatelka se primárně zajímá o názory a zkušenosti těch, které stejně jako ona partnera u porodu NEchtějí.

Je to každého svobodná volba, ale prosím, nenuťte nikomu názory typu @kamiska "Po porodu je to o tom, ze to dite je vase spolecne a mate tam byt oba." - ano, tak to cítíš Ty a Tvůj muž, a je to naprosto v pořádku a super. Ale to přece neznamená, že je to obecná pravda a že to každý tak musí mít stejně 😉 .

Opět - je to o toleranci jiných názorů, a ne prosazování svých vlastních zkušeností jako jediných správných.

izzybickerstaff
20. říj 2015

@mayyas mně nepřijde, že by tu někdo někomu něco nutil...uživatelky, které stejně jako zakladatelka otce u porodu nechtějí, mají pravděpodobně stejný názor. O čem by se tady potom diskutovalo? 🙂

veraga
20. říj 2015

Zajímavá diskuze. Sami ještě nejsme rozhodnutí, jak to bude u nás. S manželem jsme se o tom tak v kostce bavili. Říkal, že ho bude hodně trápit, když mě uvidí v bolestech, ale chce jít. Pupeční šňůru ale prý stříhat odmítá. Rozhodně ho k ničemu nutit nebudu, to by bylo proti pravidlům našeho vztahu. Kdyby odmítl cokoliv, budu to respektovat, protože ho znám a vím, že třeba jehly jsou pro něj horor. Sice jsme si "to" udělali společně, ale příroda to zařídila tak, že finále je na mně. Já bych ho tam chtěla, ale nemusel by vidět to nejdrsnější. A jak tady čtu, asi je to nemožné.. Takže teď nevím...
Pokud bude sám chtít, pustím mu nějaká videa, aby viděl realitu a definitivní rozhodnutí nechám na něm. Bude ten nejlepší táta na světě i bez přítomnosti u porodu. A o to mi jde.

andelka
20. říj 2015

Tak u nás se přesně to co píšeš stalo skutečností (a to ho nikdo takhle nestrašil dopředu, naopak chtěl sám, protože všichni jeho kamarádi byli, a bral to jako samozřejmost). Trvalo rok než se to trochu srovnalo. U druhého mi dobrovolně zaplatil dulu.

Osobně jsem tam chlapa nepotřebovala, ženy okolo, které věděly o co go ano. Tatínek se dostal ke slovu když bylo mimi v pořádku venku, choval ho v zavinovačce a byl tam dvě hodiny do převozu na pokoj.
Naprosto si to udělejte podle sebe. Není nikde řečeno že otec u porodu být musí a nejede přes to vlak, natož aby to mělo negativní vliv na vztah k dítěti. Ten se rodí postupně, ne tím že vidí realisticky porod.

mayyas
20. říj 2015

@izzybickerstaff Tak zrovna příklad, který jsem uváděla v předchozím příspěvku, byl dost jednoznačný "mají tam být oba" - a hotovo.
A o čem by se diskutovalo....? Zakladatelka se ptala, jestli to má někdo stejně, že nechce partnera u porodu. A jak je vidno, ozvalo se několik takových žen, s různými důvody.... Já neříkám, že by tu nesměly být i příspěvky těch, které to vidí opačně, ale prostě mi vadí postoj typu "nesouhlasím, musí to být tak a tak a ne jinak".
No nic, nebudu do toho už tady zakladatelce kafrat 😉

karlajasmine
20. říj 2015

@mayyas Tak s tim, ze je to kazdeho svobodna volba souhlasim 🙂 Ale zakladatelka neni rozhodnuta a psala, ze teprve zvazuje, jak to chce, tak jsem to psala ze sveho pohledu.. aspon bude mit ruzne nazory a muze se podle toho rozhdonout. Pokud nekomu vyhovuje, ze tam partnera nema, je to samozrejme jeho vec 🙂

alubif
20. říj 2015

Já to měla stejně jak ty, ale nakonec vše bylo úplně jinak 😃😜vše tak samo plynulo, manžel tam pořád byl a nakonec stříhal i šňůru 😎 takže stál i tam kde jsem ani nechtěla. 😄😄😄Žádné trauma to v něm nezanechalo. A nakonec jsem byla strašně ráda, že tam byl, ve všem mi pomohl, podal věci, nechala jsem si pichnout opiat a po něm jsem měla nízký tlak, že kdyby mě nedržel nedošla bych ani na záchod. Pomohl mi i při tlačení. A když pak držel malou po porodu, ten pohled byl k nezaplacení. Navíc mi naopak příjde (nevím jak to říct aby to nevyznělo blbě), že jsem v jeho očích stoupla na ceně. Takže já míním a situace mění 😄

ashley11
20. říj 2015

U porodu muž nebyl, nestihl to a jsem strašně vděčná, že to neviděl. Nechala bych ho stejně asi vyvést ze sálu. Možná u císaře bych ho chtěla, ale i klasického porodu NE!!! Podle mě to je dost "šílený" zážitek pro ženy, natož pro pány 😀...

iveta93
20. říj 2015

Minimálně bych ho vzala sebou na tu dobu co tam čekáš na porod. Může ti pomoct ve sprše, podat pití apod. Na sál potom nemusí. Ikdyž tedy od hlavy nic vidět není a může kdykoliv odejít. Ale jinak je to čistě vaše věc. 🙂

verya
20. říj 2015

Já tam nakonec nechci nikoho... Manžela ne k vůli tomu co píšeš, ale k vůli tomu, že stačí když mám rýmu, tak kolem mně lítá a bojí se a nevím co by bobek dělal jak by mně viděl, navíc bych se asi bála a řešila jak je mu.. nevím.. Prostětam chci být sama..🙂 to bude nejlepší...🙂

monini28
20. říj 2015

Já jsem muže u porodu nechtěla a neměla a teď, když chceme druhé, bych nechtěla stejně tak. Zaprvé nenávidí doktory a nemocnice obecně, nesnese ani odběr krve, ale to je jedno, ani kdyby chtěl, nedovolila bych mu to. Jsme spolu tolik let, že se známe tak dobře, že vím, že by mu to nijak neznechutilo pohled na mě v sexuálním slova smyslu. Ale nepotřebuji ho tam jako podporu. Zní to asi divně, ale v životě je spousta situací, ve kterých člověk (v tomto případě životní partner a otec) musí prokázat svou "opravdovou" podporu, v těžkých zkouškách, ve kterých se někdo sebere a zbaběle odejde, druhý se "pochlapí" a ukáže se jako pravý hrdina, který bojuje. Je těžké to vyjádřit slovy, každá jsme jiná a máme jiné priority, pro mě třeba tohle opravdu důležité není (a nechtěla bych tam ani nikoho jiného).
A vzhledem k tomu, že by "teda šel, když budeš chtít", tak se mu do toho asi fakt moc nechce (jen tě nechce zklamat, tak by to pro tebe udělal). A když nechceš asi ani ty, tak vlastně není co řešit a netrap se tím. Ano, narození dítěte je jeden z nejdůležitějších (ne-li ten uplně nejdůležitější) milníků v životě, ale pro ty okamžiky co budou následovat, pro to štěstí až budete všichni 3 spolu, ale porod jako takový (ten proces) ne.

izzybickerstaff
20. říj 2015

@mayyas mně by asi přišlo nudný, kdybychom si všechny jen přitakávaly...pokud je to v rámci mezí slušnosti a nikdo nesklouzává k osobním útokům, tak by mi ani tebou zmíněný příspěvek nevadil. Ale jinak souhlasím, "žít a nechat žít" je moje životní krédo, takže každý ať si rodí jak chce, každá taky známe nejlíp svého partnera a víme, jestli se pro podobné "krizové" situace hodí...

Ještě jsem si vzpomněla, jak mě manžel viděl zvracet (u kamarádů na večeři mi neustále dolívali skleničku vína a já o tom nevěděla). Zvracela jsem u nich doma, několikrát cestou domů v metru (držel mi u hlavy vaničku od cherry rajčat 😀 ) a pak ještě na zastávce autobusu...ztráty přitažlivosti se tedy nebojím, mám to stejně jako @karlajasmine, jedině s ním se nebojím být sama sebou. Ale kdyby nechtěl, přemlouvat ho nebudu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru