Nečekaný porod v zahraničí, jak je to s úhradou porodu?

cacenka_d
18. bře 2015

Netyka se to mne ale znamych, ale zajima me jak to je, nazory se velmi ruzni, info moc neni. V 36. tt jedou na tyden do alp, pokud by tam necekane porodi jak je to s uhradou porodu, zazil to nekdo? Ja bych teda nikam nejela, ale celkem me to zajima. Diky.

zuzi.111
18. bře 2015

Co vim, tak v EU (mozna i jinde) je dohoda mezi pojistovnami takova, ze zakrok a pece (tedy i porod) je v zahranici hrazen do vyse, ve ktere je hrazen v CR. Proto u nas rodi treba Slovenky planovane.

laracan
19. bře 2015

V ramci EU je akutni pece hrazena. Porod je, rekla bych, akutni 😀
Staci si nechat vystavit evropskou prukazku zdravotniho pojisteni. Pokud ji clovek nema, tak nevim, jak to funguje, snad by se to taky vybavilo.

chris_n
19. bře 2015

minimálně bych se zeptala nekde anonymně na pojištovně a případně sjednala připojištění. On takový porod např. v Německu je teda mnohem mnohem dražší.

tarra27
19. bře 2015

akutní péče je hrazena, myslím ale pouze do určité výše, proto se delají připojištění....
pkud se ale jedná o porod, myslím si, že to neprojde, neb pacienta ví, že bude blízko termínu....mysím si, že by u pojištovny neuspěla. Max co by mohla vyhádat je cena do výše porodu v čr.

a připojištění nebo pojištění do zahraničí ji nepojistí pdle mě žádná pojištovna....neb by se jim to nevyplatilo....

craki
19. bře 2015

Souhlasim s @tarra27 az na to, ze pripojisteni existuje a da se normalne sjednat. KAzda pojistovna ma ale jine podminky, tak je treba se poptat konkretne.
Resila jsem to pri letu do treti zeme (mimo EU) ve druhem trimestru. Zakladni cestovni pripojisteni totiz kryje i tehotenstvi snad az do 8 tydnu pred porodem. Pak je treba resit to "specialni" pripojisteni

tarra27
19. bře 2015

@craki to jo, pokud jsi ve 2.trimestru, tak ti mžná pojištovna pojištění zřídí, ovšem po 30tt je to už problém domluvit....četla jsem kdesi diskuzi paní, kteroui nechteli pojistit, byla ve 30tt a jet měla 33tt a vracet se mela 35tt a nikdo ji nepojistil......nebo to pro rodičku bylo strašně drahé, že se ji to nevyplatilo

laracan
19. bře 2015

Aha. Tak to ja celkem naivne cestovala bez pojisteni. Nastesti jsem docestovala s ditetem v brise teda. Tak to se omlouvam za desinformaci. Vlastne je to celkem logicky, to by jezdil kazdy rodit zadarmo kamkoliv, ze...

jitavrtule
19. bře 2015

@craki zdravotní komplikace v souvislosti s těhotenstvím a porodem má naprostá většina pojišťoven ve výlukách už od 24-26tt. Nejdéle lze sjednat cestovní připojištění u Evropské pojišťovny a to stejně jen do konce 7. měsíce- tedy do 28tt (http://www.ervpojistovna.cz/cs/cestovni-pojiste...). Taky jsem se u nich připojišťovala, když jsme jeli v lednu do Francie.
jinak platí jak píše @zuzi.111, náklady na akutní zdravotní výkony v zahraničí jsou z běžného zdravotního pojištění hrazeny pouze do výše, ve které jsou hrazeny v ČR. Takže se to může dost nevyplatit, neplánovaně porodit v zahraničí.

karmarsik
29. led 2016

Zdravím, tak ve 36. tt už nehradí případný porod z komerčních zdravotních pojišťoven žádná - viz info níže. Ještě je možnost uplatnit na základě členství v EU a zdravotní euro kartičky své zdravotní pojišťovny , máme nárok na stejné ošetření ale i za stejných podmínek jako občané té které země - např. zrovna Rakouska. Pozor na ty zmíněné stejné podmínky - tzn. že hradíme i stejné spoluúčasti za případné léky i pobyt v nemocnici.
Ale to už má přece v 36. tt každým dnem rodit, ne.??...Ta snad info pomohly... 🙂

ČP Do 26. týdne
ČSOB Do 24. týdne
ERV Do dvou měsíců před předpokládaným termínem porodu
GENERALI Do 24. týdne
KOOP Do deseti týdnů před datem porodu

evik19
29. led 2016

Pokud jde o první porod a jedou do Rakouských, ne třeba Francouzských Alp, tak si myslím, že by při prvních náznacích blížícího se porodu mohlli sednout do auta a dojet do první porodnice za hranicemi a podle mě by to měli v pohodě stihnout. Třeba to mají vymyšleno takhle🙂

terebo
14. lis 2016

Jsem teď taky v podobné situaci, tak jsem zvědavá, jak to je. Asi si dojdu přímo na vzp, ať vím, jak je to aktuálně. Na Vánoce chceme jet jako každý rok za babi do Bratislavy a budu v té době ve 35.tt. Evropskou kartičku pojišťovny mám a jedná se o první porod. Rodit bych chtěla ve Vyškově a to je z Blavy za dvě hodiny, takže si myslím, že bych to stihla, ale pro jistotu bych uvítala info, jak by to bylo, kdybych přece jen překotně rodila někde na Kramároch. Jestli má někdo čerstvé ověřené info, pište 😉

terebo
14. lis 2016

Našla jsem ještě toto: Při předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění
Jste-li v některé ze zemí EU a potřebujete lékařské ošetření, bude úhrada nákladů na toto ošetření a jejich následné proplacení daleko jednodušší, pokud předložíte svůj Evropský průkaz zdravotního pojištění.

S Evropským průkazem zdravotního pojištění vám bude poskytnuta zdravotní péče (a proplacení případných nákladů) za stejných podmínek jako obyvatelům země, ve které se nacházíte. Pokud ošetření, které potřebujete, je místním pojištěncům poskytováno zdarma, nebudete za něj platit ani vy. Pokud musíte za ošetření zaplatit, můžete požádat příslušnou instituci vašeho státu o proplacení této částky ještě v době, kdy jste v zahraničí, a částka vám bude zaslána tam, nebo požádat o proplacení této částky svou zdravotní pojišťovnu po návratu domů. Náklady budou proplaceny na základě pravidel a sazeb platných v zemi, v níž byla péče poskytnuta. Budou tedy buď proplaceny v plné výši, nebo se na nich budete muset jako pacient spolupodílet podle předpisů země, v níž byla péče poskytnuta. Vaše pojišťovna se však může rozhodnout proplatit vám náklady v plné výši podle svých vlastních pravidel.

Příklad

Zjistěte si, jak funguje sociální zabezpečení v zemi, do které jedete

Anna, která má povinné zdravotní pojištění v členské zemi A, se rozhodla strávit několik měsíců v členské zemi B, aby tam dokončila svá studia. Má s sebou Evropský průkaz zdravotního pojištění, vydaný v zemi A. Anna je těhotná a v době porodu bude stále v zemi B. Těhotenství i porod se považují za neodkladnou lékařskou péči, a proto bude Anně v zemi B po předložení průkazu a dokladu totožnosti poskytnuta nezbytná zdravotní péče.

Anna bude v zemi B mít stejnou péči, jako kdyby zde měla sjednané zdravotní pojištění. To znamená, že pokud je tato péče pro místní pojištěnce bezplatná, bude bezplatná i pro Annu. Jestliže je nutné zdravotní péči nejdříve uhradit a pak žádat o její proplacení, zaplatí Anna stejné poplatky jako místní pojištěnci a následně bude žádat o jejich proplacení. O proplacení požádá v zemi B, kde jí bude vrácena částka ve stejné výši jako místním pojištěncům (země B bude posléze kontaktovat zdravotní pojišťovnu v zemi A, kde je Anna pojištěna, a žádat o úhradu dané částky).

Pokud by Anna pobývala v zemi B pouze za účelem porodu, nemusely by být její nároky na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění uznány. V takovém případě by musela ještě před svým odjezdem do země B vyřídit nezbytné formality pro porod v zahraničí. Jedině tak by si mohla být jistá výší nákladů, které jí budou posléze účtovány.

terebo
15. lis 2016

ještě vkládám odpověď z VZP, třeba se to někomu bude hodit

Vážená paní magistro,
pokud nastávající maminka vyjede do zahraničí (EU, EHP či Švýcarska) a neplánovaně tam porodí - vztahuje se na porod a poporodní péči o novorozence EHIC (jedná se o nezbytnou péči).
Na toto ošetření se proto nevydává tiskopis S2 (dříve E 112, tj. souhlas s poskytováním vyžádané plánované péče na území druhého členského státu).
Výjezd a porod v dané zemi však nesmí být plánovaný!

lajla
15. lis 2016

@terebo důležitá je ta poslední věta! A pak se s nimi dohadujte...

terebo
16. lis 2016

@lajla No já bych tipla, že když se mi to stane ve 35. týdnu, tak to není plánované. A taky třeba já pojedu do Vyškova před porodem vyplnit papíry a přihlásit se tam, čímž dávám najevo, že plánuju rodit tam. Ale jako je pravda, že nikdy člověk nemůže mít jistotu. V ničem

lajla
16. lis 2016

@terebo bohužel pojišťovny a jim podobné instituce ví...proč ty dodatky mají...sice nemám ZK s porodem ale s necim jiným... já bych teda nejela..
Podle mě plánovaný výlet je jakýkoliv, neumím si představit situaci kdy ne...když se jedná o výjezd v tehu do zahraničí

scvrcek
16. lis 2016

Jedna maminka tu akutne porodula v rakousku, jen uz nevim nick, treba nekdo poradi. Jeji clanek o porodu byl ve vybrali jsme, jmenoval se myslim Jak se rodi v Alpach nebo tak nejak, zkus pohledat a domluvit se s ni, rodila ted v zari. A k tomu vsemu mela jeste porod ve vrtulniku, psala, ze vrtulnik nejspis budou muset hradit..

terebo
16. lis 2016

@scvrcek Jo, to si mlhavě vybavuju.

@lajla Já si myslím, že plánovaný porod je ten, že se do té porodnice nahlásíš a vyplníš si tam papíry, což budu mít ve Vyškově. A taky pokud se v té jiné porodnici ocitnu pět týdnů před termínem, tak to taky není plánované. Každopádně zu pak máme pojištění u DASky, která už by mi to vyhádala, kdyby na mě někdo chtěl útočit, pokud by se něco takového opravdu stalo, ale nemyslím si. Očekávala bych neproplacení, pokud bych rodila blíž k termínu porodu a když bych se v té porodnici byla předem nahlásit tak, jako se jezdí přihlašovat slovenky do Vyškova.

lajla
16. lis 2016

@terebo ano to je jak to každý vnímá, já tak jak jsem psala...
Jo DASka je kapitola sama o sobě😂 dlouho jsme si ji platili a pak když potřebovali dostali jsme snad studenta právníka😂😂😂 katastrofa...furt kroutil hlavou a před protistranou pořad to nemůžeme vyhrát, to nemůžeme vyhrát😂 no sranda..ještě že máme vl v rodině, co pomohli

drdovi
13. črc 2017

Ahoj,
chystáme se na dovolenou v 35 tt, sice jen do Polska a nedaleko od hranic, ale i tak jsem se rozhodla neco si o případném porodu v zahraničí zjistit. Byla jsem se taky poptat u VZP, zda je možné sjednat nějaké cestovní pojištění které zahrnuje i úhradu spojenou s porodem. Dle paní z VZP takové pojištění není, ale na základě evropské karty pojištěnce jsou případné náklady spojené s porodem proplaceny. Ale jek píšete výše, může se asi i stát že se bude pojišťovna dohadovat.
Našla jsem i článek k tomuto tématu:
http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unp...

shine2015
13. črc 2017

@drdovi muže se stát ze to nebudou chtít proplatit protože ve 35tt už muže nastat porod a ty vlastně svůj stav i riziko ze porod nastane znáš a v této fázi tehotenstvi už se to jaksi předpokládá proto ženám nedoporučuji od 28tt létat atd. A klasické cestovní pojištění to nepokryje a další věc ani té nepripojisti....Osobně bych dovolenou zvazila......
Ať se daří a vše dopadne nejlíp pro miminko i vás....

matn
13. črc 2017

Proto tě už v tomto týdnu žádná pojišťovna nepojistí. Náklady na porod v zahraničí jsou extrémně drahé. Takže pokud tam porodí, bude jí to stát dost, nedovedu si ani představit kolik.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru