Ahoj všem, jakou máte zkušenost s velikostí hlavičky mimča u porodu? Měla jste některá problém s větším průměrem/obvodem a kvůli tomu císaře? Mám na mysli případy, kdy je jinak váha dítěte v normě, není přenošené, není to způsobeno cukrovkou apod., jen prostě hlava je např. z genetických důvodů větší než by měla být.. Díky za reakce!
Mě taky strašili velkou hlavičkou. Asi dva týdny před porodem ji v poradně na ultrazvuku zvlášť měřili. Odpovídala 40+2 a zbytek těla byl asi 38+něco. 🙂 No a rodila jsem normálně, obvod měla malá 35,5 nebo 36,5, to už nevim. Jako byla ta hlavička spíš větší, ale šlo to v pohodě a malá ani nebyla nějak extra zmačkaná, když vylezla. Nástřih byl a tlačila jsem (podle mých pocitů) asi sto hodin, ale podle manžela a doktorky to šlo hladce a bez problémů. Takže za mě se hlavně předem nebát.
Me na vetsi hlavicku predem nikdo neupozornoval. Rodila jsem prirozene a s nastrihem. Maly byl tedy tyden po terminu. Obvod hlavy 37 cm a vaha 3,905 kg. Tlacila jsem dost a dlouho, temer 2 hodiny. To byl prvorozeny a druhorozeny byl oproti tomu za odmenu. V terminu,bez nastrihu a siti a za 10 min venku. Hlava 35,5cm a 3,905kg. Neni se ceho bat. 😉
taky bych se hlavičky nebála, u prvního porodu míry 3.5 kg a hlavička 32 cm, u druhého 4.3 kg a hlavička 36 cm, oba porody bez nástřihu
Stesti preje pripravenym, kup si Epino nebo AniBall a cvic 😉
Já ještě doplním svou předcházející odpověď,proč se nebránit případnemu císaři. Porod u mě probíhal relativně v pořádku,ale jeden nebezpečný okamžik tam byl. Ve 3.době porodní se na chvíli stratili srdeční ozvy miminka,dali mi dýchat kyslík a znovu naskočili a pak se už jen spěchali,aby ho dostali ven. Apgar skore po porodu bylo 8-9-10,2 body jsme stratili za barvu a hybnost ručičky. Po měsíci byla zjištěna hypotonie a asi do 10. měsíce jsme cvičili vojtovku.Je možné,že to bylo v důsledku porodu.Jinak jsme absolutně bez následků.
Ještě se mnou na pokoji ležela paní po klešťovém porodu a ta byla pěkně potrhaná a sešívaná.Myslím,že v jejím případě lékaři podcenili situaci.
Takže přirozený porod je určité fajn,ale v připadě pochybností bych po mých zkušenostech využila císaře.
Tak já cvičila s Epinem poctivě,dostala jsem se na max..jako prvorodička jsem porodila kluka 4000g,53cm a hlava 37..měla jsem menší nástřih,ALE byl na dvě zatlačení venku..i doktor se divil..takže se neboj..
Já jsem měla geneticky celkově obří dítě. Hlavička jak tříměsíční mimčo a váha taky nebyla zanedbatelná. Hodně jsem cvičila s Epinem, ale stejně mi to nepomohlo, protože hlavička neprošla ani děložním hrdlem. Chvíli přemýšleli nad kleštěma, nakonec ho tahali císařem a i tak to byla fuška 😉
O tom, že syn bude větší, jsme už věděli ve 20.tt Cukrovku jsem neměla, ale přenášela jsem cca 10 dní.
Já rodila přirozeně, na větší hlavičku mě nikdo neupozornil a o císaři se vůbec nemluvilo, Syn se narodil s hlavičkou s obvodem 37,5 nebo 38cm teď si nejsem jistá. A měla jsem velký problém ho vytlačit, PA a říkala, že už jsem dost otevřená a už by to mělo jít a nešlo, tak jsme ještě čekaly a nakonec mi skakaly po břiše další 3 PA. Ale narodil se v pořádku. Každopádně myslím, že větší obvod hlavičky i porodní váha byly překvapení, odhad měl o 600g menší. Ale jako už je přecejen dost rozdíl, když má mimčo o nějaké 4cm větší obvod hlavy.
@achjonetusim ano prosím, vše nakoupeno, poctivě se připravuji po všech stránkách, chci mít aspoň pocit, že jsem udělala maximum🙂
za všechny rady moc děkuji, jen se snažím zjistit s čím máte zkušenosti, i když je mi jasné, že každá jsme jiná, jinak "široká" atd.. Ale také si všímám, že se i názory dr liší, tak se radši ptám přímo těch, které větší hlavičky úspěšně zvládly🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
U mého syna mi před porodem říkali,že má větší obvod hlavičky (po porodu naměřeno 36).Problém byl v tom,že dlouho byl koncem pánevním.Nakonec se otočil a porod proběhl relativně v pohodě. Kdybych ho ale měla rodit KP,asi bych to nedala.
Myslím,že u tebe by to chtělo změřit pánev,jestli hlavička projde a poradit se s lékařem. V případě pochybností bych se císaři nebránila. Určitě je to lepší než přidušené dítě nebo klešťový porod.