Modrá barva novorozence, jak moc je to nebezpečné?

diamanta
7. říj 2014

Je to sice už dlouho, co jsem rodila, ale kvůli jednomu článku jsem si nyní vzpomněla, že miminko bylo po porodu modré. A to nemám na mysli namodralé, byla to tmavomodrá sytá barva, jako maluje třeba fixa. Nebyl to jen nádech. Občas to čtu u porodních příběhů, ale vlastně o tom nic nevím, jak to je nebezpečné nebo co s tím. Do pár sekund po porodu před očima z temně modré zrůžověla a zbělala. Apgara měla taky vysokého. První den na pokoji ovšem když jsem to mrnící tělíčko držela a dokojila, tak mi před očima během pár sekund znova takto zmodrala, úplně do modra, opět žádný nádech, ale sytá temná modrá. Neměla předtím přímo hlavičku u prsa, už byla jen chovaná. Zírala jsem vteřinu, a první co mne napadlo bylo ji hodit přes ruku pusou dolů a úměrně tělíčku pleskat na zádíčka... a za pár sekund zase zrůžověla, bylo to dílo okamžiku, jinak bych začla řičet a hrabat se z postele, i když v tu chvíli mi přišla veškerá pomoc daleko a musela jsem něco udělat hned než někde lovit pomoc. A naštěstí dostala potom monitor, a nenechala jsem si ho vzít až do konce pobytu a doma byl další už připraven. Vím, nedostatek kyslíku řeknou, a pokud je to po porodu tak to nikdo ani neřeší a řeknou, že je to normální... Ale pokud je to tedy tak "časté" po porodu ta modrá barva, jak dlouho vlastně může být to miminko takhle modré? Celý proces tlačení? Jak moc je to nebezpečné? A jak se to stalo den po porodu, zrůžověla proto, že jsem se jí snažila pomoci nebo by to zas přešlo a samo?

tarra27
7. říj 2014

@diamanta určitě bych o řekla lekařům i pediatrovi, doma na monitoru...podle me to můžou být apnoické pauzy....

diamanta
autor
7. říj 2014

@tarra27 jako to ano, to já jim tehdy řekla, když už byla ovšem malá nastartovaná a ok. Nejdřív mne sprdli, že jsem za nima nepřišla, ale já byla dost šitá a tak zahnízděná v posteli obložená kdečím, že než se vyhrabat a hledat sestru, a přitom nést tmavomodré dítě a nic s ním nedělat....tak jsem prostě musela něco udělat IHNED, byla to instinktivní reakce, celé dílo pár sekund, max deset typuju. A tak oni říkali různě no, že buď zbytek plodovky, nebo MM, ale hlavně jsem si vydupala monitor, protože tam ho automaticky nedávají. Prostě mne zajímá, jak vážné to modrání u novorozenců je, a jak dlouho má člověk něco "udělat" s tím stavem, nebo zda to přechází samo...to mne zajímá 🙂 ze zvědavosti.

madulinka
7. říj 2014

@diamanta mě to takhle udělala malá jednou, a to když jsem přiběhla k postýlce, monitor dechu už řinčel jak blázen, zvedla jsem ji z postýlky - měla normální barvu, ale jak jsem ji šokem (tím čapnutím z postýlky) probudila, nestačila se nadechnout, jen koulela očima a modrala. Foukla jsem ji do obličeje, běžela omýt studenou vodou a pak to bylo fajn, ale krve by se ve mě nedořezal. Příbuzní přes koleno mají chlapečka, a ten se takhle jednou začal vztekat, jedl oběd, stál na zemi, maminka ho krmila, a on se chytl židle a sklonil hlavu dolů,.. maminka na něj ječela (už věděla o co jde), omyla studenou vodou, taky foukla do obličeje a říkala mi, že jí to už několikrát takhle udělal,.. nenadechne se a začíná modrat, pak je samozřejmě malátný, atd. Chlapečkovi byl rok a půl, když jsem toho byla svědkem, nevím, jestli jí to dělá ještě,.. Jsou to hrozné stavy ☹

diamanta
autor
7. říj 2014

@madulinka teda, tak mě už se to naštěstí nestalo. Ale jak to popisuješ, tak jsem si vzpomněla že i já jí vlastně foukla do obličeje, to je naprosto instinktivní, já už to skoro zapomněla jak to tehdy bylo. Ale hodně čtu, že po porodu jsou děti modré. Jestli chlapečkovi je rok a půl a zmodral do tmavomodra, to je už určitě divné...ale ona ta známá to asi dávno s Mudrou řeší,ne? Mimochodem já rodila před 14 měsíci a stále nedokážu uklidit monitor, pořád ho tam mám a zapínám. Nemám odvahu přestat, přestože hlásil jen minimálně, a jen jednou to bylo kvůli dlouhému nenadechnutí. Kdy jsi přestala používat monitor?

madulinka
8. říj 2014

@diamanta ano, myslím, že to s mudrou řeší,.. já uklidila monitor někdy v osmi měsících, kdy se stěhovala po postýlce a houkal třeba i 3x za noc.. Nevyspala jsem, protože jsem byla vystresovaná, jestli se opravdu nenadechuje, nebo to jsou jen planné poplachy. Ale vzhledem k tomu, že vždy když jsem přiběhla (a měla normální barvu), ne vždy jsem ji popadla, musela jsem zachovat chladnou hlavu, abych zjistila, jestli je něco špatného s malou nebo s monitorem..a vždy pravidelně dýchala, nemodrala (vyzkoušeno rukou u nosu, případně zrcátko, jestli se mlží 😅) a zjistila jsem, že s malou nic není.. Spí sama v pokojíčku, ale doteď mám zapnutou chůvičku, abych prostě slyšela, co se u ní děje.. Možná, kdyby necestovala po postýlce, měla bych ten monitor dýl. Kamarádka měla monitor u chlapečka přes rok, a nikdy mu nic nebylo, u holčičky to plánovala stejně, ale holčička byla stejně akční jako naše, pro cestování v postýlce jí ho odstranila.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru