Je to sice už dlouho, co jsem rodila, ale kvůli jednomu článku jsem si nyní vzpomněla, že miminko bylo po porodu modré. A to nemám na mysli namodralé, byla to tmavomodrá sytá barva, jako maluje třeba fixa. Nebyl to jen nádech. Občas to čtu u porodních příběhů, ale vlastně o tom nic nevím, jak to je nebezpečné nebo co s tím. Do pár sekund po porodu před očima z temně modré zrůžověla a zbělala. Apgara měla taky vysokého. První den na pokoji ovšem když jsem to mrnící tělíčko držela a dokojila, tak mi před očima během pár sekund znova takto zmodrala, úplně do modra, opět žádný nádech, ale sytá temná modrá. Neměla předtím přímo hlavičku u prsa, už byla jen chovaná. Zírala jsem vteřinu, a první co mne napadlo bylo ji hodit přes ruku pusou dolů a úměrně tělíčku pleskat na zádíčka... a za pár sekund zase zrůžověla, bylo to dílo okamžiku, jinak bych začla řičet a hrabat se z postele, i když v tu chvíli mi přišla veškerá pomoc daleko a musela jsem něco udělat hned než někde lovit pomoc. A naštěstí dostala potom monitor, a nenechala jsem si ho vzít až do konce pobytu a doma byl další už připraven. Vím, nedostatek kyslíku řeknou, a pokud je to po porodu tak to nikdo ani neřeší a řeknou, že je to normální... Ale pokud je to tedy tak "časté" po porodu ta modrá barva, jak dlouho vlastně může být to miminko takhle modré? Celý proces tlačení? Jak moc je to nebezpečné? A jak se to stalo den po porodu, zrůžověla proto, že jsem se jí snažila pomoci nebo by to zas přešlo a samo?
@tarra27 jako to ano, to já jim tehdy řekla, když už byla ovšem malá nastartovaná a ok. Nejdřív mne sprdli, že jsem za nima nepřišla, ale já byla dost šitá a tak zahnízděná v posteli obložená kdečím, že než se vyhrabat a hledat sestru, a přitom nést tmavomodré dítě a nic s ním nedělat....tak jsem prostě musela něco udělat IHNED, byla to instinktivní reakce, celé dílo pár sekund, max deset typuju. A tak oni říkali různě no, že buď zbytek plodovky, nebo MM, ale hlavně jsem si vydupala monitor, protože tam ho automaticky nedávají. Prostě mne zajímá, jak vážné to modrání u novorozenců je, a jak dlouho má člověk něco "udělat" s tím stavem, nebo zda to přechází samo...to mne zajímá 🙂 ze zvědavosti.
@diamanta mě to takhle udělala malá jednou, a to když jsem přiběhla k postýlce, monitor dechu už řinčel jak blázen, zvedla jsem ji z postýlky - měla normální barvu, ale jak jsem ji šokem (tím čapnutím z postýlky) probudila, nestačila se nadechnout, jen koulela očima a modrala. Foukla jsem ji do obličeje, běžela omýt studenou vodou a pak to bylo fajn, ale krve by se ve mě nedořezal. Příbuzní přes koleno mají chlapečka, a ten se takhle jednou začal vztekat, jedl oběd, stál na zemi, maminka ho krmila, a on se chytl židle a sklonil hlavu dolů,.. maminka na něj ječela (už věděla o co jde), omyla studenou vodou, taky foukla do obličeje a říkala mi, že jí to už několikrát takhle udělal,.. nenadechne se a začíná modrat, pak je samozřejmě malátný, atd. Chlapečkovi byl rok a půl, když jsem toho byla svědkem, nevím, jestli jí to dělá ještě,.. Jsou to hrozné stavy ☹
@madulinka teda, tak mě už se to naštěstí nestalo. Ale jak to popisuješ, tak jsem si vzpomněla že i já jí vlastně foukla do obličeje, to je naprosto instinktivní, já už to skoro zapomněla jak to tehdy bylo. Ale hodně čtu, že po porodu jsou děti modré. Jestli chlapečkovi je rok a půl a zmodral do tmavomodra, to je už určitě divné...ale ona ta známá to asi dávno s Mudrou řeší,ne? Mimochodem já rodila před 14 měsíci a stále nedokážu uklidit monitor, pořád ho tam mám a zapínám. Nemám odvahu přestat, přestože hlásil jen minimálně, a jen jednou to bylo kvůli dlouhému nenadechnutí. Kdy jsi přestala používat monitor?
@diamanta ano, myslím, že to s mudrou řeší,.. já uklidila monitor někdy v osmi měsících, kdy se stěhovala po postýlce a houkal třeba i 3x za noc.. Nevyspala jsem, protože jsem byla vystresovaná, jestli se opravdu nenadechuje, nebo to jsou jen planné poplachy. Ale vzhledem k tomu, že vždy když jsem přiběhla (a měla normální barvu), ne vždy jsem ji popadla, musela jsem zachovat chladnou hlavu, abych zjistila, jestli je něco špatného s malou nebo s monitorem..a vždy pravidelně dýchala, nemodrala (vyzkoušeno rukou u nosu, případně zrcátko, jestli se mlží 😅) a zjistila jsem, že s malou nic není.. Spí sama v pokojíčku, ale doteď mám zapnutou chůvičku, abych prostě slyšela, co se u ní děje.. Možná, kdyby necestovala po postýlce, měla bych ten monitor dýl. Kamarádka měla monitor u chlapečka přes rok, a nikdy mu nic nebylo, u holčičky to plánovala stejně, ale holčička byla stejně akční jako naše, pro cestování v postýlce jí ho odstranila.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@diamanta určitě bych o řekla lekařům i pediatrovi, doma na monitoru...podle me to můžou být apnoické pauzy....