Miminko nad 4 kg – poloha u porodu. Zkušenosti?

orsujka
26. lis 2021

Ahoj holky,

poradil by někdo a zároveň sdílel zkušenosti, v jaké poloze rodil své 4kg+ dítko?

V lednu mě čeká druhý porod, opět čekáme obříka (jsme s manželem vysocí a statní a tak samo naši synové) první syn téměř 4,4 kg a druhý teda vypadá, že to bude ještě daleko větší macek.

Chtěla jsem rodit v kleče, protože mi to přišlo při nácviku s anib. jako nejlepší a nejpřirozenější poloha, načež mi PA (byla jinak skvělá!) při porodu v Brně na Obilňáku oznámila, že větší děti by kvůli příp. zraněním nedoporučovala rodit v kleku kvůli možnosti otoku rodidel a větší šanci poranění. Nicméně mě dala na bok, kde moje tělo absolutně nespolupracovalo, tak jsem skončila na zádech (kde jsem být původně kvůli kostrči být nechtěla), syna jsem teda vytlačila, ale s vypětím všech sil a s nástřihem, vyloženě jsem cítila, že ho tlačím nahoru a gravitaci jsem nevyužila... přemýšlím nad tím, jaké by to bylo v jiné poloze, názory se různí – někdo říká, že větší děti jsou fakt lepší vleže, někdo tvrdí opak.

Budu moc ráda za vaše názory, reálné zkušenosti a odborné znalosti.❤️🙏

janule1940
26. lis 2021

Poradnu má tady na koniku PA Anička Kohutova,ta Vám stoprocentně odpovi na jedničku.Rodila jsem s ni druhé dite a klobouk dolu,stejne komplikace jako u prvního.První porod skončil klestemi,velkým nástrihem a dcerou s epilepsii.druhy porod s Aničkou bez jakéhokoliv zásahu,jen s renozo šátkem a polohovanim.

orsujka
autor
26. lis 2021

@janule1940 Děkuji moc za info a zkušenost, psala jsem. 🙂

bbn
26. lis 2021

@orsujka nenechat se PA v nemocnici tlačit do pozice, která Vám nesedí. To doporučím já. 2 děti 4 kg, jedno v polosedu a jedno na všech 4. Ani u jednoho tedy nebyl nástrih, ale to na všech 4 se tlačilo výrazně líp, ač jsem byla o 6 let starší a bez přípravy 😉 Měla jsem soukromou PA při porodu a ta naprosto respektovala moje přání.

mamadvoudeti
26. lis 2021

Já bohužel obě děti rodila klasickou polohou a už nikdy víc. 🥺🥺🥺 Obě děti přes 4 kg a jako kdybych tohle věděla co mě čeká a že miminku zlomí ruku,tak jdu do sekce....A hlavně je obrovské poranění dělohy po takovém porodu

sirinfirst
26. lis 2021

@orsujka sice "jen" 3900, ale v kleče bez poranění, bez vědomého tlačení

baja8
26. lis 2021

Ahoj,já obě děti rodila v klasické poloze v leze,oba kluci měli 4300g. První porod náročnější,skakali mi po břiše..s nástrihem..Druhy porod o proti tomu pohodicka. V březnu mě čeká třetí,tak uvidime.

jjasmina
26. lis 2021

@orsujka klasika vleze, chtěli abych si držela nohy, ale to nešlo 😃

kosi_cek
26. lis 2021

Tak jsem zvědavá, co poradí A. K. Podle jejího videa se nejvíce prostoru pro miminko vytvoří při startovací poloze. Tzn. v kleče s jednou nohou vpřed. Sama jsem rodila 5* a porodní cesty jsem nikdy nikak speciálně netrénovala. A má osobní statistika ? 2* to bylo klasicky s nohama ve třmenech, děti běžné velikosti a vždy s poraněním (nastřih nebo bez, ale ruptura 2. st.)! 2* jsem rodila v kleče opět děti běžné velikosti nebo krapet větší a bez poranění, max drobná trhlinka. A teď naposledy jsem rodila obříka 4 a čtvrt kg, 56 cm a ještě nevstupoval optimálně nejmenším průměrem +dystokye ramének a ruptura 2.stupně (nástřih jsem odmítla, s tím, že ta ruptura se hojí o dost lépe a to se mi opět potvrdilo)
Podle mě bych syna na zádech neporodila, ba bych se na těch zádech udusila, byla to pro mne neudýchatelná poloha celou druhou polovinu těhotenství a nikdo by mě do ni nedostal.

markii30
27. lis 2021

Maly měl tedy 3900g a rodila jsem do vody a vyplul jak by nic v té vodě je to prostě naprosto boží , relaxační (jasné porod je porod a bolí ale byla to paráda ) nemáte možnost porodu do vody ? Opravdu moc doporučuji 🌺 😊 na 2 zatlačení venku , porodila jsem si ho vlastně sama jelikož do porodu do vody nemůže nikdo zasahovat až byl venku tak ho teprve vzali doporučuji všem 🌺 žádne zranění 🙂

felixfelicis
27. lis 2021

Ve startovací pozici a dítě se vpodstate narodilo samo, já jsem netlacila 🙂 Určitě ne na záda nebo kamkoliv jinam, kde to bude pohodlné pro PA, ale nebude to vyhovovat tobě.

darinka84
27. lis 2021

@orsujka poloha vleže určitě ne, ale ta není výhodná nikdy... Bohužel je to výhodné pro personál, to je jediné,, plus, této polohy..

lenulacek
27. lis 2021

@orsujka všechny 3 děti na koze. U všech možnost vyberu polohy, vždy jsem si vlezla na kozu. První holka měla 4,3 a rodila se mi nejlíp 🙂

patypresdevaty
27. lis 2021

Druhé dítě mělo 4kg, rodila jsem klasicky na křesle, ale měla jsem ho napolohovane do vyššího polosedu a porodila jsem dobře a bez poranění.

danvitka
27. lis 2021

Včera jsem viděla naprosto boží video o porodních polohách na YouTube. Paní měřila dokonce sedací kosti a nejlepší vyšla na čtyřech, ale kolena k sobě a paty od sebe. Zkusim najít

darinka84
27. lis 2021

@danvitka přesně tak, kolena k sobě a paty od sebe, tím se pánev více otevře a miminko ma více místa na hlavičku

danvitka
27. lis 2021

@darinka84 jo znělo mi to nelogicky, ale schválně jsem zkusila 🤣 je to video: JAK PORODNÍ POLOHA OVLIVŇUJE PRŮMĚR PÁNVE. Nevím jestli se může dávat sem odkaz.

kosi_cek
27. lis 2021

@danvitka to je právě video od Anny Kohutové, určitě jde podle jejího jména dohledat 😉 Jinak jsem to zažila na vlastní kůži, během 4. porodu se tak samo moje tělo vždy během kontrakce v závěru nastavilo! Vůbec jsem si nedovedla představit, jak bych mohla porodit s nohama u sebe - kudy jako půjde ta velká hlava? Sice jsem na 4 nerodila poprvé, ale tentokrát jsem si byla hodně vědoma toho, že ač jsem se mimo kontrakci snažila dát v kleče nohy co nejvíc od sebe, tak během kontrakce se mi kolena okamžitě srazila úplně k sobě a nešlo s tím nic vědomě udělat 😃 K mému překvapení najednou miminko vyplulo, i když jsem ty nohy u sebe měla, jak se mu to povedlo, to jsem si ale představit nedokázala. Asi rok po porodu jsem viděla to video a došlo mi, jak je tělo opravdu moudré a jak v takové chvíli dokáže zvítězit nad hlavou, pokud má prostor. U 5.porodu už jsem se tak štelovala i hlavou a nohy od sebe jsem se ani nesnažila dávat, jen ty paty a co? Nemocniční PA nechápala, jak můžu rodit s nohama u sebe, když je přece musím rozráhnout 😂 Ale nechala mě a i jsme si o tom pak popovídali 😉

orsujka
autor
27. lis 2021

@kosi_cek děkuji za zkušenosti!! Já to video viděla už před svým prvním porodem a na jeho základě jsem se prave rozhodla rodit na čtyřech nebo v klece, ale rodila jsem sama - kvůli covidu, prvorodička, vyvolavany porod, odhad dítěte 4,3-5 kg, takže jsem neměla “kulky” na to si stát za svým, přitom v tom kleku mě to nutilo proste pustit to na ty kontrakce a to jsem nesměla údajně kvůli tomu, že jsem byla zatím tak na 8 cm, no… syn měl obrovskou hlavu teda a na raminka mi popraskalo i s nastrihem, co mohlo + krvácení, takže injekce na zastavení, ale zdroj se nakonec nepodařilo ani najít, takže díky Bohu, ale jak píšete, i ten malý nastrih (podle nich 2 cm) se proste hojil strašně dlouho, téměř 10 měsíců bolestivý při ps. a o zasitych rupturach jsem po dvou měsících ani nevěděla. Takže to, co píšete mi to dost potvrzuje a vážně zvažuji, že odmítnu nastrih (což v tom kleku snad ani nepůjde). Ještě ať zas nezakazou ty Tatínky u porodu…

Moc děkuji i ostatním za zkušenosti ❤️❤️❤️

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru