Ahoj holky. V únoru čekám druhé dítko. Dcera se narodila před sedmi lety (však jsem si od té doby po vesnici vyslechla, kdy už konečně bude druhé a teď zase že už je pozdě na druhé), ale měla jsem dost dlouho trauma z porodu. první těhotenství bylo plánované a bezproblémové během celé doby - spousta energie, euforie, štěstí, žádné nevolnosti, krvácení, nic. Porod byl vyvolávaný, přenášela jsem. Hned od začátku (8 ráno) kontrakce po pěti minutách, od 12 hodin po třech minutách, na sál jsem šla v šest večer a byla už dost vyřízená. Porod se ale zbrzdil, téměř zastavil, v devět večer nebyla dcera pořád na světě, ozvy špatné, byl doporučen akutní císař. Epidurál mi u císaře asi píchli špatně, přestala jsem hned cítit i ruce, hrudník, pak i hlavu a nemohla jsem dýchat. Lapala jsem po dechu a jediný vjem bylo pískání si anesteziologa, který si mě vůbec nevšímal. Pak jsem viděla už jen barevné a žluté kruhy a nevěděla o sobě. Matně si vybavuji kyslíkovou masku a z dáli hlas máte zdravou holčičku. Ruce jsem cítila až ráno, na nohy se postavila po 24 hodinách. Dcera byla první půl rok až rok dost náročná, úzkostná, plakavá, nespavá - přičítám to i tomu porodu. Zůstal mi strach ze situací, kdy mám pocit, že nemám pod kontrolou dech (zubař, přeplněný výtah apod.). Jak se blíží porod, objímá mě panika. Co když to tentokrát bude ještě horší? Jak se s tím mám porovnat? Vím, že je každý porod jiný, ale když večer uspávám dceru, přepadají mě myšlenky - co když umřu a nechám ji tu samotnou? Na miminko se hrozně moc těšíme, bylo chtěné a plánované... Hrozně si přeju, abych mohla porodit přirozeně, ale pokud budu zase přenášet, nepůjde to...
Určitě si zkus najít soukromou PA nebo dulu, vše s ní prober, pomůže ti srovnat se s porodem a nastavit se dobře na ten další, může tě doprovodit popřípadě někde i porod vést, to jen ta PA. Rodila jsem se soukromou PA dvakrát, poprvé s hrozným strachem z porodu, který jsem nebyla schopna předem úplně zpracovat, vyléčil mě až porod sám, protože ač byl dlouhý a vyčerpávající, měla jsem úžasnou podporu a vše dopadlo dobře pro mě i pro mimi. Úžasná posilující zkušenost do života. Druhý porod s toutéž PA, já jsem byla podruhé absolutně jinak nastavená, že ve půjde dobře a hladce a že si to užiju a bylo to tak, nejkrásnější zážitek v životě, budu nadosmrti vzpomínat, nejdete to s ničím srovnat. Je moc důležité mít u porodu dobré lidi a být psychicky dobře srovnaná, podle mě to je to hlavní, psychika to strašně moc ovlivní. Držím palečky! Snaž se si to vše na maximum užít, třeba už je to naposledy!
Děkuju za podporu a za rady. Já se snažím na to spíš nemyslet, odsunovat to v hlavě, ale blíží se to a neschovám se před tím...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Doporučila bych najít si dulu nebo porodní asistentku a s ní se individuálně na porod připravit, a pak ji mít při porodu jako oporu a jakousi jistotu. Navíc ti může pomoct rozptýlit tento strach, který bude porod komplikovat.
Taky jsem měla indukovaný porod (před 11 týdny), ale vzpomínám na něj ráda. Indukci se příště chci vyhnout, protože jsem měla neúčinné a velmi bolestivé kontrakce, ale jinak to bylo moc příjemné. Měla jsem tam svoji asistentku, která mě udržovala v klidu a pohodě a pomáhala mi. Když na mě šel po 23 hod porodu stav totální hysterie z vyčerpání, pomohla mi se rozhodnout pro epidural (který jsem předtím naprosto odmítala) a malý byl za 40 min na světě a vše bylo naprosto bez problémů.