KP-císař nebo přirozeně. Mohu si vybrat? Co mám vybrat?

kikitt
21. říj 2016

Ahojte, malinká se neotocila. Je KP.porodnik mi řekl, že si mohu vybrat, jak rodit. Císař, nebo přirozeně. Jak byste šly vy? Děkuji za názory...

dinovota
21. říj 2016

ahoj zdravím mám tři děti obě přirozeným porodem a hlavička dolů ale kdybych měla takhle na výběr .....Císářský řez bych zvažovala určitě i když nemám tušení co to obnáší ale měla bych strach rodit přirozeně nožkama dopředu asi bych si o tom hodně zjistila jak vypadá takový porod abych věděla o všech rizikách a ptala se doktora na vše co mě zajímá měl by vše vklidu vysvětlit ....Opravdu vám nazávidím takové rozhodování ale mimčo ...myslela bych na mimčo a jestli váš zdr.stav je v pořádku šla bych do císařenevim a netuším jak se rodí hlavička nakonec .... tak snad to trošku pomohlo takový názor

skrabule
21. říj 2016

@kikitt Ahoj, řeším úplně to samé. Jsem ve 39tt a malinký se neotocila. Na příští týden mam naplánovány CS. Dvě doktorky mne ujistovaly, ze mam nejlepší předpoklady to zvládnout prirozene. Já se ale šílene bojím o maličkou, tak jsem to vzdala. Mam k vůli tomu výčitky, ale nebudu riskovat priduseni malé.

dinovota
21. říj 2016

já bych takhle nechtěla rodit ani jednou opravdu vám držím všechno co na rukách mám a věřím že se rozhodnete správně přecejenom.... je to jenom na mamči jak se rozhodne a jak se na to cítí

oplatecka
21. říj 2016

@kikitt Ahoj, já jsem měla malého taky KP a rodila jsem císařem. Císařský řez je sice operace, má svá pro a proti, ale myslím si, že v konečném důsledku je to mnohem bezpečnější pro miminko. Přeju hodně štěstí.

dinovota
21. říj 2016

@dinovota chtěla jsem napsat všechny tři holky jsem rodila hlavičkou dolů takže by to chtělo názor kdo má zkušenost s porodem nožkama dopředu

vetyver
21. říj 2016

Osobně jsem se jako prvorodicka necítila, šla jsem na CS (malá se rozhodla naštěstí sama, praskla mi voda, za 3h byla na světě). Po druhém porodu, přirozeném po 22m, hotovo po cca 7h, jsem si říkala, jak to šlo krásně, že jsem to měla zkusit. Jenže! Manžel řekl a měl pravdu, bůhví, PROČ zůstala hlavou nahoře, a jak to mohlo blbě dopadnout (navíc jsme nevěděli pohlaví, pro kluky jsou porody kp rizikovejsi, ptz mají pohlavní orgány vně,hrozí poškození). Takže já mám tu nejkrásnější jizvu a nevadí mi.

martinka_33
21. říj 2016

Nemám osobní zkušenost, ale sama bych se bála víc operace než porodu zadečkem.. Je tu skupinka Přirozený porod, jsou tam maminky které rodily KP přirozeně, tak by mohly napsat svou zkušenost 🙂

shine2015
21. říj 2016

Ja kvuli kp mela sekci a vubec jsem nepochybovala a sla na sekci. Nelituji. Spis naopak - jsem rada ;)

babka
21. říj 2016

Rodila jsem CS, volila jsem variantu bezpečnější pro miminko.

shine2015
21. říj 2016

Muj lekar rikal ze nute byt 100 porodu kp klasickych a dopadnou dobre....a pak prijde jeden a nepovede se...a o to jde. Neriskovat. Cena je prilis vysoka ...

hz
21. říj 2016

myslim, ze v tomto pripade by Vam @kikitt mohla poradit @apachee , nebo si prectete jeji porod, rodila KP.. at se rozhodnete jakkoli, bude to spravne-preji Vam hodne sily🌷

drakenn
21. říj 2016

Ja rodila po donuceni lekarem CS a uz nikdy bych se do toho nenechala vmanipulovat. Cs rozhodne neni bezpecnejsi varianta pro dite..

hz
21. říj 2016

@drakenn presne tak. protoze to je velka operace bricha, navic v blizkosti organu bricha..ona kazda vidi bohuzel tu pohodlnost, ale je taky pravda, ze ne kazdy doktor v porodnici umi rodit KP, casto se toho boji, nemaji zkusenosti, proto radeji udelaji cisare... kazdopadne by rodicka mela vedet vsechny informace a rizika porodu KP a CS... hezky zbytek dne 🙂

lindaaax
21. říj 2016

Nečetla jsem celou diskusi, ale je to tak, že císař je obecně nebezpečnější pro matku, je to operace břicha, porod KP je nebezpečnější pro dítě (tzn. císař je pro dítě bezpečnější než porod). Já osobně bych se v takové situaci rozhodla pro císaře, protože mi záleží na tom, aby dítě bylo v pořádku. Je to samozřejmě jen můj názor a každá maminka se musí rozhodnout sama. V každém případě přeji hodně štěstí a radosti z mimi 😉

oplatecka
21. říj 2016

@hz Nevím, co je na porodu CS pohodlného.

dinovota
21. říj 2016

@lindaaax když jsem si přečetla váš názor hned mi blesklo hlavou mám doma dvě děti .....takže no fuj opravdu jsem si oddechla že tohle řešit nemusim a děkuji zato jak vše proběhlo v pořádku 🙂

yerry
21. říj 2016

@kikitt prvni dceru jsem mela KP a kdyz jsem nyla vyslana di porodnice domluvit cisar tak mi pan doktor rekl ze mala je dost malinka a ze hi odrodim pririzene jedna basen ale zaroven ze mne musi seznamit s pripadnymi riziky. Kdyz jsem si ho vyslechla tak jsem mu odpovedela ze 38 tt nemohu rodit prirozene a ohrozit zivot sveho ditete ze tedy radai ohrozim zivot svuj pri cisarskem rezu.... tenkrat mi rekl ze toto mu rikaji temer vsechny (podotykam ze tento doktor je zastancem prirozenych porodu za jakekoliv sutuace)... se mne moje lekarka ptala zda chci rodit prirozene pokud bude mimi hlavou dolu. Rekla jsem ze ano. Bohuzel tatim stale KP a to vim uz ted ze pritoueny porod v teto poloze nechci. Bohuzel znam osobne maminku ktera chtela prirozeny porod za kazdou cenu a prvni dite ji umrelo pri porodu. Bylo zadeckem a ona ho nedokazala vytlacit ☹

caverina
21. říj 2016

To ze zakladatelka dostala na vyber mluvi samo za sebe..doktori nechteji cisare delat....udelaji ho bud nejake zname,za penize...nebo kdyz k tomu maji vazny duvod...

tulena
21. říj 2016

Ja bych preferovala vaginalni porod, nastesti se mi dite nakonec otocilo hlavou dolu.

lindaaax
21. říj 2016

@dinovota Není to můj názor, je to informace od anestezioložky bohunické nemocnice. Můj názor je až to, že bych si při KP vybrala císaře... Chápu každou maminku, která je šťastná, že má zdravé děti, to je přeci jasné 😉 a přeji takové štěstí všem 😉

yelowangel
21. říj 2016

Rodila jsem akutním císařem a už nikdy. Taky se mi malej v 37 týdnu otočil za hlavičkou nahoru a myslela jsem že se budu muset rozhodnout, na štěstí se pak zas otočil ale ve finále pro nedostatek plod. vody musel stejně ven císařem protože moje tělo prostě stagnovalo a odmítalo se porodem vůbec zabývat. Tím chci říct že jsem si taky pročítala co a jak, pak jsem se ptala na předporodním kurzu a opravdu KP není důvod k císaři. I kdyby se neotočil rodila bych přirozeně (kdyby to šlo).

lamia
21. říj 2016

A zevní obrat už neuvažujete? Byla jsem v únoru taky v podobne situaci,malý se nakonec otočil sam,ale byla jsem rozhodnuta rodit normálně. Sekce ma taky svá rizika, pro matku větší než normální porod,ale posl.dobou se hodně zkoumá i neg vliv na zde.stav dítěte takto narozeného v budoucnu. Chce to zkuseneho lékaře.

shine2015
21. říj 2016

@lindaaax me toto reklo vicero lekaru nezavisle na sobe....a ma to neco do sebe....

dinovota
21. říj 2016

@lindaaax no tak to je dobré vědět i když je pravda že rodit jakkoliv ....záleží na psychice mamči takže bych se snažila být psychicky v klidu a těšit se na porod at se rozhodnete jakkoliv myslet na to že vše bude v pořádku já četla taky všechno možné co se bude dít a dva týdny jsem měla bolesti byly bouřky a furt nic a pak to přišlo a už se jelo a v noci mi taxikář řekl že mám půl hodky počkat že nemůže tak to jsme sháněli jiného takže bych nic nenechávala na poslední chvíli při takovém porodu já jela a za hodinu byla na světě takže čekat půl hodku tedafakt něšlo ....to je taky dobrá rada nad zlato 🙂

lindaaax
21. říj 2016

@shine2015 mě také, mělo to být " od mudrů z porodního a aneztegioložky bohunické nemocnice" , ale ti mudři nějak vypadli 🙂 Díky za doplnění.

apacheee
AMBASADORKA
21. říj 2016

@kikitt rodila jsem Kp přirozeně,na blogu mám článek,pokud bys xhtela klidně nápis Ip. Radila jsem se s hodně lékaři a pokud se pohlidaji určitě věci,neni se čeho bát.Ja na porod vzpomínám moc ráda a u nás by byl císař naprosto zbytečný

vetyver
21. říj 2016

Ono také hodně záleží jak tam to dítě je uložené. Některé polohy prostě přirozeně nejde porodit (třeba moje malá, plus bylo méně vody..) v tom případě dikybohu za CS (a to nejsem zastánce cs, druhé jsem rodila přirozeně). Moje rozhodnutí vnímám jako první zásah matky pro bezpečnost dítěte...

xvink
21. říj 2016

Byla jsem v podobné situaci... první dítě, konec pánevní (čistý, šlo by rodit přirozeně), ale bohužel mi nikdo nedal na výběr. Prostě v Praze se KP považuje za neporoditelnou a hotovo. Teď jsem těhotná po druhé a rozhodně se budu maximálně snažit o přirozený porod. Mám pocit, že císař je často považován za "jednodušší" cestu, jak porodit dítě. Ale asi málokdo upozorní na všechna rizika s tím spojená. Je to poměrně velká břišní operace se všemi důsledky. Rekonvalescence bolí, dlouho pak nemůžeš nic zvedat (což opravdu neusnadňuje cestování s kočárkem), je obtížnější nastartovat kojení a vůbec tu prvotní vazbu na dítě (pokud jsi teda po narkóze a nějakou dobu na JIP). I pro dítě jsou tam násobně vyšší rizika různých komplikací (bohužel teď neumím vyjmenovat, ale četla jsem na tohle téma několik studií). Pro mě je třeba zpětně nejhorší pocit, že jsem své dítě nemohla mít u sebe, že byl někde na sesterně, plakal a nemohl mě přivolat... Rozhodně doporučuju si zjistit nějaké informace, než se rozhodneš. Navíc je možné, že se dítě otočí i těsně před porodem (to u mě třeba už vůbec nikdo nekontroloval). Pokud by ses rozhodla pro CS, tak já osobně bych si teď pohlídala možnosti bondingu (i třeba s tatínkem), možnost mít dítě u sebe ihned apod. Zpátky to už vrátit bohužel nejde a já mám z prvního porodu pořád ještě pocit selhání, že jsem se o to téma víc nezajímala a nezjistila si všechny možnosti.

elissa03
21. říj 2016

Můj miláček byl od začátku až do konce na stojáka 🙂. Když se mu nechtělo otočit, neváhala jsem jít do císaře. Sestru trápili přirozeným porodem 12hodin a pak udělali císaře. To jsem zažít nechtěla.

mrs_v
21. říj 2016

Já znám několik žen co KP rodily vaginálně nb i přirozeně, na Moravě nejde o až tak divnou věc, osobně jsem měla malou KP ještě 35tt rozhodnutá rodit ve Zlíně, jejichž PA mají s KP nejvíce zkušeností (podobně se na KP specializuje i FN Brno).Zároveň však perinatologické cenrum, kde v případě "průseru" je dítě do pár minut venku. A holky když už tvrdíte že je KP nebezpečnější než císař, tak si k tomu napřed zjistěte statisiky. Není to totiž pravda.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru