Holky mám problém, ležím v porodnici, v noci se mi narodil chlapeček, ale hned po porodu ho odnesli. Museli použít pumpu aby ho dostali ven, protože se ve mě dusil, lékaři mi řekli že ozvy klesly na 60, tak mu museli pomoct ven. Po porodu ho odnesli. řekli mi že mu museli pomoct k dýchání, ale že ho nemuseli resuscitovat, asi po půl hodině mi ho donesli na sál, tak sme se pomazlili, ale pak si ho zase odnesli, a že mi ho donesou ráno. Mám obrovský strach co se stalo. ráno za mnou byl doktor a říkal že je v pořádku, že si ho nechali radši na pozorování. Dokrot mi řekl že apgar měl 6 7 7, což si mýslím že není moc dobré. Sem úplně na dně...bojím se že bude postižený, pořád jen brečním a nevím co mám dělat. Vím že velkou roli hrajou i hormony....prosím holky stalo se tu někomu něco podobného? Budu ráda za každou radu. Doktor mi říkal že se to občas stává, ale že se z toho ty děti dostanou, Děkuji Vám
Apgar 7 není vůbec špatný. Neboj se, nestresuj, určitě bude v pořádku. Kdyby ne, už bys to určitě věděla.
Neboj se vse bude ok...v dnesni dobe si dr.neberou servitky kdyby bylo neco spatne tak ti to reknou...druhy syn se narodil a mel pupecni snuru kolem krku 2x obmotanou...taky to chvilku trvalo nez se nadechnul...taky ho meli na pozorovani kdyby bylo nahodou beco spatne a hlavne abych si po tezsim porodu odpocinula...druhy den jsem ho mela uz u sebe
@rastinka123 Neboj,obě mé dcery se narodily přidušené a jsou v pořádku,měla jsem těžké porody.Jaký měla apgar první si nepamatuju,mladší 4-9-9,pár hodin byla na dětském na pozorování,nosili mi jí na kojení... teď tu lítá 20měsíční dračice,žádné následky nemá,starší už je skoro dospělá a vždy byla naopak na svůj věk chytrá,šikovná,talentovaná na kdeco. Všechno bude v pohodě 😉
blahopřeji k miminku 🙂 .
Ja jsem se narodila prenosena, pridusena, dlouhy porod, nakonec kleste...do myho roku mamce tvrdili, ze budu postizena a ja nevim co a jsem naprosto normalni, v pohode 🙂 mam sice oslabenou ledvinovou esenci a narusenou ledvinovou drahu, ale s tim se ucim pracovat a je to vlastne prkotina 🙂 tak se neboj, miminko bude urcite v poradku 🙂
@rastinka123 neboj, bude v poradku. Syn byl take priduseny, sel taky na chvilku na prodychani a pak uz bylo vse v poradku.
@rastinka123 prvně se uklidni...moje koťátko mělo 0,2,9, přenášela jsem a už jí tam nebylo dobře, medikace při vyvolávání to ještě zhoršila takže sice jsem jí zvládla pardon vytlačit, ale totéž, ani nekvikla, úplně fialová a já už věděla že je zle,oni se tvářili že nic... Odnesli ji a já poslala tatínka ať utíká za nina k ní že já budu dobrá, dali nám ji asi na 5 minut, ani se nestihla přisát, pomalu nám ani neřekli co se stalo,jen že před propuštěním musíme s malou na utz hlavičky, až dětská dr.mi pořádně vysvětlila co se stalo,že prodělala asfyxii a že je šikovná že to zvládla, víc jí sledují a my se jí musíme opravdu hodně věnovat, ale vývoj naprosto běžný, naopak se občas stane že něco umí dřív než by měla 🙂 tak se zhluboka nadechni a klid,vím je to těžký, já když jsem konečně zjistila co se na tom sále stalo jsem se rozeřvala a málem spadla do deprese, ale maličká je bojovnice a pomalu už to pouštíme všichni z hlavy
Klidně napiš zprávu, dám ti třeba i fb a můžeme o tom víc popovídat ;)
@rastinka1235–7 bodů znamená, že novorozenec má při příchodu na svět určité potíže s přizpůsobením se novým podmínkám, většinou jsou však přechodného rázu.
Vůbec se neboj,miminko bude v pořádku,to skóre není vůbec špatné a běžně si tyto děti nechávají na pozorování.
Hlavně se nestresuje,miminko potřebuje klidnou a vyrovnanou maminku.
Jinak moc gratuluji k narození děťátka 🙂
Chápu, že máš strach, ale apgar začínající 6 je dobrý. Starší se narodila s apgarem 1 6 8, po porodu jsem ji viděla chvilku, dva dny strávila na JIP. Pak jsme necelý rok cvičily vojtovku. Dnes je jí 6,5 a vypadá naprosto v pořádku, myslí jí to až moc 🙂
Tehdy jsem z toho byla taky špatná, hodně jsem hledala na netu a našla jsem vyjádření lékařů, že apgar skore nevypovídá nic o tom, jestli dítě bude postižené, ale je to jen vyjádření toho, že má horší start a potřebuje zvýšenou péči.
@rastinka123 jsi matka, jestli můžeš chodit, jdi k lékaři nebo na sesternu a chtěj informace, případně jeho zdravotní kartu!
Ty máš za něj zodpovědnots, je i možnost, Ti ho dovézt na pokoj a sledovat na pokoji, nedej se!
nas maly byl taky priduseny a zablokovany tak jsem musela na akut cisar... maly se ma k svetu a je to raubir, zato sestrence museli malou i resuscitovat a do toho chytla nov. zloutenku a jeste nejaky zanet... malou nemohla mit u sebe cely tyden... jen na kojeni s ni mohla byt v kontaktu.. cely tyden ji doktori nedokazali rict jestli bude mala uplne ok.. ze musi cekat na testy... ta to chudina probrecela.. no male uz bude rok a je to pekna cipera 🙂 vysmata a miloucka princezna🙂
Ahoj, hlavne klid. Me se narodil chlapecek pred 3 lety taky priduseny, skripl si pupecni snuru. Po produ mi ho jen ukazali a dalsich 18 hodin byl v inkubatoru nez ksem ho dostala na pokoj. Mohla jsem za nim chodit, takze jsem tam byla kazdou chvilku. Apgar mel tak nejsk podobne myslim 7 7 8, nebo tak nejak. O problemech s rozkojenim nebudu radsi ani mluvit.
Nicmene msm doma zdraveho ciperneho kluka, ve vsem byl rychlrjsi nez jeho vrstevnici. Jestli bude mit treba nejakou dis poruchu ( cteni nebo pocitani) to zatim nepozname, ale to neni nic zasadniho.
Hlavne klid , vse bude dobre.
Kdyz se zeptas, lekar ti rekne, co sr s malym deje. Takove Apgar skore neni nic hrozneho, je ale nutne ho chvili monitorovat ( srdicko, dychani, okysliceni krve, ), aby se predeslo komplikacim. Pokud bude vse ok, dnes nebo zitra uz bude u tebe!! Ted je nutne aby byl "pod kontrolou" . r
Hlavně bud v klidu, kdyby se něco dělo, doktoři tě budou hned informovat, já měla malou taky přidušnou, museli ji i prodýchnout a apgar měla ještě nižší než tvůj chlapeček, dneska má 13 měsicu a ani na ni nepoznáš že měla nějaké komplikace při porodu . . Byla den a pul na JIP . . .Přeji hodně síly a držím palce ať je vše v pořádku!!! 🙂
@rastinka123 Syn taky měl pupeční šňůru kolem krku, nastřihli mě, jeho tahali kleštěmi. Pak zůstal 3týdny na intermediálním oddělení kvůli problémům s dýcháním (narodil se 35+5tt). Teď má dva roky, je chytrý jako liška, velký, zdravý...Vím, že je to teď moc těžké, ale bude v pořádku.
Holky moc Vám děkuju za podopru, malého mám u sebe zhruba od oběda a je to tak krásný pocit, je úplně nádherný 🙂 mluvila jsem s dr a říkal že by mělo být všechno v pořádku🙂 jsem hrozně šťastná 🙂 ještě jednou vám všem moc děkuju 🙂
Ahoj, precti si.muj clanek. Ja mela tezky porod a mam krasnou zdravou holcicku. Ta mimca zvladnou vic nez si myslis.
@eficenka zalezi jak v ktere a hlavne jaky monitoring. A poplach monitoru, kdyby se neco delo, sestricky nebudou slyset , pokud bude nekde v odlehlem pokoji
@eficenka bonding a casne kojeni a kontakt s ditetem je urcite hodne dulezity. Ale nic naplat, hlavni je zdravi miminka, a po asfyxii je observace zdravotniky na miste ( vim, ze nas moc nemusis 😉
@slunickova123 přesně tak... Já si myslím svoje,kdyby jí vyvolali o týden dříve tedy 41 tak mohlo být všechno jinak,ale aspoň že po tom "průšvihu" se snažili... Každopádně jsme se z toho s malou pořádně nevzpamatovaly do teď... Ale už se to začíná vstřebávat...
moje měla apgar 5810 a taky vexem....osobne si myslim ze je lepsi když je pod dozorem sesricek a doktoru,ja s eza ni mohla chodit kdykoli podivat,a mela jsem strach si ji jen vytahnout z inkubatoru když jssem vedela ze ještě není uplne ok,takze nejaky prevoz na pokoj byl pro me tabu,jeste několik mesicu doma jsem skoro nespala a hlidala ji neustale zda dycha a tak....takze kdo to nezazil tak nepochopi ze pro mimi i maminku je v dnaou chvili lepsi aby ditko bylo hlidane .....jinak my jsme pak nejake komplikace měli a mame ale to je tak strasne individualni, ze se urcit eneboj....hodne se ptej lekaru o informace...ale kdyby bylo něco spatne tak ti to povi urcite....hlavne tedka klid,ono radi ti i hormony,takze pochopitelne ze mas obrovsky strach.....a nad nejakym postienim neuvazuj,bude to dobře....drzim palce a moc gratuluju
@slunickova123
? reaguješ trochu nepřesne, v některých nemocnicích je umožněn nepřetržitý monitoring ( třeba i včetně ventilace miminka) na pokoji matky.
nedělej ze mě nezodpovědnou matku, pokud by mé dítě mělo při porodu problém, vyžádám si jako matka ( a mám na to plné právo) monitoring včšetně zajištění životních funkcí na speializovaním pokoji. ( případně převoz do jiné nemonice, kde to umožnují)
Ja teda primo takovy problem s mimcem nemela, i kdyz se narodil s uzlem na pupecniku, takze jsme o nej mohli kdykoli prijit, kdyby si to utahnul, ale se mnou na pokoji byly dve maminky, kterym se narodily deti komplikovanym porodem a mely problemy s dychanim. Jedne miminko prinesli druhy den, te dalsi myslim treti den, ale vsechno bylo v poradku, jen je proste dyl pozorovali, aby se neco nezanedbalo. Jedne mamince tam donesli i prsni pumpicku, aby se zacinala radsi rozkojovat a mohla pak mit mlicko vcas. Takze neboj, bude to urcite dobre
@eficenka myslim, ze by stacilo mit moznost miminko chodit sledovat na ten jejich specializovany pokoj. Ja kdybych mela nemocne miminko, tak budu radsi, ze je spis pod dohledem lekaru a ja ho muzu chodit navstevovat, kdy chci, nez aby to bylo obracene 😉 ale kazdy ma na tohle asi jiny nazor, coz je na jinou debatu- matka vs doktori 🙂
@eficenka já spis nechapu co je spatne na tom ze je miminko na monitoringu u zdravotnického personalu,moje dcera tma byla taky a mohla jsem tam kdykoli ve dne i v noci
@malalucinka
protože pak často ji lékaři neříkají nic, a když se zeptá - odbydou ji.
pokud je možnost montroingu u matky, pak ji vždy říkjají - ted je na tom takhle a takhle, potřebuje tohle a tohle.. záleží to porodnice od porodnice...
i jak zakladatelka psala v úvodním příspěvku - že ji skoro nic neřekli - ale ona má na to právo 🙂 vědět...
@eficenka zas bych nedělala ze všech zdravotniku blbecky ze nic nereknou,kazdy mame pusu a jak necemu nerozumim-ptam se.....ja mam dobrou zkušenost z novr,jip i doktory....a když je pro dite lepsi byt na monitoringu tam tak nebudu delat psi kusy a ne kazdy spitall ma moznost monitoringu na pokoji
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@rastinka123 neboj se, me se to stalo coby miminku. Byla jsem dost pridusena,neplakala jsem. A jsem uplne normalni a to je vic jak tricet let 😉 a to, ze si chlapecka nechali na pozorovani, je jen pro jistotu. Nemyslim, ze kdyby se neco delo, ze by doktor mlzil. Odpocin si, vsak oni ti ho za chvili privezou nastalo 💙