Kleště při císaři. Je to možné?

nikola_666
27. kvě 2024

Dobrý den, rodila jsem císařem a dozvěděla jsem že použili kleště. Je to vůbec možné a mohou tohle dělat? Mám to ve zprávě ale nemocnice zapírá. Nevíte co by se mohlo stát aby byli použity tyhle kombinace? Císař byl akutní, malému kleslaly ozvy, ale že by použili kleště pro císaři nikdo nechápe. Syn má teď následky..

pavicka
27. kvě 2024

Jake nasledky? 😪

nikola_666
autor
27. kvě 2024

@pavicka v porodnici měl od toho otlačeniny a tvrdili že je to od ruček, a teď má hypnotiku a musíme chodit na cvičení, a kdyby se to neřešilo měl by v budoucnu následky typu špatné koordinace a třeba i poruchu pozornosti

lentilkah
27. kvě 2024

Jako ze ho z bricha tahali klestema?
Neni to jen nejake nedorozumeni?

ireniq
28. kvě 2024

Ja mela pri cisari vakuumextraktor (vex), jeste v porodnici dělali malymu ultrazvuk hlavičky, následky z toho žádný nema... předpokládám, že to dělali, protože to bylo potřeba, ne jen tak pro nic za nic, ne?

1pomnenka
28. kvě 2024

Nevěřím, navíc kleště může použít jen ten, kdo to s nimi umí, není to každý lékař. Následky by mohly být z toho, že bylo mimi dlouho bez kyslíku, to by odpovídalo tomu akutnímu císaři. Když je to tak akutní, že mimi nedýchá a přestane tlouct srdíčko, na císaře není čas, normálně tě říznou spodem dvěma směry a dítě z tebe vytáhnou vysokýma kleštěma a začnou oživovat. Když dělali císaře, tak to zas tak akutní být nemohlo. Myslím, že lékařům křivdíš.

hanka_12345
28. kvě 2024

jako že lékař napise protokol ze zakroku, ve kterym uvede ze pouzil kleste a pak zpetne zacne zapirat ze je pouzil? to je nejaky divny ne?

lentilkah
28. kvě 2024

@1pomnenka Pockej to prece nejde takhle rict. Zalezi na situaci. Kleste se pouziji v pripade, ze uz je dite sestoupene v porodnich cestach. A cisar zase pokud je dite jeste v deloze.
Kleste urcite muze pouzit kazdy lekar, ktery vede porod. Prece nerekne- hele sorry, ja to neumim.
Jeste k tomu nastrihu pri klestovem porodu- ja ho mela jen na jedne strane- sice poradny, ale asi lepsi, kdyz pak muzes sedet alespon na jedne pulce zadku.
A ozivovani se take zadne nekonalo, maleho vytahli, protoze mel spatne ozvy, ale jinak byl v poradku s apgarem 10:10:10. Asi je teda rarita, ale i takhle muze skoncit klestovy porod.
@ireniq Vis, proc byl pouzit ten VAX? Proc nesel maly vyndat normalne?

lentilkah
28. kvě 2024

@1pomnenka A vysoke kleste uz se v dnesni dobe nepouzivaji, to uz prave dokaze nahradit ten cisar.

ireniq
28. kvě 2024

@lentilkah nevim, ani si nevybavuju, jestli o tom bylo něco v porodopise...(krome prosteho konstatování pouziti vaxu) malej byl zamotanej do pupečníku (5xkolem krku) a dlouhej 54cm, ale nevim, jestli to byl důvod. Apgar taky 10-10-10, žádná dramatická situace to nebyla, nakolik si to po tolika letech můžu vybavit 😊

utrikocku
28. kvě 2024

Nevím, co ostatní zpochybňují, ale ano i pro rychlejší nebo těžší vybavení se při císaři může použít Vex nebo kleště. Většinou se používá už vex, je snad bezpečnější. Obrátila bych se být autorkou na právníka, který se zabývá lékařskou odpovědností. Je opravdu zvláštní, že máte ve zprávě kleště uvedené a přitom to poté zapírají.

1pomnenka
28. kvě 2024

@lentilkah Používají se, protože není čas, aby ti dali narkózu, jde o vteřiny, tak tě rozšmikají a pak tě 2 hodiny šijí. Ale dítě ti zachrání. Máš velkou ztrátu krve, kříšené dítě, ale žijete. Neumí změřit hlavičku, ta byla větší než porodní cesty a nikdy by neprošla. V jiných porodnicích ti rovnou naplánují císaře.

lentilkah
28. kvě 2024

@1pomnenka Pokud je dite v porodnich cestach, tak uz cisar udelat nejde. To neni o tom, jestli by se stihla narkoza.

lentilkah
28. kvě 2024

Jinak tady jeste cituji: Porody porodnickými kleštěmi se dnes provádějí pouze tzv. nízké nebo střední a nikoliv již tzv. vysoké. Názvy jsou vytvořeny podle úrovně pánve, kde je hlavička plodu, na kterou se musí kleště šetrně umístit.

Porodnické kleště nejsou tedy zastaralým nástrojem. Nejsou dokonce ani konkurencí císařskému řezu. Každá operace je určena pro jinou dobu porodní a obě operace mají zcela jiné důvody, pro které se provádějí.

lentilkah
28. kvě 2024

@ireniq Tak hlavne ze to dobre dopadlo.

drep
28. kvě 2024

Nejsem gynekolog, jsem anesteziolog a jsem přesvědčená, že kleště i vex lze při sekci použít v situaci, kdy je dítě v porodních sestouplé moc, aby při akutní sekci šlo vyndat jednoduše manuálně a zároveň je moc vysoko na kleště při vaginálním porodu. Jestli dítě akutní hypoxii plodu a proto urgentní sekci, tak bohužel případné následky spíš budou důsledkem toho než metody vybavení.

lentilkah
28. kvě 2024

@drep Diky za odborny nazor, zni to logicky.

mydlova
28. kvě 2024

@nikola_666 já bych do toho právníka neváhala. Zachránili tobě a tvému dítěti život. Kdyby císař ti neudělali byste umřeli oba. Já věřím lékařům. A co bys vyřešila tím, kdyby ses dozvěděla, ze tam byl nějak zaklíněný a jinak ho dostat ven neuměli?

fifinka2020
28. kvě 2024

@hanka_12345 divné to není, běžně lékaři píšou do zprávy věci jinak než byly. Kolikrát když si někdo vyzada zpětně podrobnou zprávu, nestačí se divit. Ostatně někdy stačí zkontrolovat i výpis z pojišťovny- co vše za zákroky a úkony si lékaři účtují (a nebylo provedeno)

cherie24
28. kvě 2024

Já bych podala stížnost. Tohle je přesně typické jednání doktorů a dokud si to necháme líbit, bude se to dít. Já si zpětně žádala o porodopis a jak píše @fifinka2020 fakt jsem se nestačila divit. Jedna velká snůška lží, všechno napsáno úplně jinak a samozřejmě ve prospěch doktorů. Snad nic tam nebylo tak, jak nám lékaři tvrdili, že to probíhá a jaké jsou komplikace. Něco tam bylo psáno navíc, něco naopak vůbec, něco úplně jinak. Známá, která měla hladký a zcela bez zásahový porod, si žádala o porodopis taky a též se nestačila divit, kolik opiátů u porodu měla. 🙂 Prý se to běžné dělá, někdy i aby co nejvíce vytřískali z pojišťovny, aby měli krytí. Vsází na to, že lidé si o podrobnou zprávu nežádají a že nad tím případně mávnou lidé rukou a dokud to prochází ...🙃 Já bych se pátrala po tom, co se teda dělo a jestli to mělo vliv na zdraví dítěte. Pokud bylo použití nutné pro záchranu dítěte (třeba to jinak opravdu nešlo), proč to teda zapírají? 🤷

1pomnenka
29. kvě 2024

@lentilkah Dítě nebylo v porodních cestách a ani by do nich nesestoupilo, zůstalo prý zaseklé v břiše za kostí v pánvi. Čekali celý den, zda to bude k porodu, o císaři vůbec neuvažovali a pak na něj bylo pozdě. Kdyby se nevyměnila směna, nevím, jak by to dopadlo, vždy je to o lidech. Rozříznou tě za 5 vteřin, ale za tu dobu ani neseženou anesteziologa, natož aby tě uspali. Když pak změří dítěti hlavičku, tak zjistí, že bys stejně nikdy neporodila.

lentilkah
29. kvě 2024

@1pomnenka A to je tvuj pribeh? Pises to stylem jedna pani povidala.

1pomnenka
29. kvě 2024

@lentilkah Je to příbuzná, opravdu vím detaily. Já bych po tom otřesném zážitku do stejné porodnice podruhé rodit nešla, ona ano a dopadlo to skvěle, byl to porod za odměnu.

lentilkah
29. kvě 2024

@1pomnenka Take jsem sla rodit do stejne porodnice, ale ja nikomu za vinu ty kleste nedavala.
Cely porod bezel hladce a problem vznikl az ke konci. A druhy porod byl take za odmenu.
Jinak nelze soudit postup lekaru u tve pribuzne, samozrejme se muze stat chyba, ale take to vypraveni muze byt ovlivnene tim- jak pises otresnym zazitkem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru