Kdy se chodí na císařský řez?

nikiii777
18. kvě 2017

Ahoj, zacala jsem 40tt a malej je KP a v porodnici v Bohunicich jsem rekla ze chci jit ma cisar a ne prirozene rodit.Jedna doktorka mi rekla ze na planovany cisar se chodi tyden pred terminem a vcera mi zase druha doktorka rekla ze mam prijit na kontrolu dva dny pred terminem a ze me doktor vysetri a rekne mi kdy pujdu na cisar,ale prej to musi odsouhlasit prednosta ten cisar protoze prej muzu rodit i normalne ale ja nechci a prednosta mi cisar prej nemusi povolit a zajma me kdy se reda dela planovany cisar kdyz kazdy mi v te porodnici rika neco jineho.

riakuk
18. kvě 2017

Já jsem měla první akutní sekci a druhou plánovanou. Měla jsem dva termíny tři týdny od sebe 20.srpna a 12. září. Doktoři z mé nemocnice mne předali do nemocnice, kde už jsem jednou rodila už s tím, že to bude další sekce - provedena 5. září. Nyní mne čeká třetí sekce a Dr. (je to primář) mi říkal, že půjdu na sekci cca 14 předem. Zase mne předají stejné nemocnici a tam mi řeknou termín. U dalších sekcí je to jiné, protože hrozí ruptura dělohy, takže se nenechává donášet do termínu kvůli váze mimča. Asi bych si došla na tu kontrolu a tam si tu sekci vydupala. Pokud do toho porodu jít nechcete, tak si myslím, že na to máte právo - osobní názor. Hodně štěstí 🍀

guinea
18. kvě 2017

@nikiii777 Určitě bych nečekala do dvou dnů před termínem, a snažila se "vyhandrkovat" si císaře předem. Doktoři se samozřejmě ohánějí tím, že o tom rozhoduje lékař, ne pacient. Ale není to až tak pravda, doktor navrhuje řešení, rozhoduje se pacient. A navíc je to tvoje tělo, a dítě - pokud je v tobě - je z právního hlediska taky jako součást tvého těla, takže opět, rozhoduješ ty. Pokud ses rozhodla, že nebudeš riskovat chuťovky jako vakuová extrakce nebo klešťový porod (podle mne tedy vysoce rizikový, vždyť to novorozeňátko rvou ven za hlavičku!!!! nemluvě o tom, jak je pak ženská "rozhadrovaná" tam dole) - tak je to podle mne tvoje rozhodnutí a hotovo.
Druhá věc je, že si doktoři velice rádi říkají o úplatky na císaře na přání - v Praze je to okolo 12 tis (vím od kamarádek). Tak je možné, že prostě na ten úplatek čekají.

betelgeuzz
18. kvě 2017

Císař se na přání nedělá. Ale jsou porodnice, kde automaticky dělají u KP císaře, v jiné zase spíš přirozený a císař jen v nejnutnějších případech. Co zkusit jinou porodnici, kde by ti císaře udělali?

tymothy
19. kvě 2017

Zkusila bych také jinou porodnici...ale teda popravdě, já bych zrovna císaře nechtěla (ani u KP, pokud by to nebylo nutné). 🙂
V každém případě, na plánovaného císaře se většinou chodí v cca 38 tt.

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@riakuk presne to si taky myslim.Ta druha doktorka mi rekla ze se prej nemusim bat ze mi praskne plodova voda a zacnu predcasne rodit.Tak asi proto to oddalili ale je zajmavy ze ta prvni doktorka ktere teda verim vic mi rekla ze se dela cisar tyden pred.Tomu verim vic!

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@guinea No prave mne rekli ze me nemusi pan prednosta vzit vubec a poslat me pryc at rodim jinde.Prej ma na to pravo me nevzit na cisar.Takze cekam do pondeli co mi reknou 😣Premysleli jsme s pritelem ze zajedem do jine porodnice a asi to i dnes udelame

glimmer
19. kvě 2017

já měla první sekci akutní, druhou plánovanou - mudr. mi říkal, že plánované sekce se dělají od 38 tt

nikiii777
autor
19. kvě 2017

Kaky je vas nazor?Sly byste rodit normalne i kdyz je KP?Ja teda ne.Bojim se toho a taky ze me to roztrha a kdybych prenasela tak bych se asi zblaznila a taky se muze stat ze malej bude pak obr

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@glimmer Jo to jsem taky slysela ze nekde delaji cisar radsi dva tydny predem tak pak teda tomu nerozumim co porad oddaluji a proc kazdy mluvi jinak!

glimmer
19. kvě 2017

@nikiii777 mě dokonce dali doktoři na výběr, jestli chci zkusit rodit normálně nebo raději sekci. Po zkušenostech jsem si vybrala raději sekci. Dělali mi jí 38+1, protože pak měl doktor, kterého jsem chtěla dovolenou ... nebyl s tím problém ... rodila jsem v Praze, ve Vinohradské nemocnici

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@tymothy Proc by si radsi rodila normalne?Co kdybys prenasela a malej by byl velkej?Ty by ses nebala ze se mu neco stane pri normalnim porodu?

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@glimmer A mela si stejny problem jako ja ze malej byl kp a rekli ti ze je v dobre poloze a ze muzes rodit normalne?Ono totiz v kazde porodnici je to jinak.Nekde delaji hned cisar protoze si na to netroufaj,jinde te nuti do prirozeneho porodu a nekde jak pises si muzes vybrat

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@glimmer Proc si po zkusenostech chtela radeji cisar?

jaja01k
19. kvě 2017

@nikiii777 Já jsem rodila druhého syna KP. V porodnici mi dali na výběr, ani z jedné možnosti jsem nebyla nadšená, a když mi tři doktoři doporučili rodit normálně, šla jsem do toho a jsem ráda, že mě císaře ušetřili. Určitě ti budou dělat váhový odhad, a pokud bude mimčo moc velké, stejně tě rodit nenechají. Spíš mě překvapuje ten jejich přístup, přijde mi, že to ani nějak moc neřeší. Já jak jsem se v porodnici objednávala na první kontrolu a řekla, že je malý KP, chtěli mě vidět co nejdřív, poslali mě na velký ultrazvuk kvůli váze a přesné poloze a v 38tt už chtěli vědět, jak teda budu rodit, a dost to řešili. A to byla velká pražská porodnice.

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@glimmer A jak ses citila po cisari?Nekdo strasi ze to bylo strasny,ze nemohl tahat ani maleho a normalne fungovat.Da se to po porodu prezit ne?

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@jaja01k No mne rekli poprve ze neni zadnej obr a ze je v dobre poloze a ze bych mohla rodit normalne a to bylo taky tak 38+1

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@jaja01k Kolik malej vazil kdyz si rodila a jaky to bylo?

tymothy
19. kvě 2017

@nikiii777 Z císaře (i jiných operací) mám panickou hrůzu. 🙂 Ba ne, měla jsem dítě hodně dlouho otočené KP a samozřejmě jsem probírala možný porod s gynekologem. Jeho názor je takový, že se z KP dělá zbytečný strašák. Prý není o moc rizikovější než klasický porod a naopak provádět za každou cenu sekci nemá smysl - zvlášť, když už má žena alespoň jeden bezproblémový porod za sebou.
To samé mi následně potvrdila i doktorka, která mě rodila (během porodu jsme se spolu trochu zakecali). 🙂 Prý teda dávají vybrat a do přirozeného porodu nikoho nenutí, ale je to spíše kvůli psychice nastávajících maminek, byť by teda drtivá většina z nich byla schopná porodit přirozeně.

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@tymothy Nakonec si nerodila KP?malej se obratil?

tymothy
19. kvě 2017

@nikiii777 Malá. 🙂 Naštěstí to zvládla v 36tt, týden na to jsem rodila.

jaja01k
19. kvě 2017

@nikiii777 Měl 3.500g, to byl i odhad a říkali mi, že u prvorodičky by to bylo na hraně, ale u druhorodičky je to v pohodě. Samozřejmě jsem se porodu bála, ale musím říct, že mi dost pomohl doktor v poradně, kterého jsem pak naštěstí měla i u porodu. Uklidnil mě, že není důvod, abych neporodila a že když si to v hlavě srovnám tak, že to zvládnu, tak to opravdu zvládnu. A že kdyby se vyskytla sebemenší komplikace, nebudou na nic čekat a ukončí to císařem. Porod šel hladce a celkem rychle, ale u mě určitě hrálo roli i to, že to byl druhý porod a ještě dost brzy po tom prvním. Když to srovnám, tak tlačit, když jde dítě zadečkem napřed, bylo určitě snazší, než když jde hlavičkou.

glimmer
19. kvě 2017

@nikiii777 nn, male byl klasicky hlavičkou dolů. První sekce byla akutní, protože jsem rodila skoro 24 hodin a dceři klesaly ozvy.
Po první sekci to byla katastrofa, nemohla jsem skoro nic ... byla jsem i skoro 14 dní v porodnici ...
po druhé sekci, asi i tím, že byla plánovaná a byla jsem s tím smířená a v klidu, tak to bylo naprosto v poho, malej se narodil v pondělí a ve čtvrtek jsme šli domů a v pohodě jsem vyšla do 3. patra ... rozdíl nebe a dudy ...

kassandra1
19. kvě 2017

@nikiii777 Já měla mimčo taky dlouho otočeného KP a nikdy bych ho přirozeně rodit nechtěla, rizika jsou příliš velká. Váhové odhady jsou dost nepřesné. Bylo to první dítě a navíc kluk, tam se to obzvlášť prý nedoporučuje. Nakonec se otočilo při poslední kontrole a rodila jsem přirozeně.

eliska_mot
19. kvě 2017

@nikii777 KP ale není jedna poloha. Už jsem něco nastudovala a těch možností je x. Já bych dala na doporučení lékaře - jako prvorodička.
Abych se vyhnula zbytečnému císaři, nebudu rodit v Praze. Mimopražským věřím víc. Kdyby mi tam řekli, že je mimi KP a doporučili mi spíš císaře, tak neváhám. Kdyby nedoporučili, jdu do fyziologického porodu. Jediné, co by mi u porodu KP vadilo je nucená poloha vleže na lůžku 😖. Prý už dneska lékaři zapomínají rodit KP, že všechno posílají na sekci ☹. Statistiky z Pražských porodnic jsou fakt děsivé 😖

eliska_mot
19. kvě 2017

@kassandra1 A lékaři ti doporučili císaře nebo ne?

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@eliska_mot Jeste to nevim jiste.To se dozvim v pondeli,ale spis by chteli abych rodila normalne protoze prej ma dobrou polohu a neni to zadny obr ale to mi rekla doktorka pred dvema tydny a s doktorem ktery bude u porodu tak s tim budu mluvit v pondeli

nikiii777
autor
19. kvě 2017

@eliska_mot Tak mne rekli v porodnici Bohunicich v Brne ze lekar co tam rodi je na kp porody moc sikovnej 🙂

eliska_mot
19. kvě 2017

@nikiii777 Já bych do toho šla. Radši bych si dala pár stehů navíc a možná i tu vynucenou polohu vleže, než jizvu na břiše, nemožnost se hned se špuntem pomuchlat a delší rekonvalescenci. Myslím, že máš vlastně docela štěstí, že tě nenutí do císaře. Kéž by to tak rozumně brali všude.

dohnalovic
19. kvě 2017

@nikiii777 já šla taky na plánovaný císař. Dr. mi to rovnou doporučil na toho císaře, a měla jsem termín v 39tt. Malé se chtělo stejně na svět dřív tak šla 37+4. Pokud se bojíte rodit přirozeně, tak se Vám ani nedivím. Taky jsem měla strach, a doktoři mi to v porodnici na kontrolách i rozmlouvaly ten císař. Malá byla pak jaksi blbě nakonci těhu poskládaná v břiše, že ješteže muj Dr nakázal ten císař.

guinea
19. kvě 2017

@eliska_mot
@nikiii777
Rekonvalescence po císaři je určitě individuální, ale za mě to byla fakt pohoda - zvlášť po 3 dnech nepostupujícího porodu. Je pravda, že je nevýhoda, že se člověk nemůže hned s mimi pomazlit, po částečné anestezii (od pasu dolů) se člověk nesmí 12 hodin hýbat. Mně dali malého celkem brzy na hrudník a nejdřív se o něj staral manžel, který byl celou dobu se mnou (měli jsme nadstandard). Po 12 hodinách jsem se pak plně starala už jen já a malého jsem měla pořád u sebe. Po císaři se doporučuje se hýbat, aby se vše rychle hojilo, a taky hraje roli psychika. Já jsem po týdnu o jizvě nevěděla a musím říct, že teď po dvou letech mám i já sama problém tu jizvu najít. Za mě je císař teda brnkačka.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru