Jizva po nástřihu po půl roce - měly jste stále problém?

tamiraa
23. srp 2014

Ahoj, jsem už hodně nešťastná z hojení po epiziotomii a moc uvítám všechny odpovědi. Mám už půl roku (a dva týdny) po prvním jinak nekomplikovaném porodu a pořád se trápím s jizvou po nástřihu. Je asi 4,5 cm dlouhá a ještě dost znatelná, s drobnými hrbolky, kůže mi tam připadá hodně oslabená. Podle gynekoložky zhojená dobře, jenže já ji cítím prakticky neustále, bolí mě i její okolí, na dotek je strašně citlivá a bolestivá, sex pro bolest nepřichází v úvahu. A určité pohyby, třeba některé rychlé pohození nohy, jsou dost nepříjemné. A hlavně mi přijde, že se v poslední době situace vůbec nelepší, není to jako týden po porodu, ale tak tři čtyři měsíce zpátky žádná změna.
Omlouvám se za podrobný popis, ale nemám s jizvami zatím žádné zkušenosti a hlavně jsem myslela, že po půl roce už o tom nebudu ani vědět. Jen by mě zajímalo jestli je to normální, jestli jste to některá v téhle době měla podobně - asi i jen poznání, že nejsem sama, by mi trošku pomohlo ☹
Díky moc za odpověď!

evulina77
23. srp 2014

Zajdi ke gynekologovi a popiš svoje problémy. Pokud máš takové problémy, tak by bylo nejlepší to chirurgicky upravit. Možná by pomohla masáž jizvy. Ale určitě to nenechávej tak, dá se s tím určitě něco dělat...

dzejnyy
23. srp 2014

Omlouvám se, moje odpověď ti asi moc nepomůže. Tohle prznění žen při porodu je prostě hrůza... 😢 Je mi jasný, že někdy už to fakt jinak nejde, obzvlášť když už žena nemá sílu a je unavená. Ale je to fakt hrůza. Připomíná mi to stále praktiky jako ženská obřízka či zašívání žen a jejich opětovné roztržení při prvním sexu, porodu...
Ale abych uplně neodbíhala. Po prvním porodu jsem měla 2 stehy uvnitř (a to jsem rodila prťavý dítě). Řeklo by se totální prkotina. Ale určitě 1/2 roku jsem ty stehy cítila. Bylo to zduřelé, tuhé, cítila jsem to při sexu, nebylo to ono, bolelo to, musela jsem sama vždycky určovat co a jak, aby to pro mě bylo snesitelné nebo abych si to časem mohla trochu užít. Ale pak už se to spravilo. Postupně, od těch 1/2 roku.
Druhé dítě jsem porodila bez zranění (3390 g) a domnívám se, že to bylo díky tomu, že se mi podařilo zůstat v kleče a synka jsem naprosto bleskově porodila po spontánním prasknutí plodovky ve sprše v porodnici. Stihla akorát přiběhnout PA a chytit ho, nic jiného jsme nikdo další nestihli 😉

tamarila
24. srp 2014

@tamiraa Normální to není, většinou se jizva zhojí bez problémů. Toto vypadá na keloidní jizvu, někdy se to tak špatně zhojí, a je jedno jestli šlo o nástřih nebo natržení. Kamoška to taky měla, dokonce vevnitř, po neustálých potížích ji to nějak chirurgicky zbrousili nebo tak něco. Zkus zagooglit - keloidní jizva po porodu nebo tak něco, diskusí bude dost. A nenech se odbýt doktorkou že to je OK, když ty cítíš že není, tak není. Každopádně je to řešitelné. Držím palce!

memento1331
24. srp 2014

Ja som bola na tom tiež tak.
Bolela ma jazva veľmi dlho, najprv som si 3 mesiace nemohla sadnúť a potom ma ešte nejakú dobu jazva bolela.
Doktorka pri kontrole po šestonedelí tiež povedala, že jazva je zahojená.
Potom bolesť nejak sama od seba prešla, problémy som už potom nemala. Inak aj k stehom, všetci mi hovorili, že mi stehy vypadajú do pár dní a ja som stehy mala niektoré skoro celé šestonedelie, samozrejme pravidelne som sa umývala aj niekoľkokrát denne a nepomohlo.
Ono je dosť možné, že ťa blbo zošili ako mňa a preto to dlho bolí lebo je to tam vlastne krivo - neprirodzene.
Inak jazva má preto ako keby hrčky lebo sú to stopy po stehoh.

lidag
24. srp 2014
betelgeuzz
24. srp 2014

Při prvním porodu jsem byla nastřihlá, jizvu jsem nekontrolovala, ale sex byl dost nepříjemný, odeznělo to až s omezením kojení. Při druhém porodu jsem nastřihlá nebyla, měla jsem jen malou trhlinu, která se nešila, ale opět byl sex nepříjemný po dobu kojení. Kamarádka měla stejný problém, i když byla po císaři. Takže ono to nemusí souviset vyloženě s jizvou, ale s tím, že po dobu kojení jsou sliznice sušší a citlivější.

sikulik
25. srp 2014

Mě doktor po porodu sešil tak "úžasně" a hlavně dost bolestivě, že by sex vůbec nebyl možný. Strašně mě to bolelo celé šestinedělí a když jsem přišla na kontrolu ke svému gynekologovi, tak se zhrozil, zavolal sestřičku ať se jde na něco tak strašného podívat, a řekl, že se to musí "opravit", prý to musí strašně bolet a když si představil sex, tak i jeho jako chlapa to bolelo 🙂. Hrůzou jsem se jen zeptala, jestli to bude opravovat za živa, že bych tu bolest asi nevydržela a on se mile usmál a řekl, ať se nebojím, že budu uspaná. Ihned za tři dny mi vše dal do pořádku, musel to znovu rozstřihnout a znovu zašít. Takže jsem si ještě jednou užila srůstání a bolesti jizvy jako ihned po porodu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru