Jizva po císaři v 1. těhu - kdy nejdříve mohu mít druhé dítě?

michnovka
9. pro 2017

Ahoj,
prosím o Vaši zkušenost a radu, kdy nejdříve je možné otěhotnět po císařském řezu, aby nepraskla jizva nebo nenastaly jiné s tím spojené komplikace. Je pravda,že pokud jde první dítě císařem, je malá šance, že druhé půjde přirozeně, pokud to bude dříve než za 2 roky?

stuplakova
9. pro 2017

@michnovka No co mi tak lékař říkal, tak minimálně rok počkat, někdo doporučuje dva až tři roky. Podle mě pokud to bude moc brzy, tak se to nestihne moc zahojit. Já bych do toho osobně moc brzy nešla, protože když praskne, tak je po srandě ☹. Kamarádka teď rodila po skoro třech letech normálně a první měla císařem. Nejdříve byla na gyndě zkontrolovat jestli je jizva a vše ok a můžou se snažit o další.

aronek
9. pro 2017

@michnovka ahoj, mám tři děti CS. Kluci jsou od sebe 2,5 roku, holčička po 4 letech. Ptala jsem se v porodnici na možnost dalšího a prý dřív než za dva roky by neradi. Po prvním CS mi nabídli přirozený porod, bohužel se nepodařilo, třetí CS byl automaticky. Snad jsem poradila 😉

smudlinka24
9. pro 2017

Jsem pul roku po a gyndar rikal, ze klidne muzeme tehotnet, ze se nemam bat, jizva nepraskne a to ji mam opravdu veeeeelkou.

soleilll
9. pro 2017

@michnovka Obecně se radí počkat min. rok, někdo doporučuje spíš dva. Měření jizvy je neprůkazné, ale někteří lékaři na to dají. Velikost jizvy na břiše nehraje velkou roli - důležitá je ta na děloze. Myslím, že nikdo rozumnej neotěhotní schválně moc brzo po sekci.

mlynkova85
9. pro 2017

Já mám za sebou 2 císaře v květnu mě čeká 3. Dle doktora na druhý mimi počkat minimálně 12 měsíců než se začnete snažit. A dle nové konference lékařů, která byla zhruba před 2 měsíci není nutnost provádět druhý císařský řez síla jizvy se prý z ultrazvuku poznat nedá. Lékař by měl ženu nechat rodit normálně a pokud se u porodu něco stane teprve potom udělat akutního císaře. 3 císař je ale automaticky. Ale také záleží na lékaři jak on rozhodne.

frndafrrr
9. pro 2017

Každý dr.to bere jinak po 1.sekci mi v porodnici rázně tvrdil, že 2 roky počkat, můj gynekolog mi po 6.nedělí řekl, že když otěhotním za 4 měsíce, tak otěhotním, že jizva je zhojená, defekt není a lepší už nebude. Mám mezi sekcemi rozdíl ani ne 11 měsíců a těhotenství probíhalo v pořádku....Ovšem nikdo ti to nezaručí ani za 2 roky...

lenkaluk
9. pro 2017

@michnovka prvni porod cisarem. Rekli mi u dalsiho tehotenstvi min 1,5 roku pockat. Kamaradce rekli 2 roky. V tom se doktori lisi. Otehotnela jsem tak, ze porody budou od sebe 3 roky. V porodnici kdybych rekla, ze chci cisare, mela bych ho bez reci. Ja ale chtela prirozeny porod, tak jsem musela k primari na kontrolu jizvy. Ta byla ok. Ale stejne mi bylo receno, ze kdyz neporodim do terminu, bude cisar.

cizinkaa
9. pro 2017

@aronek já slyšela, že by se po po cs nemělo mít víc jak 3 děti? :-O

drzticka81
9. pro 2017

po prvnim cs mi mudr rekl ze rok pockat-deti mame dva roky od sebe-cekali jsme .-))) druhy jsem mohla mit prirozene-ale ja se nakonec rozhodla pro cs (i dcera mela 4 kg), treti cs mam po trech letech od druheho-a i tady mi nabizeli prirozeny porod-rodila jsem v ove-takze automaticky to ho nedaji .-)))) muzes klidne prirozene,ja se rozhodla pro cs......klidne bych sla do dalsiho 🙂))

drzticka81
9. pro 2017

sila jizvy je samo dulezita,a take srusty uvnitr mezi dalsimi organy........

veronikav31
9. pro 2017

Mě nikdo neříkal kdy se snažit po sc. Dcerka se narodila po akutním císaři v prosinci 2015, nyní mám TP začátek února, takže budu 2 roky a 2 měsíce od prvního porodu. Chci rodit přirozeně,ale uvidíme jak to bude, Dr. mi dala vybrat zda jít na plánovaného císaře nebo zkusit rodit přirozeně.

zutinka
9. pro 2017

Kamaradka prvni porod cisarem a 2 roky na to rodila prirozene.A vse v poradku.

aronek
9. pro 2017

@cizinkaa no, rádi to nevidí, ale já se natvrdo zeptala a dostala jsem odpověď. Byla to mladá dr, moc milá. Gyndaře mám staršího, ten by s tím problém měl.

lennus
9. pro 2017

Doporučuju tuto skupinu, tam mají ženy konkrétní zkušenosti: https://www.modrykonik.cz/group/7203/detail/

a pak i tady na FB je fajn skupina o VBAC - https://www.facebook.com/groups/875067359191495...

Měla jsem první přirozený porod ve 34. t., druhou sekci minor ve 23. t., bohužel se špatným koncem, rozdíl pro mě veliký a chci se příště pokusit opět o přirozený, vidím v tom klady jak pro miminko, tak pro maminku, co se týče lepší rekonvalescence. Doba doporučení je různá u nás i v zahraničí, někde jsem slyšela, že min. rok tuším. Je fajn se i starat o jizvu, masírovat, mně moc pomohl třezalkový olej a jizvu mám rok po cs krásnou, skoro nejde vidět, přitom je široká dost. Riziko prasknutí jizvy je obecně hodně malé, ale samozřejmě potřebuje čas.
Každopádně po první sekci lékaři často tlačí do další, ale když nejsou jiné potíže, není problém rodit přirozeně.

frndafrrr
9. pro 2017

@lennus Ono masírovat jizvu a udělat si ji hezkou a bezproblémovou v těh. moc nepomůže, důležitá je ta na děloze přeci a hojivost venkovní souvisí i s genetikou, v okolí mám dvě "masírovačky a mazačky"s koloidní žížalou po letech a já sama mám jizvy staré 2 roky a 13 měs. prakticky neznatelné ( šíře tlustší nitě ve světlé barvě) a nahmatat nejdou. A to jsem se na ně štítila sáhnout dokud nebyly zhojené.

listopadka1
10. pro 2017

Já po první akutní sekci otěhotněla po 10 měsících, rodit budu za měsíc a jizva je úplně v cajku. Neplánovala jsem otěhotnět tak brzo, když se stalo, ptala jsem se na to a prý že už s tím nic nenadělám 🙂 Ale za celou dobu to nikdo moc neřešil, asi jen kdybych měla problémy. Co se týče druhého porodu jdu rozhodně znova do císaře, napoprvé to bylo úplně strašlivý, 26 hodin, obličejová poloha, nakonec císař... to už znova zažít nechci. Ale myslím,že kdybych chtěla rodit normálně, tak mě nechají.

lennus
10. pro 2017

@frndafrrr I to s tím souvisí, řešila jsem to s porodní asistentkou i dulou, ty účinné látky z olejů i ten tlak jde dovnitř přece. Myslím mazat po porodu hlavně!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru