Ahojte, planujem rodit v CR a zaujima ma ako je to s EPI. Na slovensku treba ist najprv na nejake poucenie k anesteziologovi ktory portvrdi papier pre porodnicu. Ako je to v CR, treba tiez na to nejake specialne tlacivo, alebo sa to az pri porode riesi ? Robia nejaky krvny odber pred tym ? Na Slovensku ano, vraj kvoli trombocytom aby zistili ci je to riskantne zaviest epi. Idealne ma zaujimaju tie co maju skusenosti za posledne roky. Dakujem 🙂
K epidurálu jsem se nikdy nedostala ( ani ke klystýru apod.). Nevím o tom,že by se to žádalo extra dopředu. Řeší se to až podle aktuální potřeby v porodnici.
Nic se dopředu nedělá. To se řeší až při porodu. Já epidurál měla, podepisovala jsem ani nevím co v té agonii a myslím že mi předtím brali krev ale to mám v mlze.
Nic se dopředu určitě neřeší, já šla do porodnice s tím, že nechci a pak jsem se rozhodlo v průběhu procesu, řekněme 😁
Vezmou ti predtim krev. Takze je nekdy dobre zahlasit, ze o nem uvazujes, udela se odber a pak se muzes rozhodnout i pozdeji, dle situace asi...
Ja mela u prvniho trochu zvysenou teplotu, vyssi CRP a LEU, tak mi ho zamitli
Předem se nedělá nic. Já nestihla ani u jednoho porodu prakticky nic na bolest :D u prvního mi dali akorát bombu s plynem, u druhého sem žádala o něco na bolest, ale syn byl venku driv, než se sestra rozhoupala a u třetího sem skoro ani nestihla dojít na sál :D radši doufej, že ten epi nebude vůbec potřeba 🙂
Nic se dopředu nedělá... U epi je důležité ho dostat v pravý okamžik. Já jsem u prvního porodu (loni v lednu) byla rozhodlá bez epi. Takže jsem dostala něco do žíly, kdy jsem byla "zhulákaná". Jenže pak to bylo nesnesitelné a tak mi nabídli epi. S mužem jsme se dohodli, že to tedy zkusíme - oba jsme se báli, abych neochrnula (hold strach). No, mladá doktorka mě 20minut "trápila" a nepovedlo se jí to napíchnout. Pak jsem dva týdny trpěla šílenou bolestí hlavy. Když jsem měla rodit podruhé - letos únor, věděla jsem, že bude SC. Byla jsm rozhodlá pro úplnou narkozu, po zkušenosti z loňska. Nakonec jsem chytila velmi zkušenou anestezioložku a ta mi udělala lokál a ani jsem to necítila. A já mohla vidět našeho syna hned. Kdybych měla někdy rodit přirozeně, do epiduralu bych šla jen tehdy, kdyby to byl zkušený lékař a ještě bych si to hodně promyslela. Ta bolest byla strašná a představa, že se mám do toho start o miminko, to bych si hodila asi mašli.
Anesteziologický dotazník se vyplňuje spolu s dalšími dotazníky pro porodnici v cca 37tt (tedy tak to měla já). Já měla naštěstí oba porody hodně rychlé a ani by se to nestihlo. U první mi dali jen injekci na bolest, ale ta stejně nefungovala. U nás prý byla i možnost rajský plyn, ale taky nemám přímo zkušenost, EPI jsem moc nechtěla.
Zkušenosti z nemocnice Břeclav, když sem dojela k porodu tak se mě ptali jestli budu chtít. Když byl vhodný čas dát epidurál, tak se znovu zeptali jestli chci a po mém souhlasu volali anesteziologa 🙂 u druhého porodu sem si sama řekla že chci epidurál na příjmu, ale tam už se to nestihlo. To stejné i třetí porod.
@jana_zofie ake vysoke si mala crp a leu? pretoze ja som mala tiez cele tehotenstvl zvysene, tak ma zaujalo ze to kvoli tomu zamietli. Epidural sice neplanujem, ale chcem mat preistotu vybavene co treba, ak by som si to rozmyslela 🙂
To kdybych si pamatovala... Je to 2,5 roku. Crp nebylo tusim az tak. Leu, mam pocit, ze jsem si rikala, zr to.bylo docela dost. Ale kolik presne nevim. A vylo to hlavne kvuli tem leu.
Já myslím, že ne, záleží, kdy do porodnice přijedeš a jestli to bude nějaká rychlovka, někdy už se to pak nestíhá 🙂. Ale při normálním průběhu se určitě ptají, jestli budeš chtít a taky záleží na porodní asistentce. Kamarádka nedávno psala článek na toto téma, pokud by Tě zajímalo, jak to probíhalo s i bez epidurálu: http://matkymatkam-cz.cs9.cstech.cz/clanky/poro...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
U me se to řešilo až v průběhu porodu, nakonec jsem epidural ani nestihla, jak to bylo rychlé