Ahoj, chtěla bych se zeptat co vše jste si brali do porodnice a jaké věci jste měli pro miminko pro odchod z nemocnice? Termín porodu mám 16.7., takže letní mimi.
Na YouTube si dej do vyhledávače "co si beru do porodnice" a najde ti to plni videi maminek blogerek 🙂
Taška do porodnice - na sál:
Yal (předepíše gynekolog ke konci těhu – nezapomeň mu připomenout, v lékárně Dr.Max stojí 50,-)
doklady (OP, těhotenská průkazka, průkazka pojišťovny, papír se jmény dítěte, oddací list nebo přiznání otcovství z matriky, kopie OP otce)
pantofle pro sebe i tatínka u porodu
kosmetické přípravky (pokud jsi zvyklá používat jelení lůj, krém na ruce,..)
můžeš mít svoji košili, ale doporučuju si vzít jejich – bude od krve
Mobil + nabíječka
fotoaparát a kamera
jídlo a pití pro tatínka u porodu – ty nebudeš mít hlad, budeš v jiném režimu, ale on bude potřebovat fungovat ( bude tam např. 7 hodin)
pro sebe např. bonbony s hroznovým cukrem kvůli energii
ponožky pro sebe
Taška do porodnice – šestinedělí:
vložky do podprsenky
3 balíky porodnických vložek ( v porodnici ti dají jen 3 balíky, ale rozhodně jich budeš potřebovat víc – doporučuju BATISTs kytkou na obalu , ty SAMU od Hartmanna mi nevyhovovaly)
kojící podprsenka
jednorázové plenky (nejmenší velikost) – dostaneš jen 5ks, zbytek cca 20 kusů už musíš mít z vlastní režije, nachystej si doma a nech si je přinést při první návštěvě 😉
balíček vlhčených ubrousků
přezůvky (něco co se dobře nazouvá bez ohýbání…)
porodnické kalhotky (síťované kalhotky )
župan ( jak chceš – ženský chodí po chodbě většinou jen v košili )
noční košile - můžeš mít svoje, ale nedoporučuju – sprchuješ se tak 10x denně, hodně krvácíš – lepší jejich)
gel z dubové kůry (omývá se rána po nástřihu – nekupuj předem - případně pak tatínek koupí a přinese)
Bepanthen (na prdelku miminka, na rozpraskané bradavky)
vitamíny pro kojicí ženy
taška na špinavé prádlo
žínka (pro vás na intimní partie, abyste si neušpinila ručník)
ponožky pro sebe i miminko
kosmetika pro vás - deodorant, mýdlo, šampon, krém na strie, hřeben, kartáček a pasta, odličovací tampony a voda…
kojící čaj (toho si vezmi dost😉 + nech si koupit krabičku pytlíkované melty – podporuje laktaci…)
vody, sladkosti (za sebe doporučuji čokoládu, sice by se moc neměla, ale držela mě ve slabých chvilkách v porodnici při smyslech…)
papírové kapesníčky
manikúra, pilník na nehty
spona, gumička do vlasů – při kojení, manipulaci s mimi jen sepnuté vlasy, malování
dudlík (ten si schovej je na tajňačku – v porodnici to neradi vidí – pororučuju dudlíky od Aventu)
kojící polštář a nafukovací kruh ( po nástřihu hráze se hodí) neber s sebou, mají na půjčení
Taška na odchod domů:
oblečení pro mě (nazapomeň, že ještě budeš mít břuch – ono bohužel nejde tak rychle dolů a bude tě bolet, takže ideální ještě těhu kalhoty – já je nosila až do konce šestinedělí)
oblečení pro miminko (body nebo overálek, ponožky, čepička, rukavičky proti poškrábání, kabátek, v chladném počasí svetřík/bundičku, teplou čepici, teplý overal/kombinézu)
jednorázovou plenku
látkovou plenu na utření
sterilizovaný dudlík v obalu
autosedačku + fusak
líh na pupíček ti dají s sebou při odchodu z porodnice
Tohle jsme si vytvořily s kamarádkou pro další naše kámošky ... třeba ti to pomůže 😵 😵 😵
Zisti si, čo v pôrodnici dostaneš. Zvyčajne potrebuješ aj plienky pre mimi, pár látkových, masť na zadoček, vlhčené obrúsky, toaletak, vložky popôrodné aj do podprsenky, prezuvky do sprchy.
V Ostravě nedávají ani vložky,toaleťák,nepůjčují košile....takže si na staránkách porodnice pozjišťuj,co vzít 🙂
já osobně bych do porodnice rozhodně netahala pyžama, látkové plenky, oblečení pro prcka a to, co dostanete erár - představa, že přijedu do bytu, kde X dnů hospodařil chlap, mám novorozeně v ruce a v druhé ruce pytel špinavého prádla, to by mě fakt omyli.... a že třeba košile jsem spotřebovala i 3 denně. Vložky jsem taky zjistila, že jsem tahla zbytečně a zbytečně bych plýtvala svoje koupené, při té velké spotřebě po porodu jsem jela na nemocničních. Oblečení pro mimčo až na odchod.
Já mám seznam co jsem měla v článku v blogu.
Košili svoji jsem měla od prvního návštěvního odpoledne,bylo mi to příjemnější. Jejich jen po porodu. Zjisti co u vás je k dispozici. U nás dávali košile, oblečení na mimco, zavinovacku, mast na dupku,ale plinky nedávali,ani porodnické vložky.
Taky hodně záleží v které nemocnici budeš rodit,v každé dostanes nafasovano něco jiného 🙂
Třeba kojící podprsenku bych si nebrala. Při představě mít ty prsa ještě navleceny v podprde..
A ja jsem později byla vděčná za své košile. Ale k pravda ze jsem tam trávila 14 dní. Což většina mamin uz je dávno doma 🙂
@sandy2805 ahoj, ja asi byla skromna, viz seznam v albu. Mela jsem jeste vlastni kosili. Pro malou balik newborn plinek (vyuzily jen par), jinak jsem na ni vyuzila erar, ktery byl moc fajn., vcetne erar kvalitni kosmetiky. Mala se narodila v polovine srpna. https://www.modrykonik.cz/blog/gepe/album/tehot... Na odvoz domu mel manzel nachystane pro me a pro malou obleceni, ktere akorat vzal kdyz nas prijel vyzvednout. Taky nejake obcerstveni doporucuju, treba knizku na cteni, i kdyz ja radsi spala ve volnych chvilkach 🙂 i kdyz jsem mela planovanou sekci, seznam neni odlisny od toho, kdybych rodila vaginalne.
Jo a jeste drobny do automatu 🙂
Děkuji všem za reakce 🙂
A jakou velikost pro mimco jste si braly? 50 nebo 56? Diky
Já jsem sepsala můj podrobný seznam tady v článku:
http://kamenurazu.blogspot.cz/2016/04/taska-do-...
třeba se bude hodit ;)
@rousse A teď si představ, kolik prádla a špinavého nádobí budu mít já, když přijedu z porodnice do domu, kde bude hospodařit chlap s prvním dítětem o které mimochodem není moc zvyklý se starat :D... Stále se směju, tan smích mě přejde v momentě, kdy mi doktor oznámí, že se staví na malého podívat nedej bože už na druhý den :D :D
@pampeliska_11 u nás to bude u případného druhého to samé😀 úplně živě to vidím - v bytě mezi hromadama bordela a špinavého prádla vyšlapaná cestička ke kávovaru a mamko postarej se 😀
@rousse A do toho ten doktor... :D No krása :D!!! U prvního dítěte mi to nevadilo, posbírala jsem trošku špinavého prádla, tatínek se stravoval kde mohl, dokonce i u kamarádů :D. Ráno odešel normálně do práce, odpoledne přišel za námi (pravidelně mi snědl svačinu, což je pro kojící matku docela lumpárna, ale byla jsem ráda, že přišel. Díky tomu jsem se sice těšila, až zase odejde a přijde někdo aspoň s banánem :D), od nás odcházel večer (vyháněla jsem ho před večeří, aby mi nesnědl aspoň tu 🙂). A doma byla relativně pohoda... Teda zima jak na Sibiři, neboť jak jsme odjížděli, nechala jsem otevřené okno a on prý neměl kdy ho za celé 4 dny zavřít, ale nepořádek veškerý žádný... Termín mám za měsíc, tak snad mě tatínek překvapí :D ;)
@sandy2805 Za mě nesmí rozhodně chybět 2 velké kapesníky určené k namočení a otírání potu z obličeje. Báječně poslouží i proti únavě 🙂
@annie2015 tak to ja bych asi bez kojici podprsenky umrela bolesti.. potrebovala jsem mit neustale podprsenku, I na spani..
u nas to bude také zajimave.. manzel tu zustane s malym synem, 7 psi, papuskem, který dela binec.... fakt se tesim. když jsem dorazila domu minule, bylo to peklo....
kazdopadne ten první seznam je super, chce to 2 velke tasky.. pro sebe a pro mimi + doma pripravit chlapovi obleceni na vymenu (kalhotky, podprsenky, ponožky, pyzamo).....
ja mela tedy nocni kosile sve, mam nejaky odpor ke vsemu, co uz někdo nosil. tak jsme to v erarni kosili vydržela první den, pak uz ne. sitovane kalhotky vse dobře drzi, jen to chce koupit dobrou velikost a pravidelne je menit.. vytahaji se.....vlozky u nas dali tusim 3, pak jsme museli mit svoje. plenku dali jednu na sale, pak uz svoje....gel z dubove kury je super, ja sice nastrih nemela , ale používala jsem. hned druhy den jsme byla jako kdybych nerodila.. super...podprsenku doporucuji, klidne i sportovni nebo kojici.. ja nosila i v noci. u nas v nemocnici je tedy kosmetika pro mimco, ale stejne jsem mela svoji. clovek nevi, co s tim kdo dela.. ☹(...obleceni na mimco jsme mela vlastní, nechtěla jsme malému davat něco co mel na sobe buh vi kdo.... jinak ja byla v nemocnici 2 mesice, tak jsem mela i notebook.. jo a nabíječku na telefon...pantofle urcte dvoje.. do sprchy a na normalni noseni.... ja jako bonus mela deku přes postel, přes den jsme se tam valela v teplákách a tricku....
autosedačku a obleceni na cestu domu si priprav na jednu hromadu,at pak manzel nepatra, ti chlapi jsou na tohle desni....
@polodelfin No to je sice fajn, ale tazatelka má už tak dvouleté dítě, je to stará diskuze.
@eloise02 To já vím, ale ostatní maminky přeci prohledávají stará témata, tak se bude třeba někomu hodit. 😊
@sandy2805 Ahojky, pro miminko jsme měla zabalené body, plenky, kosmetiku. Téměř nic z toho jsem nepoužila. Oblečení jsme měla nemocniční, košilku a zavinovačku. Plenky jsme nějaké dostala a na pokoji byla i dětská kosmetika, krém na dupku, sprchový gel. Já sama jsem si pro sebe také brala kosmetiku, poporodní vložky a i to na pokoji bylo
Jen nevím zda je to i na normálním pokoji, měla jsem zaplacený nadstandard, takže to co jsme si brala z domu zůstalo v tašce a používala jsme to co jsem měla na pokoji.
Záleží co nabízí porodnice erární, někde ti dají všechno od hygienických pomůcek, přes věci na mimco až po oblečení, někde musíš mít svůj i toaleťák. Já vezla dva batohy, tam pyžama, spodní pradlo, taštičku s drogerii, pleny pro mimco, vložky pro sebe (do podprdy i porodnicke), ale vložky nakonec byly erar, takže ty sem si pak zas vezla domu. Pak ručníky, těch je fajn mít víc a hlavně tmavší barvy. Pantofle (gumové abych s nima mohla i do sprchy na sále, ale k tomu sem se nakonec vůbec nedostala). Doklady, tam záleží jestli jsi nebo nejsi vdaná, tak podle toho vše potřebné pro matriku. Na sál sem si vezla pití a hroznový cukr, ale třeba holky na pokoji měly pak i balík vody, já už pila tam nemocnicni čaj, takže sem další jídlo a pití netahala. Pak nějakou zábavu, já si vystačila s mobilem, sluchátkama a nabíječkou, stejně sem se snažila většinu času co mimco spalo a nechodili doktoři a návštěvy prospat. Co sem táhla teda zbytečně byl župan, ponožky, knížka, kterou sem nakonec ani neotevřela, ty vložky, takže tím bych si ušetřila pomalu jeden batoh, kdybych to nechala doma :D naopak mi tak tak stačil jeden balík plen pro mimco (měl 24 kusů), to sem pak musela žádat o erární, měli sme strašnou spotřebu a ležet tam třeba víc dní po císaři, tak ty balíky spotrebujem aspoň dva. Jo hlavně si vzít propisku :D pořád se tam něco vypisuje, podepisuje, u nás se třeba psalo kolikrát mincí curalo, kojila se, pak se zapisovala váha před a po kojení atak, takže propiska se hodila :D a roušky sme museli mít, na pokoji teda ne, ale když se šlo na chodbu pro jídlo, pití, na vyšetření s mimcem, tak sme ty náhubky musely mít. Jinak pro mimco sem měla pak připravené oblečení v tašce doma a to vzal muž spolu s vajíčkem, když pro nás jel, tam sem měla asi 3 outfity, podle velikosti a počasí, protože sem nevěděla jak velké Mimi se narodí a jak venku bude :D
@ferda90
@krisstina93 A furt dokola... To dítě už bude tak v první třídě, vždyť je to diskuze z roku 2016.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
To na odchod měl muž nachystané v šuplíku v tašce a nesl mi to do porodnice, až pro nás jel (to papírování 2-3h trvá). Body zavinovací, polodupacky, kdyby bylo chladněji bavlněný overalek.
S sebou doklady, hygiena, tmave ručníky na spodek, jiný na zbytek těla, jelení lůj, gumou na culík, noční košile ne - spotřeba 3 na den a vse od krve, měla jsem vzdy nemocniční.